Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A. Zemanová 15.1.2022 11:21Ajajaj, tak to je jiná! Nedá se nic dělat, než pokrájet do hrnce. Ne Jendu, papriku! |
A. Zemanová 15.1.2022 11:19Loni jsem zainvestovala a pořídila si oválný kastrol-pekáč litinový. Nemůžu si ho vynachválit. Uvažuju i o kulatém, ale to místo, to místo na ukládání mi schází. |
M. Skálová 15.1.2022 0:00Já bez papiňáku ani vařit neumím. Nemám ráda když něco trvá moc dlouho. Jinak, když se mi chce dělám guláš v troubě a bez majoránky, ta mi tam nesedí. Jsem kuchařka jen z leknutí.... |
Z. Yga 14.1.2022 20:50No jo, je to dobrák! |
Z. Yga 14.1.2022 20:48Že prý plet řepu - ještě toho trochu! |
E. Žampachová 14.1.2022 19:45V papiňáku vařím pro psovstvo (i pro nás) a naštěstí mi nikdy nebouchnul. Ty moderní by už ani bouchat neměly, mají pojistky. Jo 2x se mi stalo, že jsem pojistku špatně vyčistila a hrnec na mě šíleně syčel a prskal vodu. Ale kromě bince a trochy leknutí se nic nestalo Navíc prskal směrem dolů, takže ani nehrozilo opaření. Opatrně jsem ho schladila, pojistku pročistila a pokračovala ve vaření. To je tak, když jedna psicím podstrojuje a másto granulí vaří maso. |
Z. Lika 14.1.2022 19:32Maričko, toho rajského protlaku se přidává opravdu jen na ochucení - na ty moje víc než čtyři litry stačila 70g konzervička, pravda "double concentrate". Po rajčatech to rozhodně nechutnalo, ani náznakem. Takže určitě zkus. A jsem moc ráda, že se Sedlákovo dědictví takhle ujalo, a čočkový "guláš" taky Ty hromady paprik na zahradě ti pustě závidím! |
M. Crossette 14.1.2022 18:44Ja a papiňák nevlastním, guláše vařím na plotně pomalu v těžkém železňáku (uvnitř s glazůrou). |
M. Crossette 14.1.2022 18:42Guláš s příchutí rajčat jsem prvně jedla u mé tchýně. Jak jsem dodatečně zjistila, tady je to běžná variant. Ano, byl dobrý jedla jsem ho pak u tchýně mockrát. Ale zůstal to pro mne "americký guláš" . Z domova jsem byla zvyklá na tatínkův výbroný guláš jen s cibulí a kořením a ten byl a stále je pro mne ten nejlepší. Takže doma dělám "český guláš" a takový ho má rád i můj manžel. Možná té rajské chutě v guláší od tchýně bylo moc, možná nedala dost cibule. V létě z hovězího masa teď dělám nejčastěji guláš "podle Sedláka" (od Liky) v době, kdy mi rodí papriky. Ty už teď nemám a tvoje fotky Liko jsou natolik lákavé, že možná ho možná zkusím jen s trochou protlaku na přichucení. Jinak mimo paprikovou sezónu dělám kari guláš (stejný jako paprikový, jen zaměním koření) a nebo vepřový, kde je kromě papriky ještě kmín. A cibule u všech gulášů dávám take "podle Sedláka", což jsem kdysi i v nějaké kuchařce četla, že hlavně u vepřového guláše má být poměr masa a cibule 1:1 MMCH Liko, včera jsme dojídali zbytek tvého čočkového guláše. Měli jsme ho před dvěma dny, zase jsem ho udělala hodně a protože jsme včera moc nebyli doma, rychlé přihřátí zbytku přišlo náramně vhod. Já čočku miluji (a manžel má též rád) , takže kupujeme ve velikém balení. A už ji vlastně ani jinak nedělám než tenhle guláš. A přidávám trochu hustší šťávy z mých rozvařených, rozmixovaných a zredukovanýchých rajčet , kterou mám v sáčcích v mrazáku od léta. Když mám zrovna v lednici zelené lupení, přidám, ale to není pravidelně, takže převažuje hrášek, který je v mrazáku vždy (ale dala jsem i na čtvrtky rozkrájenou růžičkovou kapustu ) |
Z. Lika 14.1.2022 18:26Páni, tak to byla přímo kuchařská pohotovost Jsem ráda, že chutnalo, bezva |
