Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MLSOTNÍK: Svatební česnečka

Bylo-nebylo, jednoho velmi sychravého lednového dne jsem byla na svatbě na zámku nedaleko od Prahy. Zámek je zařízen na letní provoz, teplo tam nebylo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jakub S.

5. 2. 2007 0:51
Pošírování - druhé a (nebojte) kratší pokračování

No a v mezitím už se dobře vyvinuvší angličtině už dlouho bylo sloveso to poach, a to bylo taky z pocher = strčit (něco) do kapsy, ano, dnes; leč původně do pytle a tajně - jo? Jasně: znamená to pytlačit! No a vedle toho se pak vyvinulo poached eggs = vajíčka, co vypadají v tom rozteklém tvaru s tím (pokud možno) tekutým žloutkem uprostřed, jako by je někdo strčil do kapsy či pytle a pak z něj vytekly...a ztvrdly úlekem, že jsou najednou ze skořápky a kapsy na světle Božím... takže si připadaly na tom světě sirým ztracený, a to měly recht, páč za chvilku je čekalo jedině chlamst... Podle kolegy Fronka jsou p.e. vejce do skla nebo ve skle, což se ale přesně v gastronomické A řekne moulded (US: molded) eggs, takže buď je slabý v kuchyni, nebo je to glasgowská (tam on žije) ideol. odchylka. - A význam "vařit pod bodem varu" nezná ještě ani Merriam-Webster z 1919, kde je každičká capina a kde se definice slova často blíží filos.-hist. úvaze. No vy takový pindy poněkud hodně nižšího řádu znáte ode mě. - A všimněte si, že ty oba významy vlastně jsou v rozporu - vařím-li vejce, naopak je fakt  v a ř í m , už kvůli času např. (naměkko). Nikdo to nevysvětluje. A tak je to se vším. I s holkama. Když mají být naměkko, tak to chce sakra exaktní postup: (zabav. mrav. cenz.) No radši dobrou. Už je zas dopoledne, uá. Haj hou.

0 0
možnosti

Magid

4. 2. 2007 17:46
Fazolkový salát se suchým salámem.....

recept je určen pro 4 osob(y)

doba přípravy je cca 25 minut

Ingredience:

na osobu asi 350 kcal, 14 g bílkovin, 22 g tuků, 24 g sacharidů

300 g zelených fazolo­vých lusků,

2 červené ci­bule, 1 malý ledový salát, 1 sklenice sterilovaných bilých fazolí (asi 255 g bez nálevu), 80 g čer­ných oliv, 100 g koleček suchého salámu, 1 stroužek česneku, 3 lžíce octa, 1/2 lžičky sladké hořčice, sůl, pepř, 1 lžíce posekané petrželky, 3 lžíce oleje Příprava: 1. Fazolové lusky omyjeme, očistíme a asi 5 min. povaříme. Poté je scedíme, prolijeme studenou vo­dou a necháme okapat. 2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké dílky. Ledový salát rozebereme na listy, ty omyjeme a osušíme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky. Bílé fazole necháme okapat. 3. Všechny připravené suroviny opatrně promíchá­me. Salát rozdělíme na 4 talíře a obložíme kolečky suchého salámu. 4. Česnek oloupeme, nadrobno posekáme a roz­mícháme s octem, 3 lžícemi vody, hořčicí, solí, pep­řem, petrželkou a olejem. Zálivkou salát pokapeme a můžeme jej podávat s celozrnnou bagetou.

0 0
možnosti

Magid

4. 2. 2007 1:55
Co takhe .....

PetanqueCílem této hry je hodit svou ocelovou kouli blíže prasátku (menší dřevěná koule), než soupeř. Petanque je hra i pro společná družstva mužů a žen.

Na začátku hry los určí, kdo vhazuje prasátko (košonek). Stejný hráč hází i první kouli. Následuje hod soupeře. Poté hází ten, který je dále od prasátka.Tým hází koule do té doby než-li se nedostane blíže ke košonku než-li soupeř.Střídání pokračuje na stejném principu do doby, než-li jednomu týmu dojdou koule. Následuje doházení zbývajících koulí soupeřem a měření vzdáleností.

Vyhrývá tým, který dříve získá 13 bodů.

0 0
možnosti

veram

4. 2. 2007 9:29
Re: Co takhe .....

Magid, dík za připomenutí, petanque je opravdu moc prima, ale už jsem si ho moc dlouho nezahrála ...:-(, budu se muset polepšit

0 0
možnosti

Jakub S.

4. 2. 2007 1:19
Ano, dámy: POŠÍROVÁNÍ!

Tak to byla jednou jedna Evropa. A byla dost přežraná postupně a už nevěděla, co by. A najhorší byla jistá Francie. Ta si ponavymýšlala na hrůzu. Třeba vajíčka mohly být natvrdo - dur nebo naměkko - a la coque (né coq!!), a ještě se vložil mezistupeň - oeuf mollet, jakó na h´nylyškú, a mohly se dělat špíglajr - oeufs au miroir (okó volá, šikaté vý? Degoutant, vraiment) nebo takí vejsé míšaná - brouilles, no a když každý kuchař a paštičkář u dvora už měl řády a medaile, vynalezli eště něco špeciáálníího - oeufs pochés, ztracená vejce...Prostě se vyklepnou do vařící vody a zas něco novýho pro ty naše přežrané  No a protože každý kulturfolk se mohl přetrhnout v opičení po každé hovadině, jenom když byla z Versaj, no dyť tam je sestřička našeho veličenstva, pani - a především kumštýři a kuchyně tam vždycky byla kumšt, tak přišly i do Rakous - jako verlorene Eier a začalo se říkat pochieren - něco vařit v pokud možno nevelkém množství vody pořád pryč, ále nedovolit jí přijít do varu, nebo aspoň moc klokotat... no a v češtině nešlo to dvojí vaření elegantně jednoslovně rozlišit, když tu bylo jenom to jediné slovo a to bylo holt od  v a r ... tak se to muselo opisovat, a teprve po kolika generacích se začalo pošírování brát nesměle na milost... v Sandtnerce to ještě vůbec nenajdete, ani v Trávníčkovi... a tak až v době, kdy už i Němci si to podomácnili na poschieren, to dostalo podmíněně na zkušební dobu v našem rodném jazyku milost. - No a ti chudáci z Grande-Bretagne ovšomž pajcovali zpoza Kanálu všecko možné i s chlupama, stejně to na jejich kuchyni nejni dodnes moc poznat - tak si to najednou zničehonic spojili s domácím poach - a já spím, tak pokračovávání ráno, brou.

0 0
možnosti

aida

4. 2. 2007 1:26
Re: Ano, dámy: POŠÍROVÁNÍ!

Jakube :-)

Jinak pošírování probírá třeba i http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexih.html" target="_blank" rel="nofollow">Dadala - pod písmenem P, někde v půli stránky.

0 0
možnosti

Zkumavka

3. 2. 2007 21:11
JoVovová,to sem ráda,že se ozejváte,už sem si myslela,že ten JoVo

 si JoVovou snad i vymyslel. Rádi tě JoVovová tady vidíme!!R^:-)

Dobrou noc!V

0 0
možnosti

zana

4. 2. 2007 7:52
Re: JoVovová,to sem ráda,že se ozejváte,už sem si myslela,že ten JoVo

chichi, ahoj Jovovi:-)

0 0
možnosti

Jovová

3. 2. 2007 17:23
Silikon

:-DMám ,  jsem spokojená. K vánocům jsem je koupila vnučkám i snaše.:-D

0 0
možnosti

RenataE

3. 2. 2007 19:11
Dík, Jovová

tvé slovo je poslední kapkou pro sasanku!

0 0
možnosti

RenataE

3. 2. 2007 2:58
Malé silikonové téma na víkend

Eh, nemluvím o vylepšování lidského těla různými vycpávkami. To by mě ani nenapadlo, vycpávek (svých vlastních zcela organických) mám dost a připadám si dostatečně krásná.  Ale dneska jsem viděla prodávat silikonovou mašlovačku. Pravda, nevypadal ten předmět úplně jako mašlovačka. Peří zcela chybělo. Vypadalo to jako plochý štětec křížený s mořskou sasankou. Návod pravil, že sasanka snese teplotu do 260 stupňů. Bylo to blankytně modré. A nebylo to úplně levné. Nebylo to ani úplně drahé a tak se ptám: Máte někdo zkušenost se silikonovou mašlovačkou? Já mám zkušenost se silikonovou formou na muffiny - výbornou. Ale přece jen, muffiny se pečou při nižší teplotě, než je 260. Od mašlovačky bych mimo jiné očekávala. že s ní budu moci vymazávat lívanečník. U té klasické péřové za dvacku se občas trochu speče peří, ale tahle nestojí dvacku.

0 0
možnosti

aida

3. 2. 2007 3:16
Re: Malé silikonové téma na víkend

Já mám místo mašlovačky už léta plochý lakýrnický štětec za cca dvacku a taky to stačí, nespíká se. Se silikonem zkušenosti nemám.

0 0
možnosti

Jakub S.

3. 2. 2007 0:27
Celý den i večer jsem měl

problém se sem dostat, nebo můj kamarád PC je už taky postarší pán. No svůj k svému. A tak jenom, že vbrzku vše napravím, odvolám co jsem odvolal a slíbím co jsem slíbil.

Já to s tím časovým určením ale fakt nemyslím tak jako to znají pamětníci s. Tondy Zápotondy, který jednou veřejně pronesl: Soudruzi, vbrzku bude všeho dost - ! A vzápětí se všude po republice začali všici pídit, co to je to  b r z k o . Za pár let to ale bylo bleskově vytlačeno slovem  d o č a s n ý ,  že.

Tak jsem s tím Sychrovem taky prohádal, ale tam se taky dělají svatby, tak co. Tak vidíte, že fšecko nevím ANI JÁ. Gud najt lejdýz.

0 0
možnosti

aida

3. 2. 2007 0:30
Re: Celý den i večer jsem měl

Vám taky (já zrovna pro změnu vstala - trápí mě nějaká blbá viróza, takže mám přehozené hodiny). A zítra sem prosím napište to slibované (pokud jste tak ovšem neučinil už někde níž, zatím jsem se nekoukala). Přeju pěkný víkend!

0 0
možnosti

julča

2. 2. 2007 12:43
Pečený česnek

Teď právě jsem připravila pečené brambory s česnekem podle receptu Renaty a báječně jsme si pochutnali.:-) Já jsem to fakt neznala, brambory měly jen takové lehce česnekem šmrncnuté aroma a ta upečená palička zmizela také hned! Díky!R^R^R^R^R^R^R^

0 0
možnosti

Dede

2. 2. 2007 9:47
recept na lívance

Mám takovou možná zvláštní prosbu. V Čechách jsem velmi ráda dělala lívance z kupované směsi (Lívanečky v prášku), ve které byly vždy ovesné vločky. Moc nám to chutnalo, lívance jsou potom takové vyšší a hutnější. Tady je pochopitelně nemají, ale já na ně mám hroznou chuť. A dají se dobře dělat bez lívanečníku, ten já totiž nemám! :-/

Nemáte tedy někdo recept na lívance s ovesnými vločkami "jako od Vitany?" ;-D nebo na nějaké jiné zajímavější, než obyčejné kynuté? Díky moc!

0 0
možnosti

Beda

2. 2. 2007 10:00
Re: recept na lívance

my děláme z kefíru / kyselýho mlíka;-P ... nejdřív jsem na to zírala8-o, páč jsem myslela, že to bude kyselý:-/ - nebylo!R^ ... je to mňam a takový nadejchaný a nepřipaluje se to:-)

2 hrnky kyselého mléka, 1,5 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli

žloutky se utřou s cukrem, přidat mléko a 1 hrnek mouky, ušlehaný sníh, zbytek mouky, sů ... no, snad to píšu dobře, je to moc dobrélVV

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz