Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Dvojctihodný guláš

14.1.2022

Článek vznikl z akutní potřeby guláše (zřejmě po sladkých Vánocích) a akutního nedostatku jiných Mlsotníků. Vím, že guláš každý zná a umí, ale tak si ho prostě připomeneme, zavoníme...

Tak jedem.

Dělám ho zásadně z hovězí kližky, a když chci doma jo udělat radost, tak přidám i vepřovou plec. U nás zhruba po necelém kile.

K tomu patří značné množství cibule (zde také necelé kilo, ale sneslo by se víc). Smahnout ji budu na sádle, kořenit budu solí, pomletým kmínem, červenou paprikou, trochou chilli a rajským protlakem (malou konzervičkou).

Guláš, suroviny.

Nejdřív v papiňáku osmahnu na sádle nahrubo nakrájenou cibuli - a nebojím se ji pořádně přismahnout, což se lehce podaří, když si odběhnu k pecku podívat se na Zvíř.

Rychle přihodím kmín - ta vůně - a na větší kousky nakrájenou kližku (ta má tu výhodu, že se po důkladném uvaření ve spojích krásně rozděluje). Promíchám s cibulí...

Nejdřív osmahnout cibuli a pak hovězí

... rychle přihodím tak dvě vrchovaté lžíce papriky, lžičku chilli a konzervičku rajské pasty (výborná vychytávka), a jelikož je to pouze pro MLP, tak kromě lžičky soli i dvě kostky masoxu.

Přidat papriku, chilli a rajskou pastu, tentokrát i masox

Opět promíchat a zalít vodou tak akorát.

Pořádně zamíchat

V papiňáku vařím 40 minut.

Přidat vodu tak akorát na ponoření

Poté papiňák povolím - nenásilně, ať se ventil nezachrchlá - a přidám na kusy nakrájenou vepřovou plec.

Po 40 minutách v papiňáku přidat vepřovou plec

Opět promíchám, doplním trochu vroucí vody - zase jen akorát - a dovařím v papiňáku dalších 20 minut. A pak nechám dojít bez otvírání.

Masiko je akorát.

Pak vyložím porci na talíř „se čtyřmi“ (plátky knedlíku), posypu natenko nakrájenými kolečky cibule a servíruji. Zbytek nakrabičkuji do mrazáku, všeho toho bylo 4,5 litru.

Ouha. Zapomněla jsem tu výslednou krásu vyfotit!!

Tak si to aspoň představte: barvička krásně kaštanově rudá, omáčka zahuštěná tak akorát (dohušťovala jsem chlebovou střídkou jen aktuální porci), chuť má správný říz a šmak, kližka se správně rozplývá a vepřové je pěkně na skus. Na talíři to maso dvou barev pěkně vynikne a voní to náramně.

Nedá mi to a přihodím sem aspoň vizuální přehlídku nejrůznějších internetových gulášů, ať se oko potěší, klikněte sem.

Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

A napište, jakou variantu guláše máte rádi. Já si například odvykla přidávat do něj majoránku, zato přidávat ten protlak.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek