1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Postní jídla mého dětství, aneb jak se jedlo na Vrbici

Den půstu byl pátek a ten u nás byl vždycky bezmasový - on si taky ten žaludek musel trošku odpočinout od ostatních dní, které byly téměř bez výjimky masové a máčkové a knedlové (potřebovali jsme páru na polní práce, žádné sušinky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hana W 20.6.2008 3:29

Jo, a jeste neco pro YGU

Tak jsem si konecne zagooglila tvou Vrbici - a- svete div se - byla jsem tam. Kdyz jsem videla ten obrazek rady sklepu pod kostelem, tak se mi v makovicce rozsvitilo. nekdy tak v 70. letech cestou na Slovensko jeden kolega udelal zajizdku a rikal mi, ze to musim videt. No a tak jsem to videla - ale jen jsme projeli....

YGA 20.6.2008 8:58

Re: Jo, a jeste neco pro YGU

Jéé - Hano, a co si udělat, až budeš v Česku, zase takovou malou zajížďku - i s Chetem - možná, že by se mu to ve sklepě u Michnů líbilo!

Jakub S. 20.6.2008 9:57

Re: Re: Jo, a jeste neco pro YGU

Nevím, jak je to s tím na Jihu - ? Na Severu se většinou dává přednost "drinkům", že - samé míšaniny, nevijú co je dobré, sú to chudáci...

Jakub S. 20.6.2008 10:02

Mám na mysli, jak je to u Jižanů obecně, a u něj zvlášť,

s pitím a znalostí vína.

Hana W 20.6.2008 14:10

Re: Re: Jo, a jeste neco pro YGU

To vis, ze by se mu libilo, on nikdy v opravdovem sklepe nebyl. Ale jak se tak rano prokousavam komentarema, tak jsem zjistila, ze je cas nahodit konske sily a odcestovat do prace. Pokracovani za chvili. Chtela jsem dnes si vzit volno (a mejt okna), ale cosi se v uradu naskytlo a musim to  cosi osetrit.

Hana W 20.6.2008 2:13

teda YGO

Nejen ty recepty, ale i to nareci! To bramborove testo mi neco pripomnelo. Slesky (t.j. oboji "s" s hackama.) Shleshky:-D:-D To se to bramborove testo vyvalelo na valecek, z valecku se nakrajely male kousky, ktere se pak zasoulaly do ovalku tak asi 1 a pul cm v prumeru a asi 4 cm dlouhe. Zavarilo se to ve varici vode, posypalo mletym makem s cukrem a zalilo maslem  nebo sadlem. Varilo se to v patek - taky jsme byli v patek bezmasi. To byla dobrota! tak to zas nekdy musim zkusit - ale az zhubnem.:-/

Ja se ted casto vracim k velmi starym a lidovym receptum. Protoze mne to zajima. Je to takova cesta casem zpatky. Prave jsme dojedli valassku kyselicu, akorat v ni nebyla klobasa, misto toho trochu oprazenych hub a krapetecek velmi dobre susene a jen malo uzene domaci slaniny od Pataka (Moravaka) z Atlanty, aby to zavonelo. Ja vim, ze prava kyselica houby nemela, ale kdyz ne uzenina, tak aspon neco na chut. Nase dieta casto spociva z kulajdy (jen nepatrne zaklochtane a misto smetany 1% mleko, zato hodne kopru, a ztracene vajicko, v posledni dobe cesnecky dle Xerxove, a velmi casto vychodoslovenske kapustnice podle Dede, coz bylo v uprvne prvnim Mlsotniku, a velmi ji doporucuju. Ale vyloucim z toho klobasu, pripadne dam kureci klobasu, coz vubec neni spatne - neni to teda uzene, ale je to maso. Pro zauzenou chut mame tekutou uzenou prichut. Nechci vedet, co v tom je, ale par kapek na talir staci a iluzi to udela. A ten Chet tohle vsechno ji a rad. A naprosto miluje halusky a strapacky.

YGA 20.6.2008 8:55

Re: teda YGO

Milá Hano - šlíšky nebo taky šulánky  - recept sejný jak u tebe - ty zase dělá moje tchyně - je z Lanžhota, takto ze srdce Podluží (to jsou úlně jiní lidi než na Hanáckém Slovácku ;-D;-D;-D). U nás se to nedělalo.

Jakub S. 20.6.2008 9:34

Rohatec: šlíšky, v Čechách šlejšky (totéž - ?).

Ono to je totéž jako halušky: spojení zemáků a pšeničné (Haná: žitné, žito = pšenice) mouky. Doufám, že se v Praze už nikde nevyskytuje halušky = šunknfleky!! - Schleichen = plížit se, plazit se. Du Schleicher! - Ty potměšilče, ty tichý křiváku!

Li 20.6.2008 9:42

Jakube

Teď jsem si všimla Tvé včerejší otázky, jasně že jo, o tým žádná ;-)

Jakub S. 20.6.2008 10:00

Prima!

Pošleš mi, prosím, na email kontakty na tebe včetně telefonu?

Li 20.6.2008 10:33

Re: Prima!

Nemám Tvůj mail, můj je svecovauzenáčvuzvcz ;-)

Katka 20.6.2008 11:06

Re: Rohatec: šlíšky, v Čechách šlejšky (totéž - ?).

Dovolím si reagovať, že žito nerovná sa pšenica. Ako Slovák to viem celkom presne, žito = raž  ;-P

Jakub S. 20.6.2008 11:21

Pšenice x žito?

Katko, to je nedorozumění: zmínil jse se, asi (promiňte) nejasně, o známém faktu, že na Hané se pšenici říkalo žito. A žitu samozřejmě rež. Ostatně jako rovněž ve valné části východní Moravy, kde se rež a žito užívalo/užívá paralelně. Ostatně východní Morava a přilehlá končina Uher byly (resp. do určité míry snad ještě jsou) jedinou nářeční oblastí, přirozeně bez jakékoli ostré hranice. Jakože vůbec přechody mezi jazykovými oblastmi jsou většinou pozvolné.

Li 20.6.2008 12:54

Re: Rohatec: šlíšky, v Čechách šlejšky (totéž - ?).

Docela jsem si naběhla v jiné smyčce ;-P Sodovka je v Čechách sodovka, na Moravě je to obecný název pro limonádu a sodovce se říká sifon.