24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky

Na dnes jsem vybrala z Lenčiny bohaté nabídky vlastně pouze dva recepty - na svíčkovou a rajskou omáčku. Oboje patří mezi českou klasiku a v nějaké podobě to kuchtí snad každý. Přesto si myslím, že neuškodí podívat se, jak to dělají jinde...:)) D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
loi 20.1.2007 13:12

zi

zuiz

Katuska 17.12.2006 10:02

Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

Pernik na strouhani jsem nasla v Albertu u perniku

Katuska 17.12.2006 10:01

pernik na strouhani k dostani

Ahoj, pres veskere usili jsem nakonec na pernik na strouhani narazila v Albertu (maji ho u perniku). Jinde ho opravdu nemaji, obvolala jsem nekolik supermarketu...

veram 21.10.2006 21:40

Re: Re: Re: NO LENKO,

U nás - Valašské Meziříčí - (ale už moc dávno) taky, později dělala maminka knedlíky, ale pro mě a pro ni musely být brambory

VěraZ 21.10.2006 17:28

Re: Re: NO LENKO,

Potvrzuji,že kombinace svíčkové s bramborem se jedla u nás doma na severní Moravě.

terra 20.10.2006 14:38

Re: Re: Tak sojové plátky

Aha, tak tudy cesta. Já byl v těch časech rekonstituovaného masa špunt a ani jsem to pořádně neuměl říct, kuchařky tomu říkaly REMA plátky. A možná byl původní úmysl i docela lidumilný a to hovězí mělo být kvalitní. Leč nebylo, a mně se to tak nějak nepatřičně pospojovalo, spíš co do konzistence, než do chuti (pro mne mají sojové plátky chuť toho, v čem se vyskytují, samy o sobě tedy žádnou). Prostě, láska na celý život....:-)

Li 20.10.2006 14:18

Re: Jejda, to vypadá skvěle,

Se vůbec nedivím že Ti vlhne klávesnice ;-P;-P;-P Já už slintám nad šiškama !! Úplně jsem na jejich existenci zabudla a  takové šištičky osmaženou strouhankou sypané ;-P;-P;-P;-P MŇAM !!

aida 20.10.2006 12:58

Re: Re: Re: Re:

No, to by bylo asi moc komplikované, tak nic. Ale dík za nabídku.

aida 20.10.2006 12:46

Re: Tak sojové plátky

REMA bylo tzv. rekonstituované maso (nejsem hnidopich, my se to tak učili ve škole). Taky jsme se učili, že to původně mělo být z hodně kvalitního hovězího, kam se to pak zvrhlo, to už je jiná věc (na kterou my pamětníci určitě nezapomenem).

Jo a sojové plátky a sójové maso jsou dobrý, když se to umí udělat. Dřív jsem s tím vařila víc, teď už moc ne, ale pořád mi to rodina bez problémů jí, děcka jako malí to rádi chroupali i suché.

No, a když jsme u toho sójového masa, když Lenka zmínila plněné papriky, když nemám doma maso, dělám je podle úplně stejného receptu jako Lenka se sójovým granulátem (předvařit s masoxem, slít, vymačkat). Pak dusit v rajské, podávat s vařenými bramborami. Moc dobré jsou i pečené v kysaném zelí, už jsem o tom sem nedávno psala. Perlička, v jedné kuchařce jsem se dočetla, že prý jdou dělat i ve smetanové omáčce typu svíčková. Ale to by podle mě bylo už moc protikladných chutí naráz. 

MaRi 20.10.2006 12:15

T Y R A N I ! ! ! !

PŘIJDU HLADOVÁ K PC A TADY TAKOVÁ HRŮZA, TAKOVÁ MUKA. HONEM JSEM SI ASPON NAMAZALA HOUSKU SÝREM.

JEN POČKEJTE. MÁ POMSTA BUDE HROZNÁ. TED SE MUSÍM VĚNOVAT OPĚT JINÉ ČINNOSTI, ALE JÁ SE VRÁTÍM

terra 20.10.2006 12:12

Re: Re: límý chlap

Dík za duchovní útěchu. Já jsem stejně přesvědčený, že v kuchařském umění existuje pouze několik nepřekročitelných axiomů - jako že se maso na polívku dává do studené vody a do pečeně se nepíchá - a zbytek je alchymie toho kterého kuchaře. Proto se taky člověk tak dotěrně domáhá "babiččiny rajské" a "strejdovy malinové pěny", protože si prostě - zvykl. A vůbec - jdu na oběd, a něco mi říká, že brokolice to nebude....:-) 

