Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Yga 14.1.2022 11:59Aha - tak já se hecnu a začnu zkoušet... když máš s tím šebrlem takové dobré zkušenosti |
Z. Jenny 14.1.2022 12:18Ygo, já nemám ani ten specifický pomaláč. Dělám v litinovém černém, zevnitř modrý, oválný pekáč, přikryju poklicí,dám na 100 st. a nechám ho vyrábět. Masíčko a veškeré pečeně jsou jedna báseň. Co má být opečeno s barvou,dám potom na malou chviličku odkryté na gril v téže troubě. Ostatní dle potřeby dochutím. |
Z. Yga 14.1.2022 13:56No jo - přesně v tom dělám. Já mám kulatý na guláše, oválný na pečení masa v troubě a ještě panvicu třebas na zásmažku. A pak mám hranatý nevylívaný se skleněnou pokličkou - ten je ještě lepší, protože doň vidím. |
Z. Jenny 14.1.2022 14:47Takže my nemáme Bionáre, my máme Ondoň. |
A. Alimo 14.1.2022 16:19Tak to jsme na tom stejně . V tom oválným "pomalím" všechno a nemá to chybu. Např. tzv. krůtí paličky, které mají jinak protivné šlachy, okořením na divoko, přidám cibuli a kořenovou zeleninu na plátky a bez podlévání vrazím na noc do trouby. Druhý den se maso jen rozsýpá, dodělám omáčku a máme boule za ušima |
Z. Jenny 14.1.2022 17:12Přesně!Mňam! |
A. Zemanová 15.1.2022 11:19Loni jsem zainvestovala a pořídila si oválný kastrol-pekáč litinový. Nemůžu si ho vynachválit. Uvažuju i o kulatém, ale to místo, to místo na ukládání mi schází. |
Z. Lika 14.1.2022 14:23Pomaláč se už většinou dokáže ohlídat sám (vypne se nebo jen přihřívá, dle volby), takže i když si vzpomeneš a mezitím odjedeš třeba plet řepu, tak doma bude čekat dobrota a ne černý dým. |
Z. Yga 14.1.2022 20:48Že prý plet řepu - ještě toho trochu! |
Z. Iva 14.1.2022 11:37Tak jednou jsem připálila - dala jsem dělat ocásky, přes léto dávám hrnec na terasu, ať si tam v klidu smrdí. A večer jsem ho zapomněla vypnout, akorát jsme měli malá štěnda, takže jsem byla dost jetá... Ráno dokonale vyškvařené sádlo a všechny ty kostičky a kůžičky částečně zuhelnatělé, částečně zkaramelované. Naštěstí má ten hrnec silnou kameninovou mísu, takže pak ustála několikahodinové odmáčení v roztoku louhu. |
Z. Yga 14.1.2022 9:23Na guláše byl majstr můj nebohý švagr Libor - ach jo, to bylo vždy nebe v hubě! A dělával i tyhle dvou masové a jak říká druhý švagr Jenda "To bylo tááák dobré, že se to dalo mazat i na chleba!" Doma (tím myslím ještě na Vrbici) se vařil zásadně z vepřového (neb kravičku jsme nechovali), až jako samostatná jednotka jsem začala vařit hovězí. Samosebou z kližky, ale nyní mne Terka naučila ho vařit z krku - to je teprve lahoda! Já teda protlak nepřidávám, ale když je rajčatový čas, tak do hotové cibulky nakrájím hezky vyzrálé rajče (bez šlupek) a vydusím. A co mám hodně ráda - když se mi válí na stole kus zelené papriky (já nevím proč není Jeník schopný sníst celou papriku, vždycky jen půlku a mne pak může vzít čert, když to vidím), tak ji nakrájím k té cibulce a osmahnu zároveň - je to moc dobré (vlastně půlkami paprik jsem zásobená celoročně, tak ji prakticky přidávám ke každému jídlu, kde je základem cibulka). P.s. majoránku přidávám jen na talíř do všech jídel (mimo bramborák) - tak mne to naučila mamka, protože majoránka v hrnci polívky či guláše způsobuje častější zkysnutí pokrmu. Nevím, jestli je to pravda, ale radši nepokouším osud |
T. Zana 14.1.2022 9:32Hehe, do bramboráku majoránku zásadně DÁVÁM |
Z. Yga 14.1.2022 10:26No - já to myslela tak, že majoránku dávám zásadně jen do bramboráku , do ostatních jídel až na talíři - blbě jsem se vyjádřila |
Z. Jenny 14.1.2022 14:48Taktéž. |
Z. Lika 14.1.2022 10:49Majoránka vařením hořkne, kór když je jí víc, tak velkou poctu jídlu neprokáže... |
