Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Postní jídla mého dětství, aneb jak se jedlo na Vrbici
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Hana W 20.6.2008 3:29Jo, a jeste neco pro YGU Tak jsem si konecne zagooglila tvou Vrbici - a- svete div se - byla jsem tam. Kdyz jsem videla ten obrazek rady sklepu pod kostelem, tak se mi v makovicce rozsvitilo. nekdy tak v 70. letech cestou na Slovensko jeden kolega udelal zajizdku a rikal mi, ze to musim videt. No a tak jsem to videla - ale jen jsme projeli.... |
YGA 20.6.2008 8:58Re: Jo, a jeste neco pro YGU Jéé - Hano, a co si udělat, až budeš v Česku, zase takovou malou zajížďku - i s Chetem - možná, že by se mu to ve sklepě u Michnů líbilo! |
Jakub S. 20.6.2008 9:57Re: Re: Jo, a jeste neco pro YGU Nevím, jak je to s tím na Jihu - ? Na Severu se většinou dává přednost "drinkům", že - samé míšaniny, nevijú co je dobré, sú to chudáci... |
Jakub S. 20.6.2008 10:02Mám na mysli, jak je to u Jižanů obecně, a u něj zvlášť, s pitím a znalostí vína. |
Hana W 20.6.2008 14:10Re: Re: Jo, a jeste neco pro YGU To vis, ze by se mu libilo, on nikdy v opravdovem sklepe nebyl. Ale jak se tak rano prokousavam komentarema, tak jsem zjistila, ze je cas nahodit konske sily a odcestovat do prace. Pokracovani za chvili. Chtela jsem dnes si vzit volno (a mejt okna), ale cosi se v uradu naskytlo a musim to cosi osetrit. |
Hana W 20.6.2008 2:13teda YGO Nejen ty recepty, ale i to nareci! To bramborove testo mi neco pripomnelo. Slesky (t.j. oboji "s" s hackama.) Shleshky To se to bramborove testo vyvalelo na valecek, z valecku se nakrajely male kousky, ktere se pak zasoulaly do ovalku tak asi 1 a pul cm v prumeru a asi 4 cm dlouhe. Zavarilo se to ve varici vode, posypalo mletym makem s cukrem a zalilo maslem nebo sadlem. Varilo se to v patek - taky jsme byli v patek bezmasi. To byla dobrota! tak to zas nekdy musim zkusit - ale az zhubnem. Ja se ted casto vracim k velmi starym a lidovym receptum. Protoze mne to zajima. Je to takova cesta casem zpatky. Prave jsme dojedli valassku kyselicu, akorat v ni nebyla klobasa, misto toho trochu oprazenych hub a krapetecek velmi dobre susene a jen malo uzene domaci slaniny od Pataka (Moravaka) z Atlanty, aby to zavonelo. Ja vim, ze prava kyselica houby nemela, ale kdyz ne uzenina, tak aspon neco na chut. Nase dieta casto spociva z kulajdy (jen nepatrne zaklochtane a misto smetany 1% mleko, zato hodne kopru, a ztracene vajicko, v posledni dobe cesnecky dle Xerxove, a velmi casto vychodoslovenske kapustnice podle Dede, coz bylo v uprvne prvnim Mlsotniku, a velmi ji doporucuju. Ale vyloucim z toho klobasu, pripadne dam kureci klobasu, coz vubec neni spatne - neni to teda uzene, ale je to maso. Pro zauzenou chut mame tekutou uzenou prichut. Nechci vedet, co v tom je, ale par kapek na talir staci a iluzi to udela. A ten Chet tohle vsechno ji a rad. A naprosto miluje halusky a strapacky. |
YGA 20.6.2008 8:55Re: teda YGO Milá Hano - šlíšky nebo taky šulánky - recept sejný jak u tebe - ty zase dělá moje tchyně - je z Lanžhota, takto ze srdce Podluží (to jsou úlně jiní lidi než na Hanáckém Slovácku ). U nás se to nedělalo. |
Jakub S. 20.6.2008 9:34Rohatec: šlíšky, v Čechách šlejšky (totéž - ?). Ono to je totéž jako halušky: spojení zemáků a pšeničné (Haná: žitné, žito = pšenice) mouky. Doufám, že se v Praze už nikde nevyskytuje halušky = šunknfleky!! - Schleichen = plížit se, plazit se. Du Schleicher! - Ty potměšilče, ty tichý křiváku! |
Li 20.6.2008 9:42Jakube Teď jsem si všimla Tvé včerejší otázky, jasně že jo, o tým žádná |
Jakub S. 20.6.2008 10:00Prima! Pošleš mi, prosím, na email kontakty na tebe včetně telefonu? |
Li 20.6.2008 10:33Re: Prima! Nemám Tvůj mail, můj je svecovauzenáčvuzvcz |
Katka 20.6.2008 11:06Re: Rohatec: šlíšky, v Čechách šlejšky (totéž - ?). Dovolím si reagovať, že žito nerovná sa pšenica. Ako Slovák to viem celkom presne, žito = raž |
Jakub S. 20.6.2008 11:21Pšenice x žito? Katko, to je nedorozumění: zmínil jse se, asi (promiňte) nejasně, o známém faktu, že na Hané se pšenici říkalo žito. A žitu samozřejmě rež. Ostatně jako rovněž ve valné části východní Moravy, kde se rež a žito užívalo/užívá paralelně. Ostatně východní Morava a přilehlá končina Uher byly (resp. do určité míry snad ještě jsou) jedinou nářeční oblastí, přirozeně bez jakékoli ostré hranice. Jakože vůbec přechody mezi jazykovými oblastmi jsou většinou pozvolné. |
Li 20.6.2008 12:54Re: Rohatec: šlíšky, v Čechách šlejšky (totéž - ?). Docela jsem si naběhla v jiné smyčce Sodovka je v Čechách sodovka, na Moravě je to obecný název pro limonádu a sodovce se říká sifon. |