Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Z brambor...
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
zana 16.4.2006 18:07Re: Re: Re: Když je řeč i o bramboráku, madlo, vaší sestře rozumím - neexistuje těsto, které bych neochutnala, některá mi chutnají víc než hotový produk. Ale fakt je, že mleté nepovažuju za těsto |
![]() |
zana 16.4.2006 17:32Re: Re: Re: Zářijové brambory děkuji, uložím, nastuduji a pokusím se aplikovat. |
![]() |
zana 16.4.2006 17:22Re: Zano, díky, vidím to jasně, ale na zahrádce, kterou nedisponuju |
![]() |
zana 16.4.2006 17:17Re: Re: possum, possum, zdravím, z kaše jsem to nikdy nezkoušela, ale nakonec proč ne. Určitě to jde (a výsledek je skvělý) ze zbylých škubánků. Jako dítě jsem milovala tuto variantu: dvě placičky přiměřené velikosti škubánkových opečenek a mezi to decentně vložené kolečko salámu. |
![]() |
possum 16.4.2006 9:17Re: Re: possum, Taaak. A dneska jsem ve valasske kucharce, nahodou, nasla 'bramborova placka' a pod tim popsany bramborak. Tak jak je to s tou cestinou?????? |
![]() |
madla 16.4.2006 4:29Re: Re: Když je řeč i o bramboráku, a co je na tom divného? Vy neznáte známé české p..el si to přebere? Bramborové placky (?) na způsob našeho bramboráku, bez česneku, soli a majoránky, zato hustě sypané cukrem,se běžně dělají v bývalé DDR.Jde jen o to, vystihnout ten moment, než vám to ocukrují, pak se to dá.V Lipsku jsme si dali wienerschnitzel, protože jsme si mysleli, že se na tom nedá nic zkazit. Dá, byl to klasický smažený řízek, skleněné tvrdé(možná bramborové) koule, meruňkový kompot, jakási neurčitá omáčka, rýže, a to vše v jednom talíři. Na Usedomu (bývalá NDR) zase smažená ryba , bramborová kaše, červené zelí, to vše zalité nedefinovatelnou omáčkou. V Rumunsku zase slepice na paprice, k ní bramborová kaše, opět utopené v omáčce, nejhorší ale bylo, že to nebylo prsíčko nebo stehno nebo nějak tak podobná porce, ale jak to drželi, tak to sekli, takže to mělo kousek ode všeho, nejvíc bylo kostních úlomků. Ale, jak už říkal pan otec z Babičky, proti gustu žádný dišputát. Podivných kombinací i u nás najdete dost. Třeba v jižních Čechách je dost běžné knedlo.zelo a smažený řízek nebo pečené kuře. Rajská omáčka s bramborem taky zase není tak ojedinělý jev, koneckokonců já taky dělám plněné papriky v něčem jako rajská omáčka s bramborem, protože papriky plním čistým mletým masem (tedy s citronovou kůrou, koriandrem, dobromyslí, mateřídouškou, solí, pepřem), nepřidávám tam žádnou rýži ani strouhanku. Taky proto plněné papriky nikdy nikde nikdo z naší rodiny nejí, jen u mého bratra, protože vaříme stejně nebo podobně. A ani u mé sestry ne, protože ta mleté maso kupuje, navíc ho musí koupit nejméně o půl kila víc, protože ho při zpracovávání ochutnává tak, že to půlkilo je schopná za syrova sníst. Jer s podivem, že ve svých 66 ještě neměla problémy, z čehož lze vyvodit, že máme opravdu skvělou veterinární kontrolu na jatkách a spotřebiteli se dostává pouze kvalitního a nezávadného masa. Potěšitelné, ne? |
![]() |
madla 16.4.2006 3:57Re: Je tady nekde pani Madla?? tak jsem to našla, jak mám teď čas, nerozptylována úklidem a pečením a podobými zbytečnostmi. je to u těch chlupatých řízků. To jenom, abyste si mohla zkompletovat celý recept. Jen chci říct, že nemám ráda průmyslové kořenící směsi, jsou na můj vkus příliš umělé, nezřídka vyčpělé, můžou tam být různé plísně a tak vůbec. Holt (převzato z německého halt pro ty, co píší hold - to je něco jako pocta) jsem už ta starší generace. Teď mám dost problém s tou zlomenou pravačkou, protože z těstovin dokážu jen kupované lasaně a špagety, takže než se zhojím, bude jen strouhání, které zvládne i manžel, nudličky holt ne, protože vyválení by zvládli, ale nakrájet je nikdo nechce a kupované nudle nejedí, jako nejzazší ústupek berou špecle, a to jenom proto, že je jedli u mé kamarádky v Mnichově a dost jim chutnaly a ve chvíli, kdy se dozvěděli, že nejsou doma dělané, už nešlo říct, že jsou špatné. Protože už se dají koupit i tady, tak je takhle šidím. Já vím, že to není hezké, ale když dokážou fantasticky uvařit (jak manžel, tak syn i zeť), tak proč by nemohli pod mým odborným dohledem nakrájet nudle, ne? Malé odbočení: moje maminka byla kuchařka bohem nadaná, vařila fantasticky. Vařím, myslím si, dobře, moje sestra taky, ale guláš mého bratra je nedostižný. A on z nás tří dělá úplně nejlepší houskové knedlíky. To jsme tak jednou soutěžili, a já si velmi cením svého druhého místa, protože jsem o šest a pět let mladší než oni dva, takže jsem mohla dopadnout hůř. Bráchovy knedlíky jsou prostě nedostižné, ale nejen ty, vaří skvěle spousty jiných věcí, protože je mlsný a náročný na čistotu a kvalitu, stejně tak jako můj syn.Od nich dvou sním i se zavřenýma očima cokoliv, manželovo vaření oceňuji, ale oči mám otevřené, protože tu a tam je tlusté maso, potažmo nějaký ten salám, což nesnáším, stejně jako syn a dcera. Tak proto koukáme, abychom to včas odstranili, protože chuť je dobrá, jen ten pocit, když už je to v puse, je hrozný, asi jako kdybychom vdechli mouchu. |
![]() |
ota.karel 15.4.2006 15:41Re: Když je řeč i o bramboráku, Tak ta kombinace mě potěšila, protože potvrdila co jsem vyčetl z rozhovoru s nějakým kuchařem, který říkal, že Němci si všechny nemožné kombinace smíchají přímo na talíři. Češi si to dají k jídlu postupně, takže si to smíchají až v žaludku. |
![]() |
Possum 15.4.2006 11:27Re: zdavím possum Taky preji Vesele Velikonoce a budu-li vedet o jake recepty ti jde (sladke, slane) pokusim se jeste neco napsat. |
![]() |
Possum 15.4.2006 11:24Re: possum, tak dekuju, uz z toho nejsem jelen, uz jsem zase possum |
![]() |
tojefuk 15.4.2006 10:25Re: Re: Re: Re: Jiní Honzo A co tak ty tlusté překrojit naplacato jako dort? |
![]() |
tojefuk 15.4.2006 10:02Re: Re: Zářijové brambory Muchomůrka růžová - růžovka - masák: masověrůžová barva klobouku se zbytky plachetky, nožička bílá, dutá, dutina vyplněná vláknitou rosolovitou hmotou našedlé barvy - jako promočenou, noha někdy se slabým nádechem do růžova. Dolní konec nohy kulovitě ztluštělý, řepovitý tvar. NIKDY nemá naspodu nohy kalich - dolní půlka plachetky, ve které je zamlada uzavřen! Proto je potřeba vydloubnout opatrně CELOU houbu ze země, aby bylo možno posoudit oba znaky - chybějící kalich a rýhování! VŽDY má na HORNÍ straně prstýnku na noze VIDITELNÉ rýhování zvnitřku ven - památka na mládí, kdy byl prstýnek ( vnitřní plachetka, ať se vyjadřuju odborně ) přitisknutý na lupeny zespoda klobouku! Toto rýhování NEMÁ žádná jedovatá muchomůrka, kterou znám! I když moji příbuzní mají mou důvěru, tyto dva znaky si kontroluju sám, když přinesou jen klobouk, zahodím i když rodina kvílí jako čejky! Na řezu dost rychle zrůžoví, nejvíc na dolním konci nohy, kde je velmi často červivý. Požerek červů má hnědočervenou barvu. Nebrat staré plodnice, než je doneseš k hrnci, jsou na vyhození! Kromě okamžité přípravy se dá zmrazit nebo ( mladý ) naložit, sušit se nehodí - má moc vody. A raději si to ověř v nejbližším atlase hub! |
![]() |
tojefuk 15.4.2006 7:12Re: Zde WWW -v hodine duchu vas prosim o podporu, WWW je po/sera !! Snad tě potěší, že v hodině duchů mně pséci nešetrně vzbudili, že mají chuť si vyrazit na čerstvý vzduch. Dotaz, jestli jim nestačí otevřené dveře na balkon, zamítli. Do postele jsem lezl 01:45, vstával (jako každý den už asi 35 let) ve 04:00. Prosím tě, jak jsi dokázal, že potomek, který na chlebu se sádlem pórek nikdy neměl, v sedm hodin večer, kdy syrový pórek není k mání a mrazákový se použít nedá, vysloví takový požadavek? Tvůj superpórek vypadá pěkně, ozkouším. Já mu dám, chleba s pórkem! Půjde si vykoledovat vejce a dostane je plněná s pažitkou, už na zahradě vylezla! |
![]() |
tojefuk 15.4.2006 6:59possum, omluva, vzaal jsem to moc fofrem! Kuchyňová terminologie podle krajových zvyků, říznutá variacemi kuchařek,stěhujících se z místa na místo je záležitost pro sympozium! Takže repete, budu používat svoje názvy: bramborák je ze syrových nastrouhaných brambor, nahrubo - najemno - jak se ti líbí. Na zahuštění v tvém případě krupice, + majoránka, česnek atd. Necháš odležet, aby krupice nasákla šťávu z brambor. Na pánev tu hmotu stěhuješ lžící nebo šufánkem - proto jsem psal "nalívat". Bramborové placky se dělají z uvařených brambor moučného typu - mačkají se líp, než salátové a je z nich stejnorodější těsto. Prolisuješ lisem na brambory - vypadá jako velký ruční lis na česnek - lisuješ přímo na vál, když si ty placky chceš užít, přidáváš mouku - krupici a hněteš rukama, až je z toho těsto husté asi jako na bram. knedlíky. Až ti začne loupat v ramenou, hoď to do hnětače na těsto a pokračuj! Taky můžeš brambory lisovat rovnou do hnětače a pokračovat jako na vále. Mixovat se to nedá, vyjde hmota vhodná na mazání kliky domovního důvěrníka! A teď, co tě dovedlo k jelenovi (proč ne klokan nebo koala?): bramborové placky se dělají v různé tloušťce! Od dotenka vyválených, pečených nasucho na plotně (moje oblíbené, maštěné sádlem a s povidlama), po centimetr silná kolečka! Můžeš těsto tvarovat rukama, ale rovnoměrnější silnější placky uděláš z rozváleného plátu těsta vykrájením hrnkem nebo sklenicí, pečeš (smažíš?) je na pánvi, na plotně by byly připálené! Namazat je můžeš čím chceš, když do těsta přidáš trochu cukru - sladký nátěr, bez cukru ty ostatní. Tenké placky se dají srolovat, se silnými je to problém. Teď jsem to snad už neodflákl, jestli jo, doplním! |
![]() |
WWW 15.4.2006 0:14Zde WWW -v hodine duchu vas prosim o podporu, WWW je po/sera !! |
![]() |
zana 14.4.2006 22:23říkala jsem, že večer přihodím ještě něco bramborové placky: 60 Dg brambor uvařím ve slupce, studené oloupu, rozmačkám/nastrouhám, přidám 1 vejce, 12 Dg hrubé mouky, lžíci soli. Nepovinně lze přidat škvarky, uzeninu atd. Smíchám na vále, uplácám placky a smahnu na oleji nebo sádle, co kdo raději. bramborák: 1 kg syrových brambor oloupu, nastrouhám půlku na jemném a půlku na hrubém struhadle. Přidám 12 Dg polohrubé mouky, 1 - 2 vejce, lžíci soli, česnek (aspon 1 hlavu), majoránku, kmín, trochu horkého mléka (podle brambor, tak 1/4 litru). Smažím na sádle/oleji - těsto nalévám naběračkou. bramborové knedlíky klasik: 1 kg předem uvařených vystydlých brambor rozmačkat/nastrouhat na vál, přidat 16 polévkových lžic hrubé mouky, 8 pol. lžic krupice, 1 pol. lžíci soli - udělat důlek, do něj 1 vejce. Smíchat, udělat šišky, vařit opatrně asi 20 minut. Po uvaření vyndat a nechat chvíli dojít, lépe se krájí. Dobrou chuť a mějte se hezky! |
![]() |
Iva 14.4.2006 19:27Dobrý večer já se musím k něčemu přiznat. Protože netuším, jak je to s archivací především komentářů, udělala jsem si složku a tam si kopíruju např: Pórková polévka podle WWW i s povídáním, Zanina bramborová bábovka......Ještě jednou všem přeji nepokažené žaludky z vajíček, minimum úrazů při útěku před nebo za pomlázkou a celé smečce ( šupinaté, pernaté, chlupaté a já nevím ještě jaké) hodně štěstí a klidu. |
![]() |
Laďka 14.4.2006 16:55Re: Když je řeč i o bramboráku, Máme kamarády z Erfurtu a můžu potvrdit, že jejich kombinace jsou úplně stejné, ba možná ještě horší a nejvíc mě dostali, když si na "boží milosti" /pečou se obvykle na velikonoce a vánoce a jsou obalované v moučkovém cukru) nabírali plnými lžícemi med a tvrdili, že tak je to teprve správně sladké!!! |
