30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ratatouille

Ve Francii máme letní slogan: Pro vaše zdraví denně 5 druhů ovoce nebo zeleniny!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra-san 26.6.2009 12:00

Re: OT - kotěcí hlášení

:-DKapitálizmus to přežije, ale to kotě by nemuselo. A firma to bude mít dobré  "na výsostech" u CD:-D

Karolína 26.6.2009 12:19

Re: OT - kotěcí hlášení

Jakoubku milý, ono se samo stejně nikdy nic neudělá, takže bude zase jeden prodloužený večer či pracovní nasazení o víkendu a je to v pořádku, ale to kotě za to stojí!!!!

Beda 26.6.2009 14:04

Karolíno!!!

jestli je kotěti 4-5 týdnů a je dobře živené - je vysoce pravděpodobné, že je/bylo kojeno!!!!

poohlédněte se dobře  (VELMI dobře!)  kolem, jestli někde není jeho mamka, které se "jen" zatoulalo -  abyste jí děťátko nesebrali... pokud najdete - počkat do odstavu a pak teprve mimís do nového domova... a maminku vykastrovat

no, ona by si obratem pořídila nové, ale třeba by už takové štěstí nemělo:-( a byl by na svěrě další ubohý bezdomoveček, kdoví s jakým osudem:-/

Beda 26.6.2009 14:07

jinak,

naprosto chápu tvé  "Dneska teda moc práce nikdo neodvedl. Nikdo nic nedělá, pořád chodíme kontrolovat a pozorovat kotě" :-)R^VVVVVV

Rpuť 26.6.2009 14:23

Re: Karolíno!!!

Bedásku, já se obávám, že jestli jim tam tolik hodin "mňoukalo auto", tak tam máma nebude. Buď je mimís dovezenej-vyhozenej/ztracenej nebo máma uhynula. Jako třeba tenkrát Ťíťovi. Hlavně, že to dobře dopadlo:-)

terra-san 26.6.2009 14:45

Re: Karolíno!!!

Mám podobný dojem - pokud by máma kočka byla na doslech, nenechala by ho tam, protože kočky jsou schopné vylákat své zapadlé/ztracené/schované potomky prakticky odkudkoliv. Jestli se ale vydalo na delší výlet a ztratilo se, tak je mu u Karolíniných lidí líp...najít za těchto podmínek jeho biologickou mámu by se skoro rovnalo zázraku. Kdyby krmení vázlo, dá se koupit kotěcí "sunar", pít z misky už určitě umí... Je to trochu větší energetická a vitamínová puma pro malé kotě než Tatra, i když Tatra je taky schopná náhražka. Držíme palečkyR^

Apina 26.6.2009 15:19

Re: Karolíno!!!

Terro-san, určitě máš pravdu, když to tak čtu, vzpomněla jsem si na naši Micinku před spoustou let, když se narodil náš Micánek. Za pár dní už trajdala ven a docela daleko, ale jak jsme vzali jejího potomka do ruky, vždycky se strašně rozvřískal a v tu ránu se Micinka zhmotnila ať byla kde chtěla, běžela se podívat, kdo to jejímu synáčkovi ubližuje. My ho přitom zvykali na lidskou ruku a hlazení. Ale ta starost kočičí mámy, ta z ní přímo čišela.

Tudíž, kdyby byla u tohoto kotěte jeho máma na doslech, určitě by nějak zareagovala. Ale story obdivuhodná, jak jeden přijde ke kotěti;-)

štětinka 26.6.2009 10:35

Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

miluju zeleninu a věřím, že to bude dobré. Určitě vyzkouším! Jednoduché a dostupné. Nemám ráda recepty, kde jsou suroviny, co doma běžně mívám a využívám.

p.s.: Kdy už půjde vlízt na Zvířetník normálně?;-(

aida 26.6.2009 11:05

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

S dovolením se připojím ke chvále, ano, přesně tohle je jídlo podle mého gusta, občas ho vařívám a ani nevím, kde jsem ten recept kdysi našla.

P.S. Mě lezení na Zvířetník problémy nedělá, máme Mozzilu Firefox.

Jinak, musím se pochlubit, včera jsem vytvořila jinou "šmakuládu" - byly u nás v Albertu v akci pěkné bílé řecké papriky za dobrou cenu, tak jsem jich hromadu koupila. Ty papriky se zbaví stopky a semínek a pak plní směsí postrouhaného balkánského sýra, tvarohu, vajíček a bylinek. Dají se péct - buď jen tak, pokapané olejem a mírně podlité vodou (takhle to dělám obvykle) nebo polité naředěnou passatou. Ještě jsem tam přidala pár stroužků mladého česneku, asi 2 - taky mladé - cibule, pokrájené, a několik větviček různého bejlí z balkónu (bazalka, saturejka, tymián). Přecpali jsme se naprosto nehorázně , každý z nás si dal tak 3-4 kousky, moc dobré to bylo.

aida 26.6.2009 11:15

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Jo a lilek (jedna ze základních složek ratatouille) a já, to je jiný příběh.;-) Lilek totiž můžu vždy a v jakékoli úpravě, takže týdně pár kousků kupuju (už se mi doma smějí - "a maminko, nezapomněla jsi na lilek?") Nejlepší recept (jen minulý týden jsem ho dělala 2x) je tady - zkuste, nebudete litovat. Nebo tenhle, ten jsem dělala předevčírem, to je fakt dobrota dobrot. Nebo jen opražený, pak zalitý olol, smíchaný s drobně posekaným česnekem a petrželkou, mana nebeská. Nebo melitzanosalata, mňam.

A vůbec, teď mě napadlo, že zbytek rodiny nebude přes víkend doma, asi vyrazím do obchodu na lilek. ;-)

terra-san 26.6.2009 11:55

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Tak jsem ani netušila, kolik variací na téma "lilek" vlastně znám a občas i vařím, a že se některé jmenují tak "nóbl":-D Jenže taková lilková smršť jakou popisuješ, Aido, by mi tuhle skvělou zeleninu asi poněkud...no, asi už bych ji neměla tak ráda. Všeho moc škodí. A ostatně, u nás doma stejně většina lilků skončí "nastudeno" naložená v caponatě. V té se totiž můžeme hromadně ujíst (hlavně od té doby, co jsem "vychytala" pečení domácích ciabat) i když tedy rozhodně nejevíme sklony k vegetariánství a hodláme zůstat všežravci. Nicméně je lilek zelenina skvělá. 

aida 26.6.2009 12:16

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Naprosto souhlasím, nic se nemá přehánět (jen já mám holt takovou nějakou dočasnou lilkovou úchylku, ono to zas přejde, moje rodina tuhle "vácheň" se mnou nesdílí a je nuda vařit jen pro jednoho).

Karolína 26.6.2009 11:25

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Aido díky za tento recept! Už vím, co budu vařit o víkendu! Přednosta má nějaké bídné testy z krve, objevilo se mu kdeco a tak drží dietu. Bohužel by měl držet diety 3, které se vzájemně vylučují, takže netuším, co budeme doma vůbec jíst! Ale zeleninu, balkánský sýr, tvaroh - to si, myslím, může, takže to hned vyzkouším. A nějaké těstoviny jen tak s olivovým olejem nebo bazalkovým pestem a navrch kousek parmazánu, jo, teď to bude s kuchyní trochu složitější! Letní čas grilování je tu a on maso nesmí a už vůbec ne takhle připravené a už vůbec ne vepřové.......... No, tak mu uvařím tu dietu a vyrazím k sousedům na kus voňavého prasátka, snědeného za rohem, aby mu to nebylo líto!

aida 26.6.2009 11:53

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Karolíno, zapomněla jsem to napsat - český balkán doporučuju nejdřív "odslanit", tj. vymáchat aspoň 2x po hodině, hodině a půl ve vodě, pak je dobrý. Samozřejmě, že třeba originální feta je lepší, ale pro mě je moc drahá, kupuju ji jen občas.

A ad grilování - zkuste si opéct nějakou zeleninu (třeba ten "můj" lilek, dopředu nakrájený, posolený a "vyplakaný"), to je fakt dobrota, nebo třeba cukety v podobné "předpřípravě". A co je fakt bomba - čerstvý ananas na plátky.

P.S. Jakou má přednosta diagnózu, co smí a co nesmí? Třeba bychom tu společně na něco přišly. Moje maminka a můj hodně dobrý kamarád totiž taky mají cosi od doktorů předepsané a dlouho jsme to řešili.

MaRi 26.6.2009 12:03

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Aido, prosím prosím, pouč děvčicu z vesnice, které se nechce hledat, co je to PASSATA????  Jinak fšecky recepty zde uvedené můžu a lilek láká, jen kuchtička zatím nesebrala odvahu....

a masojídkům otázečka: to by nešlo pláteček masínka na polovinu talířku a zeleninku na druhou - aha?

aida 26.6.2009 12:13

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Passata jsou prostě "propresovaná" rajčata bez semínek a slupek; není to rajský protlak, ten už je zahuštěný. Jestli máte někde nablízku drogerii D+M, mají tam biokoutek a sedmička, tj. 0,70l, láhev passaty tam stojí jen asi 25 korun a je moc dobrá (jinde totiž stojí až 2x-3x tolik).

A ad dotaz na masojídky - přesně tak to poslední dobou doma děláme, já, manžel a dcera si to dáme "bez" a synkovi opíkám stejk.

Karolína 26.6.2009 12:29

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Aido ananas na grilu - úúúúúúžasný, děláme také! Já mám potravinovou alergii, čili papriky čerstvé nesmím, ale grilované to je taková mana nebeská! Grilujeme mladé cukety, lilky, rajčata, jablka, to vše známe a praktikujeme, protože u nás když se v altánu griluje, sejde se hafo lidí a pak to teprve má ty správné grády. Ugriluje se kdeco! Olivový olej s dobrým kořením je základ vynikající grilované zeleniny, třtinový cukr pak dodá moc príma chuť ovoci. Kapička rumíčku lékařského...........

Taky "máčím" český balkán, taky, ale já raději tu fetu! Vozím si ji z Německa z tureckých obchodů balenou v plechové pixle a každý ten plátek je ještě extra v mikrotenu. Je výborná a za hubičku!

Diagnóza přednosty? Víš, raději bych tady ne! On je totiž dokonale informován o všem, co já tu napíšu a nechci, aby mi doma vyčetl, že tu veřejně probírám jeho zdraví! Kdyby nebylo těch, co mu vše pěkně zatepla vyslepičí, tak snad, ale za těchto podmínek - na Hadech máš můj e-mail, tak mi, prosím, napiš, případně Zana, Vave - všichni ho znají! Není problém! A ráda uvítám recepty z této oblasti. V dietách sice problém nemám, zdroje jsou dneska obrovské a taky trochu se v tom pohybuji i profesně, ale každý ojedinělý recept je dobrý!

aida 26.6.2009 12:38

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Jj, mrknu na Hady a ozvu se, ale asi až později na večer, právě přišlo moje mladší dítko domů (dnes vycházela z 9. třídy a měli to prý dost povedené) a jelikož jsem ráda, že o mě pořád stojí, jdu se jí věnovat.

Karolína 26.6.2009 12:43

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

To chápu! Já stejně odcházím, vypínám počítadlo a protože jsem 2 víkendy nebyla ve své milované chaloupce, už prchám a BEZ POČÍTADLA!!!! Čili na příjmu budu až v neděli večer. Pa všem a krásný víkend přeji!!!!!

Jakub S. 26.6.2009 13:17

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Ananas na grilu - dělají tady v jedné malé lepší viet restauraci, ale to je NĚCO!

A na třtinový cukr jsem postupně přešel obecně. To je snadné. Už ani nebývá o tolik dražší, a stejně - kolik cukru jeden spotřebuje? A u Mlsné kočky už po mém probrání s nima se najednou na stolcích objevily ještě druhá cukřenka - s hnědýma krystalkama...tak mě to zahřálo. A v pizzérii u řeky už umějí servírovat belgická piva... no jak na člověka přece někdy krásné holky dají!! Jenom dyby ve všem... no nedá sa.

terra-san 26.6.2009 15:00

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Tak jo, tak já to tedy řeknu: já ananas na grilu nerada. Strašně. Zeleninu ano. Ale s tím žlutým oválným "čudem" jsme si nějak nepadli do noty - taky, proč bychom museli mít všichni stejné chutě:-D

JanaBa 26.6.2009 15:22

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Já to taky řeknu! Cerstvý ananas ano, opečený nééé.

Jenda 26.6.2009 23:44

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Opeceny jsem nezkousel, zavareny mam rad, syrovy me chutnal tak jedine v Dominkansky, jinak mam pocit, ze se me to pokousi stravit jazyk.

aida 26.6.2009 17:48

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

Jistě, to je úplně v pořádku, nemůžeme mít všichni stejné chutě, to by bylo divné. ;-)

Tak, a jsem sama doma, tatínek odjel za přízní do Třebíče (mají tam zítra na Kuchyňce dračí závody, takže prý bude pomáhat koučovat tým našeho šváry), a diťátko právě odešlo na oslavu konce roku, snad se moc nezruší (všichni), budou slavit u naší babičky na zahradě (je to tady kousek přes kopec). Udělala jsem jí s sebou velikánskou krabici "šopáku", snad z šesti okurek, desíti rajčat a z pořádné dávky česneku, balkánského sýra, vajíček a olol. Sobě jsem si udělala taky jeden talíř, jdu na to. ;-)

Pěkný večer všem.

HanaW 26.6.2009 18:50

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

A co takhle toto - recept naprosto od oka. Lilek se nakraji podelne na tensi platky, zasoli, necha vypotit a pak se otre. Pote podusit na olivovem oleji. Vychladle potrit pomazankou dle fantazie. Zaklad jemne nadrobeny, soli zbaveny balkansky syr, rozetreny s tvarohem, maslem, Lucinou - co po ruce - ochuceny bylinkami (ja jsem zavislak na cerstvou bazalku), ale krapet maty by nezaskodilo, cerstvy tymina taky dobry, ale opatrne, pripadne neco sardelove pasty, treba par kaparu, urcite sekanou zelenou petrzelku. Lilkove platky pripadne prolozit trochou odkapanych na jemno posekanych kapii, chcete-li se rozsoupnout, tenoucky platek prsutu, potrit pomazankou vlastni fantazie, zarolovat, spichnout paratkem a nechat odpocinout. Po vychladnuti privest na pokojovou teplotu, posypat jemne usekanou petrzelkou a zakapnout citronem - ten citron to jisti - dobry na nekdy horkou chut lilku. Pripadne zakapnout jeste olivovym olejem, lec netreba. Pripadne mozno i lilek pred zabalenim posypat necim ostrejsim. jak rikam, je to od oka.

HanaW 26.6.2009 18:53

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

8-o Tymina =  tymian

aida 26.6.2009 19:16

Re: Tak tohle je jídlo přesně podle mého gusta!

To vypadá moc pěkně! Příležitostně určitě vyzkouším, něco takového mě vůbec nenapadlo.

Xerxová 26.6.2009 10:02

hezký den

hezký den všem Zvířetníkům a zvířátkům :-), těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nejVV

Od rána jsem byla ve škole v poklusu, před chvilkou pustím PC a nic... Mrtvo... Tak mi kolegyně půjčila svého letitého noutbůčka, abych si mohla tady poplakat. Nemá českou klávesnici, ale docela se trefuju :-)

Zeleninu teplou moc nemusím  (ale lečo nebo dušenou mrkvičku k masu můžu)

Louk 26.6.2009 9:58

No, na můj vkus je receptík

poněkud ehm dietní? ;-D Ale to nic neubírá kouzlu počtení. Jak mě jinak popisy v knihách nudí, o jídle mě baví číst. A náhled do historie a potravinové globalizace je zajímavý. Dneska už se těžko představuje, že se naši předci obešli bez brambor a rajčat a paprik a taky rýže atd. Obilné kaše, luštěniny a tuřín? Panstvo s nadívanými křepelkami nestrádalo, ale chudina? Ani nevím, jestli bych chtěla středověkou běžnou krmi ochutnat. Zlaté barvité popisky ;-P.

Bubu 26.6.2009 10:47

Re: No, na můj vkus je receptík

Málo masa, povídala moje mlsná huba ;-) Jakoukoli teplou dušenou zeleninu moc nemusím. I lečo dělám takzvané rychlé, abych pod zubem cítila, že do něčeho koušu.

Sice to vařit asi nebudu, ale dozvěděla jsem se, jak vypadá pravé(pravá) ratatouille. :-)

I když můj nejdražší by si asi dal. Tak že bych mrskla zeleninu do kastróla a zatímco se ratatouille dusí, umístila si pod gril kotletku s rozmarýnem...? Ano! Myslím, že takhle by to mohlo být opravdu výborné.:-)V