27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čarodějný

Nebo spíš čarodějnický?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 27.4.2018 10:38

Re: Parádní recepis na jedy

Jo, podle mně jsou nejlepší Jadrníčky. :-)

Z. Yga 27.4.2018 10:37

Re: Myslela som si,

Krásnou dovolenou přeju - doufám, že tělo ti bude hýčkat nějaký mladý svalovec ... myslím samosebou na klasickou masáž (;o))

Z. Matylda 27.4.2018 10:17

Buřtguláš

se u nás dřív vařil často, dneska už míň.

A zaklínadlo je podle mě z Žekspíra, jak ty čarodějka vařily v kotli :)

T. Zana 27.4.2018 10:15

Re: Myslela som si,

Užij si dovču!

Š. Matyášová 27.4.2018 10:03

Re: Parádní recepis na jedy

záleží na druhu jablka....

Z. Matylda 27.4.2018 9:53

Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

No, tak to bude ten Žekspír :)

Z. Lika 27.4.2018 9:35

Re: Buřtguláš!

Jsem ráda, že jsem kápla vhod :-)

Buřty vpřed!

Z. Lika 27.4.2018 9:34

Re: tak já taky troškou do mlýna

Přesně tak, s přidáváním klobásy se dá počarovat.

Koncentrovaný rajský protlak je skvělá věc, už se bez něj neobejdu a vozím ho i na loď.

Česnek mám moc ráda. Kupodivu, v klasických českých kuchařkách se do guláše nedával, ani majoránka.

Z. Lika 27.4.2018 9:32

Re: kolik kuchařek

Protlak do různých gulášů opravdu doporučuji, setkala jsem se s tím ve francouzských a italských kuchařkách, a je to pecka.

Z. Lika 27.4.2018 9:31

Re: Parádní recepis na jedy

Díky :-) A jsem ráda, že se povědomí o možnosti zahuštění bramborou místo mouky rozšířilo. Zelí jsem jednou zkusil zahustit nastrouhaným jablkem, a moc mi to nechutnalo, asi jde o zvyk.

Z. Lika 27.4.2018 9:24

Re: Myslela som si,

No ano, krumple. Nebo krumpir (krompir?) v Chorvatsku.

Verenko, přeji krásné hýčkání. A doufám, že budou mít i dobré pivo :-)

Z. Verenka 27.4.2018 9:10

Myslela som si,

že buřtguláš som nikdy nevarila,ani nejedla.Ale nie,toto skvostné jedlo poznám pod názvom krumpli papikáš.Po cibuľke,mletej paprike dávam na kolieska pokrájané špekačky,alebo safaládky,alebo párky.Hne ́d po osmahnutí krumple/zemiaky/ a podlievam a dusím.Pretlak som nedavala-skúsim.Je to výborné dovolenkové jedlo do kampu i na lod/súhlasím s Likou/V máji odchádzam na welnes do HU,budú mi tam hýčkať telo,knižky budú na dušu a jeden večer si k pivku dáme aj krumplipaprikáš.

A. Rgova 27.4.2018 9:05

Re: Parádní recepis na jedy

a tu kuchařku neznám. Buřtguláš vypadá fakt jedinečně a protlak do gulášů obecně potvzuju. I tu bramboru, ta se nakonec dá nastrouhat už syrová. Používám ji na zahuštění zelí. Třeba. A Liko, krásně sepsáno. Moc ráda jsem si po ránu početla. Díky

A. Rgova 27.4.2018 9:02

Parádní recepis na jedy

Z. Tečka 27.4.2018 8:51

kolik kuchařek

tolik způsobů. Já dávám buřtíky k cibulce a chvíli to mastím spolu. Pak dodám to ostatní. Buřtíky by neměly být moc opražené. S tím protlakem jsem to nikdy nezkusila, i když jsem někde v receptech četla, žes e protlak přidává i do normálního guláše, nebo do gulášovky.

Příště zkusím, už dostávám chuť :)

Z. Inka 27.4.2018 8:11

tak já taky troškou do mlýna

protože Bimbo nemůže cokoli rajského jako omáčku, protlak u nás není, i když mám velmi kvalitní Doppio concentrato z naší italské fabriky. Místo buřtů používám pálivou klobásu opečenou a též dávám současně s bramborami pár stroužků česneku.Podle kvality klobásy může se dávat až nakonec, nebo nechat předávat chuť bramborám

T. Zana 27.4.2018 7:37

Buřtguláš!

Jé, ten mám moc ráda a už jsem ho dlouho nedělala. Raději než s masem :-)

Ten bude brzo!

Z. Lika 27.4.2018 7:16

Re: hezký den

Kvalitní párky a buřty jsou základ. Ráda vidím, že tento guláš je jaksi "ve vzduchu" :-)

Z. Lika 27.4.2018 7:15

Re:

Přesně tak, jeho výhoda je ta chvilka, během níž je guláš uvařený. Takže příště dobrou chuť!

Z. Maw 27.4.2018 6:50

Tvuj gulas musi byt skvostny. Ja delam skoro stejny, misto burtu je tam maso :D

A rozhodbe potvrzuju, ze je to mnaminka a ten s burtem udelam priste, protoze se bude varit "chvilku"

Z. Xerxová 27.4.2018 6:40

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Jééé - buřtguláš byl u nás včera k večeři. Brambory je třeba rychle dobrat, v mražáku bylo pár zbylých kvalitních párků po Trpajzlíkách... Guláš byl skvělý, zbyteček bude k obědu.

Š. Matyášová 27.4.2018 6:38

Re: Ingredience mám stejné

na buřtguláš mi stačí hrnec a prkýnko a talíř :-D osmahnu v hrnci,pak vyndám na talíř , z prkýnka přidávám cibul a pak zarestuju s paprikou a nakonec přihodím brambory a podleju...

Š. Matyášová 27.4.2018 6:36

Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

já vím, že ne, ale napadla mne jako první,když jsem to dočetla,věděla jsem, že to nevařila :-D

Z. Lika 27.4.2018 6:30

Re: Ingredience mám stejné

Majoránku až úplně nakonec, příliš ji nevařit, ale to určitě znáš.

Já už si uvědomila, proč začínám cibulí - jsem tak zvyklá z lodi a ušpinit jenom hrnec. Doma se s nádobím můžu rozmáchnout, to je fakt.

Z. Lika 27.4.2018 6:29

Re: Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

Nene, žádná stařenka :DD

Š. Matyášová 27.4.2018 6:26

Liko, napřed jsem si chvilku myslela....

že jsi si půjčila recept z kuchařky Stařenky Oggové :-D

Š. Matyášová 27.4.2018 6:25

Re: Ingredience mám stejné

já po vypečení špekáčků, před přihozením cibule, tyto vyjmu a vrátím je až těsně před dovařením...majoránku do buřtguláše nedávám, ale prubnu to... rajskej protlak ano a papriku dávám uzenou a přidám trošku maďarské pálivé- ne chilli, to je jiná chuť.

Z. Lika 27.4.2018 6:21

Re: Ingredience mám stejné

To je výborný postup. Jsem automaticky zvyklá začínat cibulí, a přitom to může být lepší. Díky za tip!

Pozdravuj prosím Dalmatinov.

R. Enatae 27.4.2018 0:29

Ingredience mám stejné

Ale jiný postup.Nejprve opékám špekáčky, na vypečený tuk hodím cibuli. Potom přidám papriku (tuk pomůže pustit barvu i chuť), protlak. Následují brambory a voda, nakonec majoránka. Zahustím rozmačkaným bramborem. Mňam. Asi bude o víkendu nad Dalmatinovem.