Úterý 18. února 2025, svátek má Gizela
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Passata

Zana
diskuse (29)

Synka jsem od mala honila, aby mi pomáhal kuchyni. Přišlo mi to praktické – jednak byl na očích, druhak (potom, co překonal první fázi plácání rukou do všeho, co leželo na pultě) mi opravdu pomáhal. Časem jsem objevila další pozitivum – pěkně se přitom nezávazně vykládá a kupodivu lze i probírat hluboké životní pravdy, což ocení zejména rodiče dítka spíš nesdílného. A tak jsem vychovala poměrně zdatného kuchaře, který – jak už to u mužských bývá – rád experimentuje.

Onehdy mi, než odjel na dovolenou, donesl půlku litrové sklenice čehosi, na čem bylo napsáno Passata di pomodoro. A že mu to zbylo z přípravy úúúplně úžasných lasagní a, jelikož je láhev otevřená, zkazilo by se to, než se vrátí, a já to určitě spotřebuju.

Hm. Přiznám rovnou, že jsem vůbec netušila, co to je a co s tím mám dělat. Ale přece mu to neřeknu :-) A tak jsem začala tiše studovat. Passata je italské rajčatové pyré, vlastně pasírovaná rajčata (Italové prý mají na domácí výrobu takový mlýnek). A teď co s tím? Zjistila jsem, že z passaty se dají udělat opravdová italská jídla, která mi dosud málokdy vyšla přesně jako originál. Třeba rajčatová polévka. Ale v rámci výzkumu mě zaujala fazolová rajská a ze zbytku jsem ještě stihla udělat boloňskou omáčku. Oba recepty jsem si složila z toho, jak jsem postupovala dosud bez passaty a z různých „passatových“ receptur na internetu.

Polévka fazolová rajská patří k polévkám hutným zimním, samozřejmě trochu záleží na vás, jak moc hustou ji uděláte. Nedá moc práce, jen je třeba počítat s tím, že se vaří dlouho. Potřebujete:

  • passatu 300 – 500 ml (já dávám přednost většímu množství passaty a menšímu vody, tj. polévce, v níž stojí lžíce)
  • 1 – 2 konzervy fazolí v nálevu (opět jak je ctěná libost)
  • olivový olej, sůl, pepř
  • menší cibuli, stroužek česneku
  • 1 – 2 l vývaru
  • těstoviny do polévky (pokud se bude hned jíst, dávám kuskus, jinak spíš nějaké nudličky, písmenka aj.)
  • nepovinně kysanou smetanu.

Do hrnce nalijete fazole s nálevem, přidáte trochu olivového oleje, sůl, pepř a na mírném ohni chvilku povaříte. V téhle fázi je třeba občas míchat, fazole by se mohly připálit. Přilijete passatu a necháte směs velmi mírně bublat asi čtvrt hodinky. Potom přidáte horký vývar, resp. častěji asi vodu s nějakým bujónem (lze až dva litry, podle zvyklosti, množství fazolí a strávníků), cibuli a česnek. Teď nastává ta příjemná fáze, kdy vás už polévka nepotřebuje a bude se samostatně vařit aspoň hodinu. Do hotové polévky je třeba ještě zavařit těstoviny, na talíři neškodí přidat zakysanou smetanu (čímž konečně vznikne ta pravá kalorická bomba).

Boloňská omáčka mě příjemně překvapila tím, že patří mezi případy, u nichž za málo peněz vyrobíte spoustu jídla – tedy zejména bude vítaným pokrmem pro domácnost s pubertálními chlapci. Opět recept na dlouhé lokte, ale stojí za to.

Budete potřebovat:

  • 1 fakt velkou mrkev, stejné objemové množství celeru a větší cibuli, česnek podle uvážení
  • olivový olej
  • 10 dkg anglické slaniny, uzeného bůčku apod.
  • ½ kg mletého hovězího + vepřového masa
  • ¼ l vývaru
  • ¼ l passaty
  • skleničku červeného vína a skleničku mléka
  • sůl, pepř, případně libovolné bylinky (bazalka, šalvěj, oregano…)

Nakrájíte cibuli a česnek, mrkev a celer nahrubo nastrouháte. Oboje pomalu smažíte na olivovém oleji, za chvíli přidáte pokrájenou anglickou a mleté maso. Přidáte teplotu a chvíli restujete, aby maso pěkně zhnědlo. Přilijete víno a necháte zredukovat, přidáte passatu, vývar (bujón to jistí), pepř a sůl.

Teď bude dlouhá pauza, kdy se všechno bude na velmi mírném plameni dusit, optimálně tak dvě hodiny. Za vydušenou šťávu dolévejte mléko (taky mi to znělo divně), když dojde, tak horkou vodu. Nakonec přidejte bylinky a nechte ještě aspoň půl hodiny mírně bublat.

Vzniklá omáčka se hodí na špagety apod. a jako náplň do těch úplně nahoře zmíněných lasagní. Dá se taky velmi dobře mrazit, takže vznikne prima pohotovostní zásoba.

Ještě na závěr – příjemně mě překvapilo, že se passata dá sehnat i za lidový peníz.

Aston Ondřej Neff
18. 2. 2025

Kde je řešení? Co se stane, až utichnou na Ukrajině zbraně?

Bitva o ostrov Iwodžima začala vyloděním 19. února 1945.

Tomáš Guttmann
18. 2. 2025

Od USA se čeká, že budou Evropu financovat ale ne kritizovat.

Lucie A. Sulovská
18. 2. 2025

Ruský vyjednávací tým dostává konkrétní kontury, ten americký také.

Václav Vlk st.
15. 2. 2025

Pokud se bojíte vlastních voličů, nemůže vám Amerika pomoci.

Aston Ondřej Neff
17. 2. 2025

V těchto dnech prožíváme převrat v našich životech.

Aston Ondřej Neff
15. 2. 2025

Bude záležet na tom, kdo se výzvy chopí.

Drieu Godefridi
17. 2. 2025

Brusel vstoupil do éry divokého západu „každý sám za sebe“.

Chechtavej tygr
15. 2. 2025

Slečna je ctnost sama, a tak jde raději dál.

Martin Korbáš
17. 2. 2025

Porážku s týmem USA dokázali hokejisté Kanady napravit výsledkem 5:3 nad Finskem, díky kterému si...

Lidovky.cz, ČTK
17. 2. 2025

Na mezinárodním letišti v Torontu havarovalo v pondělí letadlo, uvedly kanadské úřady. Podle...

Ondřej Neff
17. 2. 2025

Projev J. D. Vance na Mnichovské bezpečnostní konferenci měl samozřejmě svůj obsah. Je široce a...

Lidovky.cz, ČTK
17. 2. 2025

Pražský dopravní podnik (DPP) zatím nesmí uzavřít smlouvu na nové vlaky metra za 86 miliard korun....

ČTK, Lidovky.cz
17. 2. 2025

Válka Ruska proti Ukrajině kromě stovek tisíc zabitých „obdařila“ Rusko i armádou invalidů. Její...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz