4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky

Na dnes jsem vybrala z Lenčiny bohaté nabídky vlastně pouze dva recepty - na svíčkovou a rajskou omáčku. Oboje patří mezi českou klasiku a v nějaké podobě to kuchtí snad každý. Přesto si myslím, že neuškodí podívat se, jak to dělají jinde...:)) D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
loi 20.1.2007 13:12

zi

zuiz

Katuska 17.12.2006 10:01

pernik na strouhani k dostani

Ahoj, pres veskere usili jsem nakonec na pernik na strouhani narazila v Albertu (maji ho u perniku). Jinde ho opravdu nemaji, obvolala jsem nekolik supermarketu...

MaRi 20.10.2006 12:15

T Y R A N I ! ! ! !

PŘIJDU HLADOVÁ K PC A TADY TAKOVÁ HRŮZA, TAKOVÁ MUKA. HONEM JSEM SI ASPON NAMAZALA HOUSKU SÝREM.

JEN POČKEJTE. MÁ POMSTA BUDE HROZNÁ. TED SE MUSÍM VĚNOVAT OPĚT JINÉ ČINNOSTI, ALE JÁ SE VRÁTÍM

Vave 20.10.2006 9:26

JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

PRO SROVNÁNÍ. PROTOŽE - PODLE MÉHO - RECEPTY NA OMÁČKY, NAJMĚ PAK SVÍČKOVOU, A NA BRAMBOROVÝ SALÁT PATŘÍ K RODINNÉMU STŘÍBRU A DĚDÍ SE Z GENERACE NA GENERACI. :-) 

CO SE TÝČE RAJSKÉ, NENÁVIDĚLA JSEM JI ZE ŠKOLKY A ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY A KDYŽ JSEM BYLA JAKO NOVOMANŽELKA DINUCENA JI PODLE KUCHAŘKY UVAŘIT, ZJISTILA JSEM, ŽE JE TO DOCELA DOBRÉ JÍDLO. :-) AČKOLI, KDYŽ MÁM BÝT UPŘÍMNÁ, TŘEBA ŠPENÁT NEBO LEČO A NĚKOLIK DALŠÍCH JÍDEL, KE KTERÝM JSEM SE DOPRACOVALA STEJNÝM ZPŮSOBEM, MI CHUTNAJÍ MNOHEM VÍC. ;-) ALE PRO DĚTI BYLA RAJSKÁ VŽDYCKY RAJSKÝM POKRMEM - A  PRO PŘEDNOSTU TAKY. :-P

DO SVÍČKOVÉ U NÁS PATŘÍ TYMIÁN, VÍC BOBKU, A JEŠTĚ NĚJAKÉ DETAILY, A HLAVNĚ MNOHEM VÍC ZELENINY, KTERÁ SE MUSÍ PŘI PEČENÍ STÁLE UJÍDAT, ABY SE NESERVÍROVALA OMÁČKA PODOBAJÍCÍ SE ZELENINOVÉMU PROTLAKU, JAK SE MI KDYSI STALO (A KUPODIVU TO NAŠÍ SVÍČKOVOMILOVNÉ RODINĚ CHUTNALO). :-P

Li 20.10.2006 9:51

Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

ALE TEN PROTLAK SE PŘECE ZŘEDÍ SMETANOU A ZAHUSTÍ BRUSINKAMA !!;-P;-P;-P;-)

Vave 20.10.2006 10:55

Re: Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

Lídošku, tehdy jsem si půjčila převeliký pekáč a zeleniny bylo určitě víc než dvě kila, takže i po mém ujídání toho propasírovaného výsledku bylo tolik,  že to vůbec nešlo zředit tím směšným množstvím smetany, co jsem měla doma. :-P  Ale všechno se to snědlo, mňam, mňam !!

Yezi 20.10.2006 10:11

Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

Taktak, na kilo masa na svíčkovou u nás přijde skoro tak 3/4 až kilo zeleniny do zlatova opečené, a ve finále jen rozmixovat se smetanou a dochutit, mouka ani není potřeba nebo když tak jen jedna lžíce. Při velké hustotě ředím mlékem a na dochucení používám navíc lžíci domácí rybízové nebo višňové marmelády. A do rajské někdy zkuste nakonec trošku rumu.- dělá to dohromady s tou skořicí divy;-)

Ejška 20.10.2006 10:32

Re: Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

Já zasejc když nedělám svíčkovou s hovězím, ale s jiným masem, tak taky dávám marmeládky, je výborná i šípková, to pak omáčku na talíři obobkuji naloženými jeřabinami v cukru s jabkem mňam ;-D

Medvídek 20.10.2006 8:53

když já

moc nemusím houskové knedlíky a k těmhle těm se skoro nic jiného nedělá. Ještě tak těstoviny k té rajské. tzv. kolínka.;-(

