21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky

Na dnes jsem vybrala z Lenčiny bohaté nabídky vlastně pouze dva recepty - na svíčkovou a rajskou omáčku. Oboje patří mezi českou klasiku a v nějaké podobě to kuchtí snad každý. Přesto si myslím, že neuškodí podívat se, jak to dělají jinde...:)) D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LENKA S. 20.10.2006 9:09

YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

Fallowa 20.10.2006 9:09

Re: Tymián?

Niku,u nás se do svíčkové taky dává tymián,jinak by to nebylo ono!A maso se dva dny před vařením nakládá - na tuku se orestuje cibule,kořenová zelenina s kořením,na tom se opeče hovězí maso,zalije se vodou s trochou octa,aby bylo maso ponořené a nechá v chladu uležet.Pak je už postup stejný,jako u Lenky,akorát tam nedáváme jablko.

Xerxová 20.10.2006 9:09

Re: když já

MÁ  POLOVIČKA  CHCE  KE  SVÍČKOVÉ  BURÁTKA. JÁ TO NEZNALA,  ALE  U  NICH  DOMA  SE TO  DĚLALO  KE  KAŽDÉ  SVÁTEČNÍ  SVÍČKOVÉ.  HROZNÁ PRÁCE,  ALE ŇAMKA. JEDNÁ  SE  O MALÉ  PLACIČKY  Z  BRAMBOROVÉHO  TĚSTA ( TVAR  CUKRÁŘSKÉHO  PIŠKOTKU ),  KTERÉ  SE  PEČOU  NA  PLECHU  V  TROUBĚ  A  PAK  SE  POTÍRAJÍ  MÁSLEM....  A  SEŽ... RE  SE  JICH NĚKOLIK PLECHŮ.  NECHÁM  SE  UKECAT JEN  MÁLOKDY, JEHO MAMINKA PŘECI JENOM ČASTĚJI ;-D

LENKA S. 20.10.2006 9:05

Re: Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

ZANO, NEPŘEHÁNĚT!! ZKUS TAK NEJVÝŠE 4-5X PŘEJET TÍM KUSEM  PO JEMNÉM STRUHADLE. TO JE TAK AKORÁT. A UBER POTÉ Z KOUSKU SKOŘICE. A KDE ŽE HO MAJÍ?! JÁ HO NIKDE( V RAKOVNÍKU ANI V BEROUNĚ A ANI  V PLZNI, KDE JSEM SE TAKY PTALA)DOSUD NESEHNALA. MILOVALI JSME NUDLE S PERNÍKEM, ALE......

Beda 20.10.2006 9:05

Re: zahustím záklechtkou

jeeeee, YGO, odkudpak jsi?;-)

jinak rajsou moc nemusím (ani nevím proč), ale svíčkovou MŇAM a musí jí být fakt KOTEL, jíme to z hlubokých talířů a lžicí (fajnšmekři prominou), protože jen omočený knedlík - to bych měla té omáčky málo, jsem schopná sníst i tři ty talíře... a pak se odvalit;-D ...jo a taky ji děláváme i z králíka a je to mooooc jedlé:-)

LENKO, díky za recepty, úplně jsem dostala (hned teď po ránu) chuť na ty plněné paprikyR^VV

Alice 20.10.2006 9:02

Re: Tymián?

Neboj, nejste :o)) Tuhle pri jsem nedavno resila s kolegou, jestli tymian do svickove ano ci nikoli (ja rikam ANO!!! :o)) a nasla jsem ho v ingrediencich minimalne poloviny kucharek, jichz jsem vlastnikem. Bez tymianu to neni ono ;o))