![]() |
evam 14.4.2006 16:12zdavím possum a děkuji za další recepty ....přeji veselé Velikonoce ! |
![]() |
WWW 14.4.2006 15:50sekam ty pampelisky ,vytahl ze sklepa pivo a prisel jsem pro votvirak ,nemuzu ho v garazi najit! Na terase je slunicko, jdu si pripit na zviretnik, na vas na vsechny na Cajthamla a vem to cert i na toho Zemlicku ! Kdyz sviti slunicko, tak je clovelk prejici !! |
![]() |
Eva B. 14.4.2006 15:36Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky. Kadlusi, to máte ale kliku jak od blázince.. právě dneska jdu na návštěvu k rodičům a maminka je vlastnicí báječného receptu po tatínkově tetě :-)) a umí je skvěle, jakkoliv jsem vegetarián, na nich občas ulítnu :-))) napište mi na mailík Elainne@centrum.cz a já vám ten recept vyzvím a pošlu :-))) |
![]() |
zana 14.4.2006 15:14Re: Re: Velikonocni povidani pampeliskach a PORKU (2) Milý WWW, držím palce vašim pampeliškám, podle mne je trávník s nimi mnohem hezčí. Váš recept určitě vyzkouším, akorát mě děsí, že z každého Mlsotníku bych potřebovala tak dva tři dny vařit ty úžasné věci, co všichni - a zvláště vy - sypete z rukávu. A za odměnu speciálně pro vás polévku, jsem zvědavá, co na ni budete říkat (jedna z opravdu mála pokrmů, co umím zpaměti, však taky bez jakýchkoliv měr a vah, jen samé přiměřeně). V málu osolené vody uvařím brambory (asi jako na 1 - 2 porce kaše), ani to nemusí být úplně doměkka. Zároveň na másle smahnu na kolečka nakrájený pórek. Uvařené brambory jen tak mírně rozmačkám jako na kaši, ale nedbalou, je lepší, když zůstanou celé kousky. Přidám pórek a za chvilinku asi 1/2 litru mléka, nechám přejít varem (HLÍDAT, utíká, mrcha), přihodím syrové vejce, rozmíchám a hotovka. |
![]() |
zana 14.4.2006 15:03Re: Zářijové brambory achich ach, já nešťastná ho nepoznám, jsem vycvičená sbírat jen hřibovité, "muchomůrky" jsme jako děti nesměly a teď už se bojím |
![]() |
zana 14.4.2006 15:01Re: Re: Když je řeč i o bramboráku, na svatební cestě jsme byli u Baltu. A jak jsme si tak užívali, objevili jsme v hotelu Zum Bahnhof na jídelním lístku tatarák. Objednali. Obdržený tatarák byl obvyklého vzhledu, k tomu několik krajíčků chleba s máslem. |
![]() |
zana 14.4.2006 14:57Re: Re: Re: NEPLEŤTE si není nezbytně nutné se po placce válet, já jí hňácám rukou a taky to jde |
![]() |
zana 14.4.2006 14:55Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.-NÁPAD Zdeno, je to legrační, ale já používám hrubou mouku a coby tuk máslo, pak z toho rozválím placku, rádýlkem rozčtverečkuji. Na každý čtvereček trošku ostré marmelády, na plechu upeču, ještě horké cukruji. Pravidelně je z toho opařený jazyk. |
![]() |
zana 14.4.2006 14:51Re: Re: Re: Re: Milá ZANO No, tak to bych snad měla. Vyzkouším, díky. |
![]() |
possum 14.4.2006 14:31Re: tojefuk, tys mi dal! Su zase sorry, nevim proc, ale nekdy mi to pise takhle blbe. |
![]() |
possum 14.4.2006 14:30tojefuk, tys mi dal! uz jsem to s tema plackama chapala, a ty jsi me ted zase popletl. Bramborak je ze syrovejch a placka z varenejch. To chapu. >těsto na bramboráky je řídké a na pánev se nalívá, těsto na brplacky je tuhé - ne zas moc - a placka se musí vyválet. Teda, ty ji musíš vyválet, placka se na válení vyflákne!< |
![]() |
Kadlus 14.4.2006 14:29Re: Re: Re: Milá ZANO Pomoc z nouze : Vyhrábnout po babičce starý, těžký pekáček- obvykle těžké železo, smalt, navenek modrý,uvnitř bílý.malý plamínek ( aby nechytl šmak od plynu). Vyzkoušeno,funguje.V létě gril tál ke kamnům (Kaborky) má každé slušné železářství.Jen to jde pomalu- pekáček je malý. |
![](http://1gr.cz/u/IWEB32.gif)
![](http://m.1gr.cz/u/free.gif?r=UXPx94GaAq-4QvR&p=Cz3fF0OZ%7cV8GHVKyB4S%7cTqF4HyNyD4%7c_3dHPBZ7yF9Sm4jMUB%7cTy7TUiMmD%7cBzQqGT-jL_&x=e7XNtj)