23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Z brambor...

Ranné dětství ovlivňuje náš celý život. Pořád se to zdůrazňuje a mohu to z vlastní zkušenosti potvrdit. Tedy - mluvím konkrétně o jídle...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída Š. 14.4.2006 8:54

Zano dííík

díky Vám už vím v čem dělám chybu:-D Juchu, tak to teď budou u nás knedlíkové hody:-P

Alča 14.4.2006 8:16

Milá ZANO

 Vaše recepty nemají chybu, určitě vyzkouším! Jen dotaz: houskou se myslí takové to malé (raženka) o obsahu jako rohlík nebo velká houska (pletýnka)? Já jen, aby toho nebylo málo :-P

U nás se mimo jiné o Velikonocích dělala pro mě pochoutka největší,  placky na plotně. Normální bramborové těsto (brambory vařené ve slupce, oloupané a postrouhané, vejce, sůl, hrubá mouka nebo krupice) se vyválelo do dlouhého hada. Krájely se stejné kousky, které se válečkem vyválely na malé placky. Ty se ihned dávaly na plotnu starých kamen - až doposud tuto činnost prováděla vždy moje babička. Pak jsem nastoupila já a pokračovala jsem: placky se musely bedlivě hlídat, nejlépe nožem s kulatou špicí se stále obracely a jakmile byly světlounce hnědé, ukládaly se bokem. Byla to celkem fuška, babička byla velmi zručná a tak jsem na plotně hlídala většinou kolem 20 placek, což bylo velmi náročné, neboť po odejmutí placky hotové se před umístěním nové placky musela ještě plotna omést speciálním smetáčkem, aby se zbavila mouky, která by se pak pálila. Bokem na plotně se v kastrůlku rozpouštěla kostka másla. Když byly placky napečeny, překládaly se do hluboké misky s tím, že po obou stranách byly maštěné máslem a prosypávané cukrem (někde ještě přidávali mák nebo povidla). Ta hluboká miska zachytila stékající máslo a jedlo se tak, že se placka srolovala nebo přeložila, namočila do toho stečeného másla a strčila do pusy. Jedlo se teplé!

Božínku, jak já bych si dala ... ale od té doby, co rodiče nemají chalupu, tak není kde tuhle mňamku vyrábět. Na plynové  plotýnce to sice jde, ale hodně pomalu, placky jsou pak tuhé a nedobré. Navíc tomu chuťově chybí ta vůně dřeva ...

zana 14.4.2006 9:01

Re: Milá ZANO

Alčo, zdravím a děkuji. Housku myslím takovou tu malou, nejobyčejnější. Ono to mimochodem vždycky vypadá spíš tak, že housek je příliš, chce to tu směsku chvíli míchat.

tojefuk 14.4.2006 9:27

Re: Milá ZANO

Bramborové placky trošku jinak: Těsto bez vajíčka, kousky vyválené natenko, v hrnku s mašlovačkou sádlo, natírá se hned, první s obou stran, další si spodní stranu namastí od dolního a maže se jen horní strana, s povidlama (ty se vařily na kotle, marmelády na hrnce), těsta bylo obvykle 3-4 litry a mizelo fofrem. Plotna se ometala kusem papíru. 

zana 14.4.2006 10:33

Re: Re: Milá ZANO

tojefuku, na plotnu je spousta úžasných receptů, ale já mám buď plynový sporák nebo radiátor ústředního topení. Ani jedno se neosvěčilo!

Přesto díky za recept, třeba někdy plotnu získám.

YGA 14.4.2006 13:37

Bramborové placky

- už jsem je tady taky kdysy popisovala - u nás se jim říká přesňáky (jako že jsou z přesného těsta, t.j. z bramborového bez kvasnic), taktéž se pečou nasucho na plotně (k plynovým sporákům se kdysi dodávaly takové kulaté plotýnky, nevim jestli je to ještě dneska), po sejmutí se potřou mašlovačkou sádlem šustšust, kladou na sebe, před pozřením se matlou povidly a je to moc moc dobré - můj pán a vládce je přímo zbožňuje. Je to běžné postní jídlo (tedy dnešek je pro ně jako dělaný).

Kadlus 14.4.2006 14:29

Re: Re: Re: Milá ZANO

Pomoc z nouze : Vyhrábnout po babičce starý, těžký pekáček- obvykle těžké železo, smalt, navenek modrý,uvnitř bílý.malý plamínek ( aby nechytl šmak od plynu). Vyzkoušeno,funguje.V létě gril tál ke kamnům (Kaborky) má každé slušné železářství.Jen to jde pomalu- pekáček je malý.

zana 14.4.2006 14:51

Re: Re: Re: Re: Milá ZANO

No, tak to bych snad měla. Vyzkouším, díky.

Zdena 14.4.2006 7:57

Brambory + zelí = vždyŇAM

Což takhle bramborákové těsto (klasika) + najemno nakrájené kysané zelí? Znáte?

Až poznáte, to se přežer... přepapáte! 

Trochu se to při smažení rozpadá, tak přidávám do bramboráků pár lžic strouhanky. Smažím malé placičky, mají takové otřepané mastňoučné okraje, vejdou se tak 4 - 5 na pánev...

jiný Honza 14.4.2006 8:09

Re: Brambory + zelí = vždyŇAM

Kdepak, bramborák musí být na prst tlustý a přes celou pánev. A bramory strouhané na okurkovém struhadle - tak vzniknou ty sqělé křupavé okraje... Sákryš, slintám hned po ránu, no fuj.

Alča 14.4.2006 8:20

Re: Re: Jiní Honzo

to se tu chechtám, připomněl jste mi našeho přednostu, který také jedině tlusté bramboráky. Já zase miluji, když jsou tak tenoučké, až jsou síťované -děrované. Tak udělám bramborák přes celou pánev, prostředek silnější, kraje na tenoučko. Hotový pak okrájím - já mám kraje,   přednosta prostředek a libujeme si oba!

zana 14.4.2006 8:58

Re: Re: Re: Jiní Honzo

aha, to je dobrá myšlenka - já dělám na dvou až třech pánvích různé požadované velikosti:  na- prost-tlustý pro přednostu, normální až malé/tenké pro synka a malé/tenké pro mne. Vaši variantu bych popsala jako 2 v 1.:-D

tojefuk 15.4.2006 10:25

Re: Re: Re: Re: Jiní Honzo

A co tak ty tlusté překrojit naplacato jako dort?

tojefuk 14.4.2006 7:12

Pěkné Velikonoce všem!

WWW je telepat! Včera večer jsem srovnával zbytky dušeného na papriku, mladýho ta vůně vytáhla od večerníčku a na můj dotaz, co si dáme k večeři jsem čekal buď masopárky nebo chleba se sádlem, cibulí a hořčicí. Mladej se zasnil a povídá: chleba se sádlem a pórkem! přímo jsem viděl okolo jeho hlavy svatozář z kroužících WWW!

Bramborový knedlíky mám nejradši z obyčejného bram. těsta, plněné domácími (doma vyrostlými a krájenými! ) škvarky těmi většími. Krájíme dvoje - malé na škvaření a pomletí do sádla,. větší dvaapůlxdvaapůlxjeden cm na jídlo s chlebem a okurkem a do knedlíků. Uvaří se a schovají přede mnou. Druhý den cibulka na sádle, rozkrájet, opéct, kyselé okurky(nebo houby nebo papriky plněné zelím nebo čalamáda nebo....) a slinné žlázy obživly už teď!

Špekové knedlíky mají víc variant, než WWWův boršč, Muž v zástěře jich popsal šest, třeba WWW prozradí ten svůj! 

Hana Williamson 14.4.2006 3:40

Je tady nekde pani Madla??

Pani Madlo s tou sekanou, u ktereho clanku, ze jste mela ten recept na sekanou michanou s trochou vody? Nejak to nemuzu najit a moc bych to chtela. Ja delam neco podobnyho, pridavam do toho krome ostatnich veci Staroceske Koreni (pro neobyvatele Ceska vysoce doporucuju - dela to Vitana a obsahuje to mimo jine majoranku, kvet, bobkovy list, kmin, nove koreni, zazvor no a obligatni per, sul a papriku). Az mam ty bochanky hotovy, tak je na pekacku jeste za studena podleju vodou a teprve pak do trouby. Ale to s tou vodou primo v misenine se mi libilo. Myslim, ze si to pamatuju, ale stejne bych si to chtela ulozit.

madla 14.4.2006 10:12

Re: Je tady nekde pani Madla??

Studená voda se přidává, když se mleté maso zpracovává s kořením, nesmí to být mazlavé, ale vláčné, řádně se propracuje, teprve potom se přidává namočená houska a žloutky, na samý konec sníh.Moje maminka kořenila i špetičkou muškátového květu, ale ten jsem vypustila, nějak mi vadí, místo něj dávám do všech masových směsí mateřídoušku. Propracováním s vodou zůstává maso vláčné, neztrupelnatí (výraz mé maminky).Škvarkové placky se dají také udělat z 1/2 kg hladké mouky, 4 lžic mletých škvarků, 1 vejce, prášku do pečiva, mléka dle potřeby, trochu soli. Zadělat, vyválet, vykrájet, potřít vejcem, posypat mákem, upéct. O zbytek se postarají strávníci. A tradiční vánoční cukroví : 15 dkg hl. mouky, 6 dkg cukru, 1 žloutek, 1/8 kg mletých škvarků, skořice, citronová kůra, 2 tlučené hřebíčky. Odpočinuté těsto rozválet, vykrajovat tvary, péct.  A druhé u nás nejoblíbenější (sice ne škvarkové) - 25 dkg ztuženého pokrmového tuku, 25 dkg hl. mouky, 25 dkg strouhané mrkve, vanilkový cukr, citronová kůra, hrst mletých ořechů, na špičku nože prášku do pečiva. Vykrajovat rvary, ještě horké obalit v moučkovém cukru. Aby to nebylo tak fádní, polovinu obaluji ve vanilkovém, druhou ve skořicovém. Zkuste to, je to zatím bezkonkurenčně nejvyhledávanější cukroví všech našich psů (dávají mu přednost i před čokoládou), mužské části rodiny a návštěv.