LENKA S. 20.10.2006 8:54

AIDO, VŽDYŤ TO TAKY UVÁDÍM. A UŽ VÍM, ČÍM TO NAHRADÍM. PŘECE KRŮTÍMI HORNÍMI STEHNY BEZ KŮŽE!!!,

DÍKY, AIDO ZA PŘIPOMENUTÍ. MÁ HLAVA DUBOVÁ STRAŠNĚ ZAPOMÍNÁ. ALE TU MAJDU JSEM FAKT DĚLALA I Z KRŮTÍCH NEBO TAKY KUŘECÍCH PRSOU, ČI Z LIBOVÉ VEPŘOVÉ KÝTY. TO PROŠLO., TO JSEM DO NICH NATLAČILA.MASA SIC JAKO OBVYKLE ZBYLO HODNĚ, ALE OMAJDU VYLÍZAJÍ VŽDY AŽ DO DNA KASTRÓLU. OLIZOVÁNÍ A MLASKÁNÍ BÝVÁ VELIKÉ. A JEŠTĚ JEDNA RADA ZÁVĚREM. JÁ MÁM BRUSINKY VLASNORUČNĚ NASBÍRANÉ U NÁS V LESE, ALE KDO JE NEMÁ, AŤ SI KOUPÍ BALÍČEK TĚCH SUŠENÝCH( VĚTŠINOU JSOU TO KLIKVY) A NAMOČÍ JE PŘEDEM NA NĚKOLIK( TAK NA DVĚ) HODIN DO TROŠKY MÍRNĚ  OSLAZENÉ VODY. PAK SE DÁVÁ  LŽIČKA  PŘÍMO KE KAŽDÉ PORCI NA TALÍŘI. NÁRAMNÁ DOBROTA.

Medvídek 20.10.2006 8:53

když já

moc nemusím houskové knedlíky a k těmhle těm se skoro nic jiného nedělá. Ještě tak těstoviny k té rajské. tzv. kolínka.;-(

zana 20.10.2006 8:49

Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

no právě - teď jsem ho viděla párkrát za sebou. Kolik bys ho dala na tohle množství?

A přeju úspěšné lymfodrenážování. Když jsi u  PC, nemůžeš si dát nohy na ten stolek, co stojí monitor? Dělávala jsem to tak, taky to není moc pohodlný, ale aspoň se člověk nekroutí.

YGA 20.10.2006 8:46

NO LENKO,

SVÍČKOVÁ A RAJSKÁ - MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ OMÁČKY. BOHUŽEL JE DĚLÁM UŽ MINIMÁLNĚ - ZBYTEK RODINY JE ZÁSADNĚ PROTIKNEDLÍKOVÝ A UZNEJ, KE SVÍČKOVÉ KOLÍNKA NENÍ TO PRAVÉ OŘECHOVÉ.

Jinak - můj postup vaření je trochu jiný - svíčkovou dělám i z králíka (ale říkáme tomu králík nadivoko) - minimálně den předem maso nasolím, naložím do kořenové zeleniny + cibule, přidám koření (tuším se to jmenuje Divočina od Vitany) + bobkáč (heč, přivezený čerstvý z Chorvatska - je mnohem voňavější než kupovaný) a ještě skleničku zavařené zeleniny pod svíčkovou. Je možné přilít ještě trochu vody. Pekáč přikryju a nechám odležet. Na druhý den přidám kousek Hery a pekáč šoupnu do trouby a peču doměka (přikrytý, posledních 20 minut odekrytý). Omáčku Uvařím klasickou bešamelovou (musí se vařit na mírném plameni a pořád míchat, aby se nepřipálila), přidám rozmixovanou zeleninu  a nakonec lžičku dvě kysané smetany (už nevařit!). Ochutnat - případně přisolit, přikyselit, přisladit - dle chuti kuchařky.

Rajská - Usmažím na drobna nakrájenou cibulku dorůžova, přidám sůl a hrst i dvě cukru a nechám mírně zkaramelizovat - přidám domácí protlak (cca omniovku dobře vyhuštěného), koření (celou skořici, hřebíček, nové koření, vavřín a celý pepř) a povařím. Propasíruji přes cedník, vrátím zpět na oheň, zahustím záklechtkou a delší dobu povařím (aby nebyla cítit mouka). Mléko nepřidávám - omáčka nemá hezkou barvu. Dobrou chuť.

LENKA S. 20.10.2006 8:40

ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

PERNÍK NA STROUHÁNÍ SE U NÁS V BĚLSKÉ SAMOŠCE  SICE  PŘED DÁVNOU  DOBOU OBJEVIL ZAS A PO VELICE DLOUHÉ ABSENCI V OBCHODECH VŮBEC A PO CELÉ REPUBLICE, ALE BOHUŽEL ZASE ZMIZEL V NENÁVRATNU. PROSTĚ UŽ ZASE NENÍ!!!PROTO SE TDO MÉ VARIANTY DÁVÁ KOUSEK CELÉ  SKOŘICE, ABY JI ASPOŇ OVONĚLA ONA, KDYŽ PERNÍK NENÍ.

aida 20.10.2006 8:39

Re: NIKU,

LENKO, KDYŽ NEJÍ HOVĚZÍ, ZKUSTE KRŮTÍ, JE TO HODNĚ PODOBNÉ.

JINAK, MY JSME TAKY OMÁČKOVÍ, TAKY TOHO VŽDYCKY VAŘÍM "KOTEL".

LENKA S. 20.10.2006 8:33

NIKU,

TENHLE RECEPT JE PO MÉ BABIČCE. JEN JSEM HO PŘESNĚ A PO KROCÍCH ROZEPSALA. A VODU SAMOZŘEJMĚ AŤ KAŽDÝ UBERE NEB PŘIDÁ DLE SVÉHO ZVYKU JEŠTĚ PŘED PEČENÍM V TROUBĚ. NAŠE RODINKA JE OMÁČKYMILOVNÁ, TAKŽE TÉ MUSÍ BÝT DOST. MASO ALE NEEÉ. TO ZBÝVÁ VŽDY. BEZ MASA ALE  SVÍČKOVOU OMÁČKU  NEUDĚLÁM.  NEJSEM KOUZELNICE.TYMIÁN  DO SVÍČKOVÉ - TO JSEM NIKDY NESLYŠELA, ALE NĚKDY TAKY PŘIDÁM PÁR KULIČEK  ( ASI TAK 3)JALOVCE, ALE TO JSEM ZAPOMNĚLA UVÉST. KROM TOHO TO DĚLÁM JEN TEHDY, KDYŽ  RODINĚ FAKT  NÁSILÍM VNUTÍM HOVĚZÍ.

aida 20.10.2006 8:30

Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Jistě.:-)

Teď musím od PC, ale přes den sem šupnu recept(y).

Fanánek 20.10.2006 8:28

Re: Re: Rajská ? Rajská !

Líto je mi, líto.Kdybych se zapřel a nechal se zlákat, asi nedostanu od nadplukovnice opušťák ( volno k opuštění posádky). Jen tak mimochodem, bonmot, kdysi s úspěchem používaný při podobných nabídkách : (jeho aktuální varianta)

K večeři bych rajskou ochutnal, k snídani bych přivítal vitaminy v podobě rajského protlaku.Nemusím mít za každou cenu jako Emerikáni "juice z pomerančů"

Ještě Vaše nabídka trvá ?

Fanánek 20.10.2006 8:21

Re: Rajská ? Rajská !

Omluva - odraz toho slova- samozřejmě.toto bude tučně

aida 20.10.2006 8:19

Re: Rajská ? Rajská !

Tak to bych Vás pozvala na svou rajskou, tu s chutí jedí i její zapřisáhlí odpírači.:-)

Fanánek 20.10.2006 8:15

Rajská ? Rajská !