Z. Jajka 14.1.2022 18:00Recept vyzkoušen, mňam. Vařeno v papiňáku, s domácími bramborovými knedlíky, dodal mrazák. |
T. Zana 14.1.2022 17:52Hmm, to DM je dobrý tip, zkusím. Dík . |
Z. Lika 14.1.2022 17:19Ještě mě napadl tip: pořiďte si omáčku Srirarcha (je v různých i tzv. zdravých obchodech, myslím, že ji prodávají i Vietnamci - vypadá takto: https://tinyurl.com/yyw4rkfa Je to vynikající dochucovadlo, takže by mohli udělat guláš "normální" a dochutit si ho až na talíři, můžu jedině doporučit :-) |
Z. Jenny 14.1.2022 17:17Na,ja, slepice na paprice, to je prostě klasika. Byly doby, kdy jsme to měli doma skoro furt a pořád mám ráda. Díky za připomenutí. |
Z. Lika 14.1.2022 17:15Nejlepší je opravdu použít hodně cibule, tak to má být. A protlak nezapomeň přidat hned na začátku, ať se to vaří/dusí s ním. Bude to vynikající. Tak dobrou chuť, ať bude uvařeno |
Z. Jenny 14.1.2022 17:12Přesně!Mňam! |
A. Alimo 14.1.2022 16:19Tak to jsme na tom stejně . V tom oválným "pomalím" všechno a nemá to chybu. Např. tzv. krůtí paličky, které mají jinak protivné šlachy, okořením na divoko, přidám cibuli a kořenovou zeleninu na plátky a bez podlévání vrazím na noc do trouby. Druhý den se maso jen rozsýpá, dodělám omáčku a máme boule za ušima |
A. Alimo 14.1.2022 16:12Guláš máme rádi a vařím ho se spoustou cibule (potom už nezahušťuju) s pepřem, troškou drceného kmínu a paprikou pokud možno uzenou. Majoránku ani protlak teda nedávám, ale proč to nevyzkoušet ? A vařím v kastrolu na kamnech (na plynu) , papiňák jsem kdysi používala, pak tak nějak odešel a teď mám času dost. Mám na něj chuť |
Z. Jenny 14.1.2022 14:48Taktéž. |
Z. Jenny 14.1.2022 14:47Takže my nemáme Bionáre, my máme Ondoň. |
Z. Lika 14.1.2022 14:25Sladká? To snad budu muset vyzkoušet... |
Z. Janaba 14.1.2022 14:23Mám jinou zlušenost. Jednou jsem koukala jinam a do bramboračky jsem mrskla více než málo. No co, je to majoránka, bude dobře. Nebylo. Brpo byla tou majoránkou sladká! |
Z. Lika 14.1.2022 14:23Pomaláč se už většinou dokáže ohlídat sám (vypne se nebo jen přihřívá, dle volby), takže i když si vzpomeneš a mezitím odjedeš třeba plet řepu, tak doma bude čekat dobrota a ne černý dým. |
Z. Lika 14.1.2022 14:21Jo a tenhle typ navíc neplaší kočky (a vlastně ani mě), což je další velké plus. Těch pokácených židlí a třískajících hrnků! |
Z. Lika 14.1.2022 14:20Jenny, dobrou chuť přeji. A uleželý guláš nemá chybu. Nejvíc chutná u sporáku přímo z naběračky |
Z. Lika 14.1.2022 14:18Protlak podepisuju. Zvýrazní chutě a jedlíci se mě vždy zvědavě ptají, co jsem do toho (např. buřtguláše) dala, že je tak moc dobrý. |
Z. Lika 14.1.2022 14:16Možná má dojem, že tu půlku papriky vlastně potřebuješ, takže to dělá kvůli tobě...? |
Z. Lika 14.1.2022 14:13To je smůla. Aspoň že ta šťáva se povedla, maso muselo být jako papundekl... Ledaže by to bylo jako s těmi vajíčky - vaříš je a vaříš, a pořád jsou tvrdá! |
Z. Lika 14.1.2022 14:11Vtip neznám, dobrý!! |
Z. Lika 14.1.2022 14:11Podobnou zkušenost mám z druhé ruky (máti takhle "vymalovala" kuchyň, navíc to vypadalo jako po zásahu granátem - pokřivené kusy plechu). Takže jsem si pořídila papiňák, který má víko, které se nezapasovává zevnitř, ale obejme okraj zvenčí. Má asi šest pojistek a vždy je jistota, že přinejhorším vyleze ven to těsnění na okraji, a i ten okraj je zakřivený ven. Za mě pohoda! |