Diskuze
MLSOTNÍK: Svatební česnečka
Děkujeme za pochopení.
Jakub S.
Pošírování - druhé a (nebojte) kratší pokračování
No a v mezitím už se dobře vyvinuvší angličtině už dlouho bylo sloveso to poach, a to bylo taky z pocher = strčit (něco) do kapsy, ano, dnes; leč původně do pytle a tajně - jo? Jasně: znamená to pytlačit! No a vedle toho se pak vyvinulo poached eggs = vajíčka, co vypadají v tom rozteklém tvaru s tím (pokud možno) tekutým žloutkem uprostřed, jako by je někdo strčil do kapsy či pytle a pak z něj vytekly...a ztvrdly úlekem, že jsou najednou ze skořápky a kapsy na světle Božím... takže si připadaly na tom světě sirým ztracený, a to měly recht, páč za chvilku je čekalo jedině chlamst... Podle kolegy Fronka jsou p.e. vejce do skla nebo ve skle, což se ale přesně v gastronomické A řekne moulded (US: molded) eggs, takže buď je slabý v kuchyni, nebo je to glasgowská (tam on žije) ideol. odchylka. - A význam "vařit pod bodem varu" nezná ještě ani Merriam-Webster z 1919, kde je každičká capina a kde se definice slova často blíží filos.-hist. úvaze. No vy takový pindy poněkud hodně nižšího řádu znáte ode mě. - A všimněte si, že ty oba významy vlastně jsou v rozporu - vařím-li vejce, naopak je fakt v a ř í m , už kvůli času např. (naměkko). Nikdo to nevysvětluje. A tak je to se vším. I s holkama. Když mají být naměkko, tak to chce sakra exaktní postup: (zabav. mrav. cenz.) No radši dobrou. Už je zas dopoledne, uá. Haj hou.
Magid
Fazolkový salát se suchým salámem.....
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 25 minut
Ingredience:
na osobu asi 350 kcal, 14 g bílkovin, 22 g tuků, 24 g sacharidů
300 g zelených fazolových lusků,
2 červené cibule, 1 malý ledový salát, 1 sklenice sterilovaných bilých fazolí (asi 255 g bez nálevu), 80 g černých oliv, 100 g koleček suchého salámu, 1 stroužek česneku, 3 lžíce octa, 1/2 lžičky sladké hořčice, sůl, pepř, 1 lžíce posekané petrželky, 3 lžíce oleje Příprava: 1. Fazolové lusky omyjeme, očistíme a asi 5 min. povaříme. Poté je scedíme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. 2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké dílky. Ledový salát rozebereme na listy, ty omyjeme a osušíme, očistíme a pokrájíme na tenké nudličky. Bílé fazole necháme okapat. 3. Všechny připravené suroviny opatrně promícháme. Salát rozdělíme na 4 talíře a obložíme kolečky suchého salámu. 4. Česnek oloupeme, nadrobno posekáme a rozmícháme s octem, 3 lžícemi vody, hořčicí, solí, pepřem, petrželkou a olejem. Zálivkou salát pokapeme a můžeme jej podávat s celozrnnou bagetou.
Magid
Co takhe .....
PetanqueCílem této hry je hodit svou ocelovou kouli blíže prasátku (menší dřevěná koule), než soupeř. Petanque je hra i pro společná družstva mužů a žen.
Na začátku hry los určí, kdo vhazuje prasátko (košonek). Stejný hráč hází i první kouli. Následuje hod soupeře. Poté hází ten, který je dále od prasátka.Tým hází koule do té doby než-li se nedostane blíže ke košonku než-li soupeř.Střídání pokračuje na stejném principu do doby, než-li jednomu týmu dojdou koule. Následuje doházení zbývajících koulí soupeřem a měření vzdáleností.
Vyhrývá tým, který dříve získá 13 bodů.
veram
Re: Co takhe .....
Magid, dík za připomenutí, petanque je opravdu moc prima, ale už jsem si ho moc dlouho nezahrála ..., budu se muset polepšit
Jakub S.
Ano, dámy: POŠÍROVÁNÍ!
Tak to byla jednou jedna Evropa. A byla dost přežraná postupně a už nevěděla, co by. A najhorší byla jistá Francie. Ta si ponavymýšlala na hrůzu. Třeba vajíčka mohly být natvrdo - dur nebo naměkko - a la coque (né coq!!), a ještě se vložil mezistupeň - oeuf mollet, jakó na h´nylyškú, a mohly se dělat špíglajr - oeufs au miroir (okó volá, šikaté vý? Degoutant, vraiment) nebo takí vejsé míšaná - brouilles, no a když každý kuchař a paštičkář u dvora už měl řády a medaile, vynalezli eště něco špeciáálníího - oeufs pochés, ztracená vejce...Prostě se vyklepnou do vařící vody a zas něco novýho pro ty naše přežrané No a protože každý kulturfolk se mohl přetrhnout v opičení po každé hovadině, jenom když byla z Versaj, no dyť tam je sestřička našeho veličenstva, pani - a především kumštýři a kuchyně tam vždycky byla kumšt, tak přišly i do Rakous - jako verlorene Eier a začalo se říkat pochieren - něco vařit v pokud možno nevelkém množství vody pořád pryč, ále nedovolit jí přijít do varu, nebo aspoň moc klokotat... no a v češtině nešlo to dvojí vaření elegantně jednoslovně rozlišit, když tu bylo jenom to jediné slovo a to bylo holt od v a r ... tak se to muselo opisovat, a teprve po kolika generacích se začalo pošírování brát nesměle na milost... v Sandtnerce to ještě vůbec nenajdete, ani v Trávníčkovi... a tak až v době, kdy už i Němci si to podomácnili na poschieren, to dostalo podmíněně na zkušební dobu v našem rodném jazyku milost. - No a ti chudáci z Grande-Bretagne ovšomž pajcovali zpoza Kanálu všecko možné i s chlupama, stejně to na jejich kuchyni nejni dodnes moc poznat - tak si to najednou zničehonic spojili s domácím poach - a já spím, tak pokračovávání ráno, brou.
aida
Re: Ano, dámy: POŠÍROVÁNÍ!
Jakube
Jinak pošírování probírá třeba i http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexih.html" target="_blank" rel="nofollow">Dadala - pod písmenem P, někde v půli stránky.
Zkumavka
JoVovová,to sem ráda,že se ozejváte,už sem si myslela,že ten JoVo
si JoVovou snad i vymyslel. Rádi tě JoVovová tady vidíme!!
Dobrou noc!
zana
Re: JoVovová,to sem ráda,že se ozejváte,už sem si myslela,že ten JoVo
chichi, ahoj Jovovi
Jovová
Silikon
Mám , jsem spokojená. K vánocům jsem je koupila vnučkám i snaše.
RenataE
Malé silikonové téma na víkend
Eh, nemluvím o vylepšování lidského těla různými vycpávkami. To by mě ani nenapadlo, vycpávek (svých vlastních zcela organických) mám dost a připadám si dostatečně krásná. Ale dneska jsem viděla prodávat silikonovou mašlovačku. Pravda, nevypadal ten předmět úplně jako mašlovačka. Peří zcela chybělo. Vypadalo to jako plochý štětec křížený s mořskou sasankou. Návod pravil, že sasanka snese teplotu do 260 stupňů. Bylo to blankytně modré. A nebylo to úplně levné. Nebylo to ani úplně drahé a tak se ptám: Máte někdo zkušenost se silikonovou mašlovačkou? Já mám zkušenost se silikonovou formou na muffiny - výbornou. Ale přece jen, muffiny se pečou při nižší teplotě, než je 260. Od mašlovačky bych mimo jiné očekávala. že s ní budu moci vymazávat lívanečník. U té klasické péřové za dvacku se občas trochu speče peří, ale tahle nestojí dvacku.
aida
Re: Malé silikonové téma na víkend
Já mám místo mašlovačky už léta plochý lakýrnický štětec za cca dvacku a taky to stačí, nespíká se. Se silikonem zkušenosti nemám.
Jakub S.
Celý den i večer jsem měl
problém se sem dostat, nebo můj kamarád PC je už taky postarší pán. No svůj k svému. A tak jenom, že vbrzku vše napravím, odvolám co jsem odvolal a slíbím co jsem slíbil.
Já to s tím časovým určením ale fakt nemyslím tak jako to znají pamětníci s. Tondy Zápotondy, který jednou veřejně pronesl: Soudruzi, vbrzku bude všeho dost - ! A vzápětí se všude po republice začali všici pídit, co to je to b r z k o . Za pár let to ale bylo bleskově vytlačeno slovem d o č a s n ý , že.
Tak jsem s tím Sychrovem taky prohádal, ale tam se taky dělají svatby, tak co. Tak vidíte, že fšecko nevím ANI JÁ. Gud najt lejdýz.
aida
Re: Celý den i večer jsem měl
Vám taky (já zrovna pro změnu vstala - trápí mě nějaká blbá viróza, takže mám přehozené hodiny). A zítra sem prosím napište to slibované (pokud jste tak ovšem neučinil už někde níž, zatím jsem se nekoukala). Přeju pěkný víkend!
julča
Pečený česnek
Teď právě jsem připravila pečené brambory s česnekem podle receptu Renaty a báječně jsme si pochutnali. Já jsem to fakt neznala, brambory měly jen takové lehce česnekem šmrncnuté aroma a ta upečená palička zmizela také hned! Díky!
Dede
recept na lívance
Mám takovou možná zvláštní prosbu. V Čechách jsem velmi ráda dělala lívance z kupované směsi (Lívanečky v prášku), ve které byly vždy ovesné vločky. Moc nám to chutnalo, lívance jsou potom takové vyšší a hutnější. Tady je pochopitelně nemají, ale já na ně mám hroznou chuť. A dají se dobře dělat bez lívanečníku, ten já totiž nemám!
Nemáte tedy někdo recept na lívance s ovesnými vločkami "jako od Vitany?" nebo na nějaké jiné zajímavější, než obyčejné kynuté? Díky moc!
Beda
Re: recept na lívance
my děláme z kefíru / kyselýho mlíka ... nejdřív jsem na to zírala, páč jsem myslela, že to bude kyselý - nebylo ... je to mňam a takový nadejchaný a nepřipaluje se to
2 hrnky kyselého mléka, 1,5 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli
žloutky se utřou s cukrem, přidat mléko a 1 hrnek mouky, ušlehaný sníh, zbytek mouky, sů ... no, snad to píšu dobře, je to moc dobrél
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz