28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z brambor...

Ranné dětství ovlivňuje náš celý život. Pořád se to zdůrazňuje a mohu to z vlastní zkušenosti potvrdit. Tedy - mluvím konkrétně o jídle...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tojefuk 14.4.2006 10:08

Re: Tak to jsou teda recepty..

Není nad pravý špek, před uzením uvařený(pomalu), až jde špejle prostrčit i přes kůži, horký hned do udírny, 3-4 hodiny táhnout teplým(70-80°C) kouřem dozlatova! Dá se i namazat na chleba!

Pokus o radu: do plechové krabice ( běžně se používá krabice s víkem pro turisty ) nasypat 2-3 cm suchých pilin z tvrdého dřeva, na rošt v horní polovině prostoru v zavřené krabici naskládat maso, vařený kusové sádlo, dají se tak udit i ryby, postavit na co nejmenší plamen plynu a těšit se! Mohlo by to dát očekávanou chuť i vykrájenému tlustému z anglické slaniny nebo angl. slanině v kuse. Určitě z ní ale ořezat zčernalý nátěr karamelu! Když se očekávaná chuť nedostaví, zvrznuté to nebude, sní se to pod jiným názvem a zařízení nestojí majlant!    

possum 14.4.2006 10:02

Re: bramborové placky

4. nevyzkouseli. Ale mam kamose, co si na br placku dava med! Taky jsem, ackoliv snim skoro cokoliv, neochutnala.

Zdena 14.4.2006 10:00

Nechaj si toho, jo?!?!

;-€ Sakra - kdo to má číst?!?! Do oběda (zeleninový talíř) daleko, krám má dneska předvelikonoční volno a Vy na mně se škvarečkama zapečenejma v lístkovym těstě.

;-OTo musí bejt DÓÓÓBRÝ... A ty kalórije...

possum 14.4.2006 9:55

Re: Tak to jsou teda recepty..

;-D presne v tom poradi! Rohliky (pokud mozno slany), chleba a klobasy. ;-)

Precti si vikendoviny 6. :-P

Xerxes 14.4.2006 9:34

bramborové placky

1.- bramborové placky "obyčejné" - potřené rozpuštěným máslem. 2.- bramborové placky "a la bramborák" kde se do těsta přidá majoránka a česnek. 3.- bramborové placka "plněná" se vyválí, položí se na ni plátek salámu či uzeného, přehne se napůl a dá opéct z obou stran. (Pozor na spálenou tlamičku)4. - a vyzkoušeli jste na obyčejnou brplacku namazat švestková povidla?

tojefuk 14.4.2006 9:32

Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

Zkusili jste vyválet lístkové těsto, potřít mletými škvarky, překládat, válet, přimazávat škvarkama, vykrájet hrnkem kolečka, zbytek těsta zmačkat, válet atd, poslední ručně?

tojefuk 14.4.2006 9:27

Re: Milá ZANO

Bramborové placky trošku jinak: Těsto bez vajíčka, kousky vyválené natenko, v hrnku s mašlovačkou sádlo, natírá se hned, první s obou stran, další si spodní stranu namastí od dolního a maže se jen horní strana, s povidlama (ty se vařily na kotle, marmelády na hrnce), těsta bylo obvykle 3-4 litry a mizelo fofrem. Plotna se ometala kusem papíru. 

Iva 14.4.2006 9:15

Žádný speciální recept na brambory nemám

a když tak s česnekem pečené;-D;-D.

Pro Vojáčkovi, receptík na chlupaté řízky byl ohodnocen všemi jako nesmírně poživatelný a dětmi bylo přikázáno, že ho mám uložit mezi častější opakovanéR^výtvory.

Iva 14.4.2006 9:10

Re: Re: Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

brambory ve slupce mají jinou chuť.

Kadlus 14.4.2006 9:05

Prosba- království za koně a škvarkové placky.

Nejde zrovna o brambory,ale pokud někdo znáte, poraďte. Moje maminka pekla na tálech škvarkové placky.Středně hnědé,praskavě chřupavé, velikost asi dezertní talíř, při pečení se na nich dělaly puchýře, nahoře zdobené rádýlkem ( bylo po babičce a ještě ho máme,chráníme ho jako oko v hlavě).Večeře,melta s mlíkem ,boule za ušima.Mně tlačily, na ženě jsem je vysloveně viděl.Zkoušeli jsme kde co, i nějaký slovenský recept, ale pořád to není to pravé ořechové. Spaste naše duše, prosím !

zana 14.4.2006 9:01

Re: Milá ZANO

Alčo, zdravím a děkuji. Housku myslím takovou tu malou, nejobyčejnější. Ono to mimochodem vždycky vypadá spíš tak, že housek je příliš, chce to tu směsku chvíli míchat.

zana 14.4.2006 8:58

Re: Re: Re: Jiní Honzo

aha, to je dobrá myšlenka - já dělám na dvou až třech pánvích různé požadované velikosti:  na- prost-tlustý pro přednostu, normální až malé/tenké pro synka a malé/tenké pro mne. Vaši variantu bych popsala jako 2 v 1.:-D

Kadlus 14.4.2006 8:54

Varování

V poslední době se u nás začaly vařit ony kulaté bramborové, máme za sebou i éru glasknödl- WWW bude vědět o co jde.Při pohledu na váhu, která nemá ani za Boha klesající tendeci,byla zvolena taktika nedojídat-moje maminka se v nebi určitě obrací, ta to nesnášela.Po jednom báječném obědě ( typicky českém - uzená krkovička,červené zelíčko + 4 ty kulaté bramborové nesmysly.Dojeďeno,odfouknuto, koukám, moje drahá 3/4 ( už jsem psal, jde o dlouhodobě vypozorované dělení moci v rodině) má škubání koutků.Znáte to, chlap , který se právě spokojeně nadlábnul, už, už pochvalu na jazyku a odchod na gauč, a vono se nám to směje a já ve své chlapské nadřazenosti nemám ani páru proč." Jestli odhadneš, za kolik koleček je ta jedna koule ?"

"Za 3 až 4 plátky". No teda, dostat 12 plátků,tak dobrou polovinu odsunu.Takhle podveden jsem to zbaštit,a ještě být za b..a

Berte to jako varování- nebo u mužů doporučuji pátrat po příčině láskyplného ničení tělesné schránky.Od té doby koule 2 a tu třetí, abych neurazil( to je hezká výmluva)!

Lída Š. 14.4.2006 8:54

Zano dííík

díky Vám už vím v čem dělám chybu:-D Juchu, tak to teď budou u nás knedlíkové hody:-P

zana 14.4.2006 8:47

Re: Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

vařím zásadně ve slupce, ale nejsem si vlastně jistá, jestli je to nutné.

Alča 14.4.2006 8:20

Re: Re: Jiní Honzo

to se tu chechtám, připomněl jste mi našeho přednostu, který také jedině tlusté bramboráky. Já zase miluji, když jsou tak tenoučké, až jsou síťované -děrované. Tak udělám bramborák přes celou pánev, prostředek silnější, kraje na tenoučko. Hotový pak okrájím - já mám kraje,   přednosta prostředek a libujeme si oba!

Alča 14.4.2006 8:16

Milá ZANO

 Vaše recepty nemají chybu, určitě vyzkouším! Jen dotaz: houskou se myslí takové to malé (raženka) o obsahu jako rohlík nebo velká houska (pletýnka)? Já jen, aby toho nebylo málo :-P

U nás se mimo jiné o Velikonocích dělala pro mě pochoutka největší,  placky na plotně. Normální bramborové těsto (brambory vařené ve slupce, oloupané a postrouhané, vejce, sůl, hrubá mouka nebo krupice) se vyválelo do dlouhého hada. Krájely se stejné kousky, které se válečkem vyválely na malé placky. Ty se ihned dávaly na plotnu starých kamen - až doposud tuto činnost prováděla vždy moje babička. Pak jsem nastoupila já a pokračovala jsem: placky se musely bedlivě hlídat, nejlépe nožem s kulatou špicí se stále obracely a jakmile byly světlounce hnědé, ukládaly se bokem. Byla to celkem fuška, babička byla velmi zručná a tak jsem na plotně hlídala většinou kolem 20 placek, což bylo velmi náročné, neboť po odejmutí placky hotové se před umístěním nové placky musela ještě plotna omést speciálním smetáčkem, aby se zbavila mouky, která by se pak pálila. Bokem na plotně se v kastrůlku rozpouštěla kostka másla. Když byly placky napečeny, překládaly se do hluboké misky s tím, že po obou stranách byly maštěné máslem a prosypávané cukrem (někde ještě přidávali mák nebo povidla). Ta hluboká miska zachytila stékající máslo a jedlo se tak, že se placka srolovala nebo přeložila, namočila do toho stečeného másla a strčila do pusy. Jedlo se teplé!

Božínku, jak já bych si dala ... ale od té doby, co rodiče nemají chalupu, tak není kde tuhle mňamku vyrábět. Na plynové  plotýnce to sice jde, ale hodně pomalu, placky jsou pak tuhé a nedobré. Navíc tomu chuťově chybí ta vůně dřeva ...

jiný Honza 14.4.2006 8:09

Re: Brambory + zelí = vždyŇAM

Kdepak, bramborák musí být na prst tlustý a přes celou pánev. A bramory strouhané na okurkovém struhadle - tak vzniknou ty sqělé křupavé okraje... Sákryš, slintám hned po ránu, no fuj.

jiný Honza 14.4.2006 8:07

Klidně buďte protivný, ale pište dál

Já tady patřím tak trošku k inventáři (račte projít archív, ať víte s jakým cvokem jste se zapletl), nicméně polední dobou jen tak prolétám a čtu aktuální zvířetník tak 1 - 2x týdně. Navíc, když čtu ráno, nedostanu se k tomu večer (ať vím, jestli mi někdo spílá, laje a podobně) nebo čtu večer, ale pak nemá cenu reagovat, protože ke starým příspěvkům se vrací pouze taková podivná individua jako já.

Takže dík za vaše recepty a povídání a nebuďte zbytečně skromný, taková vtipně napsaná kuchařka přvede k vaření i lidi jinak v kuchyni práceneschopné. 8-)))

Zdena 14.4.2006 7:57

Brambory + zelí = vždyŇAM

Což takhle bramborákové těsto (klasika) + najemno nakrájené kysané zelí? Znáte?

Až poznáte, to se přežer... přepapáte! 

Trochu se to při smažení rozpadá, tak přidávám do bramboráků pár lžic strouhanky. Smažím malé placičky, mají takové otřepané mastňoučné okraje, vejdou se tak 4 - 5 na pánev...

tojefuk 14.4.2006 7:12

Pěkné Velikonoce všem!

WWW je telepat! Včera večer jsem srovnával zbytky dušeného na papriku, mladýho ta vůně vytáhla od večerníčku a na můj dotaz, co si dáme k večeři jsem čekal buď masopárky nebo chleba se sádlem, cibulí a hořčicí. Mladej se zasnil a povídá: chleba se sádlem a pórkem! přímo jsem viděl okolo jeho hlavy svatozář z kroužících WWW!

Bramborový knedlíky mám nejradši z obyčejného bram. těsta, plněné domácími (doma vyrostlými a krájenými! ) škvarky těmi většími. Krájíme dvoje - malé na škvaření a pomletí do sádla,. větší dvaapůlxdvaapůlxjeden cm na jídlo s chlebem a okurkem a do knedlíků. Uvaří se a schovají přede mnou. Druhý den cibulka na sádle, rozkrájet, opéct, kyselé okurky(nebo houby nebo papriky plněné zelím nebo čalamáda nebo....) a slinné žlázy obživly už teď!

Špekové knedlíky mají víc variant, než WWWův boršč, Muž v zástěře jich popsal šest, třeba WWW prozradí ten svůj! 

Adam 14.4.2006 4:19

Re: Mila Renato, klidne zustante jen u WWW a budu mit z vasi odpovedi stejnou radost.A sebekriticky si musim priznat, ze casto vubec milej nejsem, ze jsem primo protivnej !!!

Jak pro koho WWW, takovej M-k (ja vim ze vam naskakuje uz husi kuze) vas primo zboznoval. Ja uz jsem si myslel ze jste umrel a vy zatim tady mezi zenskejma varite. Tedy Vesely velikonoce.

Hana Williamson 14.4.2006 3:40

Je tady nekde pani Madla??

Pani Madlo s tou sekanou, u ktereho clanku, ze jste mela ten recept na sekanou michanou s trochou vody? Nejak to nemuzu najit a moc bych to chtela. Ja delam neco podobnyho, pridavam do toho krome ostatnich veci Staroceske Koreni (pro neobyvatele Ceska vysoce doporucuju - dela to Vitana a obsahuje to mimo jine majoranku, kvet, bobkovy list, kmin, nove koreni, zazvor no a obligatni per, sul a papriku). Az mam ty bochanky hotovy, tak je na pekacku jeste za studena podleju vodou a teprve pak do trouby. Ale to s tou vodou primo v misenine se mi libilo. Myslim, ze si to pamatuju, ale stejne bych si to chtela ulozit.

Hana Williamson 14.4.2006 3:31

Tak to jsou teda recepty..

Hlavne ty spekovy knedliky - jenomze ja tady NEMAM spek!!!!  Akorat tu anglickou slaninu a to neni to ono na tyhle veci. Kdyz prijedu do Ceska, tak uz vedi co mi nachystat: cerstve rohliky, dobry chleba, kus kvalitniho speku (takovy ten, co kdyz se ho ukroji tenky platek, tak se v puse rozpliva a usi hodne vonet kourem/uzenym) a domaci kysane zeli od svagrove. Ono se sem veci jako spek (a salamy a syry) udajne nesmeji vozit. Po priletu z Evropy do USA obcas nejhorlivejsi jsou ti z ministerstva zemedelstvi. Mama a deti vozi houbicky. Tak asi ten spek v mnozstvi vetsim nez malem letos v lete dovezu - potravinove folie a ziplocky by meli zadrzet tu pronikavou vuni. A pak fofrem doma do mrazaku.

Co se mixovani tech varenych brambor v robotu/mixeru tyce, absolutne nedoporucuju. Udela se z toho takove cosi zasedle podobne lepidlu. Z technologickeho hlediska ma to co do cineni s obsahem skrobu a fofrem ty ostry vrtulky v mixeru. Pravil prednosta pred lety - a ma na to papir, ze tomu rozumi.

Lenka S. 14.4.2006 3:04

Milý WWW,

tak ,kdy bude slíbená pórková dobrota? Minule jste se vymluvil na nefungující počítač.  A já už podruhé volám- sem s ním, prosím, ať mohu do pelechu. Musím v 7:00 vstávat na vlak. Dík a dobré ráno Velikonoční.

WWW 14.4.2006 2:59

Re: Re: Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

Zdravim mila Mirko , musim ted preci jen trochu pracovat. Kdyby jsme se minuli, tak pekne svatky !!!

Lenka S. 14.4.2006 2:57

Re: Re: Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

Moc vám diky a jako poděkování připojím svůj recept na  chlupaté knedle pro lenochy, kterým jsem sice už přispívala  do diskuze na houbovém mlsotníku, ale opakování je matka moudrosti. Pokud již znáte, určitě prominete. Porce je pro jednu středně žravou osobu a je to rychlovka. Množství znásobte počtem osob vašich. 200g syrových brambor  oloupete a rovnou jemně nastrouháte do mísy. Vodu  z brambor neslévejte!! Přihoďte 60 g čerstvé strouhanky nebo 2 na drobné  kostičky nakrájené žemle  a vše pěkně prsty spojte  hnětenímve hmotu. Mírně přisolte a nechte chvíli odpočinout. Mezitím se vám už vaří osolená voda v hrnci. Namočte ruce a vytvářejte  někde na prkénku míčky na ping-pong.  Pak je vhoďte do vroucí vody a vařte 8 minut. Vyndejte, můžete rozkrojit napůl, polijte osmaženou cibulkou a podávejte s dušeným zelím nebo špenátem. Lze i bez masa nebo s jakýmkoliv pečeným masem s trochou šťávy. Lze ty knedle i plnit mletým uzeným,  sekanými škvarky  nebo jen uzeninou. Tvoříme menší tenisáky ( asi 5 cm v průměru) tak ,že hmotu rozplácneme v prstech , vrazíme náplň a uzavřeme. Tyhle plněné ale vaříme 12-15 minut  dle jejich velikosti. Výhodou je to, že tohle těsto neřídne.

WWW 14.4.2006 2:56

Re: Re: To snad neni pravda! Hodina duchu vrcholi, na mne jdou chmurne myslenky a tady se vesele povida o babovce. Klobouk dolu mila Lenko a Renato !!

Jezis, ouplne tu vuni mila Lenko citim az sem do Savojska!!

Pripominate mi moji maminku, ktera pred Vanocema a Velikonocema pekla vzdy celou noc.

 Dik !!

Lenka S. 14.4.2006 2:34

Re: To snad neni pravda! Hodina duchu vrcholi, na mne jdou chmurne myslenky a tady se vesele povida o babovce. Klobouk dolu mila Lenko a Renato !!

Pane WWW, copak bábovka, ale mým celým bytem voní zrovna dopečené mazance. Pekla jsem je už podruhé, protože ten můj mlsný manžel už  stačil od predevčírka zbaštit 3 docela sám. A to nebyla nijaká mrňata, protože  byly z1,5 kg mouky  právě  ty  3. Zkrátka nevydržel ani beránek. Ten šel na obětní oltář žaludku mého mlsouna už  jako první. Byli sice ve stádu dva beránci, ale z toho prvního zbyla do rána jen hlavička.  Asi to peču moc dobré.Kdyby to nebylo jedlé, zůstalo by toho dost. Teď jen doufám, že až se dnes odpoledne vrátímz Plzně domů, zbyde aspoň něco i na  zbytek rodiny, která se mï sjede na Velikonoce. Kdoví.....

Mirka - Houston 14.4.2006 2:17

Re: Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

Lenko, vetsinou ja pripravim toto testo z brambor varenych ve slupce - ne rozvarenych. Jdou lepe strouhat. Babovku jiz znam a na knedliky se moc tesim. Bez ohledu na tuk manzeluv, nebo muj! To prehanim - neni to tak zle  ;-)