Článek vznikl z akutní potřeby guláše (zřejmě po sladkých Vánocích) a akutního nedostatku jiných Mlsotníků. Vím, že guláš každý zná a umí, ale tak si ho prostě připomeneme, zavoníme...
Tak jedem.
Dělám ho zásadně z hovězí kližky, a když chci doma jo udělat radost, tak přidám i vepřovou plec. U nás zhruba po necelém kile.
K tomu patří značné množství cibule (zde také necelé kilo, ale sneslo by se víc). Smahnout ji budu na sádle, kořenit budu solí, pomletým kmínem, červenou paprikou, trochou chilli a rajským protlakem (malou konzervičkou).
Nejdřív v papiňáku osmahnu na sádle nahrubo nakrájenou cibuli - a nebojím se ji pořádně přismahnout, což se lehce podaří, když si odběhnu k pecku podívat se na Zvíř.
Rychle přihodím kmín - ta vůně - a na větší kousky nakrájenou kližku (ta má tu výhodu, že se po důkladném uvaření ve spojích krásně rozděluje). Promíchám s cibulí...
... rychle přihodím tak dvě vrchovaté lžíce papriky, lžičku chilli a konzervičku rajské pasty (výborná vychytávka), a jelikož je to pouze pro MLP, tak kromě lžičky soli i dvě kostky masoxu.
Opět promíchat a zalít vodou tak akorát.
V papiňáku vařím 40 minut.
Poté papiňák povolím - nenásilně, ať se ventil nezachrchlá - a přidám na kusy nakrájenou vepřovou plec.
Opět promíchám, doplním trochu vroucí vody - zase jen akorát - a dovařím v papiňáku dalších 20 minut. A pak nechám dojít bez otvírání.
Masiko je akorát.
Pak vyložím porci na talíř „se čtyřmi“ (plátky knedlíku), posypu natenko nakrájenými kolečky cibule a servíruji. Zbytek nakrabičkuji do mrazáku, všeho toho bylo 4,5 litru.
Ouha. Zapomněla jsem tu výslednou krásu vyfotit!!
Tak si to aspoň představte: barvička krásně kaštanově rudá, omáčka zahuštěná tak akorát (dohušťovala jsem chlebovou střídkou jen aktuální porci), chuť má správný říz a šmak, kližka se správně rozplývá a vepřové je pěkně na skus. Na talíři to maso dvou barev pěkně vynikne a voní to náramně.
Nedá mi to a přihodím sem aspoň vizuální přehlídku nejrůznějších internetových gulášů, ať se oko potěší, klikněte sem.
Takže přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
A napište, jakou variantu guláše máte rádi. Já si například odvykla přidávat do něj majoránku, zato přidávat ten protlak.
Foto: Lika