4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Passata

aneb Pasírovaná rajčata a co s nimi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 21.8.2015 21:43

Mňammňam

Fazolovou polívku bych si dala! :)

T. Zana 22.8.2015 7:26

Re: Mňammňam

Že jo :-)

H. Williamson 21.8.2015 21:02

Passata

Passatu jsem objevila asi pred dvema lety.U nas se to v beznych obchodech neprodava, ale ve specialitkach to maji. Zamilovala jsem se na prvni pohled, kdyz jsem si precetla, ze obsah tvori z 99.9% rajcata. A jsou to fakt syrova drcena rajcata tak, ze konecny vyrobek nema slupky a zrnicka. Znamenim toho, jak kvalitni ten vyrobek je, ze je to prirozene sladke. A tak jsem se potesila, kdyz v jednom itaskem obchodu v Olomouci u namesti meli passatu te same znacky, co kupuju tady. Udelala jsem z toho klasickou ceskou rajskou omacku a celorodinny souhlas byl, ze to byla nejlepsi co meli. Ne mym varenim, ale jak strasne dobra ta rajcata v passate jsou. Zacala jsem kupovat i jine vyrobky te firmy, zejmena rajsky protlak v tube. Rovnez fantasticke. Ty ceske i americke v konzervicce mne stvaly, protoze clovek chce pouzit troche a co se zbytkem? V lednici to zplesnivi, z mrazaku je pak z toho pevna hmota, ze ktere dlatem dobyvam kyzene mnozstvi. Vetsinou to skonci v popelnici.

Š. Matyášová 22.8.2015 6:41

Re: Passata

stači to Hanko zmrazit rozetřené v pytlíku a položené na tácku..pak to budeš odlamovat jako čokoládu....

Š. Matyášová 22.8.2015 6:44

Re: Passata

Hanko,zmrazit to jde ve tvaru tabulky čokolády,paK SE TO JEN ODLAMUJE...

T. Zana 22.8.2015 7:31

Re: Passata

Je to fakt skvělé.

Aha, mrazit na placato :-)

M. Crossette 21.8.2015 16:46

passata - také jsem neznala

tedy přesněji tenhle název. Jinak konzervovaná rajčata se tu prodávají v mnoha provedení - určitě kdysi "dovezli" italští emigranti. Takže se dají koupit (ve sklenici, plechovkách, různé velikosti) jako pasta, omáčka(to by mohla být passata),loupaná celá rajčata ve vl. šťávě, rajčata sekaná nebo drcená. A pak sklenice omáčky (1 litr) s různým přichucením (ragů) buď bazalkou, česnekem, houbami, paprikami. To poslední kupuji dost často do zásoby. Pak, když na vaření není čas, stačí sklenici vyklopit do hrnce, přidat masové kuličky co jich mám stále pytel v mrazáku a udělat špagety. Je to raz dva, ale nedá se to srovnat s domácí omáčkou a když mám čas dáváme přednost ji. Tu pak dělám skoro úplně stejně jako Zana tvůj recept. A vždy do omáčky přidám tak lžíci cukru (dávám hnědý), ztlumí kyselost s kterou mám dost problém. Fazole máme rádi, ale jako polévku ji dělám bez rajčat, nějak mi teplé rajské polévky nepřirostly k srdci. A sem se tohle O.T. hodí. Včera jsem dělala k večeři rybu. A k tomu vyzkoušela "tatarku", kterou jsem měla odněkud opsanou, ale až teď udělala. Byla moc dobrá. Tady je, pod angl. názvem (vše dobře promíchat):

Creamy Honey Mustard dipping sauce:

1 hrnek majonézy (200ml)

4 čaj. lžičky hořčice (obyčejné)

4 čaj. lžičky medu

T. Zana 21.8.2015 18:55

Re: passata - také jsem neznala

Maričko, passata jsou fakt jen rozemletá rajčata, takže to spíš než omáčka bude asi něco jako drcená rajčata.

Ta passata, co znám já (ano, nejspíš z nejmenovaného lidla, i když ta synkova byla jiná, už nevím odkud) není - aspoň podle mojí chuti - kyselá.

Co se dá dělat, lepší je vždycky to, co si člověk poctivě uvaří, ale ne vždycky je čas a nálada stát u plotny.

Z. Hanča 21.8.2015 13:27

Fazolovou rajskou polévku

jsem nejspíš kdysi dělala, časem ale zapadla, neprávem, takže díky za připomenutí.

Boloňskou omáčku zato dělám poměrně často, protože je oblíbená. Recept mám v podstatě stejný, jen vynechávám to mleté vepřové a místo něj na vedlejší pánvi naprudko opražím drůbeží játra na nudličky a před dokončením přimíchám do omáčky. Jo, je to navíc práce s pokrájením jater a o jeden kus použitého nádobí víc, ale stojí to zato!!

T. Zana 21.8.2015 14:01

Re: Fazolovou rajskou polévku

Hmmm, vida, to může být zajímavé. Znamenám si :-)

D. Ruščáková 21.8.2015 9:10

Zano, mám opravdu ráda tvůj hloubavý přístup

k problémům i psaní článků:)) Passatu znám a používám, ale nedělám tu fazolovou polívku a fazole miluju - takže díky za nové pochutnání:))

Jo a kluky jsem vedla k vaření z podobných důvodů - líbí se mi ono "byl na očích" - to bylo v jistém věku opravdu podstatné!:))

T. Zana 21.8.2015 11:27

Re: Zano, mám opravdu ráda tvůj hloubavý přístup

Však už se, počítám, připravuješ - s Patrikem to za chvilku půjde taky, viď :-)

Z. Jitur 21.8.2015 9:09

prima receptíky

těstovinky můžu všelijak, na italský způsob úplně nejvíc

T. Zana 21.8.2015 11:28

Re: prima receptíky

No právě - chutné a RYCHLÉ :-))

Z. Matylda 21.8.2015 8:54

Passata

je můj oblíbenec, jelikož dost často míváme těstoviny (zn. večeře snadno a rychle). Rajská polívka a omáčka jsou taky oblíbenci- teda Mušketýr nerad polívku, jen omáčku. Končí léto, je čas levných bílých paprik- a plněné papriky jsou s rajskou báječné :)

T. Zana 21.8.2015 11:30

Re: Passata

Jooo, plněné papriky! Musím se podívat po krámech.

A dostala jsem v práci dvě cukety - jednu menší, už se chystám na nějaký z těch receptů, co tu byly nedávno, druhou obludu. Ta přijde do leča... vlastně do plněných paprik by šla taky :-))

Z. Jenny 21.8.2015 8:27

Mňam, mňam,

co se týká rajčat oblibuji vše,zajímavé je, že jsem cca do 20let věku rajčata nejedla.Zeleninu miluji na veškeré způsoby.

Zano díky za moc dobré recepty,už jsem si udělala chuť na něco z nabídky, takže zkusím. :-)

Je dobré naučit synka domácím pracím, včetně vaření, také jsem ho poslala do života vyučeného,zatím si snacha nestěžovala :-),vaření mu zůstalo,musím říct, že vaří dobře,jeho např. masové kuličky,jsou super. Jinak se mi zdá, že se ženil nedávno a ono je to už více jak 15 let.Uf!! Ty děti ale stárnou :-))!

T. Zana 21.8.2015 11:33

Re: Mňam, mňam,

No jo, děti stárnou děsně. On můj synek taky už není přímo puberťák :-))

Mně naši učili na rajčata tím, že jsem je jako malá dostávala na sladko (nakrájený, ocukrovaný, s rozlámaným piškotem) - dneska mi to zní dost divně, ale jako dítě jsem to milovala, ehm, já milovala cokoliv sladkého :-)

Š. Matyášová 21.8.2015 13:15

Re: Mňam, mňam,

nejsi sama, máti si je cukruje do dneška....

Z. Lika 21.8.2015 8:21

Díky Zvířetníku

jsem objevila taky ty hodně zahuštěné pasáty,ty jsou skvělé na dochucování jídel bez velkého naředění.

A fazole v červené omáčce mám ráda. V Americe se jim říká pečené fazole, to budou asi pomalu tažené při nízké teplotě. A jelikož tu sedím v tlustých ponožkách, byť při otevřeném okně, tak i nějakému tomu vaření začínám být nakloněná :-)

Z. Lika 21.8.2015 8:23

Re: Díky Zvířetníku

Ad tlusté ponožky: zdravím Alex, po ochlazení mě vzala záda :-) Chodila jsem naboso, protože mi pořád bylo horko, ale horko bylo už asi jenom mozku.

Z. Jitur 21.8.2015 9:10

Re: Díky Zvířetníku

no zrovna jsem si tak říkala, tlusté ponožky? Tak teď už rozumím, ať je rychle líp!!!

T. Zana 21.8.2015 11:34

Re: Díky Zvířetníku

Liko! Být takhle zřízená v létě je strašlivá nespravedlnost, zvlášť když teď je konečně takové docela pěkné středoevropské počasí a člověk by mohl na výlet...

Uf, ať je brzo líp!

Z. Lika 21.8.2015 14:03

Re: Díky Zvířetníku

Nasadila jsem "křenovou" mastičku a už jsem na 85 % běžného výkonu :-) Díky za přání.

M. Crossette 21.8.2015 16:55

Re: Díky Zvířetníku

No ponožky já nosím denně (i do postele¨), jen teď jsou tenké, v zimě tlusté,teplé. Tak ráda bych chodila v teplém počasí naboso, ale nejde to, zebou mě děsně nohy, úplně cítím jak mám chodidla zledovatělá. A to jsem byla předevčírem u doktora na pravidelné kontrole. Vždy kontroluje různě tep - hruď, krk, záda a také u kotníků. A povídá "jéé vy máte v nohách skvělý silný tep". Tak jsem se ptala jak je to možné, když mám nohy bez ponožek jak kus ledu!". Odpověď neměl.

Jinak Liko přeji ať se 85% brzy změní na 100%, nastydlá záda není legrace !

Z. Xerxová 21.8.2015 6:22

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Hmmm - taky synek donutil zanu po italsku vařiti  :o)   A dobře udělal, receptíky se zdají být jedlé. Jen já osobně rajskou polívku nemusím, ale boloňskou omáčku můůůůžu.

T. Zana 21.8.2015 8:11

Re: hezký den

Já rajčata můžu ve všech podobách :-)

Ta boloňská je fajn, akorát - jak píšu u Sharky - je to recept ze zimy, momentálně se mi na tak dlouhé vaření zdá teplo (dobře, ráno byla 14 stupňů, ale ono to vyleze, potvora).

Š. Matyášová 21.8.2015 6:22

jéé Zano...

mě by nenapadlo,že Passatu lze ještě objevit..že ji někdo nepoužívá  (Bedo- prodávají ji i v Lidlu..čistou nebo s bazalkou )..oblibuju ji na velice jednoduché těstoviny.

na pánev dám olivový oilej,zpěním na něm 2 stroužky česneku,pokrájeného na plátečky a přidám ančovičky i s olejem - ono ho tam moc není  (když nemám, tak sardelovou pastu-preferuju Mardešiče /značku/) a přidám pokrájenou malou cuketku, ona to ochladí a pustí vodu, když je na skus,přileju passatu, neředím ji..ve chvíli,kdy j eto prohřáté a bublá to,přisýpnu,tymián,pepř a vložím uvařerné těstoviny..když mám pocit,že je to husté, přileju trochu vody z těstovin a vypnu hořák... nandám na talíře a posypu jemně pokrájenou natí zelené cibulky, bazalkou, pecorinem nebo parmazánem (eidam néééééé) ..je to moooc dobrý..skoro to nesolím, sardelka nebo anchovičky jsou slané dostatečně..a fungují jako koření..ryby z toho cítit nejsou...a když mám doma ve sklínce pár nedojedených černých oliv, vhodím je do toho před těstovinami ..

a když je z lednice pěkně studená,doleju ji vodou,přidám sůl a pepř a trochu worchesteru , proženu mixérem a je to lepší jak rajčatovej džus...

jsem ráda, že jsi ji zmínila, mě by to nějak nenapadlo...

T. Zana 21.8.2015 8:07

Re: jéé Zano...

Chicht, tak já ji objevila :-) A sice letos v zimě, jak jsem byla doma se zlomenou nohou. Protože jsem měla čas na psaní, spáchala jsem tenhle textík a v rámci dalších událostí na něj zapomněla. Pak Lika před prázdninami sháněla články, tak jsem ho po troše hrabání našla, mezi tím jsem napsala ještě Krkonoše... no a tady ho máme, passatu :-))