8.10.2022 | Svátek má Věra


MLSOTNÍK: Rumfordská polévka

18.4.2006 15:54

Pamatujete? Boženka Němcová: V zámku a v podzámčí. Panstvo vařilo pro chudé polévku. V nejmenším kotlíku byla ta nejlepší pro panstvo a chudé děti. A ten největší kotel té nejřidší polévky byl pro ty nejchudší - žebráky.

Takže vězte - hrabě Benjamin Rumford se narodil r. 1753, vlastním jménem Thomsen a byl to americký fyzik! Kuchařem nebyl ani zdaleka, ale dá se předpokládat, že byl mlsoun a do kuchaření se rád pletl a dokonce v něm dokázal uplatnit i tu fyziku. Tak např. prý už v r. 1804 vyzkoumal, že vaječný bílek je velmi špatným vodičem tepla a okamžitě to vyzkoušel (úspěšně) při zapékání zmrzliny do sněhu z bílků!

Své fyzikální teorie uplatňoval i při návrzích "moderního" kuchyňského zařízení včetně odvětrávání a vydal na toto téma i několik knih. Nejzajímavější prý vyšla v Paříži už r. 1804 pod názvem "Politické, ekonomické a filosofické eseje" a obsahuje i 29 tabulek a vyobrazení nejnovějších modelů sporáků a jiného kuchyňského zařízení.

A tenhle pan Thomsen vstoupil do služeb bavorského kurfiřta a když v Bavorsku, v důsledku neúrody, začal hrozit hladomor, začalo panstvo, na Thomsenův popud a podle jeho receptu, vařit pro chudé velmi hustou polévku. Rozdávali ji zdarma, hladomoru bylo zabráněno a fyzik Thomsen si tím vysloužil titul hrabě Rumford.

A Rumfordská polévka byla vlastně polévka zeleninová, zahuštěná kaší ze žlutého hrachu, s přídavkem brambor, krupek a osmahnuté slaniny.

Zmínka u Němcové svědčí o tom, že se její používání hodně rozšířilo, takže recept měl asi mnoho variací, ale důležité bylo, že to byla polévka výživná, zahřála a mnohým lidem pomohla přežít.

Zuzana Chlumská (Rpuť)







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !