26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Těstoviny

10.9.2021

To vám takhle jednou blízký přítel vykládá o tom, jak bude dělat v sobotu boloňský špagety, a vám najednou začne vyhrávat žaludek a ty chutě na patře...

No, dali byste si, ale pozvání se nekoná. Tak si musíte poradit sami.

Mletý nemáte, takže improvizace. Ale z poskládaných surovin jdou dobře carbonara špagety trochu v letní verzi a léto ještě vážne neskončilo... Takže oběd máte za 15 minut a skvělej!

Tak co potřebujeme:

  • chlazené čerstvé vaječné těstoviny - třeba z italskýho týdne v Lidlu (mají i mimo něj) - polovina krabičky
  • malá konzerva tuňáka ve vlastní šťávě 80g rio mare
  • zelená nať jarní cibulky
  • malá rajčata
  • česnek - stroužek nebo dva, na plátečky
  • žloutek
  • olol
  • pepř a sůl

Umícháme žloutek a 2 PL oliváče s pepřem (hrubě namletým) a špetkou soli.
Všechno ostatní máme připravené, pokrájené, konzervu otevřenou.

Uvaříme špagety v osolené vodě a těsně před vytažením přihodíme naplátkovaný česnek.

Odebereme malou (půl deci) sběračku osolené vroucí vody a vlijeme ji za stálého prošlehávání do misky se žloutkem a s oliváčem.
Špagety scedíme přes cedník, nasypeme je do misky s vaječnou směsí a promícháme. Jak se špagety obalují, přidáme zelenou nať a nadrobenýho tuňáka i s tou šťavkou z něj, prohazujeme a nakonec dáme rajčata.

Vyklopíme na talíř a jíme.
Je to dobré, rychlé, nedá to prakticky žádnou práci a skvěle to i vypadá.
A je to kupodivu jedna z mnoha z variant na carbonara špagety, kterou dělají Italové...

Špagety carbonara

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes