27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky

Na dnes jsem vybrala z Lenčiny bohaté nabídky vlastně pouze dva recepty - na svíčkovou a rajskou omáčku. Oboje patří mezi českou klasiku a v nějaké podobě to kuchtí snad každý. Přesto si myslím, že neuškodí podívat se, jak to dělají jinde...:)) D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ejška 20.10.2006 10:40

Re: Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

hruškový;-D

Rákšasí 20.10.2006 10:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

a tady to jsem taky já, cifix:-(;-€

Ejška 20.10.2006 10:32

Re: Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

Já zasejc když nedělám svíčkovou s hovězím, ale s jiným masem, tak taky dávám marmeládky, je výborná i šípková, to pak omáčku na talíři obobkuji naloženými jeřabinami v cukru s jabkem mňam ;-D

Medvídek 20.10.2006 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Kafe.;-D

Medvídek 20.10.2006 10:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

Aha...to není těžké, spíš pracné. Díky.:-)

Xerxová 20.10.2006 10:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

Jó , to moje maminka vyválí bramborovou placku, na ni plácne plátek měkkého salámu, či uzeného, přehne placku v půlce a dá na pánev....Taky moc dobrá placička... Jen se musí dát pozor na spálenou hubu;-D...

aida 20.10.2006 10:23

Re: AIDO, VŽDYŤ TO TAKY UVÁDÍM. A UŽ VÍM, ČÍM TO NAHRADÍM. PŘECE KRŮTÍMI HORNÍMI STEHNY BEZ KŮŽE!!!,

NAŠE BABIČKA (=TCHÝNĚ) ZAVAŘUJE ČERVENÝ RYBÍZ S RUMEM (RECEPT ALE NEZNÁM), ŘÍKÁ TOMU FALEŠNÉ BRUSINKY, JE TO DOCELA DOBRÉ. POUŽÍVÁM TO JAKO NÁHRADU ZA PRAVÉ BRUSINKY, TŘEBA ZROVNA DO SVÍČKOVÉ NEBO DO PERNÍKU.  

YGA 20.10.2006 10:23

A ještě k té svíčkové

- do omáčky se může přidat jedna, dvě až tři lžíce (dle množství majdy) domácí meruňkové zavařeniny - dostane dobrou chuť i barvu - ale mi poradil můj švagr (výborný kuchař-amatér), kterému to poradil jeho kamarád kuchař-odborník. Místo brusinek možno dáti i ostružiny (pokud vám nevadí pecičky) či zavařený červený rybíz (ale je s tím piplačka - říkala sestra, která to dělala).

20.10.2006 10:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: když já

Xerxová, víš, já je dělám krapet jinak a s něčím jiným, ale přestaneš jíst až když není. Kabanos nakrájím asi na 5 cm dlouhé kousky a ještě je podélně rozčtvrtím, obalím v bramborovém těstu a smažím a se špenátem. Xerxová já mám provazy u huby jako doga ;-D;-D

aida 20.10.2006 10:17

Re: Re: YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

Bedo, já jsem z Moravy (Brno), nešlo by to nějak zařídit? Nějaká zastávka po cestě? U nás v samce teď měli králíky z velkovýroby, kilo snad za 150,- , nekoupila jsem to.

YGA 20.10.2006 10:16

Já jsem prosím,

z jihu Jižní Moravy - teď momentálně žiju už patnácte let v Břeclavi (to je prosím Podluží), ale původně pocházím z malé vesničky - výspa Hanáckého Slovácká - a tam se záklechtce říká klechtanka - ale to už se mi zdálo hodně krajové označení.

aida 20.10.2006 10:13

Takže ty moje rajské

Dělám rajské vlastně 3 - jednu jakože českou (cibulová jíška, rajský protlak, voda, masox + sůl, pepř, osladit; k tomu nejlíp kolínka), druhou jakože italskou (základní suroviny ty samé, navíc bobek, tymián, bazalku a do jíšky - nebo nakonec - přidat i česnek), hodí se třeba na tortellini. No a třetí, to už je vlastně ragú, s masem a kořenovou zeleninou. Protlak  používám passatu, takovou tu jak se dá třeba v Albertu koupit za pár korun ve veliké litrové sklenici, je dobrá.

Yezi 20.10.2006 10:11

Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

Taktak, na kilo masa na svíčkovou u nás přijde skoro tak 3/4 až kilo zeleniny do zlatova opečené, a ve finále jen rozmixovat se smetanou a dochutit, mouka ani není potřeba nebo když tak jen jedna lžíce. Při velké hustotě ředím mlékem a na dochucení používám navíc lžíci domácí rybízové nebo višňové marmelády. A do rajské někdy zkuste nakonec trošku rumu.- dělá to dohromady s tou skořicí divy;-)

Xerxová 20.10.2006 10:10

Re: Re: Re: Re: Re: když já

Normální bramborové těsto (např. na knedlíky, či šišky) se vytvaruje do mnoha burátek tvaru nekonečna;-D, tedy ležaté osmičky...Ne že by na tvaru záleželo, myslím, že by šla i vykrajovat....  Výsledný produktík je asi 5 cm dlouhý , v širokém místě 2 cm široký a 0,5 cm tlustý. Nakladou se na lehce vymazaný plech a pečou (obracíme je - i s tím je práce). No a když jsou zlatá (někde i trošku připečená, to já nejraději) tak se omašlují máslem a sklepnou se do kastrůlku, kde čekají v teple na další a další kamarády.... Ono se toho opravdu spapá dost... Za pokus to stojí, pokud ti to nepojede, dá se svíčková dorazit s rohlíkem a burátka zkonzumovat samotná...

aida 20.10.2006 10:08

Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Och, díky za pochvalu!:-)

aida 20.10.2006 10:05

Re: Re: Re: Re: když já

Můžete sem prosím napsat recept? Nikdy jsem o burátkách (burátcích) neslyšela. Děkuju předem.

zana 20.10.2006 10:05

Re: Re: Re: Re: Re: když já

Xerxová, napiš burátka, sím sím :-). My knedle taky moc nemuisíme, ale k něčemu to jinak nejde (nebo třeba jo?)

zana 20.10.2006 10:02

Re: Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

mlíko ;-D;-D

Alča 20.10.2006 10:02

Re: ALČO, NEBOJ. TO MASO JE STEJNĚ SKORO SYRVÉ. NECHÁ SE TO JEN PROJÍT VAREM A DÁL NSE TO UŽ NEVAŘÍ, TAKŘE JE TO MASO VLASTNĚ NEDODĚLANÉ.

BA, BA, JÁ TO TAK POCHOPILA, ŽE JE TO KVŮLIVÁ ZKVALITNĚNÍ POKRMU. JÁ MÁM ALE CHLAPA ÚŽASNÉHO PRŮZKUMNÍKA, STÁLE HLEDÁ NĚCO NA CHUŤ (ONEHDÁ SE ZDRŽEL I  VE SKŘÍNI S DROGERIÍ, JESTLI JSEM TAM NEZAPOMNĚLA NĚCO DOBRÉHO). HLAD NEMÁ, TO AŽ PRÁVĚ PO JÍDLE HO CHYTAJÍ TAKOVÉ ROZMARY - OBČAS SE PODAŘÍ PŘEDEJÍT TOMUTO ŠMEJDĚNÍ TŘEBA ČOKOLÁDKOU, ALE FAKT JEN VÝJIMEČNĚ. TAKŽE JÁ BYCH DO DALŠÍHO DNE (NEBO JAK NĚKDO PÍŠE I VÍCE DNÍ) MĚLA ZELENINKU VYBRANOU A I KUS OPEČENÉHO MASÍČKA BY ZMIZEL ..;-P

zana 20.10.2006 10:01

Re: Re: Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

No, někde tady v centru ... (v Praze) ...já už névim, ale jestli ho potkám, tak bych ti ho koupila, chceš?

Li 20.10.2006 9:51

Re: JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

ALE TEN PROTLAK SE PŘECE ZŘEDÍ SMETANOU A ZAHUSTÍ BRUSINKAMA !!;-P;-P;-P;-)

Fanánek 20.10.2006 9:44

Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Ta klábosnice píše sama, fakt, nekecám !

Co pijete k snídani ? Jaký juice ? Z rajčat je vynikající, ale drahej !

Beda 20.10.2006 9:30

Re: YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

JÁ VÍM, LENKO, UŽ SE TO TU PSALO:-(... NÁM VOZÍ KRÁLÍKY DCERA Z MORAVY (TEĎ MÁME PRÁVĚ NĚJAKÝ OBJEDNANÝ:-)), ZABÍJEJÍ JE KDYŽ MAJÍ KOLEM 3KG, MĚLI JSME JE ZA 150, TEĎ SNAD 170 A TO FAKT NENÍ MOC A PRO NĚ JE TO PŘITOM VÍC, NEŽ BY DOSTALI TAMR^, UŽ OBČAS NĚJAKÉ BEREME I ZNÁMÝM;-) (ALE JSME V PRAZE:-/) ... A JE FAKT, ŽE TO VŠE NESNÍME HNED, TAK TAKY MRAZÍME, ALE I TAK JE TO DOBRÉ:-)... VĚŘÍM TI, ŽE Z KRÁMU JE TO JINÉ:-(, I KDYŽ VLASTNĚ NEVÍM PROČ8-o, TO NEBUDE TÍM MRAŽENÍM, ALE MAJÍ JE VYBĚHANÝ NEBO CO:-/

Ejška 20.10.2006 9:28

Re: Re: Tymián?

