21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Svatební česnečka

Bylo-nebylo, jednoho velmi sychravého lednového dne jsem byla na svatbě na zámku nedaleko od Prahy. Zámek je zařízen na letní provoz, teplo tam nebylo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 3.2.2007 3:12

Re: A já, hnidopiška, připomínám

Koukám, že jste ještě vzhůru (já bohužel taky, je mi jak psovi, nemůžu zabrat, a to přitom jdeme večer na ples - nechci to vidět:-/), takže přidám, co jsem zjistila o tom tvarohu. Nejdřív odkaz na diskusi, kde se to řešilo (nenechte se zmást tou polohrubou moukou, na kterou je původní dotaz).

aida 3.2.2007 3:15

Re: Re: A já, hnidopiška, připomínám

No a ten zbytek, podrobnější popis přímo od paní Jolanky, Slovenky dlouhodobě žijící v severní Africe, budu muset poslat mailem - ve Wordu je to jen jeden odstavec, podle místního systému jich je snad 8.:-/

Dobrou všem!

julča 2.2.2007 12:43

Pečený česnek

Teď právě jsem připravila pečené brambory s česnekem podle receptu Renaty a báječně jsme si pochutnali.:-) Já jsem to fakt neznala, brambory měly jen takové lehce česnekem šmrncnuté aroma a ta upečená palička zmizela také hned! Díky!R^R^R^R^R^R^R^

Dede 2.2.2007 9:47

recept na lívance

Mám takovou možná zvláštní prosbu. V Čechách jsem velmi ráda dělala lívance z kupované směsi (Lívanečky v prášku), ve které byly vždy ovesné vločky. Moc nám to chutnalo, lívance jsou potom takové vyšší a hutnější. Tady je pochopitelně nemají, ale já na ně mám hroznou chuť. A dají se dobře dělat bez lívanečníku, ten já totiž nemám! :-/

Nemáte tedy někdo recept na lívance s ovesnými vločkami "jako od Vitany?" ;-D nebo na nějaké jiné zajímavější, než obyčejné kynuté? Díky moc!

Beda 2.2.2007 10:00

Re: recept na lívance

my děláme z kefíru / kyselýho mlíka;-P ... nejdřív jsem na to zírala8-o, páč jsem myslela, že to bude kyselý:-/ - nebylo!R^ ... je to mňam a takový nadejchaný a nepřipaluje se to:-)

2 hrnky kyselého mléka, 1,5 hrnku hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce cukru, špetka soli

žloutky se utřou s cukrem, přidat mléko a 1 hrnek mouky, ušlehaný sníh, zbytek mouky, sů ... no, snad to píšu dobře, je to moc dobrélVV

Ejška 2.2.2007 10:30

Re: recept na lívance

paní Dede, jako od Vitany nemám, mám ale recept babičkovský, z těsta liju omelety, nebo lívanečky: 1/2 litru smetany (10-12%, lepší je zkyslá) se smíchá se 4 žloutky, 4 lžícemi cukru, špetkou soli a přidá se 8 pol.lžic mouky (4hladké+4polohrubé), pokud je smetana hutnější, tak tam přijde méně mouky a nakonec se vmíchá ze 4 bílků sníh. Já pánev špekuju (stará to škola), omelety mašluju máslem:-P

RenataE 3.2.2007 2:04

Taky mám recept se sněhem

Hrnek hrubé mouky (nevím, jestli něco takového v Norsku existuje, lze nahradit jemnou krupičkou nebo polohrubkou), 2 vrchovaté lžíce cukru, 2-3 žloutky smíchat s přiměřeným množstvím mléka, aby se dosáhlo  lívancové konzistence. Nakonec přidat tuhý sníh, nejlépe z bílků. Možno rovnou přidat oloupaná jablka nakrájená na drobnější kousky. Jo a ten lívanečník - používám jenom když mám obzvláštní množství času. Jinak směle s lívancem na pánev, čím větší, tím rychlejší, že. Naše nejoblíbenější úprava lívanců je miska s rozhňahňanýma jahodama s cukrem a mlékem a do toho se trhají horké lívance na kousky a pojídá se to podle nátury buď dezertní vidličkou nebo lžící.

A už je to tu zas - dvě hodiny ráno a mám chuť na lívance:-)

Zdena b.p. 2.2.2007 10:32

Re: recept na lívance

My dělali naprosto obyčejné lívance z kyselého mléka, nebo zákysu, nebo i podmáslí, nebo kefíru a vajíček + hladká mouka s prdopeč. Dělá se to řidší a vločky se tam přisypou. nechá se cca půl hodinky natáhnout.  Dokonce jsme do nich dávali nakrájená oloupaná jablka (ta jsme jen sypali skořicovým cukrem). Když byly bez jablek, tak se na ně načančá paráda. U nás MARMELÁDA a jogurt. :-). Co se týká zakysaného mléka do těsta, vřele doporučuji i do kynutého, nebo hrnkového.

Zdena b.p. 2.2.2007 10:35

Re: Re: recept na lívance

Jsem opravdu neoprávněná dávat recepty! do těsta samozřejmě příjde troška soli a cukru. Já do lívanců dávám vanilkový. Míry jsou jako v pohádce: "Přiměřeně, přiměřeně..."

YGA 2.2.2007 11:24

Re: recept na lívance

s ovesnými vločkami nemám, ale co takhle přesňáky? Na ty není lívanečníku třeba. Uvařit brambory v šupce den dopředu, nastrouhat na jemném struhladle, přídat jedno vajco, krapet soli, hladké mouky "co se vleze" a rychle zpracovat na těsto. Ušoulat váleček, nožem odkrajovat  kolečka, válkem vyválet na tenčí placky (bacha, musí se hodně moučit vál, jinak se rády přilepují) a péct na suché železné pánvičce (nebo železné plotýnce - stařenka pekla na šporheltu, ale ten asi v Norsku taky nemáš:-() z obou stran. Po upečení skládat na talíř na sebe, ale napřed lehce přešmrncnout peroutkou namočenou v rozpuštěném másle (ještě lepší v sádle) - stačí vždycky jen z té horní strany. Tyto přesňáky se jí namazané povidlama, ale dobré jsou i s marmeládou - a můj muž je miluje jenom tak "na sucho". Jídlo je to levné, celkem rychlé (podle šikovnosti hospodyně ;-P), ale je z něho strašně nepořádku - všude je mouka - teda aspoň já jsem zamoučená od hlavy k patě, sporák taktéž, na zemi závěje mouky, prostě jako ve mlýnici.

terra 2.2.2007 13:00

Re: Re: recept na lívance

S ovesnými vločkami umím, ale jsou kynuté...: 100g vloček, 300 ml mléka, 50 g hladké mouky, 1 vejce, 10 g droždí, sůl a tuk na smažení.

Vločky se asi na hodinku namočí do části mléka, pak se přidá mouka, vejce, sůl a vykynutý kvásek. Ze zbylého mléka se přidá tolik, abychom vytvořili těsto vhodné konzistence - tekuté, jsme-li vlastníky lívanečníku, méně tekuté, pokud máme jen pánev.  Opravdu jsou trochu silnější a hutnější než ty "obyč." - jen nevím, jestli tam nebude vadit to droždí,Dede? Pokud ne, tak dobrou chuť. A moc zdravím do Norska a do všech koutů matičky zeměkoule, protože už zase přátelé chvátám, chvátám, nemám chvíli klid, já tam, já tam dávno už měl být... Nesnídám, nesvačím, nestihnu to, nestačím, promiňte, vážení, mám veliké zpoždění....:-) 

Zdena b.p. 2.2.2007 13:21

Re: Re: Re: recept na lívance

No, a když není drožďo, tak prdopeč a když není prdopeč, tak trochu jedlé sody, což vlastně prdopeč je, jenom navoněnýýýýýýýýýýý. Když jsembyla graviditka, tak jsem si ho nasypala do pusy, místo sody, páč mne pálení žáhy pronásledovalo furt.

Dede 2.2.2007 13:50

Re: recept na lívance

Děkuju všem, budu postupně zkoušet od jednoduchých k luxusnějším! ;-D Droždí problém není, z těch běžných věcí tady mají všechno, jen tvaroh ne! Fakt! Kdyby mě přepadla nepřekonatelná chuť, musím si koupit Mascarpone...:-/;-D

zana 2.2.2007 16:36

Re: Re: recept na lívance

Ehm, právě jsem dorazila domů a chystám se napsat recept na lívance z tvarohu, tak tudy cesta zřejmě nevede;-P.

Taky myslím, že se vločky dají přisypat kamkoliv.

aida 2.2.2007 16:57

Re: Re: recept na lívance

Ono mascarpone je vlastně "vycvičený" tvaroh, ten náš se dělá pomocí kyselého srážení, mascarpone pomocí sladkého.

Když tak se někdy v průběhu večera nebo víkendu (teď nestíhám)  pokusím vyhledat tipy krajanů ex-patů z Labužníka, kteří se s tímhle problémem taky potýkali, dost se tam o tom diskutovalo.

Kryska 2.2.2007 21:51

Re: Re: recept na lívance

Vážená paní Dede,

žiju za mořem a také u nás je tvaroh nedostatkovým zbožím. Ale  lze zde koupit něco na působ české Lučiny a tím tvaroh docela úspěšně nahrazuji - není něco podobného i u Vás?

RenataE 3.2.2007 2:20

Milá Dede, když není tvaroh,

tak není třeba mlíko, co by umělo zkysnout? Pak je výroba tvarohu snadná - podívej se na Mlsotník:-) Nahradit je možno taky rozmačkaným sýrem cottage (není tak příšerně tučný jako mascarpone) a myslím, že i další italskou mňamkou ricotta no a samozřejmě gervais. Akorát je nutno přečíst etiketu a zjistit obsah soli, pokud to má být na sladko. Ricotta je jednou ze surovin na tiramisu (podle některých receptů), právě aby se odlehčilo tučné mascarpone.

A když už o mascarpone - dneska jsem si vyhodila z kopýtka a koupila jsem si sýr Gorgonzola-Mascarpone. To je gorgonzola prokládaná vrstvami mascarpone, blemcá se to na suchou topinku a je to strááášně dobrý. Kolik to má procent tuku vám neřeknu:-)

Dede 3.2.2007 19:26

Re: Milá Dede, když není tvaroh,

Díky za ohlasy a Aidě za práci s receptem...:))) Tak postupně: něco jako Lučinu nebo Gervais jsem tu nenašla, jsou tu sýry podobné, ale postavené na smetaně, ne na tvarohu. Ricottu kupuju běžně, ráda ji jím (na rozdíl od ostatních členů rodiny), ale její použití místo tvyrohu nebo k Mascarpone mě nenapadlo. Ricatta je syrovátková, ne? Cottage tu mají a dělala jsem z něho pomazánku tak, že jsem ho buď nechala v původní podobě, nebo s přidanými surovinami rozmixovala. Pokud jde o koláče apod. tak tady prodávají už hotový vanilkový krém (tak trochu pudingový, ale puding to není - ten tu hotový prodávají také) a je hříšně dobrý. Prodává se i jeho tekutější varianta, která je skvělá na zmrzliny a kaše. Když se spojí s (taktéž prodávanou) zahuštěnou jahodovou šťávou, nemá to chybu! Ale tvaroh to prostě není...:)))

RenataE 2.2.2007 9:29

Píšu jedničku z domácího úkolu.

Je to Jemniště a chystám se tam podívat v létě, protože i v zimě mě to tam nadchlo (tedy až na odjezd zpět - 25 cm namoklého ledosněhu a celou cestu pršosněžení). Ale nejvíc mě nadchla zámecká kuchyně, teda kuchařka, protože jídlo bylo opravdu vynikající.

Ejška 2.2.2007 9:44

Re: Píšu jedničku z domácího úkolu.

podle nabídky, že také vaří podle staré zámecké receptury, je to velice svůdně lákavé, pokusím se tento směr zařadit do svého letního iterináře;-D

JoVo 2.2.2007 12:15

Hi, hi itinerář.

;-PMy jsme vypracovali itinerář takto: Recept na česnečku, jsme pomocí PC a tiskárny převedli ze Zvířetníku na papír. Zároveň uložili do složky v PC s názvem: Kuchařka ňam, ňam. Následně se rodinná rada usnesla, že do toho zámku je to pro nás daleko, tak si tu cestu zkrátíme od PC do kuchyně a zítra česnečku vyzkoušíme. ;-D

Ejška 2.2.2007 13:56

Re: Hi, hi itinerář.

;-Dpaci, paci, budu se zítra opičit  jó, můžu?R^

zana 2.2.2007 16:34

Re: Píšu jedničku z domácího úkolu.

Jé, na Jemništi jsem byla za tepla, je to tam moc pěkný, ale koukám, že jsem minula hlavní místní atrakci - tedy hospodu:-), to budu muset napravit.

Alča 2.2.2007 9:23

Tak mi zámek vyšel Jemniště

a česněčku můžu ve všech podobách i dobách. Domnívám se, že se podávala z důvodu prevence proti nachlazení, kterým by byli postiženi všichni účastníci (s výjimkou fotografa - preventisty, který měl medicínku svoji, neboť prostředí určitě dobře znal). Hezky napsané!

Já takhle loudila po kuchaři ve Valašském muzeu v přírodě Valašskou kyselicu. Ta byla mňamková! A taky, tajnůstkář jeden zarytý, neprozradil ...;-(

zana 2.2.2007 16:40

Re: Tak mi zámek vyšel Jemniště

My jsme to před pár lety měli v tomto pořadí:

- kyselica

- uzené s šípkovou omáčkou

- průjem jako bič.

Ejška 2.2.2007 9:23

polívčička

zjemněná smetánkou;-Dzítra jí zkusím k obědu uvařit;-PRenato děkuji za svatební česnečku, a teď si zahádám: zámek Jemniště ?VVVV?

RenataE 3.2.2007 2:31

Re: polívčička

Hádala jsi správně, ostatním jsem dala nápovědu moc rychle. Příště budu víc napínat:-) A ta smetana má spíš estetický efekt, přeci jen česnek je česnek, i když pečenej. Ale ty smetanový srdíčka s petržílkovým okolkem jsou moc pěkný. A když vprostředku talíře se vznášejí ještě srdíčkový krutonky.... Bylo to neodolatelné.

YGA 2.2.2007 9:14

Dovolím si můj recept na česnečku

Nakrájím na jemno cibuli, šoupnu do hrnce s Herou (nebo sádlem nebo olejem, jak je ctěná libost a krajová zvyklost :-)) a dám na oheň. Pak nastrouhám mrkev a petržel a šups s tím k cibuli, nakonec nakrájený česnek (co kdo snese) a všechno pěkně smažím doměka (nebo do měkka? nejsem si jistá), pak přidám hladkou mouku a usmažím jíšku, doleju vodu do potřebného množství, přidám sůl a polévkovou kostku a uvedu do varu. Mezitím si usmažim kostičky ze starého chleba (rohlíky nejsou moc vhodné, ty se hnedle rozmočí). Nadrobno nasekám další stroužek česneku, hodím do vroucí polévky a ihned vypnu. Na konec je možno přidat sekanou petrželkou - o moc líp to vypadá. Tuto polívku máme všichni doma moc rádi. Poznámka - té jíšky udělejte víc, polívka musí být hustá. Dobrou chuť všem (mimo Medvídka a ostatních Drákulů). 

alimo 2.2.2007 8:31

česnek můžu

na různé způsoby, ale takhle ho ještě neznám8-o, což budu muset opravdu, ale opravdu brzo napravit:-D. Renato dík, a pokusím se hádat...zámek byl Sychrov?

Hanča 2.2.2007 8:44

Re: česnek můžu

Taky jsem tipovala Sychrov, ale zmátlo mě "nedaleko od Prahy" - i když co je to nedaleko, že jo. Takže hlasuju pro Sychrov.