16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Silvestrovské trosky

Debatovala jsem se synkem o tom, jak vlastně vařím. Jak to, že když máš dva metry kuchařek, tak podle nich nevaříš? - No, já si je ráda čtu, ale nikdy nemám ty správné suroviny, tak vařím tak nějak přibližně, z toho, co mám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zkumavka 9.1.2009 10:14

zdravím,

Zani,nemáš ty náááhodou narozky? Jestli ano,pak zdravíčko a měj se tuze krásně !!R^V

Bubu 9.1.2009 10:09

Re: Musím se přiznat,

Suché rohlíky Bára miluje, skoro každé ráno dostává jeden suchý rohlík, když odjíždím do práce a ji nechávám venku. Prostě rohlíky nezbývají, strouhanku kupuju. A suchý chleba schovávám a měním za vajíčka s tchýní.

Nicméně jeden brutálně složitý tip bych měla. Dva dny staré rohlíky třikrát šikmo naříznout a do zářezů máznout máslo s česnekem a petrželkou. Rohlík zabalit do alobalu a nechat v troubě rozpéct. Ideální třeba k pórkové polívce. Nebo k hráškové (čočkové). U nás se musí počítat tři rohlíky k jednomu talíři polévky.

abyt 9.1.2009 9:51

Silvestrovské zbytky

aneb jak pejsek s kočičkou vařili dort. Někdy vzniknou nečekané delikatesy! :-) Děkuji za osvěžení paměti ohledně Sibirky.:-D

Xerxová 9.1.2009 9:43

Re: Musím se přiznat,

Kosáci se postarají o tvrdé housky. A Kosatka jim užírá... Patky tvrdého chleba Betka miluje - ale nám moc pečiva nezbývá

otylka 9.1.2009 9:33

Re: Musím se přiznat,

ráda občas dělám nádivku z rohlíků - uvařím krůtí křídlo doměkka a oberu a pokrájím maso, smíchaám s houskou na kostičky navlhčenou tím vývarem nebo mlékem, s vejci a máslem, okořením petrželkou a muškátovým oříškem a dám zapéci na vymazaném a vysypaném pekáči, k tomu vařené brambory a nějaká zelenina.

zana 9.1.2009 9:27

jo, zbytky...

ze zbytků se toho dá ... Renato, máš šikovný dětiR^

zana 9.1.2009 9:26

Re: Musím se přiznat,

U nás ještě děláme panádlovou polívku, takovou úplně nejjednodušší variantu: rozvařit housky s kmínem (promiň, Bedo;-)), polévkové koření, zašlehat vejce. No ale jen výjimečně, my jsme na chleba.

Matylda 9.1.2009 9:23

Re: Musím se přiznat,

Nápodobně. Nemá někdo tip na využití starého pečiva kromě topinek z chleba a žemlovky z rohlíků? Případně v osmažené podobě jako vložky do polévky?

Vave 9.1.2009 9:21

Re: Vave,

Ano ano! A je to tuze dobré. Myslím, že YGA to vylepšila tím, že přihodila kus kysaného zelí, a to je velmi jedlé taky. Ale ten hlávkový bigoš je fakt výborný. A víš co, já ho udělám v sobotu, tak! ;-) Děkuju za tip a zdravím uctivě slečnu Borůvkovou. VV

Bláža 9.1.2009 9:12

Re: Musím se přiznat,

S tím pečivem je to u nás podobné, takže buď suším pro Uhříněveské jelínky a nebo rozpečeme ráno v troubě a máme křupavou snídani ;-)

Matylda 9.1.2009 8:37

Re: Vave,

zase jsem se rýpala ve starých Mlsotnících na razila na tvůj falešný bigoš. Fakt tam patří hlávka zelí? prostě čerstvé?

Alča 9.1.2009 8:32

Musím se přiznat,

že u nás po Silvestru nic nezbylo (jen jednohubky a ty byly spořádány na snídani). Ale jinak velmi ráda provádím úpravy různých zbytkových pokrmů - pokaždé mají jinou chuť a jsou zajímavé. Třeba ražniči je pokaždé jedinečné, taktéž zapečené těstoviny nebo brambory. Nebývá to ale moc často, protože čerstvé suroviny se většinou zpracují všechny  a můj chlap má rád hodně jídel i po studenu, či jen tak lehce ohřáté, takže moc zbytků nemáme.

Ale co nám zbývá tradičně, to je pečivo. Žemlovku chlap nesnáší a já sladké nejím, takže pravidelně před víkendem nadrobím na přijatelné kousky a pak vnučka na rybníce krmí kačenky..;-D

Louk 9.1.2009 8:28

To se dělá?!

