25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Čarodějný

27.4.2018

Začneme trochu neobvyklým receptem na guláš, abyste si mohli zavčas sehnat ingredience. Postup je následující:

  • Kolem kotle kroužíme,
  • jedy do něj házíme:
  • Ropuchu, co ve studni
  • dlela jednatřicet dní,
  • až docela zetlela,
  • ta tu šlichtu zadělá.
  • Z hada kus a z bahna mléč
  • v kotli vař se, škvař a peč.
  • Oko mloka, palce žab,
  • netopýří srst a dráp,
  • zmijí jazyk, žihadlo,
  • co hroznýši upadlo,
  • kouzlo dodá mocné zlo,
  • co se v pekle upeklo.
  • Tuplem zlo a tuplem smůla!
  • Ohni, sálej, ať to bublá!

Poznáte, kdo a kde to vaří?

Ale zkusíme krotší recept, i když... kupodivu jsem na jeho „čarodějnickou“ variantu narazila na zcela civilním webu jednoho obchodu. A bylo to samé „kouzelné brambory“, „pekelné buřty“, „čertovská cibule“... a samozřejmě nechyběl povinný kotel nakonec.

Třeba vám můj recept na buřtguláš přijde vhod. Totiž, má jednu drobnou fintu, která ho posune o chuťovou příčku výš.

Tak jedem:

Pořídíme dobré buřty, které se nehýbou (jeden na osobu), slušné brambory bez jedovatých klíčků (dva na osobu), pěknou cibuli bez ohnilotin (klidně jednu na osobu, podle velikosti (cibule)), mletou mumii papriky a - zde je ta finta - nebesky rajský protlak (žádný kečup!!). Trochu komářího sádla, majoránku (raději Origanum majorana), sůl (stačí obyčejná, nemusí být ze slz opuštěné panny) a pepř. Kdo má rád, připraví si ostře nabitou feferonku.

Jeden hrnec.

Buřtguláš - suroviny

Postup je klasika: tuk rozpustíme a osmahneme na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Až zesklovatí (případně chytí hnědší barvu, záleží na vkusu), přihodíme na menší až drobné kousky nakrájené (a oloupané) brambory, chvíli je předpřidusíme s cibulí a stále mícháme. Pak přihodíme papriku, rajský protlak (aspoň lžíci na litr guláše), trochu soli, pepř, znovu pořádně zamícháme a zalijeme vodou, jen aby byly přísady zanořené. Přivedeme kotel v var.

Když jsou brambory skoro měkké, přidáme buřty nakrájené na trochu větší kousky než brambory. A opět kolotáme varem. Kolotáme jen chvilku, po pár minutách ochutnáme brambory, jestli dostatečně vyměkly. A když ano, přidáme už jen majoránku, případně dosolíme, a odstavíme z ohně.

Někde v průběhu procesu případně přihodíme feferonku, a kdo se cítí jo silnej v kraflecích, může ji odjistit tím, že jí ufikne hlavičku. Kdo potřebuje úplně rozměklé brambory, přidá protlak až s buřtíky.

Guláš je krásně zahuštěný cibulí a bramborami, žádná mouka není potřeba.

Buřtguláš

Když tento guláš nabízím, návštěvy většinou vlažně řeknou: „No tak jo.“ Ale když ochutnají, zpozorní a ožijí, a pochvalují si nezvykle dobrou, výraznou chuť. Ráda prozradím, že je to tím rajským protlakem.

Anebo si ty buřty opečte u ohně :-)

Takže vám přeji pekelně dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv. Jen pozor na topolovou mast, ta patří do rukou jen odborníkům, co měli z lektvarů samé jedničky.

Foto: Lika

Úvodní verše: překlad Jiří Josek

Lika Neviditelný pes