25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

Jak vaříte tuto klasiku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 15.1.2022 11:21

Ajajaj, tak to je jiná! Nedá se nic dělat, než pokrájet do hrnce. Ne Jendu, papriku! :-)

A. Zemanová 15.1.2022 11:19

Loni jsem zainvestovala a pořídila si oválný kastrol-pekáč litinový. Nemůžu si ho vynachválit. Uvažuju i o kulatém, ale to místo, to místo na ukládání mi schází.

M. Skálová 15.1.2022 0:00

Já bez papiňáku ani vařit neumím. Nemám ráda když něco trvá moc dlouho. Jinak, když se mi chce dělám guláš v troubě a bez majoránky, ta mi tam nesedí. Jsem kuchařka jen z leknutí....

Z. Yga 14.1.2022 20:50

No jo, je to dobrák! :-P

Z. Yga 14.1.2022 20:48

Že prý plet řepu - ještě toho trochu! ;-D

E. Žampachová 14.1.2022 19:45

V papiňáku vařím pro psovstvo (i pro nás) a naštěstí mi nikdy nebouchnul. Ty moderní by už ani bouchat neměly, mají pojistky. Jo 2x se mi stalo, že jsem pojistku špatně vyčistila a hrnec na mě šíleně syčel a prskal vodu. Ale kromě bince a trochy leknutí se nic nestalo Navíc prskal směrem dolů, takže ani nehrozilo opaření. Opatrně jsem ho schladila, pojistku pročistila a pokračovala ve vaření. To je tak, když jedna psicím podstrojuje a másto granulí vaří maso.

Z. Lika 14.1.2022 19:32

Maričko, toho rajského protlaku se přidává opravdu jen na ochucení - na ty moje víc než čtyři litry stačila 70g konzervička, pravda "double concentrate". Po rajčatech to rozhodně nechutnalo, ani náznakem. Takže určitě zkus.

A jsem moc ráda, že se Sedlákovo dědictví takhle ujalo, a čočkový "guláš" taky R^

Ty hromady paprik na zahradě ti pustě závidím!

M. Crossette 14.1.2022 18:44

Ja a papiňák nevlastním, guláše vařím na plotně pomalu v těžkém železňáku (uvnitř s glazůrou).

M. Crossette 14.1.2022 18:42

Guláš s příchutí rajčat jsem prvně jedla u mé tchýně. Jak jsem dodatečně zjistila, tady je to běžná variant. Ano, byl dobrý jedla jsem ho pak u tchýně mockrát. Ale zůstal to pro mne "americký guláš" . Z domova jsem byla zvyklá na tatínkův výbroný guláš jen s cibulí a kořením a ten byl a stále je pro mne ten nejlepší. Takže doma dělám "český guláš" a takový ho má rád i můj manžel. Možná té rajské chutě v guláší od tchýně bylo moc, možná nedala dost cibule.

V létě z hovězího masa teď dělám nejčastěji guláš "podle Sedláka" (od Liky) v době, kdy mi rodí papriky. Ty už teď nemám a tvoje fotky Liko jsou natolik lákavé, že možná ho možná zkusím jen s trochou protlaku na přichucení. Jinak mimo paprikovou sezónu dělám kari guláš (stejný jako paprikový, jen zaměním koření) a nebo vepřový, kde je kromě papriky ještě kmín. A cibule u všech gulášů dávám take "podle Sedláka", což jsem kdysi i v nějaké kuchařce četla, že hlavně u vepřového guláše má být poměr masa a cibule 1:1 :-)

MMCH Liko, včera jsme dojídali zbytek tvého čočkového guláše. Měli jsme ho před dvěma dny, zase jsem ho udělala hodně a protože jsme včera moc nebyli doma, rychlé přihřátí zbytku přišlo náramně vhod. Já čočku miluji (a manžel má též rád) , takže kupujeme ve velikém balení. A už ji vlastně ani jinak nedělám než tenhle guláš. A přidávám trochu hustší šťávy z mých rozvařených, rozmixovaných a zredukovanýchých rajčet , kterou mám v sáčcích v mrazáku od léta. Když mám zrovna v lednici zelené lupení, přidám, ale to není pravidelně, takže převažuje hrášek, který je v mrazáku vždy (ale dala jsem i na čtvrtky rozkrájenou růžičkovou kapustu :-))

Z. Lika 14.1.2022 18:26

Páni, tak to byla přímo kuchařská pohotovost R^ Jsem ráda, že chutnalo, bezva :-)

Z. Jajka 14.1.2022 18:00

Recept vyzkoušen, mňam. Vařeno v papiňáku, s domácími bramborovými knedlíky, dodal mrazák.