Jen vzdálený odraz toho slovo ve mně vyvolává zděšení. Pokud jí dostanu od přednostové předem nevarován, vím, že jsem něco provedl - tedy, co jsem neměl. Před pár léty to byla signalizace, že jsem něco neprovedl- tedy to, co se ode mne očekávalo. Ptáte se proč ? V dobách, kdy ještě mladí muži chodili povinně statečně bránit na dobu 2 let socialistickou vlast a potažmo celý tábor míru a přilehlého Vesmíru bylo povinností lampasáků, zodpovědných za zdravé bojovníky naplňováním jejich žaludků pod hrozbou zastřelením (případně vrácením do pracovního procesu- což pro řadu by byl asi daleko těžší trest) nutné měnit železné zásoby konzerv podle toho , jak jim docházela záruční doba. Osud a vrchní velení Varšavské dohody tomu chtěli, že přesně tam, kde i já jsem se podílel na mimořádně důležitých povinnostech, zrovna tam, " nějakej trouba, zelenej vylízanej gumák"(to je čas minulý, dámám, které podobným mužům velí doma se omlouvám) umístil asi tak pár tun rajských protlaků atp. Řešení se našlo - bylo nutno protlaky rychle "protlačit" zažívacím traktem ubohých vojáčků. Prostě- jídelníček -to byly dlouhou dobu jen varianty na červenou. Zůstalo to,stejně jako si nemluvňata nesou některé ranné dojmy po celý život. Rajská- červená- něco jako nezbytná, stejně barevná pomůcka španělských toreadorů.Býk- konzument- moje maličkost- na straně druhé. Před očima rudá .

Jinak, rajčata syrová zbožňuju, letos jsme sklízeli snad 20 kg na keřík.(Já ne, já jsem jen konzument, to pěstuje moje vrchní velitelka- abych zůstal stylově jednotný.)

Všem milovnicím rajské se omlouvám.Dejte si, já nechci, děkuju.

Rákšasí 20.10.2006 8:13

ZROVNA PŘEDEVČÍREM JSEM BYLA DOTAZOVÁNA ZDA-LI BUDE O VÍKENDU RAJSKOVÁ, TAK TEDY BUDE.;-D SVÍČKOVOU DÍŤATA NEŽE ÉÉ NEPAPAJÍ, ALE PLNĚNÉ PAPRIČKY HMMMM, MŇAM, MŇAM

zana 20.10.2006 8:11

perník

Moje babička dávala do rajské omáčky perník a bylo to skvělý. Myslím takový ten perník, co není k jídlu, dlouho nebyl k sehnání. Tuhle už jsem ho zase viděla - neznáte to někdo? Já už ten recept zapomněla:-(

nik 20.10.2006 7:59

Tymián?

No já nevím, když si někde svíčkovou dám, tak odpovídá podobným receptům, ale vždycky mi tam chybí jedna věc - to jsme jediná rodina, kde se do svíčkové odjakživa dává tymián ??? A těch bobkových listů bych přihodil o něco víc ...

Alča 20.10.2006 7:59

Tak to ses, Lenko, strefila do našich nejoblíbenějších mňamek!

Můj chlap je omáčkový, takže obě máčky s masíčkem dělám hodně často. Napíšu pár věcí, které dělám trošku jinak:

Svíčková: Dělám stejně, jen po opečení masíčka a orestování zeleniny přidám jen trošku vody, šoupnu do trouby a za občasného podlití přímo peču. Předvaření je to jistě chutnější, ale u nás by nemusely některé ingredience dožít příštího dne ..;-P

Rajskou většinou dělám právě s paprikami. Ráno si naplním papriky SYROVÝM MASEM s rýží nebo houskou máčenou v mléce, zaliju dosti vodou a v troubě peču asi 1,5 hod. Pak tu šťávičku použiji právě na zalití zásmažky, vařím nejméně 15 min. při kratší době občas cítím ještě mouku a omáčka není tak krásně leská a hladká, jak má být. Nejraději udělám větši množství, toto je jedno z jídel, která nám chutnají i rozmražená. Z masové hmoty (které mám vždycky víc) udělám i malé kouličky, které se dají jíst samostatně.

Olčava 20.10.2006 7:42

RAJSKÁ...

TU MILUJU A PLNĚNÝ PAPRIKY TAKY, ALE MĚ SE JEŠTĚ NIKDY NEPOVEDLA TAKOVÁ JAKOU DĚLAJ VE ŠKOLE. TA MI CHUTNALA VŽDYCKY NEJVÍC. TAK TEĎ VYZKOUŠÍM TUHLE LENČINU.

PŘEJU VŠEM KRÁSNEJ DEN:-)