Xerxová 20.10.2006 9:09

Re: když já

MÁ  POLOVIČKA  CHCE  KE  SVÍČKOVÉ  BURÁTKA. JÁ TO NEZNALA,  ALE  U  NICH  DOMA  SE TO  DĚLALO  KE  KAŽDÉ  SVÁTEČNÍ  SVÍČKOVÉ.  HROZNÁ PRÁCE,  ALE ŇAMKA. JEDNÁ  SE  O MALÉ  PLACIČKY  Z  BRAMBOROVÉHO  TĚSTA ( TVAR  CUKRÁŘSKÉHO  PIŠKOTKU ),  KTERÉ  SE  PEČOU  NA  PLECHU  V  TROUBĚ  A  PAK  SE  POTÍRAJÍ  MÁSLEM....  A  SEŽ... RE  SE  JICH NĚKOLIK PLECHŮ.  NECHÁM  SE  UKECAT JEN  MÁLOKDY, JEHO MAMINKA PŘECI JENOM ČASTĚJI ;-D

Medvídek 20.10.2006 9:18

Re: Re: když já

No to musí být výborné samotné, ale ke svíčkové ????8-o

Xerxová 20.10.2006 9:20

Re: Re: Re: když já

No já se taky divila, ale je to opravdu jedlé. A kdyby snad nějaká zbyla (to se nestává), tak se dají dorazit samotná. Opravdu jejich rodinná slavnostní příloha...

Medvídek 20.10.2006 9:23

Re: Re: Re: Re: když já

No já si to snad udělám, můžeš se prosím blíže vyjádřit k těm burátkům ?

zana 20.10.2006 10:05

Re: Re: Re: Re: Re: když já

Xerxová, napiš burátka, sím sím :-). My knedle taky moc nemuisíme, ale k něčemu to jinak nejde (nebo třeba jo?)

Xerxová 20.10.2006 10:10

Re: Re: Re: Re: Re: když já

Normální bramborové těsto (např. na knedlíky, či šišky) se vytvaruje do mnoha burátek tvaru nekonečna;-D, tedy ležaté osmičky...Ne že by na tvaru záleželo, myslím, že by šla i vykrajovat....  Výsledný produktík je asi 5 cm dlouhý , v širokém místě 2 cm široký a 0,5 cm tlustý. Nakladou se na lehce vymazaný plech a pečou (obracíme je - i s tím je práce). No a když jsou zlatá (někde i trošku připečená, to já nejraději) tak se omašlují máslem a sklepnou se do kastrůlku, kde čekají v teple na další a další kamarády.... Ono se toho opravdu spapá dost... Za pokus to stojí, pokud ti to nepojede, dá se svíčková dorazit s rohlíkem a burátka zkonzumovat samotná...

20.10.2006 10:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

Xerxová, víš, já je dělám krapet jinak a s něčím jiným, ale přestaneš jíst až když není. Kabanos nakrájím asi na 5 cm dlouhé kousky a ještě je podélně rozčtvrtím, obalím v bramborovém těstu a smažím a se špenátem. Xerxová já mám provazy u huby jako doga ;-D;-D

Xerxová 20.10.2006 10:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

Jó , to moje maminka vyválí bramborovou placku, na ni plácne plátek měkkého salámu, či uzeného, přehne placku v půlce a dá na pánev....Taky moc dobrá placička... Jen se musí dát pozor na spálenou hubu;-D...

jiný Honza 20.10.2006 10:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

idi, nechte toho, kdo to má vydržet - teď před obědem. Mňam!!!!

zana 20.10.2006 11:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

ještě jeden klon: zbytek škubánků (to je u nás téměř nepřekonatelný problém:-/), z něj jen tak rukou placičky, osmahnout na čemkoliv (my to děláme na másle, ale netrvám na tom) , nejlépe malinko připálit ;-), mezi dvě placičky kolečko salámku (šunkový a tak). HLAD!

LENKA S. 20.10.2006 12:02

TOHLE DOBŘE ZNÁM. JÁ ŠKUBÁNKŮ VŽDY MUSÍM MÍT HORU. MLSALŮM A SLADOMILŮM(ZEJMÉNA JIŘÍMU( JE SYPU MLETÝM MÁKEM, ALE SOBĚ TSTO MALINKO VÍCE OSOLÍM A PŘIDÁM PROVENSÁLSKÉ KOŘENI.

PAK JEN T VARUJU PLACIČKY( ASI3-5 MM SILNÉ ,  KTERÉ OPÉKÁM NA PÁNVI SKORO NASUHO A DODÁVÁM ŠPENÁT, ZELNÝ SALÁ NEBO JAKÝKOLIV JINÝ SALÁT ZE  ZELENINY. MŇAM, ZÍTRA JE MÁM NAPLÁNOVANÉ A UŽ SE MOC TĚŠÍM.

Rákšasí 20.10.2006 10:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

a tady to jsem taky já, cifix:-(;-€

Medvídek 20.10.2006 10:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

Aha...to není těžké, spíš pracné. Díky.:-)

aida 20.10.2006 10:05

Re: Re: Re: Re: když já

Můžete sem prosím napsat recept? Nikdy jsem o burátkách (burátcích) neslyšela. Děkuju předem.

terra 20.10.2006 12:05

Jejda, to vypadá skvěle,

burátka či burátci... U nás se dělalo něco podobného z těsta jako na bramborové šišky, ale byly to jen podlouhlé placičky a ne nekonečna, a nejsem si jistý, jak moc se mazaly máslem. Ke svíčkové jsme to nikdy neměli, ale k takovým těm lehce krémovým omáčkám, co už se skoro nevaří - křenové, hořčicové a tak. Jenže kromě už zmíněné babičky na to od její smrti nikdo neměl nervy a tak placičky vyhynuly. Tedy - v naší domácnosti. Možná škoda... ale ono je to fakt pracné. Hernajs, dámy a pánové, nějak mi vlhne klávesnice... a není to dojetím:-D

Li 20.10.2006 14:18

Re: Jejda, to vypadá skvěle,

Se vůbec nedivím že Ti vlhne klávesnice ;-P;-P;-P Já už slintám nad šiškama !! Úplně jsem na jejich existenci zabudla a  takové šištičky osmaženou strouhankou sypané ;-P;-P;-P;-P MŇAM !!

YGA 20.10.2006 8:46

NO LENKO,

SVÍČKOVÁ A RAJSKÁ - MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ OMÁČKY. BOHUŽEL JE DĚLÁM UŽ MINIMÁLNĚ - ZBYTEK RODINY JE ZÁSADNĚ PROTIKNEDLÍKOVÝ A UZNEJ, KE SVÍČKOVÉ KOLÍNKA NENÍ TO PRAVÉ OŘECHOVÉ.

Jinak - můj postup vaření je trochu jiný - svíčkovou dělám i z králíka (ale říkáme tomu králík nadivoko) - minimálně den předem maso nasolím, naložím do kořenové zeleniny + cibule, přidám koření (tuším se to jmenuje Divočina od Vitany) + bobkáč (heč, přivezený čerstvý z Chorvatska - je mnohem voňavější než kupovaný) a ještě skleničku zavařené zeleniny pod svíčkovou. Je možné přilít ještě trochu vody. Pekáč přikryju a nechám odležet. Na druhý den přidám kousek Hery a pekáč šoupnu do trouby a peču doměka (přikrytý, posledních 20 minut odekrytý). Omáčku Uvařím klasickou bešamelovou (musí se vařit na mírném plameni a pořád míchat, aby se nepřipálila), přidám rozmixovanou zeleninu  a nakonec lžičku dvě kysané smetany (už nevařit!). Ochutnat - případně přisolit, přikyselit, přisladit - dle chuti kuchařky.

Rajská - Usmažím na drobna nakrájenou cibulku dorůžova, přidám sůl a hrst i dvě cukru a nechám mírně zkaramelizovat - přidám domácí protlak (cca omniovku dobře vyhuštěného), koření (celou skořici, hřebíček, nové koření, vavřín a celý pepř) a povařím. Propasíruji přes cedník, vrátím zpět na oheň, zahustím záklechtkou a delší dobu povařím (aby nebyla cítit mouka). Mléko nepřidávám - omáčka nemá hezkou barvu. Dobrou chuť.

Beda 20.10.2006 9:05

Re: zahustím záklechtkou

jeeeee, YGO, odkudpak jsi?;-)

jinak rajsou moc nemusím (ani nevím proč), ale svíčkovou MŇAM a musí jí být fakt KOTEL, jíme to z hlubokých talířů a lžicí (fajnšmekři prominou), protože jen omočený knedlík - to bych měla té omáčky málo, jsem schopná sníst i tři ty talíře... a pak se odvalit;-D ...jo a taky ji děláváme i z králíka a je to mooooc jedlé:-)

LENKO, díky za recepty, úplně jsem dostala (hned teď po ránu) chuť na ty plněné paprikyR^VV

LENKA S. 20.10.2006 9:09

YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

Beda 20.10.2006 9:30

Re: YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

JÁ VÍM, LENKO, UŽ SE TO TU PSALO:-(... NÁM VOZÍ KRÁLÍKY DCERA Z MORAVY (TEĎ MÁME PRÁVĚ NĚJAKÝ OBJEDNANÝ:-)), ZABÍJEJÍ JE KDYŽ MAJÍ KOLEM 3KG, MĚLI JSME JE ZA 150, TEĎ SNAD 170 A TO FAKT NENÍ MOC A PRO NĚ JE TO PŘITOM VÍC, NEŽ BY DOSTALI TAMR^, UŽ OBČAS NĚJAKÉ BEREME I ZNÁMÝM;-) (ALE JSME V PRAZE:-/) ... A JE FAKT, ŽE TO VŠE NESNÍME HNED, TAK TAKY MRAZÍME, ALE I TAK JE TO DOBRÉ:-)... VĚŘÍM TI, ŽE Z KRÁMU JE TO JINÉ:-(, I KDYŽ VLASTNĚ NEVÍM PROČ8-o, TO NEBUDE TÍM MRAŽENÍM, ALE MAJÍ JE VYBĚHANÝ NEBO CO:-/

aida 20.10.2006 10:17

Re: Re: YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

Bedo, já jsem z Moravy (Brno), nešlo by to nějak zařídit? Nějaká zastávka po cestě? U nás v samce teď měli králíky z velkovýroby, kilo snad za 150,- , nekoupila jsem to.