Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
LENKA S. 20.10.2006 9:09YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM. |
![]() |
Fallowa 20.10.2006 9:09Re: Tymián? Niku,u nás se do svíčkové taky dává tymián,jinak by to nebylo ono!A maso se dva dny před vařením nakládá - na tuku se orestuje cibule,kořenová zelenina s kořením,na tom se opeče hovězí maso,zalije se vodou s trochou octa,aby bylo maso ponořené a nechá v chladu uležet.Pak je už postup stejný,jako u Lenky,akorát tam nedáváme jablko. |
![]() |
Xerxová 20.10.2006 9:09Re: když já MÁ POLOVIČKA CHCE KE SVÍČKOVÉ BURÁTKA. JÁ TO NEZNALA, ALE U NICH DOMA SE TO DĚLALO KE KAŽDÉ SVÁTEČNÍ SVÍČKOVÉ. HROZNÁ PRÁCE, ALE ŇAMKA. JEDNÁ SE O MALÉ PLACIČKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA ( TVAR CUKRÁŘSKÉHO PIŠKOTKU ), KTERÉ SE PEČOU NA PLECHU V TROUBĚ A PAK SE POTÍRAJÍ MÁSLEM.... A SEŽ... RE SE JICH NĚKOLIK PLECHŮ. NECHÁM SE UKECAT JEN MÁLOKDY, JEHO MAMINKA PŘECI JENOM ČASTĚJI |
![]() |
LENKA S. 20.10.2006 9:05Re: Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE .... ZANO, NEPŘEHÁNĚT!! ZKUS TAK NEJVÝŠE 4-5X PŘEJET TÍM KUSEM PO JEMNÉM STRUHADLE. TO JE TAK AKORÁT. A UBER POTÉ Z KOUSKU SKOŘICE. A KDE ŽE HO MAJÍ?! JÁ HO NIKDE( V RAKOVNÍKU ANI V BEROUNĚ A ANI V PLZNI, KDE JSEM SE TAKY PTALA)DOSUD NESEHNALA. MILOVALI JSME NUDLE S PERNÍKEM, ALE...... |
![]() |
Beda 20.10.2006 9:05Re: zahustím záklechtkou jeeeee, YGO, odkudpak jsi? jinak rajsou moc nemusím (ani nevím proč), ale svíčkovou MŇAM a musí jí být fakt KOTEL, jíme to z hlubokých talířů a lžicí (fajnšmekři prominou), protože jen omočený knedlík - to bych měla té omáčky málo, jsem schopná sníst i tři ty talíře... a pak se odvalit LENKO, díky za recepty, úplně jsem dostala (hned teď po ránu) chuť na ty plněné papriky |
![]() |
Alice 20.10.2006 9:02Re: Tymián? Neboj, nejste :o)) Tuhle pri jsem nedavno resila s kolegou, jestli tymian do svickove ano ci nikoli (ja rikam ANO!!! :o)) a nasla jsem ho v ingrediencich minimalne poloviny kucharek, jichz jsem vlastnikem. Bez tymianu to neni ono ;o)) |
![]() |
LENKA S. 20.10.2006 8:54AIDO, VŽDYŤ TO TAKY UVÁDÍM. A UŽ VÍM, ČÍM TO NAHRADÍM. PŘECE KRŮTÍMI HORNÍMI STEHNY BEZ KŮŽE!!!, DÍKY, AIDO ZA PŘIPOMENUTÍ. MÁ HLAVA DUBOVÁ STRAŠNĚ ZAPOMÍNÁ. ALE TU MAJDU JSEM FAKT DĚLALA I Z KRŮTÍCH NEBO TAKY KUŘECÍCH PRSOU, ČI Z LIBOVÉ VEPŘOVÉ KÝTY. TO PROŠLO., TO JSEM DO NICH NATLAČILA.MASA SIC JAKO OBVYKLE ZBYLO HODNĚ, ALE OMAJDU VYLÍZAJÍ VŽDY AŽ DO DNA KASTRÓLU. OLIZOVÁNÍ A MLASKÁNÍ BÝVÁ VELIKÉ. A JEŠTĚ JEDNA RADA ZÁVĚREM. JÁ MÁM BRUSINKY VLASNORUČNĚ NASBÍRANÉ U NÁS V LESE, ALE KDO JE NEMÁ, AŤ SI KOUPÍ BALÍČEK TĚCH SUŠENÝCH( VĚTŠINOU JSOU TO KLIKVY) A NAMOČÍ JE PŘEDEM NA NĚKOLIK( TAK NA DVĚ) HODIN DO TROŠKY MÍRNĚ OSLAZENÉ VODY. PAK SE DÁVÁ LŽIČKA PŘÍMO KE KAŽDÉ PORCI NA TALÍŘI. NÁRAMNÁ DOBROTA. |
![]() |
Medvídek 20.10.2006 8:53když já moc nemusím houskové knedlíky a k těmhle těm se skoro nic jiného nedělá. Ještě tak těstoviny k té rajské. tzv. kolínka. |
![]() |
zana 20.10.2006 8:49Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE .... no právě - teď jsem ho viděla párkrát za sebou. Kolik bys ho dala na tohle množství? A přeju úspěšné lymfodrenážování. Když jsi u PC, nemůžeš si dát nohy na ten stolek, co stojí monitor? Dělávala jsem to tak, taky to není moc pohodlný, ale aspoň se člověk nekroutí. |
![]() |
YGA 20.10.2006 8:46NO LENKO, SVÍČKOVÁ A RAJSKÁ - MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ OMÁČKY. BOHUŽEL JE DĚLÁM UŽ MINIMÁLNĚ - ZBYTEK RODINY JE ZÁSADNĚ PROTIKNEDLÍKOVÝ A UZNEJ, KE SVÍČKOVÉ KOLÍNKA NENÍ TO PRAVÉ OŘECHOVÉ. Jinak - můj postup vaření je trochu jiný - svíčkovou dělám i z králíka (ale říkáme tomu králík nadivoko) - minimálně den předem maso nasolím, naložím do kořenové zeleniny + cibule, přidám koření (tuším se to jmenuje Divočina od Vitany) + bobkáč (heč, přivezený čerstvý z Chorvatska - je mnohem voňavější než kupovaný) a ještě skleničku zavařené zeleniny pod svíčkovou. Je možné přilít ještě trochu vody. Pekáč přikryju a nechám odležet. Na druhý den přidám kousek Hery a pekáč šoupnu do trouby a peču doměka (přikrytý, posledních 20 minut odekrytý). Omáčku Uvařím klasickou bešamelovou (musí se vařit na mírném plameni a pořád míchat, aby se nepřipálila), přidám rozmixovanou zeleninu a nakonec lžičku dvě kysané smetany (už nevařit!). Ochutnat - případně přisolit, přikyselit, přisladit - dle chuti kuchařky. Rajská - Usmažím na drobna nakrájenou cibulku dorůžova, přidám sůl a hrst i dvě cukru a nechám mírně zkaramelizovat - přidám domácí protlak (cca omniovku dobře vyhuštěného), koření (celou skořici, hřebíček, nové koření, vavřín a celý pepř) a povařím. Propasíruji přes cedník, vrátím zpět na oheň, zahustím záklechtkou a delší dobu povařím (aby nebyla cítit mouka). Mléko nepřidávám - omáčka nemá hezkou barvu. Dobrou chuť. |
![]() |
LENKA S. 20.10.2006 8:40ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE .... PERNÍK NA STROUHÁNÍ SE U NÁS V BĚLSKÉ SAMOŠCE SICE PŘED DÁVNOU DOBOU OBJEVIL ZAS A PO VELICE DLOUHÉ ABSENCI V OBCHODECH VŮBEC A PO CELÉ REPUBLICE, ALE BOHUŽEL ZASE ZMIZEL V NENÁVRATNU. PROSTĚ UŽ ZASE NENÍ!!!PROTO SE TDO MÉ VARIANTY DÁVÁ KOUSEK CELÉ SKOŘICE, ABY JI ASPOŇ OVONĚLA ONA, KDYŽ PERNÍK NENÍ. |
![]() |
aida 20.10.2006 8:39Re: NIKU, LENKO, KDYŽ NEJÍ HOVĚZÍ, ZKUSTE KRŮTÍ, JE TO HODNĚ PODOBNÉ. JINAK, MY JSME TAKY OMÁČKOVÍ, TAKY TOHO VŽDYCKY VAŘÍM "KOTEL". |
![]() |
LENKA S. 20.10.2006 8:33NIKU, TENHLE RECEPT JE PO MÉ BABIČCE. JEN JSEM HO PŘESNĚ A PO KROCÍCH ROZEPSALA. A VODU SAMOZŘEJMĚ AŤ KAŽDÝ UBERE NEB PŘIDÁ DLE SVÉHO ZVYKU JEŠTĚ PŘED PEČENÍM V TROUBĚ. NAŠE RODINKA JE OMÁČKYMILOVNÁ, TAKŽE TÉ MUSÍ BÝT DOST. MASO ALE NEEÉ. TO ZBÝVÁ VŽDY. BEZ MASA ALE SVÍČKOVOU OMÁČKU NEUDĚLÁM. NEJSEM KOUZELNICE.TYMIÁN DO SVÍČKOVÉ - TO JSEM NIKDY NESLYŠELA, ALE NĚKDY TAKY PŘIDÁM PÁR KULIČEK ( ASI TAK 3)JALOVCE, ALE TO JSEM ZAPOMNĚLA UVÉST. KROM TOHO TO DĚLÁM JEN TEHDY, KDYŽ RODINĚ FAKT NÁSILÍM VNUTÍM HOVĚZÍ. |
![]() |
aida 20.10.2006 8:30Re: Re: Re: Rajská ? Rajská ! Jistě. Teď musím od PC, ale přes den sem šupnu recept(y). |
![]() |
Fanánek 20.10.2006 8:28Re: Re: Rajská ? Rajská ! Líto je mi, líto.Kdybych se zapřel a nechal se zlákat, asi nedostanu od nadplukovnice opušťák ( volno k opuštění posádky). Jen tak mimochodem, bonmot, kdysi s úspěchem používaný při podobných nabídkách : (jeho aktuální varianta) K večeři bych rajskou ochutnal, k snídani bych přivítal vitaminy v podobě rajského protlaku.Nemusím mít za každou cenu jako Emerikáni "juice z pomerančů" Ještě Vaše nabídka trvá ? |
![]() |
Fanánek 20.10.2006 8:21Re: Rajská ? Rajská ! Omluva - odraz toho slova- samozřejmě.toto bude tučně |
![]() |
aida 20.10.2006 8:19Re: Rajská ? Rajská ! Tak to bych Vás pozvala na svou rajskou, tu s chutí jedí i její zapřisáhlí odpírači. |
![]() |
Fanánek 20.10.2006 8:15Rajská ? Rajská ! Jen vzdálený odraz toho slovo ve mně vyvolává zděšení. Pokud jí dostanu od přednostové předem nevarován, vím, že jsem něco provedl - tedy, co jsem neměl. Před pár léty to byla signalizace, že jsem něco neprovedl- tedy to, co se ode mne očekávalo. Ptáte se proč ? V dobách, kdy ještě mladí muži chodili povinně statečně bránit na dobu 2 let socialistickou vlast a potažmo celý tábor míru a přilehlého Vesmíru bylo povinností lampasáků, zodpovědných za zdravé bojovníky naplňováním jejich žaludků pod hrozbou zastřelením (případně vrácením do pracovního procesu- což pro řadu by byl asi daleko těžší trest) nutné měnit železné zásoby konzerv podle toho , jak jim docházela záruční doba. Osud a vrchní velení Varšavské dohody tomu chtěli, že přesně tam, kde i já jsem se podílel na mimořádně důležitých povinnostech, zrovna tam, " nějakej trouba, zelenej vylízanej gumák"(to je čas minulý, dámám, které podobným mužům velí doma se omlouvám) umístil asi tak pár tun rajských protlaků atp. Řešení se našlo - bylo nutno protlaky rychle "protlačit" zažívacím traktem ubohých vojáčků. Prostě- jídelníček -to byly dlouhou dobu jen varianty na červenou. Zůstalo to,stejně jako si nemluvňata nesou některé ranné dojmy po celý život. Rajská- červená- něco jako nezbytná, stejně barevná pomůcka španělských toreadorů.Býk- konzument- moje maličkost- na straně druhé. Před očima rudá . Jinak, rajčata syrová zbožňuju, letos jsme sklízeli snad 20 kg na keřík.(Já ne, já jsem jen konzument, to pěstuje moje vrchní velitelka- abych zůstal stylově jednotný.) Všem milovnicím rajské se omlouvám.Dejte si, já nechci, děkuju. |
![]() |
Rákšasí 20.10.2006 8:13JÉ ZROVNA PŘEDEVČÍREM JSEM BYLA DOTAZOVÁNA ZDA-LI BUDE O VÍKENDU RAJSKOVÁ, TAK TEDY BUDE. |
![]() |
zana 20.10.2006 8:11perník Moje babička dávala do rajské omáčky perník a bylo to skvělý. Myslím takový ten perník, co není k jídlu, dlouho nebyl k sehnání. Tuhle už jsem ho zase viděla - neznáte to někdo? Já už ten recept zapomněla |
![]() |
nik 20.10.2006 7:59Tymián? No já nevím, když si někde svíčkovou dám, tak odpovídá podobným receptům, ale vždycky mi tam chybí jedna věc - to jsme jediná rodina, kde se do svíčkové odjakživa dává tymián ??? A těch bobkových listů bych přihodil o něco víc ... |
![]() |
Alča 20.10.2006 7:59Tak to ses, Lenko, strefila do našich nejoblíbenějších mňamek! Můj chlap je omáčkový, takže obě máčky s masíčkem dělám hodně často. Napíšu pár věcí, které dělám trošku jinak: Svíčková: Dělám stejně, jen po opečení masíčka a orestování zeleniny přidám jen trošku vody, šoupnu do trouby a za občasného podlití přímo peču. Předvaření je to jistě chutnější, ale u nás by nemusely některé ingredience dožít příštího dne .. Rajskou většinou dělám právě s paprikami. Ráno si naplním papriky SYROVÝM MASEM s rýží nebo houskou máčenou v mléce, zaliju dosti vodou a v troubě peču asi 1,5 hod. Pak tu šťávičku použiji právě na zalití zásmažky, vařím nejméně 15 min. při kratší době občas cítím ještě mouku a omáčka není tak krásně leská a hladká, jak má být. Nejraději udělám větši množství, toto je jedno z jídel, která nám chutnají i rozmražená. Z masové hmoty (které mám vždycky víc) udělám i malé kouličky, které se dají jíst samostatně. |
![]() |
Olčava 20.10.2006 7:42RAJSKÁ... TU MILUJU A PLNĚNÝ PAPRIKY TAKY, ALE MĚ SE JEŠTĚ NIKDY NEPOVEDLA TAKOVÁ JAKOU DĚLAJ VE ŠKOLE. TA MI CHUTNALA VŽDYCKY NEJVÍC. TAK TEĎ VYZKOUŠÍM TUHLE LENČINU. PŘEJU VŠEM KRÁSNEJ DEN |
![](http://1gr.cz/u/IWEB32.gif)
![](http://m.1gr.cz/u/free.gif?r=ljy2oezfj7yepqs&p=YmVKiird%7cTrywhl-men%7cu7iewnw-ke%7ccVMgpXdg-i_nzWGdkX%7cu-qllYnBk%7cXmz7jliXmQ&x=345a6-)