Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Silvestrovské trosky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
zana 9.1.2009 18:55Re: zdravím, chichi, nějak se mi vybavil Kinoautomat ... ta scéna s ručníkem |
zana 9.1.2009 18:54Re: zdravím, Jovovi, ta je krásná. Takovej příslib jara |
Hanča 9.1.2009 17:30Re: zdravím, A já opozdilec již tradiční přeju taky všechno nejlepší a krásné narozeniny, milá Zano! |
zana 9.1.2009 18:56Re: zdravím, Všem moc děkuju |
Kytka 9.1.2009 21:25Re: zdravím, hodně zdravíčka a pohody přeju. |
abyt 9.1.2009 9:51Silvestrovské zbytky aneb jak pejsek s kočičkou vařili dort. Někdy vzniknou nečekané delikatesy! Děkuji za osvěžení paměti ohledně Sibirky. |
zana 9.1.2009 9:27jo, zbytky... ze zbytků se toho dá ... Renato, máš šikovný děti |
Alča 9.1.2009 8:32Musím se přiznat, že u nás po Silvestru nic nezbylo (jen jednohubky a ty byly spořádány na snídani). Ale jinak velmi ráda provádím úpravy různých zbytkových pokrmů - pokaždé mají jinou chuť a jsou zajímavé. Třeba ražniči je pokaždé jedinečné, taktéž zapečené těstoviny nebo brambory. Nebývá to ale moc často, protože čerstvé suroviny se většinou zpracují všechny a můj chlap má rád hodně jídel i po studenu, či jen tak lehce ohřáté, takže moc zbytků nemáme. Ale co nám zbývá tradičně, to je pečivo. Žemlovku chlap nesnáší a já sladké nejím, takže pravidelně před víkendem nadrobím na přijatelné kousky a pak vnučka na rybníce krmí kačenky.. |
Bláža 9.1.2009 9:12Re: Musím se přiznat, S tím pečivem je to u nás podobné, takže buď suším pro Uhříněveské jelínky a nebo rozpečeme ráno v troubě a máme křupavou snídani |
zana 9.1.2009 9:26Re: Musím se přiznat, U nás ještě děláme panádlovou polívku, takovou úplně nejjednodušší variantu: rozvařit housky s kmínem (promiň, Bedo), polévkové koření, zašlehat vejce. No ale jen výjimečně, my jsme na chleba. |
Matylda 9.1.2009 9:23Re: Musím se přiznat, Nápodobně. Nemá někdo tip na využití starého pečiva kromě topinek z chleba a žemlovky z rohlíků? Případně v osmažené podobě jako vložky do polévky? |
otylka 9.1.2009 9:33Re: Musím se přiznat, ráda občas dělám nádivku z rohlíků - uvařím krůtí křídlo doměkka a oberu a pokrájím maso, smíchaám s houskou na kostičky navlhčenou tím vývarem nebo mlékem, s vejci a máslem, okořením petrželkou a muškátovým oříškem a dám zapéci na vymazaném a vysypaném pekáči, k tomu vařené brambory a nějaká zelenina. |
YGA 9.1.2009 10:38Re: Musím se přiznat, A do té nádivky je také dobré přidat kousek naškrabaných jater - je celkem jedno jakých, u nás vedou krůtí nebo králičí, ale můžou být i vepřová. A taky není špatné ji poklást plátky slaniny. |
Xerxová 9.1.2009 9:43Re: Musím se přiznat, Kosáci se postarají o tvrdé housky. A Kosatka jim užírá... Patky tvrdého chleba Betka miluje - ale nám moc pečiva nezbývá |
Bubu 9.1.2009 10:09Re: Musím se přiznat, Suché rohlíky Bára miluje, skoro každé ráno dostává jeden suchý rohlík, když odjíždím do práce a ji nechávám venku. Prostě rohlíky nezbývají, strouhanku kupuju. A suchý chleba schovávám a měním za vajíčka s tchýní. Nicméně jeden brutálně složitý tip bych měla. Dva dny staré rohlíky třikrát šikmo naříznout a do zářezů máznout máslo s česnekem a petrželkou. Rohlík zabalit do alobalu a nechat v troubě rozpéct. Ideální třeba k pórkové polívce. Nebo k hráškové (čočkové). U nás se musí počítat tři rohlíky k jednomu talíři polévky. |
Matylda 9.1.2009 10:30Re: Musím se přiznat, No, zkusila jsem dát Borůvce kousek chleba usušeného pro potkana a vyadá to, že jí to jako kousací hračka vydrží aspoň chvilku... |
Matylda 9.1.2009 11:01Re: Musím se přiznat, no, vydržel skoro 20 minut. Ale byl fest tvrdej. |
Bláža 9.1.2009 10:18Re: Musím se přiznat, Starý chleba nebo bílé pečivo (ne úplně tvrdé) obalit v rozšlehaném vejci, osmažit na pánvi, potřít hořticí, položit salám, sýr, uzené, okurku, rajče, co kdo rád, ozdobit kečupem a k tomu třeba zeleninový salát. A nebo rozpéct v troubě a namazat třenou nivou. |
YGA 9.1.2009 10:48Re: Musím se přiznat, Anebo krajíce chleba lehce máznout máslem, tím mazaným položit na plech, nahoru na každý krajíc dát šunku (šunkový salám, kousek slaniny, tvrdý sýr, ...), kolečko rajčete, krajíce zalít rozšlehaným vajíčkem (může v něm být zašleháno i různé grilovací koření nebo nať z petržele či jiné zelené bylinky anebo taky rozsekaný česnek), šoupne se to rozpálené trouby a zapeče. Jí se to teplé s okurkem nebo s cibulí nebo s čerstvím rajčetem, neškodi ani kečup nebo hořčice - dobrá večeře. |
Alča 9.1.2009 11:08Re: Musím se přiznat, Jé, Yvi, tohle se mi zdá velmi poživatelné! Vyzkouším hned zítra na snídani - díky za tip! |
jiný Honza 9.1.2009 11:14Re: Musím se přiznat, Složitější verze: chleba po jedné straně opečeme na sucho (topinka), druhou stranu namažeme hořčicí. Na pánev hodíme rozšlehané vajíčko, jak se spodek opeče, položíme namazanou stranou chleby (naše pánev je akorát tak na 2 krajíce) a necháme "vpéct". Po vyjmutí se na vajíčko položí sejra (lépe tvargla) a nechá roztéct. Děsně nedietní a fantasticky dobré. Jednodušší verze: starý chleba prostě obalím v rozšlehaném vajíčku a osmažím. Měli jsme včera k večeři (a ještě mi zbylo na svačinu). |
Bubu 9.1.2009 11:29Re: Musím se přiznat, Tvargle já můžu na 100+1 způsob, ale nejlepší je stejně s čerstvým chlebem s máslem. |
Li 9.1.2009 11:32Re: Musím se přiznat, No, já zatvrdlé bílé pečivo poskládám na plech a na vršek dám směs "co se doma najde" zamíchané do vajíček, nakydám to na pečivo a v rozpálené trobě se z toho udělá mlaskačka:-) |
ri 9.1.2009 17:34Komplikovanější verzi vymyslela kdysi nějaká celebrita a u nás se to ujalo: z krajíce staršího chleba se obkrojí kůrka tak, aby člověk získal kruh a plátek střídy. Ohrádka se dá smažit na pánev jako topinka a po obrácení se do ní dá šunka, sýr, vajíčko, okoření se pepřem nebo třeba vegetou a náplň se zaplácne střídkou. Když se to spojí, a vajíčko je zespoda osmažené, celé se obrátí a "poklička" se taky otopinkuje. Okurka, kečup, nebo hořčice podle chuti. A je to syté. |
MaRi 9.1.2009 17:36Re: Komplikovanější verzi vymyslela kdysi nějaká celebrita to byl Péťa Vařič |
aida 9.1.2009 21:55Re: Komplikovanější verzi vymyslela kdysi nějaká celebrita Jo jo, topinky Arnošta z Pardubic. |
Jakub S. 9.1.2009 19:32Honzovi - todla já občas dělám léta! Teda bez kvarglů, ovšem nic proti nim, naopak. Tak příště s nima, otž! |
LENKA S 9.1.2009 18:35JEDEN NÁPAD MÁM MATYLDO, AŽ TI ZAS ZBYDOU ROHLÍKY, ROZŘEŽ JE PO DÉLCE. PROZŠLEHEJ VEJCE(STAČÍ I TŘEBA JEN BÍLEK), PŘIPRAV NA UBROUSEK STROUHANKU. PŮLKY NEBO RADĚJI Á ČTVRTKY ROHLÍKŮ NEJDŘÍV NAMAŽ VRSTVIČKOU TAVENÉHO SÝRA, PAK JE POUZE TOU SÝROVOU STRANOU SMOČ VE VEJCI A NAKONEC JE NAPRSKEJ DO TÉ STROUHANKY.. TENTO POLOTOV AR USMAŽ Z TÉ SÝRO VAJEČNĚ STROUHANKOVÉ STRANY. POTŘI KEČUPEM NEBO JEN OZBDOB ZELENINKOU A PODÁVĚJ.J TJE TO VELICE JEDDLÁ VARIANTA , ALE U NÁS SE ROHLÍKY NEKUPUJÍ, JELIKOŽ JSME VÝRAZNĚ CHLEBOVÍ. LZE TYHLE ROHLÍKY PODAT JAKO BLESKOVÉ POHOŠTĚNÍ TŘEBA NENADÁLÉ NÁVŠTĚVĚ. POKUD MÁŠ DOMA KEČUP, HOŘČICI, CIBULI A DALŠÍ ZELENINKU ČERSTVOU, BUDEŠ ZA HVĚZDU. |
Hanča 9.1.2009 21:13Re: Musím se přiznat, Nedávno jsem našla recept na využití starých rohlíků. Docházela mi inspirace stran vhodných polévek pro kojící matky (ahoj, baty ) a objevila jsem tuto pozapomenutou nazvanou Sýrový krém : Do vařící vody hodíme kostku masoxu , přidáme 2-3 na kostičky rozkrájené rohlíky a až se rozpliznou, přidáme 2 nakrájené tavené sýry, nejlépe se šunkou. Necháme dobře rozvařit, až je polévka hladká - píše se v receptu, já jsem ovšem neměla tu trpělivost, stále jsem tam měla viditelné kousky a tak jsem polévku přelila do mixéru a rozmixovala. Polévka by měla být hustší. Do hotové polévky přidáme kousek másla, nakrájenou pažitku a na nudličky nakrájenou a na másle podušenou šunku. Jednoduché, vydatné a překvapivě dobré!!! |
kája 10.1.2009 12:59Re: Musím se přiznat, Já dělám léta strouhankovou polévk, moc oblíbená. Tak půl hrnku strouhanky pomalu opražím na másle a pak k tomu přileju rozmíchaná a osolená 4 vajíčka, důkladně míchám, až vznikne taková hustá hmota. Tu pak zaleju trochou studené vody tak, aby se to rozmíchalo a nesrazilo. Doleju vývarem nebo vodou, do které přidám masox (nemusí být). Vařím tak 1O min., sypu pažitkou nebo prostě zeleným kořením a podávám. |