Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T. Zana 27.4.2018 15:36Re: Buřt Po rozmrazení už tepelně zpracovávám. Tečko, napiš recept :-) |
Z. Tečka 27.4.2018 15:07Re: Buřt nějaké pokrájej, hoď do větší sklenice, prolož cibulí a zalej lákem. Mám recept na moc dobrý, lehce pikantní, ale dá se upravit jak kdo má rád, uvařila jsem si ho víc a zbytek schovala do PETky, a příležitostně používám. Teď zrovna jsou dva buřtíky naložené a už chodím ujídat. |
Z. Iva 27.4.2018 15:03Re: Milá liko Pokud se mi podaří najít, tak ti pošlu ofiko dietu, kterou jsem dostala od diabetoložky - vytištěná (ne na kancelářské tiskárně). Třeba by to vzal. Večer se po tom podívám. |
Z. Iva 27.4.2018 14:58Re: Milá liko Liko, ta tvá verze je zahuštěná tím protlakem. Chuť ten tvůj guláš bude mít dobrou. Dělám "perkelt" z vepřového masa - cibule, paprika, maso, rajský protlak, ke konci přidat sterilovaný hrášek, taky to s tím protlakem nemá chybu. |
Z. Iva 27.4.2018 14:54Re: buřtguláš dělám Teď mají buřty v akci v L., za 80 kaček, snad původní receptura, dají se... |
O. Joklová 27.4.2018 13:23buřtguláš dělám prakticky stejný a vždycky bojuju s tím, jestli tam nedat radši točeňák, protože prostě skoro všechny buřty jsou na mě moc mastný a to nemám ráda... obchod od L mám hned vedle baráku, můžu zkusit... a protlak mám nejradši od H..é, má (pro mě) nejlépe vyvážené všechny chutě, není příliš kyselý a je dobře ochucený (ne vždy k dostání, já potřebuju ten malý) záklechtka se u nás dělala z mouky rozmíchané v mlíku, ne ve vodě - a jasně že se musí provařit |
Z. Lika 27.4.2018 13:12Re: Zbylé klobásky Výborně, paní Holubová, a přeji dobrou chuť. Doufám, že se vám daří dobře! |
Z. Lika 27.4.2018 13:11Re: Buřt A když je rozmrazíš, tak žijou? |
Z. Yga 27.4.2018 12:41Re: Ingredience mám stejné A na ten talíř, na kterém byl původně odložen osmažený buřt, na ten si pak následně zas nandám hotový guláš, tudíž není nádobí na víc (:o))) |
K. Holubová 27.4.2018 12:11Zbylé klobásky mám v lednici 3 kousky. Pěkně pikantní z nejmenovaného řetězce L..... Cibuli mám, brambory mám, protlak mám, papriku a koření mám..... hurá do toho. Mám ráda klobásu pěkně opečenou dokřupava a pak vloženou do hotového základu s povařenými bramborami. Jinak jsem se od doktora vydala na delší trasu pěšky okruhem a koupila si hovězí játra. Už dlouho na ně mám chuť, takže budou na cibulce a na slanině odřezky, které zbudou po plátcích na minutku. K nim rýže. A k minutkovým plátkům brambory, když už je budu škrábat na ten guláš. Už se na to těším. |
Z. Yga 27.4.2018 12:04Re: Milá liko NO přímo cukrovku zatím ne, taky "jen" zvýšenou hladinu cukru - takže jsme vysadili cukr (a k jeho žalosti i buchty a jiná sladiska), omezili ty brambory a bílou mouku (používám celozrnnou i na to zahušťování) - a sádla jenom trošku, i mastné jsme omezili. Jedeme v masu a zelenině (;o)) |
T. Zana 27.4.2018 12:03Re: Buřt Potvrzuji, obchod o L je má dobrý. Balení je velký, zamrazuju. |
Z. Inka 27.4.2018 11:54Re: Milá liko Ygo, prosím Tě, nepsala jsi, že má Jeník cukrovku?? Já kvůli tomu sádlu, Bimboušovi naměřili zvýšenou hladinu a ač mu leta říkám, že by měl vysadit brambůrky, sušenčičky......tak jsem nijaká autorita. Když to řekla paní doktorka, nastal doma přímo potravinový teror. No a protože se asi nedostane do diabetické poradny - minulý týden se šel objednat a sestra mu řekla, ať přijde v září či říjnu, že teď nemá lékaře......, tak nějaké to co smí a nesmí a v jakém množství leda na netu a to zase není ta autorita! Takže se zatím řídíme tím, co mu - údajně - řekla naše paní doktorka. |
Z. Lika 27.4.2018 11:46Re: Milá liko Hezkyyy. Jo, to jsou ty konce, když někdo nemá správné vyžití. |
Z. Lika 27.4.2018 11:45Re: Parádní recepis na jedy Ano, určitě se musí dobře povařit, nejméně sedm minut, aby nebyla syrová, a třicet minut, aby se ztratila mouková chuť, to mám od nějakého kuchaře. Někdo jen počká, až jídlo moukou zhoustne, a hned podává, lepší je opravdu povařit. |
Z. Lika 27.4.2018 11:42Re: Buřt Díky za tip na slušné buřty - pokud nebudou jen v obrbalení, ráda vyzkouším. Ty, co jsem z nich vařila, byly sice od řezníka, ale ne moc povedené (podle mě) - jednolitá hmota s bublinkami jako nákyp. Ale příslušně dochucené, takže v guláši to šlo. S čarodějnými směskami opatrně - nabízet leda s informovaným souhlasem :D |
Z. Yga 27.4.2018 11:42Re: Parádní recepis na jedy Pche - já klechtanku dělám a do bílých máček dávám (a taky do toho brgulu, protože ten máme rádi hodně hustý) - nikdo neříkal, že by mu drhla v krku. Mosí se to dobře povařit. Klasickou zásmažku už ani nedělám, cibulovou jíšku do polívek či máček, kde je základ cibulka. To je asi o zvyku a chuti ... |
Z. Tečka 27.4.2018 11:37Re: Parádní recepis na jedy Jo, a do té kategorie patří i ta klechtanka, jak píše Yga. |
Z. Yga 27.4.2018 11:37Re: Milá liko Mně vypadla předložka "v" ve větě ... jak se vaří v Mekbetovic Skotsku. Já vím, že to čarodějnice, lejdy byla vedoucí na jatkách (;o) |
Z. Tečka 27.4.2018 11:35Re: Parádní recepis na jedy No, záklechtka nebo amerika je ta mouka rozmíchaná ve vodě a nalitá do polévky nebo do guláše. No a jíška je přece mouka oprásknutá na začátku výroby na příslušném tuku, do zlatova, nebo trošku do hněda. Pak se do toho pěkně pěkně vsákne i to obdělávané masíčko nebo zelenina. Většinou je ale potřeba cibulová jíškaa, to je mouka nasypaná na lehounce zlátnoucí cibulku a taky opražená. |
Z. Tečka 27.4.2018 11:31Re: Buřtguláš Ano, na to jsem teda přišla už dřív. Dokonce ani bramknedlíky mi po rozmrazení nechutnají. |
Z. Lika 27.4.2018 11:31Re: Buřtguláš Eva Ž. rovněž získává bod. Dík za připomenutí pana Kaplana, ráda po něm znovu sáhnu. Napííííš o příšerách, hrozně rychle rostou :-) |
Z. Lika 27.4.2018 11:29Re: Milá liko Yga získává bod! S mírným upřesněním: Mekbetovic kudlali, ale vařily čarodějnice. S moukou jsem se dost odnaučila, dávám ji jen do jídel, kde se může mouka vařit aspoň půl hodiny. Doma jsme taky zahušťovali pouze moukou. |
Z. Lika 27.4.2018 11:28Re: Buřtguláš Máš bod za hádanku! Ještě k tomu buřtguláši - ke svému smutku jsem zjistila, že se nedá zamrazit. Teda dá, ale kvůli těm bramborům, co získají jakousi zrníčkovou strukturu, se to moc nedá jíst. |
Z. Lika 27.4.2018 11:24Re: Parádní recepis na jedy Co je amerika, Tečko? A jestli jsem dobře rozuměla, děláš rozdíl mezi jíškou a moukou? Ale to jsem určitě nerozuměla. Já vlastně ani nevím, co to je záklechtka. Ponětí mám o jíšce. |
Z. Tečka 27.4.2018 11:02Re: Parádní recepis na jedy No, mně teda záklechtka, amerika a podobné nesmysly (pro mně) do kuchyně nesmí. Všechno, co se musí zahustit jedině na jíšce. Tu mouku prostě v jídle poznám a drhne mi to o lžíci. |
Z. Yga 27.4.2018 10:53A to jsem chtěla ... Zase pár jarních fotek - já se toho jara nemůžu nabažit. Začátek je z Čech, konec z Moravy (;o) http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zacatek_treti_dekady_mesice_dubna/ |
Z. Yga 27.4.2018 10:49Milá liko pravda - co kuchařka, to jiný erteplový guláš (;o)). Já nejprve oprásknu na tuku (vracím se k sádlu) půlkolečka dobré paprikové klobásy, kterou pak vyndám na talířek. Pak klasická cibulka, kmín a dobrá paprika (většinou uzená a vždy z jižního Slovenska), kapka vody (vždycky na cibulku před koncem dám lžičku-dvě vody, cibulka se mi zdá chutnější), aby paprika nezhořkla. Přidám nakrájené brambory a trochu pálivé paprikové pasty (podle toho, jak jsou pikantní klobásy) a doleju vody (spíš míň než víc) a vařím do změknutí. Já teda - oproti všem doporučením - zahušťuju klechtankou z hladké mouky, jak mne to učila mamka (;o)). Až je pořádně povařeno, přidám zpět upraženou klobásu (já teda radši víc než míň) a nakonec zamíchám nasekaný česnek a odstavím z plotny. Příloha dobrý čerstvý chleba. Protlak nepřidávám, majoránku si každý dá na talířek, chce-li. Tento brgul miluje u nás každý. První repcept je z čekspírovi kuchařky - oddíl Jak se vaří Mekbetovic Skotsku. |
E. Žampachová 27.4.2018 10:46Buřtguláš u nás vaří drahá polovice. Umí ho lepší, než já. Ten recept jsou čarodějnice z Macbetha, pokud se nepletu. Nebo podle pana Kaplana Mak Pet a Žespír. (jo pardon, teď jsem si všimla, že nejsem priginální, že to samozřejmě poznaly i kolegyně. Jinak zprávy z psince: ještě u nás máme kromě malé černé příšery její sestru. Je to akční dvojka, ani vyfotit to nejde. Je legrační jak naš Skye napodobuje hlavně Derču, která se o ni celkem stará a vychovává. Máma je v druhém domově, ale když je vidí, je nadšená a hraje si s nimi (už nesajou, nekoušou ji do břicha, takže dobrý). Už bereme štěňata na procházky, líbí se jim voda a Skye už plave (jen pár metrů, ale zatím ji spíš brzdím). |
Z. Jenny 27.4.2018 10:43Buřt guláš,jídlo mého mládí a vařím dodnes, vlastně je to jediné jídlo, které vaří MLP a to s láskou. Ráda se nechám pozvat. :-) Kupuji určitý druh buřtů a to z obchodu co začíná na L. a končí dl.Značka PI...ok. Jsou fakt dobrý. nebo beru u našeho oblíbeného řezníka. Díky Liko, tu čarodějnou směs bych někdy ráda někomu nabídla ale raději ne,karma by mi to hned vrátila. :-) |