28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z brambor...

Ranné dětství ovlivňuje náš celý život. Pořád se to zdůrazňuje a mohu to z vlastní zkušenosti potvrdit. Tedy - mluvím konkrétně o jídle...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kadlus 14.4.2006 14:21

Re: Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

Dík, oboje předám dál, já to budu "managerovat"- dokud mne od vaření hubou nevyženou,máme na to lidi,já - na rozdíl asi od www vařím jen ve vypjatých situacích. Feministky- nekamennujte mne, nechci třeba po něžném pohlaví aby teď přehodila zimní kola za letní.Vyzkoušíme, dáme vědět, musíme ale jít koupit sádlo, jenže vysoké nekoupíte- vím to,chvilku jsem se tím živil- pro výkup jsou nejdražší čuníci do 115 kg se sádlem max. do 1,5 cm.Ozvu se.Dík.Jo, aby na ty placky vůbec zbylo,čerstvé škvarečky lžičkou,jen tak, posolené a čerstvá patička -mňam.Milovnicím a milovníkům erteplí se omlouvám,nechci dnešní mlsotník přivézt na scestí.Moje babička ale tvrdila,že jí po kobzolích zebou nohy.

Kadlus 14.4.2006 14:06

Re: Když je řeč i o bramboráku,

K tomu mazanci : Když se přiženíte do rodiny na severu, panímáma, zlatá ženská, ale do smrti byla " ta felká sokolófna = chodila cvičit do českého Sokola,tak zjistíte spoustu věcí, třeba to, že máslem se běžně maže mazanec, ale i vánočka+ nějaká marmeláda-meruňková je fajn. Při prvním slavnostním obědě v rodině budoucí ženušky ( před asi 48 léty) jsem byl vděčen za výcvik v sebeovládání. Menu : polévka s játrovými knedlíčky, řízek jako kolo u vozu ( miláček musel tenkrát ve čtvrtek vystát asi 2 hodiny u řezníka), k tomu špenát a s omáčkou; glasknödl. Hodně sebezapření to tenkrát stálo. Jó, staré zlaté časy.Pokud někdo by se ptal na ty skleněné knedle, je to specialita nejspíš Duryňska( Erfurt, Plavno) a dá se to v příhraničí koupit jako polotovar.Nejsou špatné,ale "furt" taky ne.Naštěstí, miláček přistoupil spíš na školení mojí maminky ( Pražandy).

tojefuk 14.4.2006 13:52

Zano,

tohle není pokus o vtip, já to používám při uzení - nemám zděnou udírnu. Udírna je skládací dřevěná bedna, s topeništěm je spojená kouřovou rourou od kamen a topeniště je: naskládané cihly, roura je obsypaná pískem nebo čedičovou vatou a přikryté je to plátem z kamen. Už jsem použil i litinový dekl z kotle ÚT - je čtveratější. Ohřívám si na tom grog nebo klobásy z včerejšího uzení, placky mne ještě nenapadly. Jestli máš místo, zkus - doporučuju! Roura bez udírny by asi chtěla koleno a podepřít.

WWW 14.4.2006 13:47

Re: Velikonocni povidani pampeliskach a PORKU (2)

Na porek prijde jemne, spise na hrudky, nez na vlakna nastrouhany ostrejsi tvrdy syr, ktery se moc netahne. Ja osobne davam svycarsky "Le Gruyére", nebo dejte vyrazne chutovy emental ! Ze ten porek a brambory se trochu prisoli, to snad ani nemusim psat. Pak dalsi vrstva brambor ,porek, syr a koncime bramborama.

Slehacka na vareni, ta nakysla, nic pak kysele nebude, to se vse vytrati. Pro dva beru tu mensi 25 cl atd. podle poctu osob. Prida se do ni stejne mnozstvi mleka a na ohynku rozpusti,nevarit ! !!  Pak uz jen poradnou spetku strouhaneho muskatu do toho, zalejt pekacek a na 210 do trouby, tak hodinku a pul. A hlidat, hlida pred ukoncenim, nevysusit !!!. Garantuji vam, ze to je vynikajici, pak si tu zalivku upravte podle sveho gusta, ale zkuste to jednou tak, jak jsem to napsal, jen s pridanim toho muskatu. Delaji to takhle v Savojsku po staleti a asi vedi proc ! Podava se s masem podle chuti, ja osobne nejradeji orestovane platky veprove panenky . !! Dobrou chut a pekne velikonoce !!

tojefuk 14.4.2006 13:40

Re: Re: NEPLEŤTE si

possum, těsto na bramboráky je řídké a na pánev se nalívá, těsto na brplacky je tuhé - ne zas moc - a placka se musí vyválet. Teda, ty ji musíš vyválet, placka se na válení vyflákne!

YGA 14.4.2006 13:37

Bramborové placky

- už jsem je tady taky kdysy popisovala - u nás se jim říká přesňáky (jako že jsou z přesného těsta, t.j. z bramborového bez kvasnic), taktéž se pečou nasucho na plotně (k plynovým sporákům se kdysi dodávaly takové kulaté plotýnky, nevim jestli je to ještě dneska), po sejmutí se potřou mašlovačkou sádlem šustšust, kladou na sebe, před pozřením se matlou povidly a je to moc moc dobré - můj pán a vládce je přímo zbožňuje. Je to běžné postní jídlo (tedy dnešek je pro ně jako dělaný).

WWW 14.4.2006 13:33

Velikonocni povidani pampeliskach a PORKU (1)

Koukam se z okna a konecne je tu slunicko. A na travniku jsou pampelisky. Vypestoval jsem zvlastni druh. Po cela leta jsem na ne sypal vsechny mozne doporucene pripravky, ktere je mely bezpecne zlikvidovat. Dosahnul jsem toho, ze jsem vypestoval zvlastni druh vysoce odolnych pampelisek,  jsem presvedcenej, ze moje pampelisky dokonce premysli, at si pan Aster rika co chce.

Ted, az dopisu recept na porek, tak pujdu a vytahnu po zime sekacku. Porad se nic nebude zvlastniho dit pro  toho, kdo to nezna. Ale ja budu dobre videt, ze ty prvni co jsou nejblize se trochu povytahnou a uz to poleti septem po cele zahrade. A jak na startuju sekacku,tak i za plneho slunicka se ty potvory zavrou schouli a tej rvouci gilotine se zespoda chechtaji. Vypada to, ze jsem je posekal, ale druhy den votevru vokno a oni maji tu zlatou hubu od ucha k uchu !!

Tak ten recept. nerad ho davam, protoze ted neni prorek zrovna kvalitni. Je z lonska a uprostred ma tvrdy prut, jak chce jit taky do kvetu, coz se mu chudakovi nikdy nepodari, ale vzdycky jde na to s chuti !!

Dva pekne velke porky ( to pro dve osoby, ale zrouty, jako ja ) Rozrizneme podel, umyjeme pod tekouci vodou a dame pryc ty nejzelenejsi listy, muzou zustat na polivku. Ty pulky jeste rozpulime a pak nakrajime na kousky 3 cm dlouhe. Jen to proboha nepoplette, kazdy milimetr hraje roli. Krajejte s pravitkem v ruce. Dejte na 5 - 10 minut varit do slane vody, slejte a nechte okapat. Nakrajet brambory kvalitni ( salatocve ) na kolecka. A ted ! Promackame cesnek a rozetreme s vegetou. Vymazeme pekacek pekne zmeklym maslem, do ktereko jsme pridali ten rozetrenej cesnek ( kazdej kuchar vi, ze cesnek ztrati v troube svoji ostrost ale nechava prijemny natisk, Medvidek at mi tady nejanci, ze cesnek on ne ) Naskladame vrstvu brambor pekne pres sebe. Nasypeme polovinu okapaneho porku a pravidelne rozprostreme. Jde to trochu blbe, mejte trpelivost at to je jak koberecek - POKRACOVANI

tojefuk 14.4.2006 13:14

Re: Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

Překládá se to zasyrova, při pečení se nafouknou a zkřupaví a opravdu, ale opravdu přeložit nejdou.

tojefuk 14.4.2006 13:05

Zářijové brambory

Pro všechny, kdo bezpečně poznají masák a pro WWW zvlášť: Na dvě třetiny plechu dáme brambory se slupkou, velké asi jako vejce. Nasbíráme masáky, větší upečeme podle WWW, zavřené oloupeme, vylomíme nožičku, naplníme sekanou paní Madly, zabalíme do namaštěného alobalu tak, aby se daly stavět otvorem nahoru, naskládáme na zbytek plechu a strčíme do trouby. Když jsou brambory stejně velké jako alobalové balíčky hotové, je ostatní akorát. Po rozkrojení to pálí, máme čas udělat rajčata s octem a cibulí. 

Zdena bez psa 14.4.2006 12:44

Když je řeč i o bramboráku,

tak si vzpomínám na jednoho kamaráda z Berlína. Byl u nás na několik dnů a když došlo na brymborákové orgie, tak nás položil na krovky. Vzal lžičku a ten náááádherný bramboráček zasypal cukrem. 8-o. Jo, a musím ještě něco žalovat. Já na snídani naservírovala něco slaného, něco sladkého, něco sýrového, něco uzeného, něco rybího a taky chleba, pečivo a mazanec. Když si mazal mazanec máslem, byli jsme v klídku, ale pak si na to nakládal uzeninku a sýr. Vzhledem k tomu, že byl v Čechách asi půl roku na montáži, tak to nebyl omyl.

possum 14.4.2006 12:44

Re: NEPLEŤTE si

Sorry, ona ta cestina........Placka je placka a brambora je brambora, no.

zana 14.4.2006 12:41

Re: Re: všem moc díky za ohlasy

jé, ráda,  on je taky dělá každý úplně jinak...

Taky gratuluju!

RenataE 14.4.2006 12:30

Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.-NÁPAD

Taky ho dělám, lavně na slané tyčinky. Nejžádanější jsou ty, které jsou posypané mákem a solí. Ale když říkám posypané, myslím tím, že není vidět ani kousek těsta, jen mák.

A varianta, která je k dnešnímu tématu: 1 díl strouhaných vařených brambor, 1 díl hladké mouky, 1 díl tuku, sůl.

Zdena 14.4.2006 12:06

NEPLEŤTE si

:-Pbramborové placky

 a

:-Dbramboráky.

Základní rozdíl je v tom, že bramboráky jsou ze syrových strouhaných brambor (+ vejce + česnek + majoránky + pepř + trochu strouhanky + hl. mouka + COKOLIV - zelí kysané, mrkev strouhaná, kousky uzeniny...).

Placky jsou z vařených brambor. S kořením opatrně...

Zdena 14.4.2006 12:03

Re: No a místo

V Tak gratulujeme.

Zdena 14.4.2006 12:02

Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.-NÁPAD

Osvědčené - jak na tyčky, tak štrúdl nebo pizzu:

Těsto na slané i sladké: 1 díl hladké mouky, 1 díl tvarohu  + 1 díl tuku.

Takové lepší lístkové.

ZKUSTE:

Nahraďte část tuku mletými škvarky...

possum 14.4.2006 11:55

Re: Re: Re: bramborové placky

tojefuk, me to nepovidej! Ja zatim nemela nikdy odvahu to zkusit. Akorat mu podam med. Ja totiz do bramboraku davam more majoranky.

Lída Š. 14.4.2006 11:52

No a místo

pokrmu z brambor jdu ted zadělat "kočičkopsí" dortílk s buvolíma kostička;-) Boomince je dneska 6 let;-) Bože, to to letí:-/

possum 14.4.2006 11:49

Re: Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

Dal zatim nevim. Normalni bramborak s pridanim skvarku to byt nemuze???

Kitikara 14.4.2006 11:49

Super

Už jsem zase skoro slintala. Mlsotník je jedna z mých nejoblíbenějších sekcí tady. R^

Lída Š. 14.4.2006 11:49

Re: všem moc díky za ohlasy

Juchu!!!!!! Už se těším!A sím sím, přihoďte taky recepis na klasické bramboráky. Maminka dělávala naprosto skvělé a já je neumím, fňuk;-(

possum 14.4.2006 11:45

Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

nebo tohle?

500 g brambor, 280 g polohrubé mouky, 220 g škvarků, 3 žloutky, sůl, sádlo na potření.

Brambory uvaříme, oloupeme a prolisujeme, osolíme a přidáme do mouky na válu. Přidáme vejce a nadrobno posekané škvarky.

Vypracujeme těsto, vyválíme a skleničkou nebo větším tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme dorůžova v předehřáté troubě. Upečené placičky potíráme sádlem a hned podáváme.

possum 14.4.2006 11:15

Re: Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

Ty psi oci me vzaly. Jdu hledat dal. Ale bude to bez carek a hacku. Ja si vsecky znaky nepamatuju a je to pro me zabijak.

possum 14.4.2006 11:12

Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

300g mouky (hrubé), 70 g mouky (hladké), 400 g škvarků (nasekaných na drobno), 1.5 dcl mléka, 2 vejce, 10g kvasnic, sůl. Zaděláme tuhé těsto, necháme odpočinout, pak vyválíme placku asi 1cm a vykrajujem kolečka. Dáme na plech, povrch mirne osolime, a pečeme po obou stranách do červena.

Možná je to ono (otazník). 

Kadlus 14.4.2006 11:02

Re: Re: Prosba- království za koně a škvarkové placky.

S omluvou - ty maminčiny byly tvrdé,křupavé,nepřeložitelné. Tak zrovna takové sháním. Ty měkké, ty umíme. Ale já si stýskám po tom pochřoupáníčku,"psí oči", smutně koukám. Jo, a mám dojem,že v těhle těch není kalorií nadbytek - teda, mimo těch škvarečků.Asi vypíšu odměnu.

zana 14.4.2006 10:37

všem moc díky za ohlasy

až přijdu domů, přihodím ještě něco (placky a tak), zpaměti bohužel vařím jen čaj ;-)

zana 14.4.2006 10:33

Re: Re: Milá ZANO

tojefuku, na plotnu je spousta úžasných receptů, ale já mám buď plynový sporák nebo radiátor ústředního topení. Ani jedno se neosvěčilo!

Přesto díky za recept, třeba někdy plotnu získám.

tojefuk 14.4.2006 10:17

Re: Nechaj si toho, jo?!?!

JE TO DOBRÝ! Jinak bych to nejedl, natož pak se válel s těstem! A kalórie jsem tam nikdy žádný nedal, tak kde by se vzaly? Navíc - nikdy jsem je neviděl, takže to asi bude výmysl Rajko Dolečka!

tojefuk 14.4.2006 10:13

Re: Re: bramborové placky

4. chyba! S povidlama jsou výborný! Med taky ne, za první teče druhým koncem ven, za druhý by byl snězen dřív, než by bylo těsto, za třetí má lepší využití!

madla 14.4.2006 10:12

Re: Je tady nekde pani Madla??

Studená voda se přidává, když se mleté maso zpracovává s kořením, nesmí to být mazlavé, ale vláčné, řádně se propracuje, teprve potom se přidává namočená houska a žloutky, na samý konec sníh.Moje maminka kořenila i špetičkou muškátového květu, ale ten jsem vypustila, nějak mi vadí, místo něj dávám do všech masových směsí mateřídoušku. Propracováním s vodou zůstává maso vláčné, neztrupelnatí (výraz mé maminky).Škvarkové placky se dají také udělat z 1/2 kg hladké mouky, 4 lžic mletých škvarků, 1 vejce, prášku do pečiva, mléka dle potřeby, trochu soli. Zadělat, vyválet, vykrájet, potřít vejcem, posypat mákem, upéct. O zbytek se postarají strávníci. A tradiční vánoční cukroví : 15 dkg hl. mouky, 6 dkg cukru, 1 žloutek, 1/8 kg mletých škvarků, skořice, citronová kůra, 2 tlučené hřebíčky. Odpočinuté těsto rozválet, vykrajovat tvary, péct.  A druhé u nás nejoblíbenější (sice ne škvarkové) - 25 dkg ztuženého pokrmového tuku, 25 dkg hl. mouky, 25 dkg strouhané mrkve, vanilkový cukr, citronová kůra, hrst mletých ořechů, na špičku nože prášku do pečiva. Vykrajovat rvary, ještě horké obalit v moučkovém cukru. Aby to nebylo tak fádní, polovinu obaluji ve vanilkovém, druhou ve skořicovém. Zkuste to, je to zatím bezkonkurenčně nejvyhledávanější cukroví všech našich psů (dávají mu přednost i před čokoládou), mužské části rodiny a návštěv.