23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Trochu klasiky pro začátečníky

Na dnes jsem vybrala z Lenčiny bohaté nabídky vlastně pouze dva recepty - na svíčkovou a rajskou omáčku. Oboje patří mezi českou klasiku a v nějaké podobě to kuchtí snad každý. Přesto si myslím, že neuškodí podívat se, jak to dělají jinde...:)) D. R.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jiný Honza 20.10.2006 10:47

Re: Re: Re: YGO A BEDO, PRO MNE JE KRÁLÍK NEDOSTUPNÝ. JEDNEK JE NA MOU KAPSU PŘÍLIŠ DRAHÝ A ZA DRUHÉ SE TU SEŽENE JEN OBČAS A JEN MRAŽENÝ,KTERÉMU UŽ ALE PO VELICE ŠPATNÝCH ZKUŠENOSTECH VŮBEC NEVĚŘÍM.

Dobře jsi udělala - někteří je krmí !rybí moučkou! a kdoví čím ještě - maso pak smrdí rybinou. Fakt. Já od té doby, co nemáme vlastní krílíky, neměl králičí v hubě - jsem v tomhle fajnovka.

Beda 20.10.2006 11:58

Re: Re: Re:

aido, tak ti teď nevím:-(... ona tam jezdí s přítelem (chovají je jeho rodiče) - poblíž Jihlavy, resp. Třebíče ... no a pak frnk domů do Prahy, většinou vlakem či busem, jen někdy autem, a to po dálnici, na kterou najíždějí tuším u Velkého Beranova, do Brna asi těžko:-/ ... já tady kolem Prahy bych to předala, ale takhle... hmmmm, leda by sis odskočila tam do té vísky:-P, ale nevím, jestli by se ti to ještě vyplatilo - a chtělo... hmmmmm?

aida 20.10.2006 12:58

Re: Re: Re: Re:

No, to by bylo asi moc komplikované, tak nic. Ale dík za nabídku.

YGA 20.10.2006 10:16

Já jsem prosím,

z jihu Jižní Moravy - teď momentálně žiju už patnácte let v Břeclavi (to je prosím Podluží), ale původně pocházím z malé vesničky - výspa Hanáckého Slovácká - a tam se záklechtce říká klechtanka - ale to už se mi zdálo hodně krajové označení.

YGA 20.10.2006 10:23

A ještě k té svíčkové

- do omáčky se může přidat jedna, dvě až tři lžíce (dle množství majdy) domácí meruňkové zavařeniny - dostane dobrou chuť i barvu - ale mi poradil můj švagr (výborný kuchař-amatér), kterému to poradil jeho kamarád kuchař-odborník. Místo brusinek možno dáti i ostružiny (pokud vám nevadí pecičky) či zavařený červený rybíz (ale je s tím piplačka - říkala sestra, která to dělala).

Beda 20.10.2006 11:53

Re: Já jsem prosím,

jsem si to myslela:-)!... já Brňák, ale pak porůznu a teď v Praze, jenže mluvím po rodičích;-) a s některými slovy tady v Čechách fakt nepochodím:-/

YGA 20.10.2006 11:59

Re: Re: Já jsem prosím,

No, že s některými slovy nepochodíš v Čechách, to celkem chápu, ale moje sestra s některými slovy nepochodila ani v Brně (chicht - například štranek). Já bohužel taky mluvím dost nářečím - a nejhorší je, když chci mluvit spisovně - to ze mne vypadne paskvil - půlka věty spisovná a půlka nářečná (někdy tak dopadne i pouhé slovo).

Beda 20.10.2006 12:09

Re: Re: Re: Já jsem prosím,

to může být dosela psina:-P... no, já už asi slovník mám takový docela bůhvíjaký, ale co je zvláštní, to je přízvuk... nevím, asi už mluvím jako tady, ale jákmile se ocitnu někde na Moravě, okamžitě chytám naprosto jinou melodii, úzkou výslovnost a vůbec - je to hrozně nakažlivé;-D

nik 20.10.2006 11:06

Re: NO LENKO,

Copak ke svíčkové kolínka, ale jeden nejmenovaný nyní důchodce z Vysočiny kdysi prohlásil, že on nejradši svíčkovou s bramborem ;-( ...

VěraZ 21.10.2006 17:28

Re: Re: NO LENKO,

Potvrzuji,že kombinace svíčkové s bramborem se jedla u nás doma na severní Moravě.

veram 21.10.2006 21:40

Re: Re: Re: NO LENKO,

U nás - Valašské Meziříčí - (ale už moc dávno) taky, později dělala maminka knedlíky, ale pro mě a pro ni musely být brambory

Fanánek 20.10.2006 8:15

Rajská ? Rajská !

Jen vzdálený odraz toho slovo ve mně vyvolává zděšení. Pokud jí dostanu od přednostové předem nevarován, vím, že jsem něco provedl - tedy, co jsem neměl. Před pár léty to byla signalizace, že jsem něco neprovedl- tedy to, co se ode mne očekávalo. Ptáte se proč ? V dobách, kdy ještě mladí muži chodili povinně statečně bránit na dobu 2 let socialistickou vlast a potažmo celý tábor míru a přilehlého Vesmíru bylo povinností lampasáků, zodpovědných za zdravé bojovníky naplňováním jejich žaludků pod hrozbou zastřelením (případně vrácením do pracovního procesu- což pro řadu by byl asi daleko těžší trest) nutné měnit železné zásoby konzerv podle toho , jak jim docházela záruční doba. Osud a vrchní velení Varšavské dohody tomu chtěli, že přesně tam, kde i já jsem se podílel na mimořádně důležitých povinnostech, zrovna tam, " nějakej trouba, zelenej vylízanej gumák"(to je čas minulý, dámám, které podobným mužům velí doma se omlouvám) umístil asi tak pár tun rajských protlaků atp. Řešení se našlo - bylo nutno protlaky rychle "protlačit" zažívacím traktem ubohých vojáčků. Prostě- jídelníček -to byly dlouhou dobu jen varianty na červenou. Zůstalo to,stejně jako si nemluvňata nesou některé ranné dojmy po celý život. Rajská- červená- něco jako nezbytná, stejně barevná pomůcka španělských toreadorů.Býk- konzument- moje maličkost- na straně druhé. Před očima rudá .

Jinak, rajčata syrová zbožňuju, letos jsme sklízeli snad 20 kg na keřík.(Já ne, já jsem jen konzument, to pěstuje moje vrchní velitelka- abych zůstal stylově jednotný.)

Všem milovnicím rajské se omlouvám.Dejte si, já nechci, děkuju.

aida 20.10.2006 8:19

Re: Rajská ? Rajská !

Tak to bych Vás pozvala na svou rajskou, tu s chutí jedí i její zapřisáhlí odpírači.:-)

Fanánek 20.10.2006 8:28

Re: Re: Rajská ? Rajská !

Líto je mi, líto.Kdybych se zapřel a nechal se zlákat, asi nedostanu od nadplukovnice opušťák ( volno k opuštění posádky). Jen tak mimochodem, bonmot, kdysi s úspěchem používaný při podobných nabídkách : (jeho aktuální varianta)

K večeři bych rajskou ochutnal, k snídani bych přivítal vitaminy v podobě rajského protlaku.Nemusím mít za každou cenu jako Emerikáni "juice z pomerančů"

Ještě Vaše nabídka trvá ?

aida 20.10.2006 8:30

Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Jistě.:-)

Teď musím od PC, ale přes den sem šupnu recept(y).

Medvídek 20.10.2006 9:20

Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Nedoříkejte to tak lehkovážně, Aida vaří fantasticky.

Fanánek 20.10.2006 9:44

Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Ta klábosnice píše sama, fakt, nekecám !

Co pijete k snídani ? Jaký juice ? Z rajčat je vynikající, ale drahej !

zana 20.10.2006 10:02

Re: Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

mlíko ;-D;-D

Medvídek 20.10.2006 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Kafe.;-D

Ejška 20.10.2006 10:40

Re: Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

hruškový;-D

aida 20.10.2006 10:08

Re: Re: Re: Re: Rajská ? Rajská !

Och, díky za pochvalu!:-)

Fanánek 20.10.2006 8:21

Re: Rajská ? Rajská !

Omluva - odraz toho slova- samozřejmě.toto bude tučně

aida 20.10.2006 10:13

Takže ty moje rajské

Dělám rajské vlastně 3 - jednu jakože českou (cibulová jíška, rajský protlak, voda, masox + sůl, pepř, osladit; k tomu nejlíp kolínka), druhou jakože italskou (základní suroviny ty samé, navíc bobek, tymián, bazalku a do jíšky - nebo nakonec - přidat i česnek), hodí se třeba na tortellini. No a třetí, to už je vlastně ragú, s masem a kořenovou zeleninou. Protlak  používám passatu, takovou tu jak se dá třeba v Albertu koupit za pár korun ve veliké litrové sklenici, je dobrá.

aida 20.10.2006 10:50

A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

Jednu klasickou, jak to tady všechny píšete, s masem ( u nás doma s krůtím). Kupodivu jde udělat i bez masa, jen se prostě dusí samotná kořenová zelenina a cibule s příslušným kořením, na závěr se to nechá vydusit na tuk, zapráší moukou + mléko nebo smetana (vyzkoušeno mnohokrát, několik let jsem byla vegatarián).

