23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky

Na dnes jsem vybrala z Lenčiny bohaté nabídky vlastně pouze dva recepty - na svíčkovou a rajskou omáčku. Oboje patří mezi českou klasiku a v nějaké podobě to kuchtí snad každý. Přesto si myslím, že neuškodí podívat se, jak to dělají jinde...:)) D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 20.10.2006 14:38

Re: Re: Tak sojové plátky

Aha, tak tudy cesta. Já byl v těch časech rekonstituovaného masa špunt a ani jsem to pořádně neuměl říct, kuchařky tomu říkaly REMA plátky. A možná byl původní úmysl i docela lidumilný a to hovězí mělo být kvalitní. Leč nebylo, a mně se to tak nějak nepatřičně pospojovalo, spíš co do konzistence, než do chuti (pro mne mají sojové plátky chuť toho, v čem se vyskytují, samy o sobě tedy žádnou). Prostě, láska na celý život....:-)

Medvídek 20.10.2006 11:57

Re: Re: Re: A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

ženský mně z vás trefí šlak. Já nemám vůbec čas jít na oběd a vy tohle.....;-(

YGA 20.10.2006 12:04

Já už na obědě byla

- těšila jsem se, že si dám svíčkovou, když je o ní řeč (a tady v hospodě ji dělaji FANTASTICKOU), ale dnes nebyla na programu - tak jsem si dala smaženou brokolici - no, nebyla špatná, ale svíčková je svíčková, marné platné.

Rákšasí 20.10.2006 8:13

ZROVNA PŘEDEVČÍREM JSEM BYLA DOTAZOVÁNA ZDA-LI BUDE O VÍKENDU RAJSKOVÁ, TAK TEDY BUDE.;-D SVÍČKOVOU DÍŤATA NEŽE ÉÉ NEPAPAJÍ, ALE PLNĚNÉ PAPRIČKY HMMMM, MŇAM, MŇAM

zana 20.10.2006 8:11

perník

Moje babička dávala do rajské omáčky perník a bylo to skvělý. Myslím takový ten perník, co není k jídlu, dlouho nebyl k sehnání. Tuhle už jsem ho zase viděla - neznáte to někdo? Já už ten recept zapomněla:-(

LENKA S. 20.10.2006 8:40

ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

PERNÍK NA STROUHÁNÍ SE U NÁS V BĚLSKÉ SAMOŠCE  SICE  PŘED DÁVNOU  DOBOU OBJEVIL ZAS A PO VELICE DLOUHÉ ABSENCI V OBCHODECH VŮBEC A PO CELÉ REPUBLICE, ALE BOHUŽEL ZASE ZMIZEL V NENÁVRATNU. PROSTĚ UŽ ZASE NENÍ!!!PROTO SE TDO MÉ VARIANTY DÁVÁ KOUSEK CELÉ  SKOŘICE, ABY JI ASPOŇ OVONĚLA ONA, KDYŽ PERNÍK NENÍ.

zana 20.10.2006 8:49

Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

no právě - teď jsem ho viděla párkrát za sebou. Kolik bys ho dala na tohle množství?

A přeju úspěšné lymfodrenážování. Když jsi u  PC, nemůžeš si dát nohy na ten stolek, co stojí monitor? Dělávala jsem to tak, taky to není moc pohodlný, ale aspoň se člověk nekroutí.

LENKA S. 20.10.2006 9:05

Re: Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

ZANO, NEPŘEHÁNĚT!! ZKUS TAK NEJVÝŠE 4-5X PŘEJET TÍM KUSEM  PO JEMNÉM STRUHADLE. TO JE TAK AKORÁT. A UBER POTÉ Z KOUSKU SKOŘICE. A KDE ŽE HO MAJÍ?! JÁ HO NIKDE( V RAKOVNÍKU ANI V BEROUNĚ A ANI  V PLZNI, KDE JSEM SE TAKY PTALA)DOSUD NESEHNALA. MILOVALI JSME NUDLE S PERNÍKEM, ALE......

zana 20.10.2006 10:01

Re: Re: Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

No, někde tady v centru ... (v Praze) ...já už névim, ale jestli ho potkám, tak bych ti ho koupila, chceš?

terra 20.10.2006 11:48

Sláva!

Jako NIK s tymiánem, ani já nejsem opuštěn se strouhaným perníkem v rajské omáčce! Dávala ho tam moje babička, která ovšem nosila recepty na ta nějběžněji vařená jídla v hlavě, a když umřela, vzala si různé kuchařské fígle bohužel s sebou na věčnost. Do jejího receptu na rajskou jsme se strefovali systémem pokus-omyl snad tři roky, až si někdo (fakt už nevím, kdo) z nás vzpomněl, že tam něco strouhala... a byli jsme doma. Od té doby nad rajskou vzpomínáme na kuchařskou zlomyslnost naší bábi (a že byla kuchařka)! Přeju všem moc krásný konec týdne:-)

Katuska 17.12.2006 10:02

Re: ANO, ZANO, MOJE BABIČKA TÉŽ, ALE ....

