Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš
Článek vznikl z akutní potřeby guláše (zřejmě po sladkých Vánocích) a akutního nedostatku jiných Mlsotníků. Vím, že guláš každý zná a umí, ale tak si ho prostě připomeneme, zavoníme...
Tak jedem.
Dělám ho zásadně z hovězí kližky, a když chci doma jo udělat radost, tak přidám i vepřovou plec. U nás zhruba po necelém kile.
K tomu patří značné množství cibule (zde také necelé kilo, ale sneslo by se víc). Smahnout ji budu na sádle, kořenit budu solí, pomletým kmínem, červenou paprikou, trochou chilli a rajským protlakem (malou konzervičkou).
Nejdřív v papiňáku osmahnu na sádle nahrubo nakrájenou cibuli - a nebojím se ji pořádně přismahnout, což se lehce podaří, když si odběhnu k pecku podívat se na Zvíř.
Rychle přihodím kmín - ta vůně - a na větší kousky nakrájenou kližku (ta má tu výhodu, že se po důkladném uvaření ve spojích krásně rozděluje). Promíchám s cibulí...
... rychle přihodím tak dvě vrchovaté lžíce papriky, lžičku chilli a konzervičku rajské pasty (výborná vychytávka), a jelikož je to pouze pro MLP, tak kromě lžičky soli i dvě kostky masoxu.
Opět promíchat a zalít vodou tak akorát.
V papiňáku vařím 40 minut.
Poté papiňák povolím - nenásilně, ať se ventil nezachrchlá - a přidám na kusy nakrájenou vepřovou plec.
Opět promíchám, doplním trochu vroucí vody - zase jen akorát - a dovařím v papiňáku dalších 20 minut. A pak nechám dojít bez otvírání.
Masiko je akorát.
Pak vyložím porci na talíř „se čtyřmi“ (plátky knedlíku), posypu natenko nakrájenými kolečky cibule a servíruji. Zbytek nakrabičkuji do mrazáku, všeho toho bylo 4,5 litru.
Ouha. Zapomněla jsem tu výslednou krásu vyfotit!!
Tak si to aspoň představte: barvička krásně kaštanově rudá, omáčka zahuštěná tak akorát (dohušťovala jsem chlebovou střídkou jen aktuální porci), chuť má správný říz a šmak, kližka se správně rozplývá a vepřové je pěkně na skus. Na talíři to maso dvou barev pěkně vynikne a voní to náramně.
Nedá mi to a přihodím sem aspoň vizuální přehlídku nejrůznějších internetových gulášů, ať se oko potěší, klikněte sem.
Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
A napište, jakou variantu guláše máte rádi. Já si například odvykla přidávat do něj majoránku, zato přidávat ten protlak.
Foto: Lika

Specialista/ka finančních služeb - Praha
AURES Holdings a.s.
Praha
nabízený plat:
30 000 - 60 000 Kč

Kubiš: Čeká mě velice nebezpečný úkol, ale nebojím se. Unikátní deníky parašutistů vůbec poprvé vyjdou knižně

Amerika od 16 tisíc korun. Na pražské letiště se po téměř tříleté pauze vrací přímý spoj do New Yorku
Vše potřebné zjistíte zde...