Z. Janaba 14.1.2022 14:23Mám jinou zlušenost. Jednou jsem koukala jinam a do bramboračky jsem mrskla více než málo. No co, je to majoránka, bude dobře. Nebylo. Brpo byla tou majoránkou sladká! |
Z. Lika 14.1.2022 14:25Sladká? To snad budu muset vyzkoušet... |
A. Zemanová 14.1.2022 13:02No, já si taky každý den ráno k snídani beru půlku papriky a další den ji dojím. Docela by mě rozčilovalo, kdyby mi ji pokaždé někdo sebral a rozkrájel do hrnce. Skoro se mi chce říct "chudák Jenda!" |
Z. Yga 14.1.2022 13:52JENŽE!!!On ji nikdy nedojí a ona si tam tak pomalu chřadne, chřadne, až... až uchřadne! Nepochopím, co je za problém sníst celou papriku, když rohlík sní celý! |
Z. Lika 14.1.2022 14:16Možná má dojem, že tu půlku papriky vlastně potřebuješ, takže to dělá kvůli tobě...? |
Z. Yga 14.1.2022 20:50No jo, je to dobrák! |
A. Zemanová 15.1.2022 11:21Ajajaj, tak to je jiná! Nedá se nic dělat, než pokrájet do hrnce. Ne Jendu, papriku! |
T. Zana 14.1.2022 9:18Guláš jsme měli včera . Dělám ho jen z kližky, v kastrolu na plotně. Na cibuli osmahnu maso s kmínem plus dobrou paprikou a pak stáhnu plamen na minimum a bez podlévání dusím až do úplného vydušení šťávy, nejmíň dvě hodiny. Čím déle, tím lépe. Případně přidám trochu horké vody, ale šetřím s ní. Jak se to dusí dlouho, rozvaří se ta cibule a už nezahušťuju. Protlak jsem zatím nenašla odvahu zkusit . |
Z. Iva 14.1.2022 10:39Mně chuťově kmín do guláše, zvláště hovězího, vůbec nejde. Stejně tak majoránka, ta tam také nepatří. |
Z. Yga 14.1.2022 10:50No vida - a já kmín dávám všude, kde se dusí maso nebo houby a vždy mi to k tomu jde. S tou majoránkou jsem opatrnější |
A. Zemanová 14.1.2022 12:55Taky dávám do hovězího guláše kmín. Dokonce ho dávám i hovězího (i jiného masového vývaru). |
A. Zemanová 14.1.2022 12:58Protlaku se neboj. Dávám ho všude, kde by třeba člověk za starých časů měl potřebu hodit masox. Prostě protlak je skvělé dochucovadlo, nejen v případě, když nemáš vývar. Třeba v DM (a určitě i jinde) se dá koupit protlak v tubě. To je ideální pro toho, kdo nevaří velké porce, protože vytlačíš do jídla trošku, ochutnáš, ještě trošku a pak zavíčkuješ a schováš do lednice. Ono to jídlo nezačne chutnat jako rajská, ale pěkně se dotáhnou chutě. |
Z. Lika 14.1.2022 14:18Protlak podepisuju. Zvýrazní chutě a jedlíci se mě vždy zvědavě ptají, co jsem do toho (např. buřtguláše) dala, že je tak moc dobrý. |
T. Zana 14.1.2022 17:52Hmm, to DM je dobrý tip, zkusím. Dík . |
A. Zemanová 14.1.2022 8:44Papiňák nám nějak odešel. Nejsem si teď jistá, zda do papiňákového nebe, nebo jen do sklepa. Nejspíš to první, ve sklepě je asi jen friťák. Guláš dělám podobně a dochucování rajčatovým protlakem, ku kterému jsem přišla před pár lety, považuju za veliký vynález. Lžíci až dvě dávám do vývaru a velice dobře ho přivítá kdejaká směs v hluboká pánvi, kterou vydávám za řádné vaření. Hovězí a vepřové nemíchám (eh, prostě mě to nenapadlo) a do hovězího majoránku obvykle nedávám, leda když chci ozvláštnit ohřívaný zbytek. Tu dávám do zjednodušeného zabíjačkového guláše, kdy používám jen vepřové maso, játra a srdíčko. Už jsem ho dloooouho nedělala a Vašek ho má rád. Ještě se vrátím k papiňáku. Kdysi jsem ho používala často, když byly děti malé a mladé a byl spěch s jídlem. Teď vývary táhnu na plotně a guláše a další dušené maso strkám do trouby. Přijde mi to chutnější a dělám to v jednom hrnci - kvůli tvaru papiňáku, který mi nějak nesedí, jsem vždycky všechno na dodělání přendavala do jiných hrnců a kastrolů. Dojídáme těstoviny s omáčkou a mletým hovězím a v plánu je šumajstr (díky, YGO!), ale teď jsi mi na nějaký ten gulášek udělala chuť. Já nejvíc miluju segedín, ale u Vaška je na posledním místě, tak asi ten zabíjačkový bude kompromis. A nedělá se tak dlouho. |