Pátek 20. června 2025, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Shepherd Pie alias Pastýřský koláč

Kateřina Urbanová (Kačer)
  13:51
diskuse (146)

Sami Angličané se již začínají vracet ke své tradiční kuchyni, hlavně hovězí, skopové na nepřeberné množství způsobů. Je to dobře, i když jsem ze začátku byla tak trochu na rozpacích, když mně maminka mého anglického přítele pohostila čímsi čemu říkají "Hot Pot", což je taková neslaná, nevzhledná (s odpuštěním) kejda, sestávající s vařeného hovězího masa, brambor, mrkve a silně to připomíná nemocniční stravu.
Vzhledem k tomu, že jsem byla u Brianových rodičů poprvé snědla jsem to (já tedy, protože jsem slušně vychovaná, sním všechno, co hostitelka uvaří), ale nedalo mi, abych v nestřeženém okamžiku nenabrala hrst soli a vysypala ji do talíře, poznámku o tom, že by to chtělo trochu česneku jsem raději spolkla. Smutně jsem pošilhávala po párečcích s bramborovou kaší, které jedli ostatní.
Brian mi potom vysvětlil, že nikdo u nich "Hot Pot" nejí, ale maminka mi chtěla připravit něco typicky anglického..." Ta radost! Nicméně recept o který se s Vámi chci podělit je opravdu výborný a sní se více méně na posezení.
Takže původní Shepherd s Pie se připravoval ze skopového masa, proto je patrně v názvu "pastýřský", postupem doby si ho lidé začali připravovat i s hovězím masem, které mám radši (ovečky mám sice ráda, ale ne na talíři). Receptů na "šeprda" je spousta, ale ten, který uvádím je rodinným receptem mého přítele.
Přeji vám dobrou chuť a doufám, že se najde alespoň jeden statečný spoluzvířetník, který tento recept vyzkouší :o))

Budeme potřebovat:
cca 500g mletého hovězího
2 středně velké mrkve
2 cibule
5 stroužků česneku
kostka hovězího bujónu
konzervička rajského protlaku
pepř, sůl, worchestr
brambory (stačí 6 velkých brambor)
mléko
máslo... zkrátka uděláme bramborovou kaši

Cibule nakrájíme na kostičky, česnek rozmačkáme, mrkev nakrájíme na tenčí kolečka (pokud je to mrkev tlustá tak kolečka ještě rozčtvrtíme), vše hodíme na pánev s trochou oleje a mícháme a smažíme až cibule zesklovatí.

Přidáme mleté maso, které rozklofáme vařečkou na co nejmenší kousky.
Smažíme až se maso úplně zatáhne a nevidíme žádná červená místa.

Potom tam dáme rajský protlak, asi tak 2 lžíce worchestrové omáčky, osolíme, opepříme.

Mezitím si připravíme hovězí bujón, kterým přelijeme směs v pánvi (asi tak 1/4 litru) a vaříme až se bujón trochu vyvaří.
Potom, vysypeme obsah pánve do větší zapékací mísy, zjistíme obsah "vody", směs nesmí plavat, ale nesmí to být ani sušina, kdyžtak přelijeme troškou ze zbytku bujónu. Zarovnáme a navrch rozprostřeme bramborovou kaši.
Dáme zapéct do trouby na zhruba 15 - 20 minut, ale hlídáme, až bude nahoře taková kůrčička je to hotové.

Doufám, že jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně, a že vám bude chutnat :o))

Aston Ondřej Neff
20. 6. 2025

Nastala sezona skandálů (bude hůř).

Jan Ferenc
20. 6. 2025

Za Izraelem jednoznačně stojí i Česká republika.

Jan Bartoň
20. 6. 2025

Rusko napadlo Ukrajinu a je agresorem, Izrael napadl Írán.

Ondřej Neff
20. 6. 2025

Napůl ostříhaná hlava budí pozornost.

Ivo Fencl
20. 6. 2025

Výbor z Foglarova deníku přesto právě vychází

Václav Havlíček
20. 6. 2025

Fotbalová Sigma Olomouc je blízko novému majiteli. Hlavní akcionář klubu, spolek SK Olomouc Sigma...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Markéta Vondroušová postoupila na tenisovém turnaji v Berlíně do semifinále. Tunisanku Uns...

Petr Koten
20. 6. 2025

Zatím si na EuroBasketu v Brně vedou parádně. České reprezentantky nedaly šanci ani Portugalkám a...

herp Petr Heřmánek
20. 6. 2025

V parku National Mall ve Washingtonu se objevila socha s nápisem „Dictator Approved“ (Schváleno...

Lidovky.cz, ČTK
20. 6. 2025

Jannik Sinner je bezesporu geniální tenista. Talent však ukázal i v hudebním světě. Podílel se na...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz