17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Shepherd Pie alias Pastýřský koláč

Někdo by řekl, že anglická kuchyně jsou hlavně "fish and chips" neboli obalovaná smažená ryba (mám dojem, že treska) s hranolkami. Není tomu tak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 15.6.2006 9:39

Dobré vločky jsou i žitné

Děckám dělám něco podobného, je to strašně jednoduché. Pytlík vloček vysypat na vymazaný plech, postříkat jednou větší tubou Salka nebo Pikaa, péct, průběžně míchat. Po chvíli přidat slunečnicová semínka a nakonec rozinky.

terra 15.6.2006 13:26

Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

Jen na okraj - pohankové vločky moc dobré (i když někdo pohanku nerad, hlavně pokud ji před úpravou zapomene prolít hrozivým objemem horké vody). A prý to funguje i proti žilní nedostatečnosti (rutin v pohance). Zatím mohu posoudit jen chuť, nedostatečný jsem všelijak, žilně, zdá se, nikoliv.:-) 

tojefuk 15.6.2006 9:14

Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

Děkuji za recept! On to určitě někdo použije. Nebo aspoň slíbí použití a bude se poťouchle šklíbit! Já jsem skromný, nemusím všecko mít! Vločky jsem koupil na podzim psům - konzerva byla asi hyn, zvraceli, dostávali vařený vločky s rýží a vývarem, aby to vůbec vzali do huby. Zbytek vloček dostali sýkorkové a ostatní lítací somráci za okno, neboť koňa nemám!

Stálá otázka: Proč se směsi sušených přírodnin říká müsli?

 

zana 15.6.2006 10:38

Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

abys měl na co müslet ;-D

tojefuk 15.6.2006 10:59

Re: Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

Dík, tohle mně nedošlo! Hlavně že jsem byl zase a jistě správně poučen! Člověk se celý život učí a stejně umře blbej! Nevím, kdo to řekl, ale je to pravda!

JoVo 15.6.2006 12:40

Re: Re: Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

:-/Jeden kolega říkal, že myslet (nebo müslet) znamená slušně řečeno nic nevědět:-/Protože často myslím, tak si myslím, že opravdu nic nevím!;-(

tojefuk 15.6.2006 13:05

Re: Re: Re: Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

A na co často myslíš?

JoVo 15.6.2006 13:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

:-D:-D:-DNa cukety!!!:-D:-D

LENKA S. 15.6.2006 10:47

Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

TAK TOHLE JÁ DĚLÁM UŽ CELÁ LÉTA, KDYŽ HOLKY ZAČALY CHODIT DO ŠKOLY A ŠKOLKY A ODMÍTALY MI RÁNO SNÍDAT. ( DNES JIM BUDE 24 A 23!)KAŽDÁ S SEBOU DOSTALA  TUHLE MLSKU DO SKLÍNKY OD PŘESNÍDÁVKY. LŽIČKU ANI NEPOTŘEBOVALY. JENŽE... JAKMILE NĚKTERÝ SPOLUŽÁK JEN OCHUTNAL, BYLY HOLKY BEZ SNÍDAŇOSVAČINY. MOC TO VŠEM DĚTEM  CHUTNALO A JÁ PAK NA ROD. SCHŮZKU MNOŽILA RECEPTY PRO RODIČE OSTATNÍCH DĚTÍ. MOC TO VŠICHNI CHVÁLILI.

gabinas 15.6.2006 12:54

Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

My děláme s sebou na výlety vločky nepražené, jen zalité salkem, obohacené nasekanýma oříškama, slunečnicovýma semínkama případně rozinkama a já tam teda zbožňuju nasekané sušené švestky - stačí pár lžiček téhle směsi a je po hladu a ještě je to dobrůtka :-) 

tojefuk 15.6.2006 13:09

Re: Re: Tojefuku - apropó VLOČKY

Technický dotaz: kolik nápojů potřebujete, abyste po té energetické lahůdce mohli mluvit?

Lída Š. 15.6.2006 7:49

Hmmmmm

Teda Kačere, to vypadá moc dobře:-P:-P:-P

Alča 15.6.2006 7:23

Jéjda, Kačírku,

to vypadá náramně dobře, já takovou směsku ze sekané (ale míchané) dělávám na těstoviny. Jenom jeden dotaz: opravdu je tak důležité to zapečení? Mně se jeví, že bez toho by to bylo také chutné a hlavně kratší. Navíc jsou u nás problémy s jídlem, které je vlastně "už hotové" a dává se jen zapéci - většinou ho hladi snědí ještě před zapečením....;-)

Iva 15.6.2006 8:59

Alčo :-))))))

ti snědí hladi mě dostali;-D;-D;-D;-D;-D;-P

Kačer 15.6.2006 9:27

Alčo

Můžeš to zkusit bez zapečení, ale když to zapečeš tak ta šťáva probublá kaší a je to moc dobré. Nezapečené jsem nezkoušela :o)

tojefuk 15.6.2006 6:54

Dobré ráno, Mlsotníci!

Tolik mrkve, není to moc sladký? Dušená mrkev je můj sen. Zlej! Ani hrášek to moc nevylepší!

Madlo, tarator, tzatziky - když ono to zní tak světově, že je to hned o polovinu dražší než okurky s jogurtem! Mangold - nepojedu na Pankrác kvůli lupení! Jinak nic proti němu. Fascinuje mne tvůj technologický postup - protáhnout něco něčím! Já bych něco protáhl tak leda pode dveřma nebo roštím ( rybu né! ), ale v mouce bych rybu vyválel. A když do mouky přidáš koření, práškový česnek, papriku...atd., smažíš do zkřupavění kostí, pak kaše zdržuje! Ostatní přílohy taky.

zana 15.6.2006 9:00

ad mrkev

SouhlasR^ Mrkev radši schroupu syrovou, i když jinak se mi ten recept líbí, zapečenou brkaši můžu. Asi to testnu.

madla 15.6.2006 9:56

Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Tak samozřejmě k lupení přibereme brambory, jahody, bylinky či natě,kytku a další čerstvé a české výpěstky, jezdit na tržnici jen pro mangold by byla zhůvěřilost. Mouky na rybě nesmí být moc, není to jako když děláme řízky a mouka je pro trojobal důležitá, proto jen lehce protáhnout nebo poprášit. Jestli mouku obohatit dalšími příchutěmi, to je věc chutí a zvyklostí, ale k tomuto receptu doporučuji jen tu osolenou a opepřenou, aby se chutě nepraly. Samozřejmě vypražit tak, aby kosti přestaly být nebezpečné. A nakonec, ale to nejdůležitější - mnou popsané brambory ani vzdáleně nejsou bramborovou kaší. To nesmí být patlanina, pozor! Ono celé to jídlo je na talíři i hezké. Takže - oloupané brambory pokrájet na čtvrtky, do polouvařených se nasype natrhaný (nekrájet) mangold, po dovaření se slije voda, 2 - 3x se s tím vším zatřepe a je hotovo. Další velmi ladící úprava brambor k rybě: místo mangoldu nebo špenátu přidat pokrájené hlávkové zelí, další postup stejný. Opět další: do uvařených slitých brambor přisypat hodně, ale hodně, posekané petržeklky (lepší je naťová než kudrnka, víc voní a je i chuťově výraznější) a nasekaného, ne utřeného, česneku. Opět protřepat, a je hotovo. Já, a už jsem to tu někde psala, mám raději tento způsob: k  zesklovatělé cibulce přidám opět nahrubo nebo na plátky nasekaný česnek, osmažím, dám špenát nebo mangold, podusím. Do toho přisypu vařené brambory, zlehka promíchám a s přáním dobré chuti servíruji. Zkuste to, a zjistíte, že zejména v létě, mnohdy ani na maso nebudete mít chuť.

aida 15.6.2006 10:24

Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Moc hezký, ukládám, vyzkouším. Hlavně to zelí mě zaujalo, to jarní máme moc rádi.

terra 15.6.2006 13:22

Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Všem a zvláště Tojefukovi, i když už je tak spíš poo... Ale nedá mi to - jsem tu coby advokát bulharské studené polévky řečené TARATOR. To nejsou okurky s jogurtem. Základní předpoklad je hluboký talíř a pár kostek ledu. Nahrubo nastrouhaná salátová okurka a drcené vlašské ořechy. Do zálivky patří kyselá smetana ( a tu mají Bulhaři  - no mňam), sůl a česnek v množství podle chuti a otrlosti. A když sedíte na ostrově Nesebar, pěkně prohřátém... s nějakou tou byzantinskou pamětihodností za zády... Sakra, že já mám letos tu dovolenou až v srpnu:-(. Krásné dny přeju.

tojefuk 15.6.2006 13:34

Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Nevěděl jsem, co je tarator, bylo to blízko sebe s tatzikama. Dík za vysvětlení. Stejně si dám okurky+ocet+cukr+pepř, je to hned a nezlomím si u toho jazyk.

JoVo 15.6.2006 13:41

Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

:-DDotaz pro tejefuka. Tu okurku na jemné plátky nebo nastrouhanou?:-P

tojefuk 15.6.2006 13:46

Re: Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Když je u toho mladej - strouhanou, nepokecá se tolik! Jinak to je fuk!

tojefuk 15.6.2006 13:50

Re: Re: Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Zase jsem to vzal fofrem, takhle se tady recepty nepíšou! Znova: 4 deci vody, 2 PL krystalu, ocet přilívám po troškách - každá flaška jinak kyselí. Nesmí svírat v ústech! Ostatní podle chuti. Cuketu bych tam nedával, i když na ni pořád myslíš. Na cos myslel zamlada?

JoVo 15.6.2006 13:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

:-DNa děfčata!:-D

tojefuk 15.6.2006 14:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

To se mně ulevilo!

Kardiak 15.6.2006 19:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Jo,to asi každej kluk.Ale nejsem si jistej,že se tomu ještě dalo říkat myšlení.;-P

terra 15.6.2006 15:36

Re: Re: Re: Dobré ráno, Mlsotníci!

Ale vždyť já obyčejně taky. Prostě obyčejnej, okurkovej salát... A i bez těch Byzantinců se obejdu, když jde do tuhýho:-D

LENKAS. 15.6.2006 6:52

TAKOVÉ DOBROTY HNED PORÁNU:

MÁÁÁÁM HLÁÁÁÁÁÁÁD ŘVU SPOLU S NAŠIMI UJEČENÝMI RORÝSÍMI MRŇATY. JDU SE NASNÍDAT.

tojefuk 15.6.2006 6:57

Re: TAKOVÉ DOBROTY HNED PORÁNU:

DOBREJ NÁPAD! MNĚ SE ZAS NECHTĚLO NIC HLEDAT, MÁM HLAD TAKY A KE SVAČINĚ BURÁKY! DNESKA SI ZAS BUDU UŽÍVAT!