24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čarodějný

Nebo spíš čarodějnický?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Tečka 28.4.2018 17:17

Re: Taky jsem vždycky

Bedo, receprů na kečupy je spousta, já vím, a každý máme nějaký svůj vychytaný. Já jsem kdysi dostala recept od švagrovy maminky, dělala ho ve velkém, a mně taky moc chutná. Když jsme tu ještě pěstovali zeleninu, měli jsme vždycky rajčat na rozdávání. Takže jsem dělala dvě várky, jeden jemný a druhý pikantnější. Jestli chceš, dám recept na Hady. Našemu kamarádovi, co měl hospodu, ten kečup chutnal tak, že chtěl, abych mu ho pro hospodu udělala. Nabízel pro začátek 40 Kg rajčat a kuchyň k dispozici. Šílenec...

O. Joklová 28.4.2018 12:08

Re: Taky jsem vždycky

to mě napadlo první, na špagety dávám papriku (plus další koření) spolu s protlakem a mám je troufám si říct vynikající :-DDDDD

i když pravda, velká část tohoto "kouzla" (takže jsou taky čarodějnické) tkví podle mě v tom, že tam přijde troška kečupu OD MÉHO TÁTY!!!!!! hledala jsem v pozůstalosti jako šílená, vím že MUSEL mít nějaký recept, ale bohužel tento nenávratně odešel s ním :-((((((

a já mám poslední skleničku.........

Z. Vave 27.4.2018 23:16

Re: Taky jsem vždycky

Ten baf neznám. :) Omáčka na špagety asi jo. Nebo na fazole možná. :)

Z. Lika 27.4.2018 22:12

Re: buřtguláš dělám

O technologii a chutích bude mít přehled Inka.

Z. Lika 27.4.2018 22:09

Re: Taky jsem vždycky

Do omáčky na špagety, tipuju. A určitě patří do boeuf bourguignon :D

Z. Vave 27.4.2018 22:02

Re: Taky jsem vždycky

Jojo, ladí. Do něčeho to přece takhle dávám, ale sakra do čeho? :)

Z. Lika 27.4.2018 22:01

Re: Vurstgulasch dělám

Práce na zahradě je nad jakékoli vaření (zdravím Vave :-)

Jdu se kochat fotkami!

Z. Lika 27.4.2018 22:00

Re: Taky jsem vždycky

Vave, určitě to s tím rajským protlakem zkus - aspoň trošku, a to do jakéhokoli gulášovitého jídla, nebo do čeho dáváš papriku. Paprika a rajský protlak náramně ladí.

Z. Lika 27.4.2018 21:58

Re: Buřt

To neřeš, zapni blesk a to půjde :-) Těším se!

Z. Vave 27.4.2018 21:48

Taky jsem vždycky

na ždibci sádla opráskla buřtíky, vyndala a nasypala tam cibuli i s trochou kmínu, pak papriku, nasypat brambory a zalít vodou. Majoránku ani protlak nedávám, ale zkusím. Sama buřtguláš tak moc nemusím, ale Vašek ho má moc rád. ... Vlastně nevím, jestli ho můžu, nebo nemusím, už jsem ho dlouho nejedla. Většinou si vařím falešný bigoš a Vaškovi buřtguláš.

A. Lex 27.4.2018 20:32

Vurstgulasch dělám

podobně, jen ještě přidám česnek a kmín. S tím protlakem to zkusím! Díky za inspiraci, poslední dobou mi jaksi na vaření (a ne jen na ně) dochází.

Mám i skluz ve fotkách (to je tou zahradou, agrotechnické lhůty nepočkají ;-) ).

Takhle bylo v první dekádě dubna na Malhostovické pecce, když začaly kvést koniklece.

https://dig.rajce.idnes.cz/Malhostovicka_pecka

Z. Tečka 27.4.2018 20:03

Re: Buřt

No jo, to abych dojela v pondělí koupit buřtíky, abych měla co fotit. :-)

Ale ty moje fotky, no nevím...

T. Zana 27.4.2018 18:56

Re: Buřt

Taky se přimlouvám za Mlsotník - obvykle k tomu ještě někdo něco připíše a člověk si víc užije:-)

Z. Svobodová 27.4.2018 18:53

Re: Milá liko

Ygo, doma skoro nic nezahušťuje moukou.Raději tam, kde se to hodí, zahustím oloupanou a jemně nastouhanou syrovou bramborou. Třeba guláš , ptáčky i roštěnku zahuš ́tuji tak, že na malých dírkách struhadla nastrouhám kousek dobře usušeného selozrnného chlebaJiný chleba nekupujeme, takže když kousek nebo patka zbyde, hned suším v papírovém pytlíku od mouky a používám k zahuštění.mám i sklvělý stařičký nožový mixér, na kterém se dá tahle chlebová strouhanka taky vyrobit.

Z. Lika 27.4.2018 18:51

Re: Liko, tohle podání receptu se ti moc povedlo

Maričko, jsem ráda, že jsem potěšila. Tento konkrétní překlad je od Jiřího Joska.

Čaruju, čaruju, mastnej flek... to se mi moc líbí!

Z. Yga 27.4.2018 18:47

Re: Liko,

Jo jo - ten Sládkův překlad je pro mne známější

Z. Tečka 27.4.2018 18:44

Re: Buřt

Teď "vařit" nebudu, je uvařeno, čeká na konzumaci :)

O. Joklová 27.4.2018 18:39

Re: buřtguláš dělám

aha - ale proč teda každý chutná jinak???

M. Crossette 27.4.2018 18:37

Liko, tohle podání receptu se ti moc povedlo

Usmívala jsem se při čtení přísad a tehle čarodějnický guláš jednou určitě vyzkouším :)) A což teprve to krásné naaranžování přísad od buřtového kníru po "krvavé oči" - až strach z toho jde :)))

Překladem zaříkadla z Macbetha jsi mě také velmi potěšila. Schválně jsem si našla originál a překlad je to úžasný (zní stejně odpudivě) - kdo je autorem? Protože naše divadlo je "Shakesparovské." všechny jeho hry se průběžně opakují. Takže i Macb. jsme už viděli několikrát. A kuchtění tři odpudivých čarodějnic je vždy působivý začátek. Ovšem, jako asi většina si pamatuji akorát "Double, double toil and trouble,Fire burn,and cauldron bubble". To proto, že se zde používaná podobně jako v češtině třeba "čaruju, čaruju mastnej flek..". Lidi často vůbec netuší, kde mají slova původ, ale "zaklínadlo" je známé, používané.

Z. Iva 27.4.2018 17:44

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Třeba z ní udělej pomazánku na způsob šunkové pěny.

Z. Lika 27.4.2018 17:32

Re: Buřt

Kdyby z toho byl Mlsotník, bylo by to ještě lepší :-)

Z. Lika 27.4.2018 17:31

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Anebo do Omurice :-)

Z. Tečka 27.4.2018 17:28

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Není to tak dávno, co se mi něco podobného stalo s anglickou krkovičkou. A to jsem se chtěla maličko podělit s kočičáky. Ještě že jsem ji napřed ochutnala sama. To se nedalo jíst. Tak jsem ji druhý den roztrhala na kousky, na lupínku másla jsem ji poněkud upražila a hodila na to 2 vejce jako volská oka. To se kupodivu sníst dalo. Jenže to byla krkovice, trochu prorostlá, tam to šlo. Jestli by tohle zvládla i debrecínka, to nevím. Ale třeba přikrájet do nějaké omáčky a knedlíkem nebo s rýží.

Z. Lika 27.4.2018 17:13

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Tohle vaření je kraťounké, a hodí se i pro jednoho, to není jako třeba svíčková. Určitě zkus a dej vědět, jak chutnalo :-)

Z. Lika 27.4.2018 17:12

Re: Milá liko

To je dobrý námět na oběd, obměny perkeltů a gulášů se hodí vždycky.

Tak protlak zahušťuje? Má snad v sobě pektin nebo něco podobného?

Z. Lika 27.4.2018 17:10

Re: Liko,

No jo, Sládek se nezdá, to je samá křišťálová studánka, a pak ohni hoř a kotli vař :D

Z. Nítkovská 27.4.2018 16:57

Gulášky mám ráda.. .ale

nad zemákovým gulášem jsem se jako dítě a teenagerka "otŕčala" a dostávala kvůli tomu "držkovú". Není tomu dlouho, co jsem mu přišla na chuť - prostě chutě se s věkem mění. Až se mi zas jednou podaří překonat lenost k vaření (vařit jen sama pro sebe se mi zoufale nechce),zkusím jej s přídavkem protlaku - to jsem ještě nezkoušela.

Teď přemýšlím, jak zítra zpracuju krájenou debrecínku, dnes koupenou. Má jedinou chuť - slanou. K pečivu jsem dokázala pozřít jen dva plátky, víc se nedalo. Jsem na dlouho zas vyučená...

Z. Tečka 27.4.2018 16:42

Re: Buřt

Dám ale radši na Hady, sem by se to nehodilo.

Z. Lika 27.4.2018 16:26

Re: buřtguláš dělám

Ochucený protlak? To by měl být jen čistý rajský protlak. Anebo musím číst etikety.

Z. Jenny 27.4.2018 15:59

Liko,

Tu čarodějnou vařbu jsem si ještě dala od J.V.Sládka a to je teda horor! :-))