Beda 20.10.2006 12:09

Re: Re: Re: Já jsem prosím,

to může být dosela psina:-P... no, já už asi slovník mám takový docela bůhvíjaký, ale co je zvláštní, to je přízvuk... nevím, asi už mluvím jako tady, ale jákmile se ocitnu někde na Moravě, okamžitě chytám naprosto jinou melodii, úzkou výslovnost a vůbec - je to hrozně nakažlivé;-D

Beda 20.10.2006 12:05

Re: límý chlap

terro, u nás se dělala svíčková jinak (víceméně podobně jako to píše Lenka), no a teď jídávám takovou, že jen koukám8-o ... taky se nic nerestuje;-) a DOKONCE se nepoužívá čerstvá zelenina (dostanu ránu?;-D)

teda chvíli mi trvalo, než jsem tomu přivykla... maso se naloží do směsi Halali, nechá odležet nejlépe do druhého dne (v průběhu se otočí, ale pozor!;-D ne jako v té inscenaci s Bydžovskou!!!) a pak se hned peče... je to takové zvláštně kořeněné, ale už mi to docela hodně zachutnaloR^... jo a moje bývalá sousedka, která je hospodyňka s velkým H, dělá svíčkovou tak nějak napůl s čerstvou zeleninou a s Halali, tak snad to není až taková zvrhlost;-P

terra 20.10.2006 12:05

Jejda, to vypadá skvěle,

burátka či burátci... U nás se dělalo něco podobného z těsta jako na bramborové šišky, ale byly to jen podlouhlé placičky a ne nekonečna, a nejsem si jistý, jak moc se mazaly máslem. Ke svíčkové jsme to nikdy neměli, ale k takovým těm lehce krémovým omáčkám, co už se skoro nevaří - křenové, hořčicové a tak. Jenže kromě už zmíněné babičky na to od její smrti nikdo neměl nervy a tak placičky vyhynuly. Tedy - v naší domácnosti. Možná škoda... ale ono je to fakt pracné. Hernajs, dámy a pánové, nějak mi vlhne klávesnice... a není to dojetím:-D

YGA 20.10.2006 12:04

Já už na obědě byla

- těšila jsem se, že si dám svíčkovou, když je o ní řeč (a tady v hospodě ji dělaji FANTASTICKOU), ale dnes nebyla na programu - tak jsem si dala smaženou brokolici - no, nebyla špatná, ale svíčková je svíčková, marné platné.

LENKA S. 20.10.2006 12:02

TOHLE DOBŘE ZNÁM. JÁ ŠKUBÁNKŮ VŽDY MUSÍM MÍT HORU. MLSALŮM A SLADOMILŮM(ZEJMÉNA JIŘÍMU( JE SYPU MLETÝM MÁKEM, ALE SOBĚ TSTO MALINKO VÍCE OSOLÍM A PŘIDÁM PROVENSÁLSKÉ KOŘENI.

PAK JEN T VARUJU PLACIČKY( ASI3-5 MM SILNÉ ,  KTERÉ OPÉKÁM NA PÁNVI SKORO NASUHO A DODÁVÁM ŠPENÁT, ZELNÝ SALÁ NEBO JAKÝKOLIV JINÝ SALÁT ZE  ZELENINY. MŇAM, ZÍTRA JE MÁM NAPLÁNOVANÉ A UŽ SE MOC TĚŠÍM.

YGA 20.10.2006 11:59

Re: Re: Já jsem prosím,

No, že s některými slovy nepochodíš v Čechách, to celkem chápu, ale moje sestra s některými slovy nepochodila ani v Brně (chicht - například štranek). Já bohužel taky mluvím dost nářečím - a nejhorší je, když chci mluvit spisovně - to ze mne vypadne paskvil - půlka věty spisovná a půlka nářečná (někdy tak dopadne i pouhé slovo).

Beda 20.10.2006 11:58

Re: Re: Re:

aido, tak ti teď nevím:-(... ona tam jezdí s přítelem (chovají je jeho rodiče) - poblíž Jihlavy, resp. Třebíče ... no a pak frnk domů do Prahy, většinou vlakem či busem, jen někdy autem, a to po dálnici, na kterou najíždějí tuším u Velkého Beranova, do Brna asi těžko:-/ ... já tady kolem Prahy bych to předala, ale takhle... hmmmm, leda by sis odskočila tam do té vísky:-P, ale nevím, jestli by se ti to ještě vyplatilo - a chtělo... hmmmmm?

Medvídek 20.10.2006 11:57

Re: Re: Re: A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

ženský mně z vás trefí šlak. Já nemám vůbec čas jít na oběd a vy tohle.....;-(

terra 20.10.2006 11:57

Tak sojové plátky

zas nemůžu já, asi jako Fanánek tu rajskou:-(. Určitě se tu najde pamětník - nešťastník, který byl ve školní či jiné jídelně (já v té školní) nucen konzumovat tzv. restituované maso. Připomínalo to karimatku, a bohužel - i ty sojové plátky... Ale ať už to připomínalo cokoliv, jídlo to nebylo. Radši si ani nepředstavuju, z čeho to "maso" vlastně restituovali.