T. Zana 14.1.2022 17:52

Hmm, to DM je dobrý tip, zkusím. Dík :-).

Z. Lika 14.1.2022 17:19

Ještě mě napadl tip: pořiďte si omáčku Srirarcha (je v různých i tzv. zdravých obchodech, myslím, že ji prodávají i Vietnamci - vypadá takto: https://tinyurl.com/yyw4rkfa

Je to vynikající dochucovadlo, takže by mohli udělat guláš "normální" a dochutit si ho až na talíři, můžu jedině doporučit :-)

Z. Jenny 14.1.2022 17:17

Na,ja, slepice na paprice, to je prostě klasika. Byly doby, kdy jsme to měli doma skoro furt a pořád mám ráda. Díky za připomenutí.R^V

Z. Lika 14.1.2022 17:15

Nejlepší je opravdu použít hodně cibule, tak to má být. A protlak nezapomeň přidat hned na začátku, ať se to vaří/dusí s ním. Bude to vynikající. Tak dobrou chuť, ať bude uvařeno R^

Z. Jenny 14.1.2022 17:12

Přesně!R^VMňam!:-)

A. Alimo 14.1.2022 16:19

Tak to jsme na tom stejně;-D . V tom oválným "pomalím" všechno a nemá to chybu. Např. tzv. krůtí paličky, které mají jinak protivné šlachy, okořením na divoko, přidám cibuli a kořenovou zeleninu na plátky a bez podlévání vrazím na noc do trouby. Druhý den se maso jen rozsýpá, dodělám omáčku a máme boule za ušima;-D

A. Alimo 14.1.2022 16:12

Guláš máme rádi a vařím ho se spoustou cibule (potom už nezahušťuju) s pepřem, troškou drceného kmínu a paprikou pokud možno uzenou. Majoránku ani protlak teda nedávám, ale proč to nevyzkoušet ? A vařím v kastrolu na kamnech (na plynu) , papiňák jsem kdysi používala, pak tak nějak odešel a teď mám času dost. Mám na něj chuť;-D

Z. Jenny 14.1.2022 14:48

Taktéž. R^

Z. Jenny 14.1.2022 14:47

Takže my nemáme Bionáre, my máme Ondoň.;-D

Z. Lika 14.1.2022 14:25

Sladká? 8-o To snad budu muset vyzkoušet...

Z. Janaba 14.1.2022 14:23

Mám jinou zlušenost. Jednou jsem koukala jinam a do bramboračky jsem mrskla více než málo. No co, je to majoránka, bude dobře. Nebylo. Brpo byla tou majoránkou sladká!

Z. Lika 14.1.2022 14:23

Pomaláč se už většinou dokáže ohlídat sám (vypne se nebo jen přihřívá, dle volby), takže i když si vzpomeneš a mezitím odjedeš třeba plet řepu, tak doma bude čekat dobrota a ne černý dým.

Z. Lika 14.1.2022 14:21

Jo a tenhle typ navíc neplaší kočky (a vlastně ani mě), což je další velké plus. Těch pokácených židlí a třískajících hrnků!

Z. Lika 14.1.2022 14:20

Jenny, dobrou chuť přeji. A uleželý guláš nemá chybu. Nejvíc chutná u sporáku přímo z naběračky :-)

Z. Lika 14.1.2022 14:18

Protlak podepisuju. Zvýrazní chutě a jedlíci se mě vždy zvědavě ptají, co jsem do toho (např. buřtguláše) dala, že je tak moc dobrý.

Z. Lika 14.1.2022 14:16

Možná má dojem, že tu půlku papriky vlastně potřebuješ, takže to dělá kvůli tobě...?

Z. Lika 14.1.2022 14:13

To je smůla. Aspoň že ta šťáva se povedla, maso muselo být jako papundekl...

Ledaže by to bylo jako s těmi vajíčky - vaříš je a vaříš, a pořád jsou tvrdá!

Z. Lika 14.1.2022 14:11

Vtip neznám, dobrý!! R^

Z. Lika 14.1.2022 14:11

Podobnou zkušenost mám z druhé ruky (máti takhle "vymalovala" kuchyň, navíc to vypadalo jako po zásahu granátem - pokřivené kusy plechu). Takže jsem si pořídila papiňák, který má víko, které se nezapasovává zevnitř, ale obejme okraj zvenčí. Má asi šest pojistek a vždy je jistota, že přinejhorším vyleze ven to těsnění na okraji, a i ten okraj je zakřivený ven. Za mě pohoda!