Pernik na strouhani jsem nasla v Albertu u perniku

nik 20.10.2006 7:59

Tymián?

No já nevím, když si někde svíčkovou dám, tak odpovídá podobným receptům, ale vždycky mi tam chybí jedna věc - to jsme jediná rodina, kde se do svíčkové odjakživa dává tymián ??? A těch bobkových listů bych přihodil o něco víc ...

LENKA S. 20.10.2006 8:33

NIKU,

TENHLE RECEPT JE PO MÉ BABIČCE. JEN JSEM HO PŘESNĚ A PO KROCÍCH ROZEPSALA. A VODU SAMOZŘEJMĚ AŤ KAŽDÝ UBERE NEB PŘIDÁ DLE SVÉHO ZVYKU JEŠTĚ PŘED PEČENÍM V TROUBĚ. NAŠE RODINKA JE OMÁČKYMILOVNÁ, TAKŽE TÉ MUSÍ BÝT DOST. MASO ALE NEEÉ. TO ZBÝVÁ VŽDY. BEZ MASA ALE  SVÍČKOVOU OMÁČKU  NEUDĚLÁM.  NEJSEM KOUZELNICE.TYMIÁN  DO SVÍČKOVÉ - TO JSEM NIKDY NESLYŠELA, ALE NĚKDY TAKY PŘIDÁM PÁR KULIČEK  ( ASI TAK 3)JALOVCE, ALE TO JSEM ZAPOMNĚLA UVÉST. KROM TOHO TO DĚLÁM JEN TEHDY, KDYŽ  RODINĚ FAKT  NÁSILÍM VNUTÍM HOVĚZÍ.

aida 20.10.2006 8:39

Re: NIKU,

LENKO, KDYŽ NEJÍ HOVĚZÍ, ZKUSTE KRŮTÍ, JE TO HODNĚ PODOBNÉ.

JINAK, MY JSME TAKY OMÁČKOVÍ, TAKY TOHO VŽDYCKY VAŘÍM "KOTEL".

LENKA S. 20.10.2006 8:54

AIDO, VŽDYŤ TO TAKY UVÁDÍM. A UŽ VÍM, ČÍM TO NAHRADÍM. PŘECE KRŮTÍMI HORNÍMI STEHNY BEZ KŮŽE!!!,

DÍKY, AIDO ZA PŘIPOMENUTÍ. MÁ HLAVA DUBOVÁ STRAŠNĚ ZAPOMÍNÁ. ALE TU MAJDU JSEM FAKT DĚLALA I Z KRŮTÍCH NEBO TAKY KUŘECÍCH PRSOU, ČI Z LIBOVÉ VEPŘOVÉ KÝTY. TO PROŠLO., TO JSEM DO NICH NATLAČILA.MASA SIC JAKO OBVYKLE ZBYLO HODNĚ, ALE OMAJDU VYLÍZAJÍ VŽDY AŽ DO DNA KASTRÓLU. OLIZOVÁNÍ A MLASKÁNÍ BÝVÁ VELIKÉ. A JEŠTĚ JEDNA RADA ZÁVĚREM. JÁ MÁM BRUSINKY VLASNORUČNĚ NASBÍRANÉ U NÁS V LESE, ALE KDO JE NEMÁ, AŤ SI KOUPÍ BALÍČEK TĚCH SUŠENÝCH( VĚTŠINOU JSOU TO KLIKVY) A NAMOČÍ JE PŘEDEM NA NĚKOLIK( TAK NA DVĚ) HODIN DO TROŠKY MÍRNĚ  OSLAZENÉ VODY. PAK SE DÁVÁ  LŽIČKA  PŘÍMO KE KAŽDÉ PORCI NA TALÍŘI. NÁRAMNÁ DOBROTA.

aida 20.10.2006 10:23

Re: AIDO, VŽDYŤ TO TAKY UVÁDÍM. A UŽ VÍM, ČÍM TO NAHRADÍM. PŘECE KRŮTÍMI HORNÍMI STEHNY BEZ KŮŽE!!!,

NAŠE BABIČKA (=TCHÝNĚ) ZAVAŘUJE ČERVENÝ RYBÍZ S RUMEM (RECEPT ALE NEZNÁM), ŘÍKÁ TOMU FALEŠNÉ BRUSINKY, JE TO DOCELA DOBRÉ. POUŽÍVÁM TO JAKO NÁHRADU ZA PRAVÉ BRUSINKY, TŘEBA ZROVNA DO SVÍČKOVÉ NEBO DO PERNÍKU.  

Alice 20.10.2006 9:02

Re: Tymián?

Neboj, nejste :o)) Tuhle pri jsem nedavno resila s kolegou, jestli tymian do svickove ano ci nikoli (ja rikam ANO!!! :o)) a nasla jsem ho v ingrediencich minimalne poloviny kucharek, jichz jsem vlastnikem. Bez tymianu to neni ono ;o))

Fallowa 20.10.2006 9:09

Re: Tymián?

Niku,u nás se do svíčkové taky dává tymián,jinak by to nebylo ono!A maso se dva dny před vařením nakládá - na tuku se orestuje cibule,kořenová zelenina s kořením,na tom se opeče hovězí maso,zalije se vodou s trochou octa,aby bylo maso ponořené a nechá v chladu uležet.Pak je už postup stejný,jako u Lenky,akorát tam nedáváme jablko.

Ejška 20.10.2006 9:28

Re: Re: Tymián?

Ano, tymián také, mám recepty po babičce - maso, ať je to divočina nebo hovězí, tak se nejdříve nakládá prošpikované do láku kde je i tymián, špetka mletého zázvoru a další koření s kořenovou zeleninou s převahou celeru, po odležení za 2 - 3dny se dušopeče a omáčka se pasíruje a dělá na zásmažce se smetanou s přílohou plátek citronu s brusinkami, knedlík a maso. Jen tak mimochodem, mě ke svíčkové chutná naše moravská knedla (tj. bez droždí).

K té rajské po mojim si dáváme i lópaná jablóška (tj.brambory na loupačku) a je to mňam.;-D

Alča 20.10.2006 7:59

Tak to ses, Lenko, strefila do našich nejoblíbenějších mňamek!

Můj chlap je omáčkový, takže obě máčky s masíčkem dělám hodně často. Napíšu pár věcí, které dělám trošku jinak:

Svíčková: Dělám stejně, jen po opečení masíčka a orestování zeleniny přidám jen trošku vody, šoupnu do trouby a za občasného podlití přímo peču. Předvaření je to jistě chutnější, ale u nás by nemusely některé ingredience dožít příštího dne ..;-P

Rajskou většinou dělám právě s paprikami. Ráno si naplním papriky SYROVÝM MASEM s rýží nebo houskou máčenou v mléce, zaliju dosti vodou a v troubě peču asi 1,5 hod. Pak tu šťávičku použiji právě na zalití zásmažky, vařím nejméně 15 min. při kratší době občas cítím ještě mouku a omáčka není tak krásně leská a hladká, jak má být. Nejraději udělám větši množství, toto je jedno z jídel, která nám chutnají i rozmražená. Z masové hmoty (které mám vždycky víc) udělám i malé kouličky, které se dají jíst samostatně.

LENKA S. 20.10.2006 9:21

ALČO, NEBOJ. TO MASO JE STEJNĚ SKORO SYRVÉ. NECHÁ SE TO JEN PROJÍT VAREM A DÁL NSE TO UŽ NEVAŘÍ, TAKŘE JE TO MASO VLASTNĚ NEDODĚLANÉ.

 TÍM VAREM TO NECHÁM PŘEJÍT PROTO, ABY MASO VŮNÍ KOŘENÍ A ZELENINY DOBŘE NATÁHLO  NEJEN PŘI POZDĚJŠÍM PEČENÍ, ALE HLAVNĚ SE MŮŽE NECHAT I MIMO LEDNICI ,KDE HRNEC ZABERE JINAK DOST MÍSTA.

Alča 20.10.2006 10:02

Re: ALČO, NEBOJ. TO MASO JE STEJNĚ SKORO SYRVÉ. NECHÁ SE TO JEN PROJÍT VAREM A DÁL NSE TO UŽ NEVAŘÍ, TAKŘE JE TO MASO VLASTNĚ NEDODĚLANÉ.

BA, BA, JÁ TO TAK POCHOPILA, ŽE JE TO KVŮLIVÁ ZKVALITNĚNÍ POKRMU. JÁ MÁM ALE CHLAPA ÚŽASNÉHO PRŮZKUMNÍKA, STÁLE HLEDÁ NĚCO NA CHUŤ (ONEHDÁ SE ZDRŽEL I  VE SKŘÍNI S DROGERIÍ, JESTLI JSEM TAM NEZAPOMNĚLA NĚCO DOBRÉHO). HLAD NEMÁ, TO AŽ PRÁVĚ PO JÍDLE HO CHYTAJÍ TAKOVÉ ROZMARY - OBČAS SE PODAŘÍ PŘEDEJÍT TOMUTO ŠMEJDĚNÍ TŘEBA ČOKOLÁDKOU, ALE FAKT JEN VÝJIMEČNĚ. TAKŽE JÁ BYCH DO DALŠÍHO DNE (NEBO JAK NĚKDO PÍŠE I VÍCE DNÍ) MĚLA ZELENINKU VYBRANOU A I KUS OPEČENÉHO MASÍČKA BY ZMIZEL ..;-P

Olčava 20.10.2006 7:42

RAJSKÁ...

TU MILUJU A PLNĚNÝ PAPRIKY TAKY, ALE MĚ SE JEŠTĚ NIKDY NEPOVEDLA TAKOVÁ JAKOU DĚLAJ VE ŠKOLE. TA MI CHUTNALA VŽDYCKY NEJVÍC. TAK TEĎ VYZKOUŠÍM TUHLE LENČINU.

PŘEJU VŠEM KRÁSNEJ DEN:-)