23.5.2022 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

Jak vaříte tuto klasiku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.1.2022 18:42

Guláš s příchutí rajčat jsem prvně jedla u mé tchýně. Jak jsem dodatečně zjistila, tady je to běžná variant. Ano, byl dobrý jedla jsem ho pak u tchýně mockrát. Ale zůstal to pro mne "americký guláš" . Z domova jsem byla zvyklá na tatínkův výbroný guláš jen s cibulí a kořením a ten byl a stále je pro mne ten nejlepší. Takže doma dělám "český guláš" a takový ho má rád i můj manžel. Možná té rajské chutě v guláší od tchýně bylo moc, možná nedala dost cibule.

V létě z hovězího masa teď dělám nejčastěji guláš "podle Sedláka" (od Liky) v době, kdy mi rodí papriky. Ty už teď nemám a tvoje fotky Liko jsou natolik lákavé, že možná ho možná zkusím jen s trochou protlaku na přichucení. Jinak mimo paprikovou sezónu dělám kari guláš (stejný jako paprikový, jen zaměním koření) a nebo vepřový, kde je kromě papriky ještě kmín. A cibule u všech gulášů dávám take "podle Sedláka", což jsem kdysi i v nějaké kuchařce četla, že hlavně u vepřového guláše má být poměr masa a cibule 1:1 :-)

MMCH Liko, včera jsme dojídali zbytek tvého čočkového guláše. Měli jsme ho před dvěma dny, zase jsem ho udělala hodně a protože jsme včera moc nebyli doma, rychlé přihřátí zbytku přišlo náramně vhod. Já čočku miluji (a manžel má též rád) , takže kupujeme ve velikém balení. A už ji vlastně ani jinak nedělám než tenhle guláš. A přidávám trochu hustší šťávy z mých rozvařených, rozmixovaných a zredukovanýchých rajčet , kterou mám v sáčcích v mrazáku od léta. Když mám zrovna v lednici zelené lupení, přidám, ale to není pravidelně, takže převažuje hrášek, který je v mrazáku vždy (ale dala jsem i na čtvrtky rozkrájenou růžičkovou kapustu :-))

M. Crossette 14.1.2022 18:44

Ja a papiňák nevlastním, guláše vařím na plotně pomalu v těžkém železňáku (uvnitř s glazůrou).

Z. Lika 14.1.2022 19:32

Maričko, toho rajského protlaku se přidává opravdu jen na ochucení - na ty moje víc než čtyři litry stačila 70g konzervička, pravda "double concentrate". Po rajčatech to rozhodně nechutnalo, ani náznakem. Takže určitě zkus.

A jsem moc ráda, že se Sedlákovo dědictví takhle ujalo, a čočkový "guláš" taky R^

Ty hromady paprik na zahradě ti pustě závidím!

Z. Jajka 14.1.2022 18:00

Recept vyzkoušen, mňam. Vařeno v papiňáku, s domácími bramborovými knedlíky, dodal mrazák.

Z. Lika 14.1.2022 18:26

Páni, tak to byla přímo kuchařská pohotovost R^ Jsem ráda, že chutnalo, bezva :-)

A. Alimo 14.1.2022 16:12

Guláš máme rádi a vařím ho se spoustou cibule (potom už nezahušťuju) s pepřem, troškou drceného kmínu a paprikou pokud možno uzenou. Majoránku ani protlak teda nedávám, ale proč to nevyzkoušet ? A vařím v kastrolu na kamnech (na plynu) , papiňák jsem kdysi používala, pak tak nějak odešel a teď mám času dost. Mám na něj chuť;-D

Z. Lika 14.1.2022 17:15

Nejlepší je opravdu použít hodně cibule, tak to má být. A protlak nezapomeň přidat hned na začátku, ať se to vaří/dusí s ním. Bude to vynikající. Tak dobrou chuť, ať bude uvařeno R^

E. Zvolánková 14.1.2022 13:00

Dnešní mlsotník mi připomněl jeden trochu infantilní vtip, co měl rád můj dědeček... Pán si sedne v hospodě a přikvačí k němu číšník s rychlým dotazem: "Guláš?" Pán překvapeně vzhlédne a odpoví: "Negulám!";-D

Jinak u nás je guláš také oblíbený. Manžel s dcerou ho milujou, ale protože ho takřka vždy vaří manžel, já si dávám poskrovnu...On do toho hází chillipapričku...s dcerou mají oba plechovou tlamu a já to moc nedávám;-D

Z. Lika 14.1.2022 14:11

Vtip neznám, dobrý!! R^

Z. Lika 14.1.2022 17:19

Ještě mě napadl tip: pořiďte si omáčku Srirarcha (je v různých i tzv. zdravých obchodech, myslím, že ji prodávají i Vietnamci - vypadá takto: https://tinyurl.com/yyw4rkfa

Je to vynikající dochucovadlo, takže by mohli udělat guláš "normální" a dochutit si ho až na talíři, můžu jedině doporučit :-)

Z. Nítkovská 14.1.2022 12:59

Guláš = dobrota. Ovšem!

Někdy před dvěma lety jsem v naší vísce zakoupila na objednávku (jinak to nešlo) hovězí maso na guláš. Balené, oko se na ně smálo. Cibule, maso, paprika, česnek (nemnoho, více se dá při dokončování), mírně podlít a osvědčeně na mírný příkon dusit. Měla jsem rozdělaný překlad, takže jsem vítala, že se vaří samo bez dozoru, Ne, papiňák na tu trochu pro jednoho je moc velký. Guláš se dusil zhruba dvě hodiny - maso tuhé. No nic, dodělám zítra, bude o to lepší. Druhý den - opět dvě hodiny, maso tuhé. Další dvě hodiny. Večer už ho jíst nebudu, zítra bude dokonalý. Třetího dne se maso dusilo hodinu, a když nastal čas k obědu, dusila jsem se já, ale vzteky. Maso stále tuhé.

Netuším, z jakého dobytka to bylo, ale ani po tolika hodinách na vařiči se prostě nedalo. Ale ta šťávička! Tak dobrou masovou šťávu jsem za celou dobu svého vaření snad neměla. Takže nakonec jsem byla spokojená já i hafové, kterým tuhé maso nevadilo.

Z. Lika 14.1.2022 14:13

To je smůla. Aspoň že ta šťáva se povedla, maso muselo být jako papundekl...

Ledaže by to bylo jako s těmi vajíčky - vaříš je a vaříš, a pořád jsou tvrdá!

A. Bytová 14.1.2022 12:15

Bojim, bojim. Papiňáku se bojím od té doby, co jsme byly v kuchyni tři ženský, na dvoře asi pět dětí a zrovna se kotila fena, takže jsme se motaly všichni venku kolem ní. Naštěstí, neb se z kuchyně ozvala děsná rána, víko od papiňáku zapasovaný ve stropě, ve sporáku díra a guláš rozmístěnej všude vůkol. To je tak, když vaří víc ženskejch dohromady. ;-D

Z. Lika 14.1.2022 14:11

Podobnou zkušenost mám z druhé ruky (máti takhle "vymalovala" kuchyň, navíc to vypadalo jako po zásahu granátem - pokřivené kusy plechu). Takže jsem si pořídila papiňák, který má víko, které se nezapasovává zevnitř, ale obejme okraj zvenčí. Má asi šest pojistek a vždy je jistota, že přinejhorším vyleze ven to těsnění na okraji, a i ten okraj je zakřivený ven. Za mě pohoda!

Z. Lika 14.1.2022 14:21

Jo a tenhle typ navíc neplaší kočky (a vlastně ani mě), což je další velké plus. Těch pokácených židlí a třískajících hrnků!

E. Žampachová 14.1.2022 19:45

V papiňáku vařím pro psovstvo (i pro nás) a naštěstí mi nikdy nebouchnul. Ty moderní by už ani bouchat neměly, mají pojistky. Jo 2x se mi stalo, že jsem pojistku špatně vyčistila a hrnec na mě šíleně syčel a prskal vodu. Ale kromě bince a trochy leknutí se nic nestalo Navíc prskal směrem dolů, takže ani nehrozilo opaření. Opatrně jsem ho schladila, pojistku pročistila a pokračovala ve vaření. To je tak, když jedna psicím podstrojuje a másto granulí vaří maso.

Z. Jenny 14.1.2022 12:09

U nás doma je MLP, ostatně asi jako většinou všichni "LP", hodně gulášový takže kdykoliv. Dělám obdobně jako Lika,dle chuti přidávám dvě malé pálivé papričky. Teď mám papričky ještě moje,semínka jsem dostala z Valach a jsou jak břitva. Majoránku používám,páč bez té není ta zažitá chuť a já mám ráda klasiku. Zrovna se rozpouští maso. Uvařím zvečera a zítra bude pěkně odleželý. :-) Než nakrájím, bude psí radost! ;-D

Z. Lika 14.1.2022 14:20

Jenny, dobrou chuť přeji. A uleželý guláš nemá chybu. Nejvíc chutná u sporáku přímo z naběračky :-)

Z. Matylda 14.1.2022 10:41

Guláš vařím v kastrolu na sporáku, papiňák jsem nějak opustila, když byly děti malé, užila jsem si ho dost.

Poslední guláš jsme měli ze srny a byl moc dobrej. Měla bych něco vykutat z mrazáku....

Z. Lika 14.1.2022 10:49

Vykutej, bude to dobré R^

Z. Jenny 14.1.2022 11:59

Už jsem hned ráno vykutala aniž bych četla.:-) Akorát ta" srna" dělá bůůůů ale mám od soukromníka přímo z farmy,kde jsou kravičky stále venku a mají velký prostor. To je masíčko!

J. Fialová 14.1.2022 10:36

Novomanžel: To je k obědu zase guláš? Už sedmý den guláš? To nemůžeš uvařit něco jiného?

Novomanželka: Vždyť se snažím uvařit i něco jiného, každý den...

Z. Lika 14.1.2022 10:50

Měl by být rád, že aspoň něco - jednou s knedlíkem, jindy s kolínky, nebo s rýží... a hnedle je pestrost!

Z. Yga 14.1.2022 9:31

Jo a ještě poznámka - na stará kolena vařím jak za stara ;-D - pěkně na športheltě (pravda, plynovém) na malý plamínek pomalu vše dusím, dusím, dusím ... až to vydusím na mně požadovanou hustotu a měkkost. Už ani nepoužívám papiňák (který kdysi byl mým dobrým kuchařským pomocníkem, protože jsem potřebovala mít uvařeno rychle). A mám doma i takový ten pomalý hrnec (nebo multifunkční? kdo se má v těch herbecích vyznat), který mi doporučila Terka - a radostně se na něj práší v harmaře. Prostě jsem mu nedošla na chuť (a možná jsem spíš nedošla na to, jak ho používat), přestože Terka na něj nedá dopustit. No nic - když je u nás, tak mi na něm aspoň přepustí máslo na ghí. ;-D;-D

Z. Iva 14.1.2022 10:37

Nevím, co máš za pomalý hrnec. Já mám obyčejný Bionaire, dokonce bez časovače, jen dva stupně vaření a udržování teploty. Používám na "pečení" vepřových kolen, krůtích stehen a křídel, někdy i toho guláše, na rillets. Prostě do toho narvu cibuli, koření, česnek, maso, osolím a bez podlití nechám pracovat na nízký výkon třeba přes celou noc. Guláš se tedy musí asi tak dvakrát promíchat, velké kusy masa raději jednou obrátím, ale jinak je to bez práce a hlídání. Po dost dlouhé době ta kolena mají i tu krásnou barvu a doslova se sypou, jak jsou křehká.

Z. Jenny 14.1.2022 12:12

Jo, souhlasím. Ono to přijde současně s věkem.... ;-DR^

Z. Iva 14.1.2022 13:28

Ty jseš ale kůň ;-D;-D;-D

J. Fialová 14.1.2022 10:40

Pomaláč je super, nic v něm nepřipálíš. Ani já ne, a to už je co říct ;-D. Dříve byly těžké kameninové, dnes jsou lehoučké (materiál jako vnitřek rýžovaru).

Z. Yga 14.1.2022 10:48

Hmm - hádej, jestli vím, jak vypadá vnitřek rýžovaru ;-D;-D;-D?! Mám Teslu a je to asi ten multifunkční - ale já jsem na tyhle novoty tupoň. Než bych naštudovala, jak na to, tak už mám uvařeno ;-)

J. Fialová 14.1.2022 11:27

Já teď nám také Teslu :-). Obvykle na dno prdnu nakrájenou cibul, na ni kuřecí stehna nebo prasečí kolena, kmín atd., trochu vody. A pak už jako Iva - jen zmáčknu knoflík, a po nějaké době obrátím a šťouchnu jestli je to dost měkké, jestli se to už chce rozpadnout.