14.11.2019 | Svátek má Sáva


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čarodějný

Nebo spíš čarodějnický?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 27.4.2018 15:36

Re: Buřt

Po rozmrazení už tepelně zpracovávám. Tečko, napiš recept :-)

Z. Tečka 27.4.2018 15:07

Re: Buřt

nějaké pokrájej, hoď do větší sklenice, prolož cibulí a zalej lákem.

Mám recept na moc dobrý, lehce pikantní, ale dá se upravit jak kdo má rád, uvařila jsem si ho víc a zbytek schovala do PETky, a příležitostně používám. Teď zrovna jsou dva buřtíky naložené a už chodím ujídat.

Z. Iva 27.4.2018 15:03

Re: Milá liko

Pokud se mi podaří najít, tak ti pošlu ofiko dietu, kterou jsem dostala od diabetoložky - vytištěná (ne na kancelářské tiskárně). Třeba by to vzal. Večer se po tom podívám.

Z. Iva 27.4.2018 14:58

Re: Milá liko

Liko, ta tvá verze je zahuštěná tím protlakem. Chuť ten tvůj guláš bude mít dobrou. Dělám "perkelt" z vepřového masa - cibule, paprika, maso, rajský protlak, ke konci přidat sterilovaný hrášek, taky to s tím protlakem nemá chybu.

Z. Iva 27.4.2018 14:54

Re: buřtguláš dělám

Teď mají buřty v akci v L., za 80 kaček, snad původní receptura, dají se...

O. Joklová 27.4.2018 13:23

buřtguláš dělám

prakticky stejný a vždycky bojuju s tím, jestli tam nedat radši točeňák, protože prostě skoro všechny buřty jsou na mě moc mastný a to nemám ráda... obchod od L mám hned vedle baráku, můžu zkusit... a protlak mám nejradši od H..é, má (pro mě) nejlépe vyvážené všechny chutě, není příliš kyselý a je dobře ochucený (ne vždy k dostání, já potřebuju ten malý)

záklechtka se u nás dělala z mouky rozmíchané v mlíku, ne ve vodě - a jasně že se musí provařit

Z. Lika 27.4.2018 13:12

Re: Zbylé klobásky

Výborně, paní Holubová, a přeji dobrou chuť. Doufám, že se vám daří dobře!

Z. Lika 27.4.2018 13:11

Re: Buřt

A když je rozmrazíš, tak žijou?

Z. Yga 27.4.2018 12:41

Re: Ingredience mám stejné

A na ten talíř, na kterém byl původně odložen osmažený buřt, na ten si pak následně zas nandám hotový guláš, tudíž není nádobí na víc (:o)))

K. Holubová 27.4.2018 12:11

Zbylé klobásky

mám v lednici 3 kousky. Pěkně pikantní z nejmenovaného řetězce L..... Cibuli mám, brambory mám, protlak mám, papriku a koření mám..... hurá do toho. Mám ráda klobásu pěkně opečenou dokřupava a pak vloženou do hotového základu s povařenými bramborami.

Jinak jsem se od doktora vydala na delší trasu pěšky okruhem a koupila si hovězí játra. Už dlouho na ně mám chuť, takže budou na cibulce a na slanině odřezky, které zbudou po plátcích na minutku. K nim rýže. A k minutkovým plátkům brambory, když už je budu škrábat na ten guláš. Už se na to těším.

Z. Yga 27.4.2018 12:04

Re: Milá liko

NO přímo cukrovku zatím ne, taky "jen" zvýšenou hladinu cukru - takže jsme vysadili cukr (a k jeho žalosti i buchty a jiná sladiska), omezili ty brambory a bílou mouku (používám celozrnnou i na to zahušťování) - a sádla jenom trošku, i mastné jsme omezili. Jedeme v masu a zelenině (;o))

T. Zana 27.4.2018 12:03

Re: Buřt

Potvrzuji, obchod o L je má dobrý. Balení je velký, zamrazuju.

Z. Inka 27.4.2018 11:54

Re: Milá liko

Ygo, prosím Tě, nepsala jsi, že má Jeník cukrovku?? Já kvůli tomu sádlu, Bimboušovi naměřili zvýšenou hladinu a ač mu leta říkám, že by měl vysadit brambůrky, sušenčičky......tak jsem nijaká autorita. Když to řekla paní doktorka, nastal doma přímo potravinový teror. No a protože se asi nedostane do diabetické poradny - minulý týden se šel objednat a sestra mu řekla, ať přijde v září či říjnu, že teď nemá lékaře......, tak nějaké to co smí a nesmí a v jakém množství leda na netu a to zase není ta autorita! Takže se zatím řídíme tím, co mu - údajně - řekla naše paní doktorka.

Z. Lika 27.4.2018 11:46

Re: Milá liko

Hezkyyy. Jo, to jsou ty konce, když někdo nemá správné vyžití.

Z. Lika 27.4.2018 11:45

Re: Parádní recepis na jedy

Ano, určitě se musí dobře povařit, nejméně sedm minut, aby nebyla syrová, a třicet minut, aby se ztratila mouková chuť, to mám od nějakého kuchaře. Někdo jen počká, až jídlo moukou zhoustne, a hned podává, lepší je opravdu povařit.

Z. Lika 27.4.2018 11:42

Re: Buřt

Díky za tip na slušné buřty - pokud nebudou jen v obrbalení, ráda vyzkouším. Ty, co jsem z nich vařila, byly sice od řezníka, ale ne moc povedené (podle mě) - jednolitá hmota s bublinkami jako nákyp. Ale příslušně dochucené, takže v guláši to šlo.

S čarodějnými směskami opatrně - nabízet leda s informovaným souhlasem :D

Z. Yga 27.4.2018 11:42

Re: Parádní recepis na jedy

Pche - já klechtanku dělám a do bílých máček dávám (a taky do toho brgulu, protože ten máme rádi hodně hustý) - nikdo neříkal, že by mu drhla v krku. Mosí se to dobře povařit. Klasickou zásmažku už ani nedělám, cibulovou jíšku do polívek či máček, kde je základ cibulka. To je asi o zvyku a chuti ...

Z. Tečka 27.4.2018 11:37

Re: Parádní recepis na jedy

Jo, a do té kategorie patří i ta klechtanka, jak píše Yga.

Z. Yga 27.4.2018 11:37

Re: Milá liko

Mně vypadla předložka "v" ve větě ... jak se vaří v Mekbetovic Skotsku. Já vím, že to čarodějnice, lejdy byla vedoucí na jatkách (;o)

Z. Tečka 27.4.2018 11:35

Re: Parádní recepis na jedy

No, záklechtka nebo amerika je ta mouka rozmíchaná ve vodě a nalitá do polévky nebo do guláše.

No a jíška je přece mouka oprásknutá na začátku výroby na příslušném tuku, do zlatova, nebo trošku do hněda. Pak se do toho pěkně pěkně vsákne i to obdělávané masíčko nebo zelenina. Většinou je ale potřeba cibulová jíškaa, to je mouka nasypaná na lehounce zlátnoucí cibulku a taky opražená.

Z. Tečka 27.4.2018 11:31

Re: Buřtguláš

Ano, na to jsem teda přišla už dřív. Dokonce ani bramknedlíky mi po rozmrazení nechutnají.

Z. Lika 27.4.2018 11:31

Re: Buřtguláš

Eva Ž. rovněž získává bod. Dík za připomenutí pana Kaplana, ráda po něm znovu sáhnu.

Napííííš o příšerách, hrozně rychle rostou :-)

Z. Lika 27.4.2018 11:29

Re: Milá liko

Yga získává bod! S mírným upřesněním: Mekbetovic kudlali, ale vařily čarodějnice.

S moukou jsem se dost odnaučila, dávám ji jen do jídel, kde se může mouka vařit aspoň půl hodiny. Doma jsme taky zahušťovali pouze moukou.

Z. Lika 27.4.2018 11:28

Re: Buřtguláš

Máš bod za hádanku!

Ještě k tomu buřtguláši - ke svému smutku jsem zjistila, že se nedá zamrazit. Teda dá, ale kvůli těm bramborům, co získají jakousi zrníčkovou strukturu, se to moc nedá jíst.

Z. Lika 27.4.2018 11:24

Re: Parádní recepis na jedy

Co je amerika, Tečko? A jestli jsem dobře rozuměla, děláš rozdíl mezi jíškou a moukou? Ale to jsem určitě nerozuměla. Já vlastně ani nevím, co to je záklechtka. Ponětí mám o jíšce.

Z. Tečka 27.4.2018 11:02

Re: Parádní recepis na jedy

No, mně teda záklechtka, amerika a podobné nesmysly (pro mně) do kuchyně nesmí. Všechno, co se musí zahustit jedině na jíšce. Tu mouku prostě v jídle poznám a drhne mi to o lžíci.

Z. Yga 27.4.2018 10:53

A to jsem chtěla ...

Zase pár jarních fotek - já se toho jara nemůžu nabažit. Začátek je z Čech, konec z Moravy (;o)

http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zacatek_treti_dekady_mesice_dubna/

Z. Yga 27.4.2018 10:49

Milá liko

pravda - co kuchařka, to jiný erteplový guláš (;o)). Já nejprve oprásknu na tuku (vracím se k sádlu) půlkolečka dobré paprikové klobásy, kterou pak vyndám na talířek. Pak klasická cibulka, kmín a dobrá paprika (většinou uzená a vždy z jižního Slovenska), kapka vody (vždycky na cibulku před koncem dám lžičku-dvě vody, cibulka se mi zdá chutnější), aby paprika nezhořkla. Přidám nakrájené brambory a trochu pálivé paprikové pasty (podle toho, jak jsou pikantní klobásy) a doleju vody (spíš míň než víc) a vařím do změknutí. Já teda - oproti všem doporučením - zahušťuju klechtankou z hladké mouky, jak mne to učila mamka (;o)). Až je pořádně povařeno, přidám zpět upraženou klobásu (já teda radši víc než míň) a nakonec zamíchám nasekaný česnek a odstavím z plotny. Příloha dobrý čerstvý chleba. Protlak nepřidávám, majoránku si každý dá na talířek, chce-li. Tento brgul miluje u nás každý.

První repcept je z čekspírovi kuchařky - oddíl Jak se vaří Mekbetovic Skotsku.

Ž. Eva 27.4.2018 10:46

Buřtguláš

u nás vaří drahá polovice. Umí ho lepší, než já.

Ten recept jsou čarodějnice z Macbetha, pokud se nepletu. Nebo podle pana Kaplana Mak Pet a Žespír. (jo pardon, teď jsem si všimla, že nejsem priginální, že to samozřejmě poznaly i kolegyně.

Jinak zprávy z psince: ještě u nás máme kromě malé černé příšery její sestru. Je to akční dvojka, ani vyfotit to nejde. Je legrační jak naš Skye napodobuje hlavně Derču, která se o ni celkem stará a vychovává. Máma je v druhém domově, ale když je vidí, je nadšená a hraje si s nimi (už nesajou, nekoušou ji do břicha, takže dobrý). Už bereme štěňata na procházky, líbí se jim voda a Skye už plave (jen pár metrů, ale zatím ji spíš brzdím).

Z. Jenny 27.4.2018 10:43

Buřt

guláš,jídlo mého mládí a vařím dodnes, vlastně je to jediné jídlo, které vaří MLP a to s láskou. Ráda se nechám pozvat. :-) Kupuji určitý druh buřtů a to z obchodu co začíná na L. a končí dl.Značka PI...ok. Jsou fakt dobrý. nebo beru u našeho oblíbeného řezníka.

Díky Liko, tu čarodějnou směs bych někdy ráda někomu nabídla ale raději ne,karma by mi to hned vrátila. :-)