2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Shepherd Pie alias Pastýřský koláč

Někdo by řekl, že anglická kuchyně jsou hlavně "fish and chips" neboli obalovaná smažená ryba (mám dojem, že treska) s hranolkami. Není tomu tak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 15.6.2006 17:48

Kacer,

presne jak jsi napsala, tenhle recept je v ruznych podobach. Ja ho, samozrejme, delam v mikrovlnce. ;-P Taky (pro rychlost) pouzivam zmrazenou zeleninu (smes). Jo a da se pouzit i mlete klokani maso. ;-) 

aida 15.6.2006 17:50

Possum, zdravím,

dokonce jsem slyšela i o vegetariánské verzi, místo masa čočka.

zíralek 15.6.2006 19:45

Re: Possum, zdravím,

Aidi z čeho jste měla tu depku? Když čtu tu čočku;-DV

aida 15.6.2006 22:32

Re: Re: Possum, zdravím,

Z čočky nee, už jsem ji dlouho nevařila.:-);-)

possum 16.6.2006 14:17

Re: Possum, zdravím,

Ahojky Aido, jo, ja uz taky videla hodne receptu, kde cocka nahrazuje maso. Cocku mam rada, ale abych ji nahrazovala maso......:-/ Ackoliv maso nemusim, vegetarian nejsem. :-D

Beňa 15.6.2006 14:33

Milý Kačere

pastýřský koláč - už ten název zní lákavě a recept se mi moc líbí, určitě vyzkouším. Dík za inspiraci a seznámení s anglickou kuchyníR^R^R^

tojefuk 15.6.2006 12:04

U nás je to zase jináč!

Madlo, recepty píšeš zpaměti nebo opisuješ? Dělal jsem tak nějak jako ty, ale všeho do času! Dříve: dělám rybu ( maso, ...). Vedle brblou brambory s ádvatři kdo si má vzpomenout. Ryby postupně vytahuju, dělám další, brambory si brblou. Někdo mně užírá rybu ( maso...). Dodělám rybu, ( maso ...), dodělávám brambory. Dodělám brambory, RYBU ( MASO...) NĚKDO ZBLAJZ! Poučení: Dělám rybu, (maso...), na ostatní se vyfláknu, protože je remcáno, kdo má jíst brambory s ádvatři, když néni ryba(maso...). Když jsem byl doma sám, dopadalo to stejně. Když jsem doma sám, nemá kdo remcat!

madla 16.6.2006 1:25

Re: U nás je to zase jináč!

S výjimkou v pokoře a úctě převzatých z knihy pana Achille Gregora (Muž v zástěře), např. Kirgizský guláš, je všechno ze života. Tedy to, jak se vařilo u nás doma (na ruce se mi dívej, do hrobu si to nevezmu - maminčiny recepty),  odkoukáno, a leckdy pracně získané rodinné recepty přátel, známých, ale i náhodně získaných v restauracích někde cestou. Když mi něco chutná a nejsem schopná odhalit, co to tam dělá tu skvělou chuť, tak se ptám. Málokdy odolá tvůrce mému úsilí přijít věci na kloub. Jen mne nepřestane mrzet, že jsem se nezeptala v jedné řecké taverně, v čem že to macerují bramborové plátky (protože byly v nějakém nálevu, aby netmavly), že po osmažení nádherně voní a ještě líp chutnají. Zkoušely jsme s dcerou všechny možné bylinky, trochu vinného octa do olivového oleje, ale nepřišly jsme na to. To mne mrzet nepřestane. 

YGA 15.6.2006 11:23

Tak zjišťuji,

že téměř všechno, co tady všichni milují, já nemusím:

1) Müsli - ani to domáci, není mojí pochutinou číslo 1 - když snídani, tak radši chleba se špekem (taky podle toho vypadám - žádná anorektička)

2) Mangold - no jeden rok jsem ho nasadila na zahradě - asi je to velice zdravá zelenina, ale chuti pro mě nevalné - spíš mi to připomínalo chrastí z řepy (vzhledem i chutí) - však babiččiny králíci i slepice si dávali do nosu - maso i vejce plné vitamínů.

3) Olivový olej - to taky není moje oblíbené mastidlo - ať zkouším jak zkouším, stále mi nevoní (i ty drahé) - radši mám slunečnicový.

Jinak recepis od Kačera - no, to nemusí být špatné, vyzkouším.

Alena V. 15.6.2006 11:40

Re: Tak zjišťuji,

YGO, já taky radši chlebík či topinku se správně nahřátým špíčkem.Ale věk se hlásí a kilíčka nabývají a žlučníček už taky není co býval a tak jsem propadla kouzlů lehčí výživy, jen to dobře upravit.Na olivovém oleji nesmažit, pouze mírně prohřívat, a jen nějaké druhy, je jich hodně.Jinak začít s tím, že ho dáte do salátu mírně a přinejhorším i když toto nevyjde je dobrý na ručky či nožky, protože jak se člověčí starší-/ hroší kůže/ drbe v těch záhoncích se zeleninou tak má blahodárný účinek právě olivový olej.Však jižní národy ho též na zdraví pijí jako my slivovičku-po stopečkách..  Doporučuji stravu jižní, však se těm tropům též blížíme.Zdravím.  

zana 15.6.2006 12:58

Re: Tak zjišťuji,

YGO, já netvrdím, že müsli jím furt und furt . Abych pravdu řekla, ve všední den je hlavním kriteriem rychlost přípravy. Takže většinou vítězí jogurt, odtrhnout víčko umím docela rychle.;-P Raději bych chleba s máslem, ale než vyndám chleba, ukrojím ho, nandám na něj prkenné máslo, než prkenné máslo povolí, aby šlo trochu mazat... no, jak správně komentováno, néni to zdravý;-(.

Jinak snídaně mých snů trvá tak 3/4 hodiny a občas se mi to povede někde v hotelu, kde mají bufet. Jím fšecko v pořadí zprava doleva.:-D:-D

YGA 15.6.2006 13:21

Jo, rychlost je důležitá

- proto mě ráno snídaně míjí. A hlavně - sladké jako hlavní jídlo (snídaně, oběd, či večeře) nemusím - kromě krupicové kaše, tu mám ráda, ale ostatní v rodině ji nejí, takže si ji dělám, jenom když  si vařím sama pro sebe, a to není zase tak často.

Fallowa 15.6.2006 13:45

Re: Tak zjišťuji,

YGO,mluvíte mi z duše - já mám někdy dojem,že není možné,že ještě žiju:-D - vyrostla jsem na (pro současný trend)nezdravé výživě a troufnu si tvrdit,že jsem byla proti dnešní mládeži zdravější;kromě dvou porodů jsem doktora nepotřebovala až do padesátky:-).

Alča 15.6.2006 13:52

Milá YGO,

já ani nedutám, jen ta směska od Kačírka se mi jeví chutná. Myslím si, že pokud je někdo konzervativní v jídle, tak miluje jídlo svého mládí a svého kraje. Takže můžu všechno maso z domácích zvířátek, mléčné výrobky i zeleninku s ovocem, ale v podobě u nás upravované. Ovesných vloček se u nás kupovaly metráky, ale pro zvířátka - my je doma nejedli. To už jsou potom ty jemné odchylky (třeba u manžela v rodině se dělala polévka z králičích hlav a na maso ze škraní vzpomíná choť jako na dobrůtku - u nás se jedly jen kýty a cemr, zbytek byl pro zvířátka)...;-D Skopové holé maso jsme nejedli, ale klobásky z oveček nebo koz neměly chybu .... Takže bychom mohli udělat jeden mlsotník z oblíbených jídel, která přetrvala z dob našeho mládí..?

YGA 15.6.2006 14:33

Milá Alčo

už jsem se lekla, že jenom já jsem takový konzervativec na jídlo - opravdu umím vavřit, ale především jídla lety prověřená - polévky a omáčky (a buchty). Za mých dětských let se kupovalo jenom kuře - ostatní maso se doma vypěstovalo - slepice na polívku, kačeny, králíci a hlavně prasátka - proto dodnes neumím maso u řezníka kupovat (hlavně hovězí - tak ho radši nevařím).

Co s týče králičích hlav - to byla a je pochoutka - polévku taky vařím a ještě přihodím žebra (mí rodiče králíky chovají a a zabíjejí vždy  víc naráz - pro sebe a další čtyři domácnosti, ale hlavy dostávám jako bonus jenom já - ne proto, že jsem mazánek, ale proto, že ostatní o ně nestojí a matička s tatíčkem se radši minou, aby mi udělali radost). A vařené škraně (tak mě napadá - manžel pochází od nás?), jakožto i mozek - mňammňam (v dětství tatínek mozky z drůbeže dělil spravedlivě na tři části - jsme tři sestry - aby náhodou některou z nás nezvýhodnil).

aida 15.6.2006 9:44

K té blitvě

jeden recept je třeba tady http://www.posluh.hr/predah/kuharica/blitva02.htm

Jinak, tam kam léta jezdíme (už za měsíc, hurá!) se ten mangold docela jí a vždycky je jeho úprva velice chutná, česnek ani olivový olej nechybí. (A ryba k tomu.) Zkusím ještě pohledat nějaký další recept.

aida 15.6.2006 9:44

Re: K té blitvě

...úprava...

aida 15.6.2006 10:00

Re: Re: K té blitvě

Jo a na téhle stránce najdete co s blitvou dělají přesně tam, kam jezdíme: http://murter-kornati.com/stranice%20ck/gastronomie.htm - jenom to těsto se mi zdá dost divné, asi by to šlo nahradit kupovaným lístkovým.

Kačer 15.6.2006 9:30

Otrávený Major

Před 14 dny jsem zakoupila dva protiklíšťovoblešokomáří obojky. Četla jsem si návod a docela mně pobavila pasáž "při požití obojku psem mohou nastat zdravotní komplikace!" i řekla jsem si "bych chtěla vidět tak pitomýho psa"......mám jednoho doma. Major sežrala Andule obojek! Po dvou dnech třasů, šílenýho průjmu a zvracení se vrací zpět do formy. :o(

Xerxes 15.6.2006 9:36

Re: Otrávený Major

Já myslela, že žere květenu;-D  a ona i parádičky....Hlavně, že to dobře dopadlo. Hold budete muset přejít na "antibleší kapsle" za krk ( u mamutů a jiných obrů ještě druhou na prdýlku)

Kačer 15.6.2006 10:04

Kapsle

já kdysi používala i ty spreje, ale moc nefungovaly. Já na Andule ty kapsle vyzkouším. Ono je dost možné, že ten obojek co má Abbie tak bude částečně chránit i Anču, protože spolu spí v pelíšku a válej se po sobě :o)))

tojefuk 15.6.2006 9:38

Re: Otrávený Major

Teď jsem psal zaně, co všecko žerou psi! Ti moji, aby neurazili, když už to nepasuje do jejich představ o poživatelnosti, nosí to v hubě a vyplivnou někde bokem. Obojky nevím, ještě jsme je neměli. A byl sežraný obojek nějak ochucen - třeba cuketovou hořčicí?

Kačer 15.6.2006 9:45

Tojefuku :o)))

ten obojek právě vůbec nesmrděl. Dřív jsem používala Preventic a ten voní dost silně po mentolu, to bych ještě pochopila, protože to moje čuně žere žvýkačky, které občas najde na zemi. Ani si nepamatuji, kdy Major měla normální bobek, zdobí si ho rozličnými předměty. Doma už nic nežere...teda to bych vůbec neměla říkat, ani si to myslet! Aby mně náhodou zase nepřekvapila.

tojefuk 15.6.2006 10:21

Re: Tojefuku :o)))

Když tě pséci nepřekvapují, je s nima nuda!

tojefuk 15.6.2006 10:25

Re: Re: Tojefuku :o)))

P.S. Žvejkačky - mladej vykňučel zakoupení metrosmdesát dlouhé žvýkačky. Kus mně dal (pacholek), nešlo to od zubů! Dal jsem psům - půl hodiny se mnou nemluvili. Taky měli slepený mordy. Až dostali normální žrádlo, byl jsem vzat na milost!

Moje rada : dej Majorovi celou naráz! Jo, vyndej to z krabičky!

Blanka 15.6.2006 11:30

Re: Otrávený Major

Nám antiparaziťák vydržal až 2dni! A to si ho nejakým zázrakom dala dolu sama, nik jej nepomáhal. My sme ale šikovný, keď chceme!

jiný Honza 15.6.2006 12:54

Re: Otrávený Major

Co všechno naši miláčci dokážou - jen abychom se nenudili. 8-)))

Pro příště doporučuji ampuli za krk - u nás funguje pro všechny tři psindy. Na kocoura jsme používali Frontline ve spreji - taky úspěch.

YGA 15.6.2006 13:27

Ampule za krk

- ale má strašně krátkou účinnost, anebo na naši psinděru moc nepůsobí. Teď jsem jí pořídila obojek Kiltix - klíšťata nemá, ale je trochu cítit.

Zato klíště chytil manžel (neměl obojek!) a zároveň s ním asi i boreliozu - u nás trvá vyšetření na boreliozu týden (je to tak všude?), takže mu obvoďačka preventivně nasadila antibiotika, ale jestli ji má, se dozví až zitra - děs běs. A to jsme  se příští týden chystali na zaslouženou dovolenou - a jak to tak vypadá (pod kolenem má flek velikosti pětitisícovky), budeme doma. Chjojo!!

jiný Honza 15.6.2006 13:31

Re: Ampule za krk

Jo, to je radost. Podeření jsem měl v rodině taky - to bylo podobné. Jinak nám stačí 2 ampule na psa a rok. A to máme chlupáče.

tosca (Hela S.) 15.6.2006 13:47

Re: Ampule za krk

Jo, vyšetření na borelku trvá týden, antibiotika se nasazují raději hned. Mamka si to absolvovala loni :-/