4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z brambor...

Ranné dětství ovlivňuje náš celý život. Pořád se to zdůrazňuje a mohu to z vlastní zkušenosti potvrdit. Tedy - mluvím konkrétně o jídle...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 15.4.2006 6:59

possum,

omluva, vzaal jsem to moc fofrem! Kuchyňová terminologie podle krajových zvyků, říznutá variacemi kuchařek,stěhujících se z místa na místo je záležitost pro sympozium! Takže repete, budu používat svoje názvy: bramborák je ze syrových nastrouhaných brambor, nahrubo - najemno - jak se ti líbí. Na zahuštění v tvém případě krupice, + majoránka, česnek atd. Necháš odležet, aby krupice nasákla šťávu z brambor. Na pánev tu hmotu stěhuješ lžící nebo šufánkem - proto jsem psal "nalívat".

Bramborové placky se dělají z uvařených brambor moučného typu - mačkají se líp, než salátové a je z nich stejnorodější těsto. Prolisuješ lisem na brambory - vypadá jako velký ruční lis na česnek - lisuješ přímo na vál, když si ty placky chceš užít, přidáváš mouku - krupici a hněteš rukama, až je z toho těsto husté asi jako na bram. knedlíky.  Až ti začne loupat v ramenou, hoď  to do hnětače na těsto a pokračuj! Taky můžeš brambory lisovat rovnou do hnětače a pokračovat jako na vále. Mixovat se to nedá, vyjde hmota vhodná na mazání kliky domovního důvěrníka!  A teď, co tě dovedlo k jelenovi (proč ne klokan nebo koala?): bramborové placky se dělají v různé tloušťce! Od dotenka vyválených, pečených nasucho na plotně (moje oblíbené, maštěné sádlem a s povidlama), po centimetr silná kolečka! Můžeš těsto tvarovat rukama, ale rovnoměrnější silnější placky  uděláš z rozváleného plátu těsta vykrájením hrnkem nebo sklenicí, pečeš (smažíš?) je na pánvi, na plotně by byly připálené! Namazat je můžeš čím chceš, když do těsta přidáš trochu cukru - sladký nátěr, bez cukru ty ostatní. Tenké placky se dají srolovat, se silnými je to problém.

Teď jsem to snad už neodflákl, jestli jo, doplním! 

Possum 15.4.2006 11:24

Re: possum,

tak dekuju,  uz z toho nejsem jelen, uz jsem zase possum ;-D  Me trochu zmatlo to: placka a brambor. Tady kdyz reknu bramborak nebo brplacka, tak kazdy ocekava bramborak. Brplacka se taky da udelat velmi lehce ze zbyle br kase (myslim podle Iru?).                                                                           A bramboraky delam z hladke mouky. Jde to.

possum 16.4.2006 9:17

Re: Re: possum,

Taaak. A dneska jsem ve valasske kucharce, nahodou, nasla 'bramborova placka' a pod tim popsany bramborak. Tak jak je to s tou cestinou??????8-o

zana 16.4.2006 17:17

Re: Re: possum,

possum, zdravím, z kaše jsem to nikdy nezkoušela, ale nakonec proč ne.

Určitě to jde (a výsledek je skvělý) ze zbylých škubánků. Jako dítě jsem milovala tuto variantu: dvě placičky přiměřené velikosti škubánkových opečenek a mezi to decentně vložené kolečko salámu.

WWW 15.4.2006 0:14

Zde WWW -v hodine duchu vas prosim o podporu, WWW je po/sera !!

tojefuk 15.4.2006 7:12

Re: Zde WWW -v hodine duchu vas prosim o podporu, WWW je po/sera !!

Snad tě potěší, že v hodině duchů mně pséci nešetrně vzbudili, že mají chuť si vyrazit na čerstvý vzduch. Dotaz, jestli jim nestačí otevřené dveře na balkon, zamítli. Do postele jsem lezl 01:45, vstával (jako každý den už asi 35 let) ve 04:00. Prosím tě, jak jsi dokázal, že potomek, který na chlebu se sádlem pórek nikdy neměl, v sedm hodin večer, kdy syrový pórek není k mání a mrazákový se použít nedá, vysloví takový požadavek?

Tvůj superpórek vypadá pěkně, ozkouším. Já mu dám, chleba s pórkem! Půjde si vykoledovat vejce a dostane je plněná s pažitkou, už na zahradě vylezla!

zana 14.4.2006 22:23

říkala jsem, že večer přihodím ještě něco

bramborové placky: 60 Dg brambor uvařím ve slupce, studené oloupu, rozmačkám/nastrouhám, přidám 1 vejce, 12 Dg hrubé mouky, lžíci soli. Nepovinně lze přidat škvarky, uzeninu atd. Smíchám na vále, uplácám placky a smahnu na oleji nebo sádle, co kdo raději.

bramborák: 1 kg syrových brambor oloupu, nastrouhám půlku na jemném a půlku na hrubém struhadle. Přidám 12 Dg polohrubé mouky, 1 - 2 vejce,  lžíci soli, česnek (aspon 1 hlavu), majoránku, kmín, trochu horkého mléka (podle brambor, tak 1/4 litru). Smažím na sádle/oleji - těsto nalévám naběračkou.

bramborové knedlíky klasik: 1 kg předem uvařených vystydlých brambor rozmačkat/nastrouhat na vál, přidat 16 polévkových lžic hrubé mouky, 8 pol. lžic krupice, 1 pol. lžíci soli - udělat důlek, do něj 1 vejce. Smíchat, udělat šišky, vařit opatrně asi 20 minut. Po uvaření vyndat a nechat chvíli dojít, lépe se krájí.

Dobrou chuť a mějte se hezky!

Iva 14.4.2006 19:27

Dobrý večer

já se musím k něčemu přiznat. Protože netuším, jak je to s archivací především komentářů, udělala jsem si složku a tam si kopíruju např: Pórková polévka podle WWW i s povídáním, Zanina bramborová bábovka......Ještě jednou všem přeji nepokažené žaludky z vajíček, minimum úrazů při útěku před nebo za pomlázkou a celé smečce ( šupinaté, pernaté, chlupaté a já nevím ještě jaké) hodně štěstí a klidu.

evam 14.4.2006 16:12

zdavím possum

  a děkuji za další recepty ....přeji veselé Velikonoce !

Possum 15.4.2006 11:27

Re: zdavím possum

Taky preji Vesele Velikonoce a budu-li vedet o jake recepty ti jde (sladke, slane) pokusim se jeste neco napsat. :-)

WWW 14.4.2006 15:50

sekam

ty pampelisky ,vytahl ze sklepa pivo a prisel jsem pro votvirak  ,nemuzu ho v garazi najit! Na terase je slunicko, jdu si pripit na zviretnik, na vas na vsechny na Cajthamla a vem to cert i na toho Zemlicku ! Kdyz sviti slunicko, tak je clovelk prejici !!

possum 14.4.2006 14:30

tojefuk, tys mi dal!

uz jsem to s tema plackama chapala, a ty jsi me ted zase popletl.                                                    Bramborak je ze syrovejch a placka z varenejch. To chapu.                                                             >těsto na bramboráky je řídké a na pánev se nalívá, těsto na brplacky je tuhé - ne zas moc - a placka se musí vyválet. Teda, ty ji musíš vyválet, placka se na válení vyflákne!<   8-o                       Me ale testo na bramboraky zrovna moc netece a brplacky nevalim . Udelam valecek, nakrajim a rozplacnu. Ted su z toho jelen.8-o8-o                                                  

possum 14.4.2006 14:31

Re: tojefuk, tys mi dal!

Su zase sorry, nevim proc, ale nekdy mi to pise takhle blbe.;-€

tojefuk 14.4.2006 13:52

Zano,

tohle není pokus o vtip, já to používám při uzení - nemám zděnou udírnu. Udírna je skládací dřevěná bedna, s topeništěm je spojená kouřovou rourou od kamen a topeniště je: naskládané cihly, roura je obsypaná pískem nebo čedičovou vatou a přikryté je to plátem z kamen. Už jsem použil i litinový dekl z kotle ÚT - je čtveratější. Ohřívám si na tom grog nebo klobásy z včerejšího uzení, placky mne ještě nenapadly. Jestli máš místo, zkus - doporučuju! Roura bez udírny by asi chtěla koleno a podepřít.

zana 16.4.2006 17:22

Re: Zano,

díky, vidím to jasně, ale na zahrádce, kterou nedisponuju;-(. Ale je fakt, že kdzž člověk přestane přemýšlet: nemám plotnu, nemůžu dělat placky, tak se dá něco vymyslet. Prozatím zkusím to litinové nádobí.

WWW 14.4.2006 13:33

Velikonocni povidani pampeliskach a PORKU (1)

Koukam se z okna a konecne je tu slunicko. A na travniku jsou pampelisky. Vypestoval jsem zvlastni druh. Po cela leta jsem na ne sypal vsechny mozne doporucene pripravky, ktere je mely bezpecne zlikvidovat. Dosahnul jsem toho, ze jsem vypestoval zvlastni druh vysoce odolnych pampelisek,  jsem presvedcenej, ze moje pampelisky dokonce premysli, at si pan Aster rika co chce.

Ted, az dopisu recept na porek, tak pujdu a vytahnu po zime sekacku. Porad se nic nebude zvlastniho dit pro  toho, kdo to nezna. Ale ja budu dobre videt, ze ty prvni co jsou nejblize se trochu povytahnou a uz to poleti septem po cele zahrade. A jak na startuju sekacku,tak i za plneho slunicka se ty potvory zavrou schouli a tej rvouci gilotine se zespoda chechtaji. Vypada to, ze jsem je posekal, ale druhy den votevru vokno a oni maji tu zlatou hubu od ucha k uchu !!

Tak ten recept. nerad ho davam, protoze ted neni prorek zrovna kvalitni. Je z lonska a uprostred ma tvrdy prut, jak chce jit taky do kvetu, coz se mu chudakovi nikdy nepodari, ale vzdycky jde na to s chuti !!

Dva pekne velke porky ( to pro dve osoby, ale zrouty, jako ja ) Rozrizneme podel, umyjeme pod tekouci vodou a dame pryc ty nejzelenejsi listy, muzou zustat na polivku. Ty pulky jeste rozpulime a pak nakrajime na kousky 3 cm dlouhe. Jen to proboha nepoplette, kazdy milimetr hraje roli. Krajejte s pravitkem v ruce. Dejte na 5 - 10 minut varit do slane vody, slejte a nechte okapat. Nakrajet brambory kvalitni ( salatocve ) na kolecka. A ted ! Promackame cesnek a rozetreme s vegetou. Vymazeme pekacek pekne zmeklym maslem, do ktereko jsme pridali ten rozetrenej cesnek ( kazdej kuchar vi, ze cesnek ztrati v troube svoji ostrost ale nechava prijemny natisk, Medvidek at mi tady nejanci, ze cesnek on ne ) Naskladame vrstvu brambor pekne pres sebe. Nasypeme polovinu okapaneho porku a pravidelne rozprostreme. Jde to trochu blbe, mejte trpelivost at to je jak koberecek - POKRACOVANI

WWW 14.4.2006 13:47

Re: Velikonocni povidani pampeliskach a PORKU (2)

Na porek prijde jemne, spise na hrudky, nez na vlakna nastrouhany ostrejsi tvrdy syr, ktery se moc netahne. Ja osobne davam svycarsky "Le Gruyére", nebo dejte vyrazne chutovy emental ! Ze ten porek a brambory se trochu prisoli, to snad ani nemusim psat. Pak dalsi vrstva brambor ,porek, syr a koncime bramborama.

Slehacka na vareni, ta nakysla, nic pak kysele nebude, to se vse vytrati. Pro dva beru tu mensi 25 cl atd. podle poctu osob. Prida se do ni stejne mnozstvi mleka a na ohynku rozpusti,nevarit ! !!  Pak uz jen poradnou spetku strouhaneho muskatu do toho, zalejt pekacek a na 210 do trouby, tak hodinku a pul. A hlidat, hlida pred ukoncenim, nevysusit !!!. Garantuji vam, ze to je vynikajici, pak si tu zalivku upravte podle sveho gusta, ale zkuste to jednou tak, jak jsem to napsal, jen s pridanim toho muskatu. Delaji to takhle v Savojsku po staleti a asi vedi proc ! Podava se s masem podle chuti, ja osobne nejradeji orestovane platky veprove panenky . !! Dobrou chut a pekne velikonoce !!

zana 14.4.2006 15:14

Re: Re: Velikonocni povidani pampeliskach a PORKU (2)

Milý WWW, držím palce vašim pampeliškám, podle mne je trávník s nimi mnohem hezčí. Váš recept určitě vyzkouším, akorát mě děsí, že z každého Mlsotníku bych potřebovala tak dva tři dny vařit ty úžasné věci, co všichni - a zvláště vy - sypete z rukávu.

A za odměnu speciálně pro vás polévku, jsem zvědavá, co na ni budete říkat (jedna z opravdu mála pokrmů, co umím zpaměti, však taky bez jakýchkoliv měr a vah, jen samé přiměřeně). V málu osolené vody uvařím brambory (asi jako na 1 - 2 porce kaše), ani to nemusí být úplně doměkka. Zároveň na másle smahnu na kolečka nakrájený pórek.  Uvařené brambory jen tak mírně rozmačkám jako na kaši, ale nedbalou, je lepší, když zůstanou celé kousky. Přidám pórek a za chvilinku asi 1/2 litru mléka, nechám přejít varem (HLÍDAT, utíká, mrcha), přihodím syrové vejce, rozmíchám a hotovka.

tojefuk 14.4.2006 13:05

Zářijové brambory

Pro všechny, kdo bezpečně poznají masák a pro WWW zvlášť: Na dvě třetiny plechu dáme brambory se slupkou, velké asi jako vejce. Nasbíráme masáky, větší upečeme podle WWW, zavřené oloupeme, vylomíme nožičku, naplníme sekanou paní Madly, zabalíme do namaštěného alobalu tak, aby se daly stavět otvorem nahoru, naskládáme na zbytek plechu a strčíme do trouby. Když jsou brambory stejně velké jako alobalové balíčky hotové, je ostatní akorát. Po rozkrojení to pálí, máme čas udělat rajčata s octem a cibulí. 

zana 14.4.2006 15:03

Re: Zářijové brambory

achich ach, já nešťastná ho nepoznám, jsem vycvičená sbírat jen hřibovité, "muchomůrky" jsme jako děti nesměly a teď už se bojím

tojefuk 15.4.2006 10:02

Re: Re: Zářijové brambory

Muchomůrka růžová - růžovka - masák: masověrůžová barva klobouku se zbytky plachetky, nožička bílá, dutá, dutina vyplněná vláknitou rosolovitou hmotou našedlé barvy - jako promočenou, noha někdy se slabým nádechem do růžova. Dolní konec nohy kulovitě ztluštělý, řepovitý tvar. NIKDY nemá naspodu nohy kalich - dolní půlka plachetky, ve které je zamlada uzavřen! Proto je potřeba vydloubnout opatrně CELOU houbu ze země, aby bylo možno posoudit oba znaky - chybějící kalich a rýhování! VŽDY má na HORNÍ straně prstýnku na noze VIDITELNÉ rýhování zvnitřku ven - památka na mládí, kdy byl prstýnek ( vnitřní plachetka, ať se vyjadřuju odborně ) přitisknutý na lupeny zespoda klobouku! Toto rýhování NEMÁ žádná jedovatá muchomůrka, kterou znám! I když moji příbuzní mají mou důvěru, tyto dva znaky si kontroluju sám, když přinesou jen klobouk, zahodím i když rodina kvílí jako čejky! Na řezu dost rychle zrůžoví, nejvíc na dolním konci nohy, kde je velmi často červivý. Požerek červů má hnědočervenou barvu. Nebrat staré plodnice, než je doneseš k hrnci, jsou na vyhození! Kromě okamžité přípravy se dá zmrazit nebo ( mladý ) naložit, sušit se nehodí - má moc vody.

A raději si to ověř v nejbližším atlase hub!

zana 16.4.2006 17:32

Re: Re: Re: Zářijové brambory

děkuji, uložím, nastuduji a pokusím se aplikovat.

Lída Š. 14.4.2006 11:52

No a místo

pokrmu z brambor jdu ted zadělat "kočičkopsí" dortílk s buvolíma kostička;-) Boomince je dneska 6 let;-) Bože, to to letí:-/

Zdena 14.4.2006 12:03

Re: No a místo

V Tak gratulujeme.

Kitikara 14.4.2006 11:49

Super

Už jsem zase skoro slintala. Mlsotník je jedna z mých nejoblíbenějších sekcí tady. R^

zana 14.4.2006 10:37

všem moc díky za ohlasy

až přijdu domů, přihodím ještě něco (placky a tak), zpaměti bohužel vařím jen čaj ;-)

Lída Š. 14.4.2006 11:49

Re: všem moc díky za ohlasy

Juchu!!!!!! Už se těším!A sím sím, přihoďte taky recepis na klasické bramboráky. Maminka dělávala naprosto skvělé a já je neumím, fňuk;-(

zana 14.4.2006 12:41

Re: Re: všem moc díky za ohlasy

jé, ráda,  on je taky dělá každý úplně jinak...

Taky gratuluju!

Xerxes 14.4.2006 9:34

bramborové placky

1.- bramborové placky "obyčejné" - potřené rozpuštěným máslem. 2.- bramborové placky "a la bramborák" kde se do těsta přidá majoránka a česnek. 3.- bramborové placka "plněná" se vyválí, položí se na ni plátek salámu či uzeného, přehne se napůl a dá opéct z obou stran. (Pozor na spálenou tlamičku)4. - a vyzkoušeli jste na obyčejnou brplacku namazat švestková povidla?

possum 14.4.2006 10:02

Re: bramborové placky

4. nevyzkouseli. Ale mam kamose, co si na br placku dava med! Taky jsem, ackoliv snim skoro cokoliv, neochutnala.