29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Silvestrovské trosky

Debatovala jsem se synkem o tom, jak vlastně vařím. Jak to, že když máš dva metry kuchařek, tak podle nich nevaříš? - No, já si je ráda čtu, ale nikdy nemám ty správné suroviny, tak vařím tak nějak přibližně, z toho, co mám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kája 10.1.2009 12:59

Re: Musím se přiznat,

Já dělám léta strouhankovou polévk, moc oblíbená. Tak půl hrnku strouhanky pomalu opražím na másle a pak k tomu přileju rozmíchaná a osolená 4 vajíčka, důkladně míchám, až vznikne taková hustá hmota. Tu pak zaleju trochou studené vody tak, aby se to rozmíchalo a nesrazilo. Doleju vývarem nebo vodou, do které přidám masox (nemusí být). Vařím tak 1O min., sypu pažitkou nebo prostě zeleným kořením a podávám.

Zdena b.p. 10.1.2009 0:38

Re: prosím prosím o vysvětlení

No, ona to není zase tak velká výhra. Mám kartu, protože jsem roky pracovala jako OSVČ  a potom jsem tak dělala vedlejšák. Musela jsem nějak získat peníze pro rekonstrukci domku. Teď dodatečně jsem opravdu ráda, že jsem každý vedlejší příjem přiznala. Při nákupu v tomhle zařízení jen pro rodinu se musí opravdu zvážit, co je rentabilní a počítat s větším balením. Já tam kupuju zejména granule pro číči, prací prášky v akci, drogerii a pod. Kamarádka s borcem - kulturistou samozřejmě maso, maso a maso. Pak rýži a čočku (o tu se se mnou dělí je jí 10 balíčků) a tak. Dokud jsem nepoznala osobně toho jejího borce, říkejme mu P.T. tak jsem na kulturistiku nekoukala s nadšením. On je ale ryzí amatér a má úžasné výsledky. Normálně chodí do zaměstnání a když se chystá na soutěž, tak už před šestou má jednu fázi natrénovanou.

Jakub S. 10.1.2009 0:33

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Jo, je to tak. To je potom těžký, pani!

Jakub S. 10.1.2009 0:33

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

To bysem mu dal kopačky, buďa tebou!

LENKA S 10.1.2009 0:22

baty, dívala ses do ledničky a do špajzu?

aida 9.1.2009 23:13

Re: prosím prosím o vysvětlení

Mám doma přeborníka ve veslování, sní toho víc, než my ostatní tři dohromady, ale kartu do Makra nemám, fňuk.;-(

Zdena b.p. 9.1.2009 23:03

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Všechno jsem odložila a stávkovala pod dekou. Moje terapeutické kočky nastoupily na směnu a už je mi líp. :-)

Zdena b.p. 9.1.2009 22:59

Re: prosím prosím o vysvětlení

I já jsem tuto "specialitu" zavrhla. I mně připadá maso blátivé. A nejsem sama. Hovořily jsme o této nabídce s nákupnímy kamarádkami a obě ho už zavrhly. My totiž vyrážíme na větší nákupy spolu do Makra. Jedna má větší rodinu a druhá přeborníka v kulturistice. No a já mám kartu a o úlovky se dělím s dcerou.

zana 9.1.2009 22:05

Re: prosím prosím o vysvětlení

Taky jsem to jednou koupila a usoudila, že jako zkušenost to stačí...

MaRi 9.1.2009 21:58

Re: Zrůdné slovo.

taky mám radši čerstvé maso, ale vesničanům se ne vždy podaří dostat tam, kde se dá koupit. Letos jsme ve městě ještě nebyli...

aida 9.1.2009 21:55

Re: Komplikovanější verzi vymyslela kdysi nějaká celebrita

Jo jo, topinky Arnošta z Pardubic.:-)

aida 9.1.2009 21:51

Re: Zrůdné slovo.

No, ono je to dané překladem z AJ, někdy se tomu zkřehčování totiž říká tenderizace.

Tenderizace může být fyzikální nebo chemická. Fyzikální, to je třeba normální naklepání, které děláme všichni, průmyslově s k tomu používají přístroje slangově zvané masírky a procesu se říká masírování. No a pak je zkřehčování chemické, přídavkem různých látek. Buď jsou to různé, hlavně proteolytické, enzymy, třeba zmiňovaný papain, nebo jsou to nějaké jiné chemické látky, klasicky polyfosfáty (přesněji jejich roztoky). Buď se do masa vstřikují nebo se přidávají právě při tom masírování. Tolik ve stručnosti, stačí to tak?

P.S. Já bych si to nekoupila, kupuju výhradně maso čerstvé.

Kytka 9.1.2009 21:25

Re: zdravím,

hodně zdravíčka a pohody přeju. :-)

Vave 9.1.2009 21:24

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Jovásku! R^VV Dřív se daly pěkné botky sehnat v panelácích za dveřmi, ale dneska už jsou lidi čuňata, snad se ani nepřezouvají. ;-)

Hanča 9.1.2009 21:13

Re: Musím se přiznat,

Nedávno jsem našla recept na využití starých rohlíků. Docházela mi inspirace stran vhodných polévek pro kojící matky (ahoj, baty :-)) a objevila jsem tuto pozapomenutou nazvanou Sýrový krém : Do vařící vody hodíme kostku masoxu , přidáme 2-3 na kostičky rozkrájené rohlíky a až se rozpliznou, přidáme 2 nakrájené tavené sýry, nejlépe se šunkou. Necháme dobře rozvařit, až je polévka hladká - píše se v receptu, já jsem ovšem neměla tu trpělivost, stále jsem tam měla viditelné kousky a tak jsem polévku přelila do mixéru a rozmixovala. Polévka by měla být hustší. Do hotové polévky přidáme kousek másla, nakrájenou pažitku a na nudličky nakrájenou a na másle podušenou šunku. Jednoduché, vydatné a překvapivě dobré!!!

Matylda 9.1.2009 21:06

Re: prosím prosím o vysvětlení

Prošlo mi to domácností. Po rozmrznutí je prostě rozblemcané, jinak se to nazvat nedá.

Anezka Sejbalova 9.1.2009 21:00

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Ale jen do vecera  JoVo, pak si otevru lahvinku  a primo se vznasim !

JoVo 9.1.2009 20:52

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

Anežko, Anežko, Ty máš těžkej, ale opravdu těžkej život.

Anezka Sejbalova 9.1.2009 20:47

Re: R O Z V E R N Í Č E K .

JoVo, v kavarne mozna ne, ale prednosta se jednou vratil z hospody a mel na jedne noze kopacku a na druhej valenku. A to me jeste tvrdil, ze dopadl ze vsech nejlip.

Bubu 9.1.2009 20:15

Re: To se dělá?!

Dělá se to! Juniorovi jsem maskovala květák jako karfiól. Ale baštil mi to jen do šesti let. Tak na něj kašlu a vařím k obědu 2 jídla. Třeba smažený květák pro mého nejdražšího a mne a pro juniora smažený sýr. Pro mého nejdražšího hovězí na houbách a pro juniora roštěnku....

ri 9.1.2009 20:10

Re: prosím prosím o vysvětlení

Nevím, co to znamená, rozdíl u krůtích prsou ve složení byl v tom, že složení bylo 80%masa a škrob (myslím bramborový). Tak jsem koupila nekřehčené ... bez označení, kolik je tam masa ;-)

JoVo 9.1.2009 20:01

R O Z V E R N Í Č E K .

:-)Člověče, ty máš pěkný kabát, zánovní klobouk, hůlku se stříbrným knoflíkem a k tomu takové šeredné šmajdavé boty!" Problém je v tom, že se v kavárně žádný host nepřezouvá...":-)Vinšuju všem hezký víkend.8-oVVR^

 

 

 

Jakub S. 9.1.2009 19:32

Honzovi - todla já občas dělám léta! Teda bez kvarglů, ovšem nic proti nim, naopak. Tak příště s nima, otž!

Jakub S. 9.1.2009 19:29

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Teda ty jsi křen - na kole na skluzavku, ach jo.

Jakub S. 9.1.2009 19:28

Zrůdné slovo.

Zrůdný význam. Zrůdná podstata. A vůbec: dodáním vody sew dodá  k ř e h k o s t ? Nanejvýš šťavnatost, ne? Čo si predstavujete pod takým slovom krehký, súdruhovia z marketov - ? Už i na češtinu, jediný poklad našich dědů, nám sahají. Nestačí Czenglish atd.?

zana 9.1.2009 18:56

Re: zdravím,

Všem moc děkujuVVVVVVVV

zana 9.1.2009 18:55

Re: zdravím,

chichi, nějak se mi vybavil Kinoautomat ... ta scéna s ručníkem;-D

zana 9.1.2009 18:54

Re: zdravím,

Jovovi, ta je krásnáVV. Takovej příslib jara:-)

zana 9.1.2009 18:51

Re: Renatko, mocmoc se omlouvám.

Achich, Zdeno... už aby to slezlo.

LENKA S 9.1.2009 18:35

JEDEN NÁPAD MÁM

MATYLDO, AŽ TI  ZAS  ZBYDOU  ROHLÍKY, ROZŘEŽ  JE  PO   DÉLCE. PROZŠLEHEJ  VEJCE(STAČÍ  I TŘEBA  JEN BÍLEK), PŘIPRAV  NA  UBROUSEK  STROUHANKU. PŮLKY  NEBO RADĚJI  Á  ČTVRTKY  ROHLÍKŮ  NEJDŘÍV NAMAŽ  VRSTVIČKOU TAVENÉHO  SÝRA, PAK   JE   POUZE  TOU  SÝROVOU  STRANOU  SMOČ   VE  VEJCI  A  NAKONEC  JE   NAPRSKEJ  DO  TÉ  STROUHANKY..  TENTO  POLOTOV AR USMAŽ   Z TÉ    SÝRO VAJEČNĚ STROUHANKOVÉ  STRANY. POTŘI  KEČUPEM NEBO  JEN OZBDOB ZELENINKOU A PODÁVĚJ.J TJE  TO VELICE  JEDDLÁ VARIANTA , ALE  U NÁS  SE  ROHLÍKY  NEKUPUJÍ, JELIKOŽ JSME   VÝRAZNĚ  CHLEBOVÍ. LZE  TYHLE    ROHLÍKY  PODAT JAKO   BLESKOVÉ  POHOŠTĚNÍ  TŘEBA NENADÁLÉ  NÁVŠTĚVĚ. POKUD  MÁŠ  DOMA  KEČUP,  HOŘČICI, CIBULI  A  DALŠÍ ZELENINKU   ČERSTVOU, BUDEŠ    ZA HVĚZDU.