25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Z brambor...

14.4.2006 22:40

Naše rodina se skládala z rodičů, chlapečka a holčičky (mne) a babičky. Ta vařila, v podstatě až do smrti, a generační zkratkou došlo k tomu, že jsem jí pomáhala já. Když umřela, bylo mi devatenáct a naučila jsem se toho od ní žalostně málo.

Vždycky chápavě kývala hlavou nad tím, že se mi hnusí hrabat se v syrovém masem a nenutila mne. Však to taky vypadalo, když jsem se vdala... Zato zjistila, že se o poznání raději matlám s těstem (a vždycky jsem měla pocit, že to zase moc nebavilo ji).

Takže rozdělení práce bylo jasné - babička si někde bokem diskrétně připravila maso, pak utrhla od (libovolné) knihy mne a šlo se "vařit", tj. dostala jsem instrukce kolik čeho, pak jsem usilovně míchala, olizovala, hňácala... a kecaly jsme o životě. Moje babča byla skvělá, až po letech mi došlo, jak úžasné názory měla.

Ze všech babiččiných těst jsem si snad nejvíc oblíbila těsta bramborová, dělaly jsme jich mraky, vždycky se spíš šetřilo... takže tohle je o nich. Upřímně jsem je milovala a dodnes se při vaření musím strašně krotit, aby bylo co strkat do hrnce/trouby.

Špekové knedlíky
Taková úplně obyčejná věc, ale zjišťuji, že leckdo netuší, jak na ně. A ti/ty, kdo je umí, je dělají různě. Takže takhle je dělala moje babička a já je tak k velké radosti rodiny dělám dodnes. Množství zde uvedené vede k nevyhnutelnému přejedení tří poměrně žravých dospělých jedinců.

1/2 kg předem uvařených, tj. vystydlých, brambor namačkat (existují lisy), nakrouhat, možná to jde i rozmixovat, ale to nevím jistě, brambory jsou prevít a mixováním se někdy ničí

10 Dg špeku (i víc, pokud svědomí dovolí) rozkrájet na kostičky a rozškvařit, až se roztečou, přidat tři na kostičky nakrájené housky a chvíli míchat, aby houska nasála tuk.

Ty brambory mám připravené na válu, přisypu k nim špek s houskou (klidně horké), 18 Dg krupice, sůl (dávám neplnou polévkovou lžíci a to moc nesolím).

Smíchat, v téhle fázi je lepší, aby se mnou v kuchyni někdo byl, jsem si pak víc vědoma toho, že dělám OBĚD, ne mlsku pro sebe, a že knedlíky patří do hrnce, takže ochutnávání nesmí překročit určitou hranici.

Vytvořit koule - z tohoto množství jich dělám šest, vařit asi 12 minut, opatrně, aby se koule nerozpadly.

K tomu dělám špenát a (zase na špeku, pak se divím, kde se berou špeky na mně) spoustu smažené cibulky.

Bábovka
Kdepak nadýchaná bábovka, u nás se dělá hutná bramborová. Vydrží dlouho aniž tvrdne a moc nám chutná, jen upozorňuji ty, kdo by si k ní snad chtěli dát mléko (ale není nás moc, že?), že to nejde. Asi by to chtělo odborníka, nevím proč, ale s mlékem se odněkud objeví zvláštní hořká pachuť. Kakao nevadí, bílý kafe taky ne, ani cokoliv jiného.

Zase potřebuji předem uvařené brambory, množství a poměry si prosím upravte podle potřeby, já mám (po babičce) OBROVSKOU litinovou formu, už jsem ubrala do té míry, aby těsto bylo v nádobě ještě rozeznatelné...

Takže brambory zase nějak rozmělnit viz výše a smíchat:

50 Dg hrubé mouky, 50 Dg brambor, 1/2 prdopeč (PRášek DO PEČiva), 16 Dg tuku (Hera nebo tak něco), 30 Dg cukru, 2 žloutky, šťáva z citronu.

Formu vymazat a vysypat, pokud je třeba, ale raději ano než ne, dělá se to dost dlouho a je škoda hotové dílko trhnout.

Těsto rozdělit na tři díly, z nichž první je větší - přijde dospod. Z těsta umatlat váleček a ten implantovat do formy. Vymačkat mělké korýtko, do kterého přijde druhý díl. Ten obarvit kakaem na tmavo, lepší je pravé kakao bez cukru. Zakrýt třetím válečkem, trochu upravit, aby bábovka nevypadala jako Michelin a dát péct, chce to vyzkoušet, mně to trvá tak 3/4 hodiny.

Babi, ahoj!

Zuzana (zana) Nováková