19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Shepherd Pie alias Pastýřský koláč

15.6.2006 13:51

Sami Angličané se již začínají vracet ke své tradiční kuchyni, hlavně hovězí, skopové na nepřeberné množství způsobů. Je to dobře, i když jsem ze začátku byla tak trochu na rozpacích, když mně maminka mého anglického přítele pohostila čímsi čemu říkají "Hot Pot", což je taková neslaná, nevzhledná (s odpuštěním) kejda, sestávající s vařeného hovězího masa, brambor, mrkve a silně to připomíná nemocniční stravu.
Vzhledem k tomu, že jsem byla u Brianových rodičů poprvé snědla jsem to (já tedy, protože jsem slušně vychovaná, sním všechno, co hostitelka uvaří), ale nedalo mi, abych v nestřeženém okamžiku nenabrala hrst soli a vysypala ji do talíře, poznámku o tom, že by to chtělo trochu česneku jsem raději spolkla. Smutně jsem pošilhávala po párečcích s bramborovou kaší, které jedli ostatní.
Brian mi potom vysvětlil, že nikdo u nich "Hot Pot" nejí, ale maminka mi chtěla připravit něco typicky anglického..." Ta radost! Nicméně recept o který se s Vámi chci podělit je opravdu výborný a sní se více méně na posezení.
Takže původní Shepherd s Pie se připravoval ze skopového masa, proto je patrně v názvu "pastýřský", postupem doby si ho lidé začali připravovat i s hovězím masem, které mám radši (ovečky mám sice ráda, ale ne na talíři). Receptů na "šeprda" je spousta, ale ten, který uvádím je rodinným receptem mého přítele.
Přeji vám dobrou chuť a doufám, že se najde alespoň jeden statečný spoluzvířetník, který tento recept vyzkouší :o))

Budeme potřebovat:
cca 500g mletého hovězího
2 středně velké mrkve
2 cibule
5 stroužků česneku
kostka hovězího bujónu
konzervička rajského protlaku
pepř, sůl, worchestr
brambory (stačí 6 velkých brambor)
mléko
máslo... zkrátka uděláme bramborovou kaši

Cibule nakrájíme na kostičky, česnek rozmačkáme, mrkev nakrájíme na tenčí kolečka (pokud je to mrkev tlustá tak kolečka ještě rozčtvrtíme), vše hodíme na pánev s trochou oleje a mícháme a smažíme až cibule zesklovatí.

Přidáme mleté maso, které rozklofáme vařečkou na co nejmenší kousky.
Smažíme až se maso úplně zatáhne a nevidíme žádná červená místa.

Potom tam dáme rajský protlak, asi tak 2 lžíce worchestrové omáčky, osolíme, opepříme.

Mezitím si připravíme hovězí bujón, kterým přelijeme směs v pánvi (asi tak 1/4 litru) a vaříme až se bujón trochu vyvaří.
Potom, vysypeme obsah pánve do větší zapékací mísy, zjistíme obsah "vody", směs nesmí plavat, ale nesmí to být ani sušina, kdyžtak přelijeme troškou ze zbytku bujónu. Zarovnáme a navrch rozprostřeme bramborovou kaši.
Dáme zapéct do trouby na zhruba 15 - 20 minut, ale hlídáme, až bude nahoře taková kůrčička je to hotové.

Doufám, že jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně, a že vám bude chutnat :o))

Kateřina Urbanová (Kačer)