Ano, tymián také, mám recepty po babičce - maso, ať je to divočina nebo hovězí, tak se nejdříve nakládá prošpikované do láku kde je i tymián, špetka mletého zázvoru a další koření s kořenovou zeleninou s převahou celeru, po odležení za 2 - 3dny se dušopeče a omáčka se pasíruje a dělá na zásmažce se smetanou s přílohou plátek citronu s brusinkami, knedlík a maso. Jen tak mimochodem, mě ke svíčkové chutná naše moravská knedla (tj. bez droždí).

K té rajské po mojim si dáváme i lópaná jablóška (tj.brambory na loupačku) a je to mňam.;-D

Vave 20.10.2006 9:26

JE TO ZAJÍMAVÉ ČTENÍ,

PRO SROVNÁNÍ. PROTOŽE - PODLE MÉHO - RECEPTY NA OMÁČKY, NAJMĚ PAK SVÍČKOVOU, A NA BRAMBOROVÝ SALÁT PATŘÍ K RODINNÉMU STŘÍBRU A DĚDÍ SE Z GENERACE NA GENERACI. :-) 

CO SE TÝČE RAJSKÉ, NENÁVIDĚLA JSEM JI ZE ŠKOLKY A ZE ŠKOLNÍ JÍDELNY A KDYŽ JSEM BYLA JAKO NOVOMANŽELKA DINUCENA JI PODLE KUCHAŘKY UVAŘIT, ZJISTILA JSEM, ŽE JE TO DOCELA DOBRÉ JÍDLO. :-) AČKOLI, KDYŽ MÁM BÝT UPŘÍMNÁ, TŘEBA ŠPENÁT NEBO LEČO A NĚKOLIK DALŠÍCH JÍDEL, KE KTERÝM JSEM SE DOPRACOVALA STEJNÝM ZPŮSOBEM, MI CHUTNAJÍ MNOHEM VÍC. ;-) ALE PRO DĚTI BYLA RAJSKÁ VŽDYCKY RAJSKÝM POKRMEM - A  PRO PŘEDNOSTU TAKY. :-P

DO SVÍČKOVÉ U NÁS PATŘÍ TYMIÁN, VÍC BOBKU, A JEŠTĚ NĚJAKÉ DETAILY, A HLAVNĚ MNOHEM VÍC ZELENINY, KTERÁ SE MUSÍ PŘI PEČENÍ STÁLE UJÍDAT, ABY SE NESERVÍROVALA OMÁČKA PODOBAJÍCÍ SE ZELENINOVÉMU PROTLAKU, JAK SE MI KDYSI STALO (A KUPODIVU TO NAŠÍ SVÍČKOVOMILOVNÉ RODINĚ CHUTNALO). :-P

Medvídek 20.10.2006 9:23

Re: Re: Re: Re: když já

No já si to snad udělám, můžeš se prosím blíže vyjádřit k těm burátkům ?

LENKA S. 20.10.2006 9:21

ALČO, NEBOJ. TO MASO JE STEJNĚ SKORO SYRVÉ. NECHÁ SE TO JEN PROJÍT VAREM A DÁL NSE TO UŽ NEVAŘÍ, TAKŘE JE TO MASO VLASTNĚ NEDODĚLANÉ.

 TÍM VAREM TO NECHÁM PŘEJÍT PROTO, ABY MASO VŮNÍ KOŘENÍ A ZELENINY DOBŘE NATÁHLO  NEJEN PŘI POZDĚJŠÍM PEČENÍ, ALE HLAVNĚ SE MŮŽE NECHAT I MIMO LEDNICI ,KDE HRNEC ZABERE JINAK DOST MÍSTA.

Medvídek 20.10.2006 9:20

Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Nedoříkejte to tak lehkovážně, Aida vaří fantasticky.

Xerxová 20.10.2006 9:20

Re: Re: Re: když já

No já se taky divila, ale je to opravdu jedlé. A kdyby snad nějaká zbyla (to se nestává), tak se dají dorazit samotná. Opravdu jejich rodinná slavnostní příloha...

Medvídek 20.10.2006 9:18

Re: Re: když já

No to musí být výborné samotné, ale ke svíčkové ????8-o