11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

14.1.2022

Článek vznikl z akutní potřeby guláše (zřejmě po sladkých Vánocích) a akutního nedostatku jiných Mlsotníků. Vím, že guláš každý zná a umí, ale tak si ho prostě připomeneme, zavoníme...

Tak jedem.

Dělám ho zásadně z hovězí kližky, a když chci doma jo udělat radost, tak přidám i vepřovou plec. U nás zhruba po necelém kile.

K tomu patří značné množství cibule (zde také necelé kilo, ale sneslo by se víc). Smahnout ji budu na sádle, kořenit budu solí, pomletým kmínem, červenou paprikou, trochou chilli a rajským protlakem (malou konzervičkou).

Guláš, suroviny.

Nejdřív v papiňáku osmahnu na sádle nahrubo nakrájenou cibuli - a nebojím se ji pořádně přismahnout, což se lehce podaří, když si odběhnu k pecku podívat se na Zvíř.

Rychle přihodím kmín - ta vůně - a na větší kousky nakrájenou kližku (ta má tu výhodu, že se po důkladném uvaření ve spojích krásně rozděluje). Promíchám s cibulí...

Nejdřív osmahnout cibuli a pak hovězí

... rychle přihodím tak dvě vrchovaté lžíce papriky, lžičku chilli a konzervičku rajské pasty (výborná vychytávka), a jelikož je to pouze pro MLP, tak kromě lžičky soli i dvě kostky masoxu.

Přidat papriku, chilli a rajskou pastu, tentokrát i masox

Opět promíchat a zalít vodou tak akorát.

Pořádně zamíchat

V papiňáku vařím 40 minut.

Přidat vodu tak akorát na ponoření

Poté papiňák povolím - nenásilně, ať se ventil nezachrchlá - a přidám na kusy nakrájenou vepřovou plec.

Po 40 minutách v papiňáku přidat vepřovou plec

Opět promíchám, doplním trochu vroucí vody - zase jen akorát - a dovařím v papiňáku dalších 20 minut. A pak nechám dojít bez otvírání.

Masiko je akorát.

Pak vyložím porci na talíř „se čtyřmi“ (plátky knedlíku), posypu natenko nakrájenými kolečky cibule a servíruji. Zbytek nakrabičkuji do mrazáku, všeho toho bylo 4,5 litru.

Ouha. Zapomněla jsem tu výslednou krásu vyfotit!!

Tak si to aspoň představte: barvička krásně kaštanově rudá, omáčka zahuštěná tak akorát (dohušťovala jsem chlebovou střídkou jen aktuální porci), chuť má správný říz a šmak, kližka se správně rozplývá a vepřové je pěkně na skus. Na talíři to maso dvou barev pěkně vynikne a voní to náramně.

Nedá mi to a přihodím sem aspoň vizuální přehlídku nejrůznějších internetových gulášů, ať se oko potěší, klikněte sem.

Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

A napište, jakou variantu guláše máte rádi. Já si například odvykla přidávat do něj majoránku, zato přidávat ten protlak.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !