22.10.2020 | Svátek má Sabina


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čarodějný

Nebo spíš čarodějnický?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Yga 27.4.2018 10:49

Milá liko

pravda - co kuchařka, to jiný erteplový guláš (;o)). Já nejprve oprásknu na tuku (vracím se k sádlu) půlkolečka dobré paprikové klobásy, kterou pak vyndám na talířek. Pak klasická cibulka, kmín a dobrá paprika (většinou uzená a vždy z jižního Slovenska), kapka vody (vždycky na cibulku před koncem dám lžičku-dvě vody, cibulka se mi zdá chutnější), aby paprika nezhořkla. Přidám nakrájené brambory a trochu pálivé paprikové pasty (podle toho, jak jsou pikantní klobásy) a doleju vody (spíš míň než víc) a vařím do změknutí. Já teda - oproti všem doporučením - zahušťuju klechtankou z hladké mouky, jak mne to učila mamka (;o)). Až je pořádně povařeno, přidám zpět upraženou klobásu (já teda radši víc než míň) a nakonec zamíchám nasekaný česnek a odstavím z plotny. Příloha dobrý čerstvý chleba. Protlak nepřidávám, majoránku si každý dá na talířek, chce-li. Tento brgul miluje u nás každý.

První repcept je z čekspírovi kuchařky - oddíl Jak se vaří Mekbetovic Skotsku.

Z. Yga 27.4.2018 10:53

A to jsem chtěla ...

Zase pár jarních fotek - já se toho jara nemůžu nabažit. Začátek je z Čech, konec z Moravy (;o)

http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zacatek_treti_dekady_mesice_dubna/

Z. Lika 27.4.2018 11:29

Re: Milá liko

Yga získává bod! S mírným upřesněním: Mekbetovic kudlali, ale vařily čarodějnice.

S moukou jsem se dost odnaučila, dávám ji jen do jídel, kde se může mouka vařit aspoň půl hodiny. Doma jsme taky zahušťovali pouze moukou.

Z. Yga 27.4.2018 11:37

Re: Milá liko

Mně vypadla předložka "v" ve větě ... jak se vaří v Mekbetovic Skotsku. Já vím, že to čarodějnice, lejdy byla vedoucí na jatkách (;o)

Z. Lika 27.4.2018 11:46

Re: Milá liko

Hezkyyy. Jo, to jsou ty konce, když někdo nemá správné vyžití.

Z. Iva 27.4.2018 14:58

Re: Milá liko

Liko, ta tvá verze je zahuštěná tím protlakem. Chuť ten tvůj guláš bude mít dobrou. Dělám "perkelt" z vepřového masa - cibule, paprika, maso, rajský protlak, ke konci přidat sterilovaný hrášek, taky to s tím protlakem nemá chybu.

Z. Lika 27.4.2018 17:12

Re: Milá liko

To je dobrý námět na oběd, obměny perkeltů a gulášů se hodí vždycky.

Tak protlak zahušťuje? Má snad v sobě pektin nebo něco podobného?

Z. Inka 27.4.2018 11:54

Re: Milá liko

Ygo, prosím Tě, nepsala jsi, že má Jeník cukrovku?? Já kvůli tomu sádlu, Bimboušovi naměřili zvýšenou hladinu a ač mu leta říkám, že by měl vysadit brambůrky, sušenčičky......tak jsem nijaká autorita. Když to řekla paní doktorka, nastal doma přímo potravinový teror. No a protože se asi nedostane do diabetické poradny - minulý týden se šel objednat a sestra mu řekla, ať přijde v září či říjnu, že teď nemá lékaře......, tak nějaké to co smí a nesmí a v jakém množství leda na netu a to zase není ta autorita! Takže se zatím řídíme tím, co mu - údajně - řekla naše paní doktorka.

Z. Yga 27.4.2018 12:04

Re: Milá liko

NO přímo cukrovku zatím ne, taky "jen" zvýšenou hladinu cukru - takže jsme vysadili cukr (a k jeho žalosti i buchty a jiná sladiska), omezili ty brambory a bílou mouku (používám celozrnnou i na to zahušťování) - a sádla jenom trošku, i mastné jsme omezili. Jedeme v masu a zelenině (;o))

Z. Svobodová 27.4.2018 18:53

Re: Milá liko

Ygo, doma skoro nic nezahušťuje moukou.Raději tam, kde se to hodí, zahustím oloupanou a jemně nastouhanou syrovou bramborou. Třeba guláš , ptáčky i roštěnku zahuš ́tuji tak, že na malých dírkách struhadla nastrouhám kousek dobře usušeného selozrnného chlebaJiný chleba nekupujeme, takže když kousek nebo patka zbyde, hned suším v papírovém pytlíku od mouky a používám k zahuštění.mám i sklvělý stařičký nožový mixér, na kterém se dá tahle chlebová strouhanka taky vyrobit.

Z. Iva 27.4.2018 15:03

Re: Milá liko

Pokud se mi podaří najít, tak ti pošlu ofiko dietu, kterou jsem dostala od diabetoložky - vytištěná (ne na kancelářské tiskárně). Třeba by to vzal. Večer se po tom podívám.