madla 16.4.2006 3:57

Re: Je tady nekde pani Madla??

tak jsem to našla, jak mám teď čas, nerozptylována úklidem a pečením a podobými zbytečnostmi. je to u těch chlupatých řízků. To jenom, abyste si mohla zkompletovat celý recept. Jen chci říct, že nemám ráda průmyslové kořenící směsi, jsou na můj vkus příliš umělé, nezřídka vyčpělé, můžou tam být různé plísně a tak vůbec. Holt (převzato z německého halt pro ty, co píší hold - to je něco jako pocta) jsem už ta starší generace. Teď mám dost problém s tou zlomenou pravačkou, protože z těstovin dokážu jen kupované lasaně a špagety, takže než se zhojím, bude jen strouhání, které zvládne i manžel, nudličky holt ne, protože vyválení by zvládli, ale nakrájet je nikdo nechce a kupované nudle nejedí, jako  nejzazší ústupek berou špecle, a to jenom proto, že je jedli u mé kamarádky v Mnichově a dost jim chutnaly a ve chvíli, kdy se dozvěděli, že nejsou doma dělané, už nešlo říct, že jsou špatné. Protože už se dají koupit i tady, tak je takhle šidím. Já vím, že to není hezké, ale když dokážou fantasticky uvařit (jak manžel, tak syn i zeť), tak proč by nemohli pod mým odborným dohledem nakrájet nudle, ne? Malé odbočení: moje maminka byla kuchařka bohem nadaná, vařila fantasticky. Vařím, myslím si, dobře, moje sestra taky, ale guláš mého bratra je nedostižný. A on z nás tří dělá úplně nejlepší houskové knedlíky. To jsme tak jednou soutěžili, a já si velmi cením svého druhého místa, protože jsem o šest a pět let mladší než oni dva, takže jsem mohla dopadnout hůř. Bráchovy knedlíky jsou prostě  nedostižné, ale nejen ty, vaří skvěle spousty jiných věcí, protože je mlsný a náročný na čistotu a kvalitu, stejně tak jako můj syn.Od nich dvou sním i se zavřenýma očima cokoliv,  manželovo vaření oceňuji, ale oči mám otevřené, protože tu a tam je tlusté maso, potažmo nějaký ten salám, což nesnáším, stejně jako syn a dcera. Tak proto koukáme, abychom to včas odstranili, protože chuť je dobrá, jen ten pocit, když už je to v puse, je hrozný, asi jako kdybychom vdechli mouchu.

Hana Williamson 14.4.2006 3:31

Tak to jsou teda recepty..

Hlavne ty spekovy knedliky - jenomze ja tady NEMAM spek!!!!  Akorat tu anglickou slaninu a to neni to ono na tyhle veci. Kdyz prijedu do Ceska, tak uz vedi co mi nachystat: cerstve rohliky, dobry chleba, kus kvalitniho speku (takovy ten, co kdyz se ho ukroji tenky platek, tak se v puse rozpliva a usi hodne vonet kourem/uzenym) a domaci kysane zeli od svagrove. Ono se sem veci jako spek (a salamy a syry) udajne nesmeji vozit. Po priletu z Evropy do USA obcas nejhorlivejsi jsou ti z ministerstva zemedelstvi. Mama a deti vozi houbicky. Tak asi ten spek v mnozstvi vetsim nez malem letos v lete dovezu - potravinove folie a ziplocky by meli zadrzet tu pronikavou vuni. A pak fofrem doma do mrazaku.

Co se mixovani tech varenych brambor v robotu/mixeru tyce, absolutne nedoporucuju. Udela se z toho takove cosi zasedle podobne lepidlu. Z technologickeho hlediska ma to co do cineni s obsahem skrobu a fofrem ty ostry vrtulky v mixeru. Pravil prednosta pred lety - a ma na to papir, ze tomu rozumi.

possum 14.4.2006 9:55

Re: Tak to jsou teda recepty..

;-D presne v tom poradi! Rohliky (pokud mozno slany), chleba a klobasy. ;-)

Precti si vikendoviny 6. :-P

tojefuk 14.4.2006 10:08

Re: Tak to jsou teda recepty..

Není nad pravý špek, před uzením uvařený(pomalu), až jde špejle prostrčit i přes kůži, horký hned do udírny, 3-4 hodiny táhnout teplým(70-80°C) kouřem dozlatova! Dá se i namazat na chleba!

Pokus o radu: do plechové krabice ( běžně se používá krabice s víkem pro turisty ) nasypat 2-3 cm suchých pilin z tvrdého dřeva, na rošt v horní polovině prostoru v zavřené krabici naskládat maso, vařený kusové sádlo, dají se tak udit i ryby, postavit na co nejmenší plamen plynu a těšit se! Mohlo by to dát očekávanou chuť i vykrájenému tlustému z anglické slaniny nebo angl. slanině v kuse. Určitě z ní ale ořezat zčernalý nátěr karamelu! Když se očekávaná chuť nedostaví, zvrznuté to nebude, sní se to pod jiným názvem a zařízení nestojí majlant!    

Lenka Svobodová 14.4.2006 0:21

Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

není zde psáno, zda brambory jsou vařené ve slupce nebo bez ní. Prosím o upřesnění a děkuji za něj.

RenataE 14.4.2006 0:50

Re: Váš recept na bábovku i knedle bych ráda zkusila, ale

Podle mých zkušeností je to celkem jedno, záleží spíš na varném typu brambor. Salátové brambory se do těsta moc nehodí.

WWW 14.4.2006 0:53

To snad neni pravda! Hodina duchu vrcholi, na mne jdou chmurne myslenky a tady se vesele povida o babovce. Klobouk dolu mila Lenko a Renato !!

RenataE 14.4.2006 0:59

Re: To snad neni pravda! Hodina duchu vrcholi, na mne jdou chmurne myslenky a tady se vesele povida o babovce. Klobouk dolu mila Lenko a Renato !!

Ale jděte, milý WWW. Co je lepšího v hodině duchů, než pěkně přízemní pomyšlení na nějakou dobrotu?

WWW 14.4.2006 1:09

Mila Renato, je to k zblazneni ! Ja mam ten biblicky pribeh o vzkriseni strasne rad! Ale ted, az je to nevhodne musim myslet na vzkriseni cikana Dezi G; Myslite ze je vhodne, abych ho rano napsal ?! Nebude to nekomu vadit ?!

RenataE 14.4.2006 1:22

Re: Mila Renato, je to k zblazneni ! Ja mam ten biblicky pribeh o vzkriseni strasne rad! Ale ted, az je to nevhodne musim myslet na vzkriseni cikana Dezi G; Myslite ze je vhodne, abych ho rano napsal ?! Nebude to nekomu vadit ?!

Jen pište WWW, myslím, že jsme velmi tolerantní spolek. A proč myslíte, že tu takhle brouzdáme po nocích? No přece abychom si přečetli vaše košaté historky 8)))

RenataE 14.4.2006 1:23

Re: Mila Renato, je to k zblazneni ! Ja mam ten biblicky pribeh o vzkriseni strasne rad! Ale ted, az je to nevhodne musim myslet na vzkriseni cikana Dezi G; Myslite ze je vhodne, abych ho rano napsal ?! Nebude to nekomu vadit ?!

Milý WWW, omylem mi vypadlo oslovení milý WWW.

WWW 14.4.2006 1:31

Mila Renato, klidne zustante jen u WWW a budu mit z vasi odpovedi stejnou radost.A sebekriticky si musim priznat, ze casto vubec milej nejsem, ze jsem primo protivnej !!!

Adam 14.4.2006 4:19

Re: Mila Renato, klidne zustante jen u WWW a budu mit z vasi odpovedi stejnou radost.A sebekriticky si musim priznat, ze casto vubec milej nejsem, ze jsem primo protivnej !!!

Jak pro koho WWW, takovej M-k (ja vim ze vam naskakuje uz husi kuze) vas primo zboznoval. Ja uz jsem si myslel ze jste umrel a vy zatim tady mezi zenskejma varite. Tedy Vesely velikonoce.

jiný Honza 14.4.2006 8:07

Klidně buďte protivný, ale pište dál

Já tady patřím tak trošku k inventáři (račte projít archív, ať víte s jakým cvokem jste se zapletl), nicméně polední dobou jen tak prolétám a čtu aktuální zvířetník tak 1 - 2x týdně. Navíc, když čtu ráno, nedostanu se k tomu večer (ať vím, jestli mi někdo spílá, laje a podobně) nebo čtu večer, ale pak nemá cenu reagovat, protože ke starým příspěvkům se vrací pouze taková podivná individua jako já.

Takže dík za vaše recepty a povídání a nebuďte zbytečně skromný, taková vtipně napsaná kuchařka přvede k vaření i lidi jinak v kuchyni práceneschopné. 8-)))