Aby mi zas při popisování dobrot neškrundalo v žaludku, vyjímečně jsem si vzala ke čtení snídani. A ty tu se struhadélkem ;-D. Kdo má furt čistit monitor?

Taky se nechám recepty spíš inspirovat a vařím stylem "co dům dal".  Akorát synek je v jídle děsně konzervativní a navíc nerad zeleninu, takže některé suroviny dohazuju tajně a mlžím. Když už má naloženo na talíři, většinou si zeleniny ani nevšimne, nebo udiveně konstatuje, že to není špatný. Jen houby odhalí vždycky, i špetku drcených a nepozře ;-P

Xerxová 9.1.2009 7:38

malá kuchařka

moc se mi líbí, že se obě tvá dítka motají v kuchyni. Vzpomínám, když holčičky (mlaďaska se stejně starou sestřenicí) dělaly silvestrvské chlebíčky (před asi tak 19 lety), dala jsem jim nože i vykrajovátka a tak zdobily i srdíčky z plátkového sýra a hvězdičkamu šunky... a měly radost, že to celé dělají samy. No taky tam byly trošku pralísky ;-D;-D  Zbytka sýra a salámu se použily později na nějakou tu sýrovo šunkovou omáčku, která i z obyčejného rizeta udělá skoroluxusní jídlo ;-)

Hrozně to utíká, na konci ledna mají obě poslední státnice... ale je fajn, že tak, jako to byla nerozlučná dvojka v dětství, tak jsou veliké kámošky ještě dnes...

Vave 9.1.2009 6:52

Tak to

znám, milá RenátoVV, mám několik kuchařek, fůru výstřižků, mraky vytištěných receptů, ale stejně dost často vařím jako Ty, jako Bubu. Všechna ta jídla mají obecný přívlastek "Modřanské" - kuře, vepřové, čína, specialita či jen prostě jídlo. ;-)

Když už potřebuji nějaký konkrétní recept, hledám na internetu a z nalezených receptů si většinou vykombinuji ten svůj. :-) Jen pokud vařím rajskou, hledám v polorozpadlé Kuchařce naší vesnice (svatební dar kdysi dávno), abych se podívala, kolik že kuliček pepře a nového koření se tma dává. ;-)

Taky se u nás ztrácejí věci, jenže já to mohu svést na svou zvěř. Fakt je, že dodnes jsem nenašla kuchyňské houbičky, které se ztrácely, když byl Mikeš maličký. 8-o

Přeju všem krásný den!VV

Fallowa 9.1.2009 5:52

Dobrý den všem!

Takovéhle silvestrovské trosky jsou zcela jistě mňamkaR^!Já měla z trosek rybí pomazánku a večer obložený talíř,ale k obědu čočku s teplou šunkou - co kdyby se mně přece jen chtěly peníze držet;-) -dělám to každý rok,ale finanční zlepšení ne a ne se dostavit;-P.

Jakub S. 9.1.2009 2:35

Oříšek zmizel a dodnes se nenašel...

Ale o tom píše pan dr. Čapek, ne? Tedy o skleněné kuličce. Hospodin mu sdělí, kde pořád leží: pod x-tou dlaždičkou v předsíni... A pak je to v tom filmu, jak matka rodiny slyší před spaním něco shora - jde dolů, a vidí, že u stromku skládá dárky Santa... a ona se ho taky pak, když je mocna slova (to nevím jak N nebo A), pokorně zeptá taky na cosi z dětství... ach jo. A možná i ten pan reverend, co všecko, co potřebuje znát, se naučil ve školce - ?

LENKA S 9.1.2009 1:54

RENÁTO, TO JE PŘECE JASNÉ

I   SKŘÍTKOVÉ  DOMÁCÍ ( U NÁS  =CHRAMOSTEJNÍCI  ,NASCHCVÁLNÍČKOVÉ)  SI  CHTĚJÍ ZAČUTAT.  JUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK JE  PŘEC  SKVĚLÁ MIČUDA.

 DRAVÍM  ZE ZAMRZLÉ  BĚLÉ DO  TVÁ  DÍTKA I TEBE. A JEŠTĚ  JEDNO OT  PRO MADLU:  YLINKOVÉ   RADY NAJDEŠ  VE VEDLEJŠÍ  HOSPODĚ, ZE VČEREJŠKA. DOBROU NOC  VŠEM PŘEJU.