Druhá varianta je inspirovaná receptem z Labužníka http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=16364 - moc velká dobrota, zkuste to! Jen těch citrónů dávám míň a místo brusinek rybíz zavařený ala brusinky.

nik 20.10.2006 11:01

Re: A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

Na sekanou svíčkovou si taky dělám samotnou omáčku bez masa a teprve pak do ní hodím nakrájené plátky sekané (jenom na prohřátí před servírováním), ale zeleninu si napřed lehce orestuji, pak přidám něco octa a bujón (z kostky), po uvaření samozřejmě všechno rozmixuji v mixéru (vyndat bobkový list!), ještě to vezmu přes takový ten pasírovací cedník, aby se některé hrubší kousky pepře a nového koření odfiltrovaly, zahustím kysanou smetanou, podle chuti dokyselím citronem  ...

aida 20.10.2006 11:48

Re: Re: A svíčkové dělám taky nejmíň dvě

Přesně tak, to je ten správný postup. Jo a kupodivu to jde udělat i se sójovými plátky místo masa. Teda, kdo je může, nikoho do ničeho nenutím.

terra 20.10.2006 11:57

Tak sojové plátky

zas nemůžu já, asi jako Fanánek tu rajskou:-(. Určitě se tu najde pamětník - nešťastník, který byl ve školní či jiné jídelně (já v té školní) nucen konzumovat tzv. restituované maso. Připomínalo to karimatku, a bohužel - i ty sojové plátky... Ale ať už to připomínalo cokoliv, jídlo to nebylo. Radši si ani nepředstavuju, z čeho to "maso" vlastně restituovali.

Malý dodatek ke svíčkové - když už tu všichni vaříme: osvědčilo se mi hlavně u kvalitních, jemných mas, podusit na másle příslušné zeleniny a připravené prošpikované maso tím máslem se zeleninou polít tak, aby ztuhlo a vytvořilo krustu. S tou pak nechám maso do druhého dne odležet, pak podlít - a rovnou peču. Možná si řeknete - límý chlap, restovat se mu, holoubkovi, nechce. Inu, máte pravdu. Ale nikdy to nikdo nepoznal;-) 

Beda 20.10.2006 12:05

Re: límý chlap

terro, u nás se dělala svíčková jinak (víceméně podobně jako to píše Lenka), no a teď jídávám takovou, že jen koukám8-o ... taky se nic nerestuje;-) a DOKONCE se nepoužívá čerstvá zelenina (dostanu ránu?;-D)

teda chvíli mi trvalo, než jsem tomu přivykla... maso se naloží do směsi Halali, nechá odležet nejlépe do druhého dne (v průběhu se otočí, ale pozor!;-D ne jako v té inscenaci s Bydžovskou!!!) a pak se hned peče... je to takové zvláštně kořeněné, ale už mi to docela hodně zachutnaloR^... jo a moje bývalá sousedka, která je hospodyňka s velkým H, dělá svíčkovou tak nějak napůl s čerstvou zeleninou a s Halali, tak snad to není až taková zvrhlost;-P

terra 20.10.2006 12:12

Re: Re: límý chlap

Dík za duchovní útěchu. Já jsem stejně přesvědčený, že v kuchařském umění existuje pouze několik nepřekročitelných axiomů - jako že se maso na polívku dává do studené vody a do pečeně se nepíchá - a zbytek je alchymie toho kterého kuchaře. Proto se taky člověk tak dotěrně domáhá "babiččiny rajské" a "strejdovy malinové pěny", protože si prostě - zvykl. A vůbec - jdu na oběd, a něco mi říká, že brokolice to nebude....:-) 

aida 20.10.2006 12:46

Re: Tak sojové plátky

REMA bylo tzv. rekonstituované maso (nejsem hnidopich, my se to tak učili ve škole). Taky jsme se učili, že to původně mělo být z hodně kvalitního hovězího, kam se to pak zvrhlo, to už je jiná věc (na kterou my pamětníci určitě nezapomenem).

Jo a sojové plátky a sójové maso jsou dobrý, když se to umí udělat. Dřív jsem s tím vařila víc, teď už moc ne, ale pořád mi to rodina bez problémů jí, děcka jako malí to rádi chroupali i suché.

No, a když jsme u toho sójového masa, když Lenka zmínila plněné papriky, když nemám doma maso, dělám je podle úplně stejného receptu jako Lenka se sójovým granulátem (předvařit s masoxem, slít, vymačkat). Pak dusit v rajské, podávat s vařenými bramborami. Moc dobré jsou i pečené v kysaném zelí, už jsem o tom sem nedávno psala. Perlička, v jedné kuchařce jsem se dočetla, že prý jdou dělat i ve smetanové omáčce typu svíčková. Ale to by podle mě bylo už moc protikladných chutí naráz.