3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pravý montanský pstruh po česku

Na recept jsem narazila v jedné detektivce a vzhledem k tomu, že vypadal jednoduše a chutně, tak jsem ho mírně poupravila a vyzkoušela. A bylo to jedlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub S. 30.8.2008 23:51

Nále právě že oni už přesně takového, dokonce z rodiny, měli, dlouho.

Před týdnem mu (10) něco náhlého objevili a rychle to pokračovalo, že se nedalo nic dělat... a ten byl velice ukázněný a přátelský.

Pitrýsek 31.8.2008 14:19

Re: Nále právě že oni už přesně takového, dokonce z rodiny, měli, dlouho.

Je mi líto, že předchůdce štěňátka tak rychle odešel za Duhový most. Tož všichni.. A jsem opravdu moc ráda, že se mimísek dostal do rodiny, kde tomuto plemeni rozumí. Kéž i tomuto štěňátku se dostane dobré výchovy a bude z něj  prima kamarád rodiny i sousedů.

Fallowa 30.8.2008 14:45

Re: Re: Vetík - ?

nebo jiný výraz pro vetaje?Ale black and white bych brala taky:-)!

LENKA S 30.8.2008 14:34

OT PRO JAKUBA

JAKUBE.  DRÁTOVÍ  TRPHAJZLÍCÍ  SEŽRALI   PODSTATNOU  ČÁST   TVÉHO  EMÍLKU,  TAKŽE  VŮBEC  NETUŠÍM,  CO  JSEM  TE  VLASTNĚ.  ZAČÁTEK  BY  BYL, ZBYTEK   ZMIZEL V  DRÁTECH  NEBO   JE  V  TVÉM PC.  ZKUS  TO  PROSÍM POSLAT  JEŠTĚ  JEDNOU.

baty 29.8.2008 21:08

tak jsem si dala po svačince Záhadu modrého vlaku

od Agáty, co jsem si včera přinesla z obecní knihovny - zjistila jsem, že už jsem to viděla dvakrát jako film se Suchetem, ale skleróza je dar, stejně jsem byla napnutá.

Ale proč to píšu - skrzevá překlad, 1999, poměrně slušný, jen se tam žena jednoho lordského syna nazývá vážená paní XY, zatím co její choť správně ctihodný pan XY. Ale PAK TO PŘÍŠLO - sedí slečna v roce 1932 s Poirotem v parku u kasína v Nice, vystrojená jaksepatří a "pohrává si se stínítkem proti slunci a jeho hranou ryje do písku rozmanité drobné obrazce"vaúúúúúúú, paní překladatelka nemá tuchu, že moje maminka a její vrstevnice nosily ještě i ve třicátých letech v slunečním úpalu k rozkošným šatkám klobouček a SLUNEČNÍK, jehož špičkou, obyčejně bambusovou, kostěnou nebo jinak ušlechtilou stejně jako rukověť, se dalo rýt do písku. Je vidět, žer slovníky dělají chlapi a nemají o mnoha věcech páru.:-P

Matylda 29.8.2008 21:56

Re: tak jsem si dala po svačince Záhadu modrého vlaku

Ó ano, slunečník, to byla věc... jen dneska si to v městské hromadné dopravě neumím představit. Ale stejně jsem si letos z Itálie dovezla vyšívaný slunečník, protože jsem ho nutně potřebovala a můj muž to moje trdlování kolem slunečníku plně chápal:-)

baty 29.8.2008 22:05

Re: Re: tak jsem si dala po svačince Záhadu modrého vlaku

to je dobře, že v příslušných krajích ještě žijí slunečníky. Takže ne, abys " hranou tohoto stínítka proti slunci ryla v písku", to ti povídám! Musí být krásnej, mně dovezla kdysi z Brugg dcéra slunečník o průměru cca 30 cm z bruselské krajky a je to moje nejoblíbenější koukání, stojí vedle televizoru, lampa za ním a většinou je zajímavější, než to, co je k vidění v bedně.

Jakub S. 29.8.2008 23:49

A já jsem ho neviděl! To musím, belgické čokoládky a krajky - ó!

A kdybys viděla, jak Matyldě item Bubu slušely ty echt ženské šatečky z dob kloboučků od Oulíkové - tak by ti bylo jasné, že tydle roby prostě slunečník  m u s í  mít - conditio sine qua non. Dnešní MBA (viz výklad níže) by převedli: přes to vlak nejede...

Pitrýsek 30.8.2008 23:33

Re: Re: Re: tak jsem si dala po svačince Záhadu modrého vlaku

jééééé, slunečníček z bruselské krajky. Nemám slov.. nepřávidím, surově závidím..

Fallowa 29.8.2008 20:50

Ježkovy voči,

teď jsem se teprve dostala na PC a tady je takovej úžasnej MlsotníkR^!Pstruh i bonbonky vypadají mňamkózně a co teprve ty detektivky - údajně pokleslý žánr,který já miluju.No,vážení,Dalgliesh je snad fešák,ale co třeba Phil Marlowe,lord Petr nebo Carrella z 87revíru?Mám ráda soudce Ti,Hercula Poirota,Maigreta,Lewa Archera i Sherlocka Holmese:-).Ovšem největší gurmán je bezesporu Nero Wolfe.

zana 29.8.2008 21:03

Re: Ježkovy voči,

Jo, ti jsou fajn všichni ... nakonec ani starej dobrej Sherlock nebyl k zahození:-)

štětinka 29.8.2008 21:06

Re: Ježkovy voči,

nic si z toho nedělej, já taky čtu až teď,ale ještě musí obejít zvěřinec. Pstruha já mívala moc ráda, dělala jsem ho jen tak s citonem a kmínovou moukou, už jsme ho léta neměla, je dost drahý Toho pangasuse mi mamka občas koupí a my ho máme moc rádi, je to obrovský flák ryby bez kostí, šťavnatej...

K detektivkám, u mě je jednoznačný favorit rovněž Francis, četla jsem snad vše a nyní postupně ochutnávám i jeho nástupce (Staceyová, Francome, Pitman,..) a docela ujdou, došlo na krizi, kdy milý Dick už nic nenapíše, tak si musím najít něco náhradního. Pak mě ještě baví detektivky z lékařského prostředí (třeba Cook, ale i Frýbová má dobré knížky z tohohle prostředí , mám ráda třeba Z neznámých důvodů;-))

zana 29.8.2008 16:40

furt s těma detektývkama

se nějak cestou domů ke mně přidružil inspektor Dalgliesh;-)

baty 29.8.2008 17:14

Re: furt s těma detektývkama

teda zano! Zrovna ten největší frajer z nich ze všech a eště básně píše, na něj nemá ani Exner v mercedesu!

Bubu 29.8.2008 17:22

Re: Re: furt s těma detektývkama

No jo, Zana nám ho vyfoukla. Chjo. Dalgliesh je sekáč. Toho též můžu. Ostatně jako ty další zde zmíněné. Na nočním stolku mám toho nového Dicka Francise. Pár týdnů čeká, ale dnes večer ho načnu.

jakub S. 29.8.2008 20:45

Re: Re: furt s těma detektývkama

No, kpt. Exner básně nepíše, pravda - zato se pokaždé po vzoru velkého 007 nechá milostivě sbalit náhodně se vyskytnuvší kráskou z Marsu.

zana 29.8.2008 21:02

Re: Re: Re: furt s těma detektývkama

Jakube, pochop, že kráska z Marsu nás tolik nezaujme;-);-D

Jakub S. 29.8.2008 23:53

Re: Re: Re: Re: furt s těma detektývkama

Elementary, my dear Watsoness...

Tati... prosím tě, nekoukej tak okatě po těch ženskejch! - No děvenko - a nebylo by víc na pováženou, dybych čučel po chlapech? Ber to takhle. - Ježíšmarjá - my si s tebou ještě užijeme, viď?! - Jasně, to ti slibuju, cerenko. - A on si eště furt dělá srandu...

Vave 29.8.2008 15:16

Ještě k překladům

Musely být dobré překlady, když se jim věnovali lidé s talentem, pokorou před autorem a úctou k jazyku, jako třeba Jan Zábrana. Jeho deníky mě vzaly, stejně jako Ohlédnutí paní Jiřiny. Někteří lidé jsou holt etalonem, v mnoha směrech.

Vave 29.8.2008 15:20

Re: Ještě k překladům

Napsal mimo jiné v roce 1984: Vrah nepřestane být vrahem proto, že přestane vraždit. To je něco, co jsme my, moje generace (nebo jen já?), neuměli pochopit, ačkoli se všichni tvářili, jak že je to samozřejmá věc. (Viz János Kádár.)

U nedávného výročí Srpna velmi aktuální poznámka.

 

Jakub S. 29.8.2008 15:56

Ano, ano, ano.

Ohlédnutí - ? (Mo)mentálně nějak su mimo - ? No nedá sa, mám roky, děvenko...

zana 29.8.2008 13:47

tak pstruh

no ... já proti pstruhovi nic nemám ... když mi ho někdo vykostí;-). Tak to asi budou spíš ty bonbóny;-D.

LA 29.8.2008 14:10

Re: tak pstruh

Pečený pstruh (u syrového to nejde) se na hřbetě opatrně rozkrojí a horní polovina se odklopí. Potom stačí vzít za páteř a opatrně celou vyndat. Stejným způsobem se zbavíš i hřbetní ploutve a u ostatních není problem je odstranit. Celý proces je velice jednoduchý a rychlý.

zana 29.8.2008 16:26

Re: Re: tak pstruh

všecky procesy, který člověk umí, jsou jednoduchý a rychlý;-D;-D.

Já to tak dělávám, ale výsledky jsou tak 50:50;-P

Bubu 29.8.2008 16:37

Re: Re: Re: tak pstruh

Ono je taky důležité, jak je ryba udělaná. Je-li upečena akorát, jde takto krásně vykostit, peče-li se dlouho, kostra se rozpadne. Další faktor - ryba čerstvá, ryba zmrazená. Čerstvá jde líp. Ale metodika v pořádku. Jsem rybářova dcera a rybou se cpu minimálně 2x týdně (kyselé ryby nepočítám). To už je ňáká praxe. Ale stejně se mi to ne vždycky povede. Prostě se nesmíš nechat odradit. Ryba se holt nejí "plnou hubou" ;-P

Dede 29.8.2008 12:23

Ryba nejen opékaná

Co jsem v Norsku, ryby pojídám zhruba každý druhý den a musím říct, že jsem se dostala v rámci úspory času a tuků k několika zlepšovákům. Jednak tu bylo upozornění JanyBa, že se ryba dá vařit - to mi přišlo hodně nedůvěryhodné, jenže když má člověk pravou norskou tresku, doslova ji jen protáhne vařící vodou (ve které se navíc již povařila citronová šťáva, nové koření, bobkový list a kuličky pepře), tak je to lahoda nesmírná. Stačí přidat brambory maštěné máslem - trošku másla šoupnout i na rybku a mňam.

Jiná varíanta zahrnuje mikrovnnou troubu (ahoj possum!). Vezmu lososa nebo tresku (omlouvám se, ale pangasius mi vedle tresky přijde mdlý:)), bohatě pokapu porce citronem, jemně posolím a jemně okořením (podle momentální chuti), a dám na pár minut do mikrovlnky (4 zmražené porce cca 8 minut, čestvé max 5 min), a jak se tak v horkovzdušné troubě dělají hranolky, rybku tam na chvilku přihodím (výhodná je zapékací miska, která se vejde do MW). K lososovi přidám jen maličko másla nebo kápnu olivový olej, tresce dopřeju trochu víc. Pokud jó nevím, co roupama dělat, zasypu to strouhaným sýrem (dobré, ale kaloričtější, vhodné pro jedince ryby příliš nemilující:)). Je to velmi rychlé, tařka bezpracné, skoro se to nedá zkazit a netloustne se po tom ;-P

Bubu 29.8.2008 12:31

Re: Ryba nejen opékaná

Rozhodně.  R^ Vařená ryba je výtečná, jen se nesmí mrsknout do vody a vařit týden.

Já používám zeleninový vývar (hlavně nesmí chybět hodně celeru) s bílým vínem a bobkový list, nové koření a pepř je nutný. A vařím opravdu jen minutku (max.3) a menší kousky, aby se s tím dobře manipulovalo. A pokud se to přelije nějakou voňavostí, nemá to chybu.

Dede 29.8.2008 13:08

Re: Re: Ryba nejen opékaná

O bílém vínu nepochybuju, ale tady v Norsku... ehm, zůstávám u toho citronu nebo limetky ;-):-) A celer schvaluju, dá se z něj udělat na základě té ochucené vody a jemného bešamelu, s trochou cibule nebo česneku báječný celerový krém na přelití té vařené rybičky:-)

Jakub S. 29.8.2008 12:42

Re: Ryba nejen opékaná

No ale - dyť - rybí polívky jsou jaksi s vařenou rybou, ne? Tak to je od pradávna?

terra 29.8.2008 13:17

Re: Re: Ryba nejen opékaná

Jakube, nepochybně tu budou povolanější kuchařinky (nemyslím to ve zlém, dámy - naopak!), ale s tou rybou v polívce se to má podle mne podobně jako s jiným masem: když chci dobrý vývar, vařím maso tak, aby chuť přešla do vývaru (maso pak není moc chuťově vzdálené od vyvařené utěrky), pokud chci jíst maso, připravuju tak, aby chuť zůstala v mase - takže vývar se bez důkladného dochucení podobá...čemu vlastně? Nejspíš horké vodě, ve které se chvilku vařila ryba. A tam, kde ryb není přebytek, dávají se do polévky hlavně odřezky, hlavy a ocasy s větším kouskem masa, jikry a mlíčí a tak... Do ruské uchy patří drobné sladkovodní ryby prakticky bez výběru...

Jinak k tématu - nejsem příliš rybí, ale zcela bezkonkurenčně u mě vede candát (pokud se k němu, pravda, dostanu).