Malý dodatek ke svíčkové - když už tu všichni vaříme: osvědčilo se mi hlavně u kvalitních, jemných mas, podusit na másle příslušné zeleniny a připravené prošpikované maso tím máslem se zeleninou polít tak, aby ztuhlo a vytvořilo krustu. S tou pak nechám maso do druhého dne odležet, pak podlít - a rovnou peču. Možná si řeknete - límý chlap, restovat se mu, holoubkovi, nechce. Inu, máte pravdu. Ale nikdy to nikdo nepoznal;-) 

Beda 20.10.2006 11:53

Re: Já jsem prosím,

jsem si to myslela:-)!... já Brňák, ale pak porůznu a teď v Praze, jenže mluvím po rodičích;-) a s některými slovy tady v Čechách fakt nepochodím:-/

aida 20.10.2006 11:48

Re: Re: A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

Přesně tak, to je ten správný postup. Jo a kupodivu to jde udělat i se sójovými plátky místo masa. Teda, kdo je může, nikoho do ničeho nenutím.

terra 20.10.2006 11:48

Sláva!

Jako NIK s tymiánem, ani já nejsem opuštěn se strouhaným perníkem v rajské omáčce! Dávala ho tam moje babička, která ovšem nosila recepty na ta nějběžněji vařená jídla v hlavě, a když umřela, vzala si různé kuchařské fígle bohužel s sebou na věčnost. Do jejího receptu na rajskou jsme se strefovali systémem pokus-omyl snad tři roky, až si někdo (fakt už nevím, kdo) z nás vzpomněl, že tam něco strouhala... a byli jsme doma. Od té doby nad rajskou vzpomínáme na kuchařskou zlomyslnost naší bábi (a že byla kuchařka)! Přeju všem moc krásný konec týdne:-)

zana 20.10.2006 11:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

ještě jeden klon: zbytek škubánků (to je u nás téměř nepřekonatelný problém:-/), z něj jen tak rukou placičky, osmahnout na čemkoliv (my to děláme na másle, ale netrvám na tom) , nejlépe malinko připálit ;-), mezi dvě placičky kolečko salámku (šunkový a tak). HLAD!

nik 20.10.2006 11:06

Re: NO LENKO,

Copak ke svíčkové kolínka, ale jeden nejmenovaný nyní důchodce z Vysočiny kdysi prohlásil, že on nejradši svíčkovou s bramborem ;-( ...

nik 20.10.2006 11:01

Re: A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

Na sekanou svíčkovou si taky dělám samotnou omáčku bez masa a teprve pak do ní hodím nakrájené plátky sekané (jenom na prohřátí před servírováním), ale zeleninu si napřed lehce orestuji, pak přidám něco octa a bujón (z kostky), po uvaření samozřejmě všechno rozmixuji v mixéru (vyndat bobkový list!), ještě to vezmu přes takový ten pasírovací cedník, aby se některé hrubší kousky pepře a nového koření odfiltrovaly, zahustím kysanou smetanou, podle chuti dokyselím citronem  ...

Vave 20.10.2006 10:55

Re: Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

Lídošku, tehdy jsem si půjčila převeliký pekáč a zeleniny bylo určitě víc než dvě kila, takže i po mém ujídání toho propasírovaného výsledku bylo tolik,  že to vůbec nešlo zředit tím směšným množstvím smetany, co jsem měla doma. :-P  Ale všechno se to snědlo, mňam, mňam !!

aida 20.10.2006 10:50

A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

Jednu klasickou, jak to tady všechny píšete, s masem ( u nás doma s krůtím). Kupodivu jde udělat i bez masa, jen se prostě dusí samotná kořenová zelenina a cibule s příslušným kořením, na závěr se to nechá vydusit na tuk, zapráší moukou + mléko nebo smetana (vyzkoušeno mnohokrát, několik let jsem byla vegatarián).

Druhá varianta je inspirovaná receptem z Labužníka http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16364 - moc velká dobrota, zkuste to! Jen těch citrónů dávám míň a místo brusinek rybíz zavařený ala brusinky.

jiný Honza 20.10.2006 10:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

idi, nechte toho, kdo to má vydržet - teď před obědem. Mňam!!!!

jiný Honza 20.10.2006 10:47

Re: Re: Re: YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

Dobře jsi udělala - někteří je krmí !rybí moučkou! a kdoví čím ještě - maso pak smrdí rybinou. Fakt. Já od té doby, co nemáme vlastní krílíky, neměl králičí v hubě - jsem v tomhle fajnovka.