Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Polívečky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
possum 25.5.2008 15:17Teeeda, na polivkach muzu zit ;-) vsecko zkopirovany, Xeroxova, dekuji. Ted jeste .....no, vetsina by mela jit i v mikrovlnce. |
Hana W 23.5.2008 20:34Kdyz uz jsme u toho, tak WWW jeste davno pred Mlsotnikem (tusim, ze to bylo pred) mel recept na fantastickou kremovou polevku s porkem a mrkvi a la jeho teta z Francie. A to byla dobrota. Nekde jsem ten recept zalozila - bylo to jen tak v diskusi s TJF. Od te doby to delam od oka. Ale treba by se WWW nechal premluvit a zopakoval nam to. |
Vave 23.5.2008 21:00Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Hani , tak za 15 minut se dostanu k PC, teď jen probíhám, podívám se Ti po tom receptu, někde ho mám uložený. |
baty 23.5.2008 21:03Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW www, prosííííím, bylo to trochu později, někdy na podzim 2006, když jsem si pořídila internet a začala být zabukistka. Moc bych se za ten recept přimlouvala, pamatuji si na něj jen matně. |
Jakub S. 23.5.2008 21:30Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Krémové zeleninové já někdy dělám a varíruju. O tohle bych měl eminentní zájem, silvuplé! |
Vave 23.5.2008 21:56Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Originální recept mám bohužel uložený jen práci a nepodařilo se mi ho najít v Mlsotnících. Tak ho překládám v úpravě od Dede: Potřebuješ - na cca 3 l polévky: Máslo, pórek (jeden opravdu velikej, nebo dva až tři malé - prostě hodně!), mrkev (3-4, taky dost), brambory (přiměřeně, tak o třetinu až polovinu víc než mrkve), sůl, kmín, případně polévkové koření (já kupuju na trhu ve Dvoře takové to bez glutamanu, s kukuřičnou moukou:)) Dáš máslo do hrnku, na něj nahrubo nakrájený pórek a opékáš. Mezi tím si nakrájíš mrkev (kolečka - já) a opékáš s pórkem. Posolíš. Činíš tak dlouho, dokud se nezačne máslo tak trochu chytat na dně hrnku (na plynu asi musíš na menší plamen, na elektrice je to snazší) a zaleješ horkou vodou - ale - to je důležité - jen trochu! Aby ta zelenina byla ponořená, ale ještě nenaplnit hrnek! Dáš naspoř a vaříš, resp. dusíš. Zatím si připravíš brambory - je třeba je nakrájet na menší kousky než tu mrkev, aby se to dodělalo společně. Teprve než přihodíš brambory, tak doleješ do hrnku další horkou vodu a potom už normálně vaříš, kmín dávám hned (ale lze ho vynechat - udělala jsem to jednou z nouze a nebylo to špatné), koření až později. Když je všechno měkké, tak má polévka zajímavou barvu - základ je do zelena (rozvařený pórek), má to takový raně červánkový lesk - máslo a opékaná mrkev) a zlatě z toho vykukují brambory. No a teď by se to mělo rozmixovat a podávat s chlebem s máslem. Mně to strašně chutná, ale rodině nikoliv, tak to nechávám bez mixování. Smetana se do toho nedává! No a změny: v houbomilovných rodinách hrst sušených hub nic nepokazí (samozřejmě to nejde u nás), může se přidat ta smetana (ale je to fakt zbytečné a jen se po tom líp tloustne ;)), pórek se dá v nejhorším nahradit zelenou cibulkou, ale muselo by jít být moc a moc! |
baty 23.5.2008 22:06Díky tobě, dobrá vílo, zejtra ji dělám, mlask! |
Hana W 23.5.2008 22:18Re: Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Dekuji, jiz je to ulozeno i vytisknuto. |
Jakub S. 24.5.2008 11:12Raně červánkový lesk - no aby jeden neměl mindrák. Tak terazky vím tuplem, že na to brzo jdu! |
vampir 23.5.2008 17:58hezky podvecer Uvarim dopolomeka jakoukoliv zeleninu, rozmixuju, pridam mouku a za staleho michani povarim ca 4-5 min. Zaliju smetanou se zloutkem, muze byt i zakysla. A hotovo. Nejlip takhle chutna zampionova, brokolicova, chrestova , taky bramborova s porkem. K rozumne diete polivka patri, zaplni zaludek a pak uz jen polovicni porce hlavniho jidla staci. Ale ta povera, ze se z polevek tloustne, je hluboce zakorenena v lidech dodnes. Tak nekdy slysim: jak chces shodit, kdyz se vykrmujes polivkami.? |
Hana W 23.5.2008 20:39Re: hezky podvecer Ja jsem se taky vzdycky divila. Krome velkych svatku (vanoce, Kruti den, velke bubnovani) podavam bud polivku nebo hlavni jidlo. Uz jsem v te Americe asi zvlcela. Pripadne po polivce salatek nebo chleba s necim. I kdyz babicka rikala, ze polivka je dobra, protoze ti roztahne zaludek. A nase mama taky bez polivky neda ranu, casto to ovsem kombinuje s "jidlem". |
Xerxová 23.5.2008 15:40klika na vycházky I když počasí nebylo v posledních dnech zrovna ideální - procházky si s Betkou nemůžeme vynachválit. Deštivá středa se jí nelíbila a tak jsme zneužili odjezdu páníka a ten nás vyvezl autem "daleko" od domova. A pak jsme si trasu nemohly zkrátit a šlapaly jsme svou povinnou alespoň třičtvrtěhoďku v dešti. Včera jsme šli i s páníkem na cvičák až večer po dešti - a tam kanárský dogáček, foxteriérka, mladý světlý labrador, černá malá psí fenečka a ...Kosatka. To se to honilo v té mokré vysoké trávě. A dneska jsme si nejdřív užily krásnou procházku lesem, poprvé jsme sundaly z bílých tlapek spoustu lezoucích klíšťat a nakonec jsme potkaly mladého hovíka. S jeho paničkou jsme nachodily spoustu kilometrů, když já měla Xerdu a ona velikou kníračku Bařenu. pak se odstěhovala a sice do "našeho" lesa občas jezdí, ale už se potkáváme výjimečně. A tak jsme to otočili a všichni čtyři se vrátili do lesa. Betka měla kámoše velikého a nerozbitného a my si měly co říct... Jó - taková procházka když se povede, tak si člověk může s chutí dát i zbyteček bramboračky Mimochodem - vracela jsem se kolem kostela ve tři hodiny - a zvony zněly určitě i pro Kačírka a spol. A sluníčko nakukovala poměrně slibně mezi mraky. |
Vave 23.5.2008 11:36ZPRÁVA OD DEDE Dede nás zdraví a Kačerovi přeje samé štěstí a má pro nás na zítra povídku, kterou zkusí vydat od Jany Ba. To máme ale hodnou Dede, ó my se máme! |
Vave 23.5.2008 11:52Re: ZPRÁVA OD DEDE Jo, a slíbila jsem Kačerovi na třetí hodinu sluníčko, tak se musíme všichni snažit! Teď mizím, vezu synka na kontrolu na oční kliniku, a přeju všem krásné odpoledne a krásný víkend všm! |
krmič 23.5.2008 11:10Dršťky Čistit a prát? V supermarketu většinou mají nakrájené předvařené dršťky, uvařit polévku je pak snadné. Ani to nijak výrazně nesmrdí. Já mám rád každou dršťkovou polévku, ale u nás doma děláme bílou, bez papriky, jenom bobkový list, pepř nové koření, ocet, zásmažka a ovšem mooc drštěk. Stačí jako hlavní jídlo. A boršč, podle našeho domácího receptu, to je samozřejmě pracná záležitost. Ale pak vystačí na 2 až 3 dny. Lahůdka. |
Jakub S. 23.5.2008 18:54Re: Dršťky Další chlap. Šak pobuď! My ťa nesežereme! |
kaca 23.5.2008 10:07přidávám se k polífkové rodině. Já si polévku koneckonců i odpustím, ale zbytek rodinky ani omylem. Tak přidávám mou oblíbenou zeleninovou: zelenina co dům dá na větší kusy rozporcovaná a sušené houby se nahází do velkého hrnce s kmínem a vodou a vaří se do měkka. Měkká zelenina se rozpatlá takovým tím udělátkem na brkaši. Dochutí se česnekem, solí, pepřem, vegetou, krátce se povaří, doplní případně (není nutností) kroupama a na závěr se nadrolí majoránka. A ač celer nikdo z rodiny nemá rád, v téhle polévce je prostě nutný a dodá ten správný říz! |
LA 23.5.2008 9:33Polívčičky já ráda, i když je nevyžaduji pořád. Jen drůbeží vývar a jakékoliv polévky z něj udělané nejím. Česnečku dělám z vývaru (většinou hovězí žebro), vždy nechám vychladnout a seberu tuk, žebro rozdělím mezi polévku a žebrající čumáčky (větší část), přidám česnek v hojném počtu, brambory na kostičky a majoránku. Nakonec rozmíchám vajíčko. Kdekdo jí rád. Na dršťkovou polévku obvykle kupuji vařené drštky, takže čištění a vaření odpadá. Pokud se mi nepodaří sehnat malé množství, rozdělím je do několika baličků a dám do mrazáku. Tam vydrží. Náhodou se mi podařilo přijít na zmrzlinu pro psy: rozvaříme prasečí tlapičku, přidáme strouhanou vařenou mrkev, nožičku obereme, maso rozkrájíme na drobné kousky, kosti dáme příslušnému psovi. Do kelímků od jogurtu nalejem vývar s masem a mrkví a dáme lehce zamrazit (ne na kost). Pomocí teplé vody dostaneme zmrzlinu z kelímku a servírujeme mimo koberec, nejlépe venku. |
Bláža 23.5.2008 9:17mňammňam Já chci polífku! Úplně teď hned! A od Xerxové! |
Bubu 23.5.2008 8:48Polívky Musím tu vyventilovat jednu, pro mne neobvyklou, polívku. Vaří ji moje sestra, vyčetla ji někde jako dětské jídlo (synoveček má 4roky) a celá rodina ji miluje. Synoveček jí říká oranžová polívka. Je z červené čočky. V hrnci na oříšku másla osmahnout nahrubo postrouhanou větší mrkev a bramboru a nasekaný česnek, přisypat hrst červené čočky, zalít vodou, okořenit solčankou (taky jedna vegeta bez glutamanu). Uvařit do měkka (10-15min) a pak rozmixovat tyčovým mixerem. Ochutnat, dosolit, přidat trošku saturejky, na talíři dozdobit lžící kyselé smetany (pro dietku vynecháme, nebo dáme bílý jogurt) a sekanou pažitkou. |
Zdena 23.5.2008 8:12Polívky - to je moje parketa! Od té doby, co kupuji vepřové nožičky čubě, míváme luštěninové polévky pravidelně. Uvařím dobře očištěné vepřové nohy, vývaz nechám vychladnout, seberu a vyhodím tuk, naředím gelé v hrnci a namočím luštěniny... To je dobrota! |
EvaŽ 23.5.2008 8:58Re: Polívky - to je moje parketa! Koukám, že kdekdo obohacuje svůj stůl zbytky od psů (od koček méně, na lidskou výživu mají přece jen menší spotřebu). A to to původně bylo obráceně. Nojo, uměli si to ti chlupatci vybrat. (Aby to nevyznělo jako kritika, i my uvříme polívku z masa, vývar nám, maso psům - a na rozdíl od Xerxové obvykle neužíráme) Ostatně včera jsem ukládala do lednice vařené mleté (i s polívkou) pro štěňata v hrnku - polívkáči. Hrnek jsem odložila na stůl, než jsem si udělala v lednici místo, máma se zmocnila hrnku a štěňatům upila. No, pro štěňata je to vždy čerstvé, tak se žádná škoda nestala. |
Zdena b.p. 23.5.2008 9:28Re: Re: Polívky - to je moje parketa! Úplně noumání, Úďo . Já přeberu uvařené skelety do sklenice (jsou tam i žužlinky = chrupavky). To ale přednostovi neva a užírá jim taky. Pak prohlašuje, že to mají málo slané. Bodeť jo, když jim to nesolím, ale jen zahušťuju malou hrtkou rýže a jemně strouhanou mrkví uvařenou v troše zbylého vývaru. To jsem před cestou do Daňkovic nestihla. Měli jen masínko a to podezřele rychle zmizelo. Co nadělám. Asi těch skeletů budu muset brát 2x tolik. |
tapuz 23.5.2008 15:46Re: Re: Polívky - to je moje parketa! Tak u nás je to právě naopak - maso nám, vývar kocourům . Vařím kuřecí skelety nebo hřbety jen s malou mrkví a špetičkou soli. Pak je oberu, a protože naši dva zmlsaní kožichové o vařené maso nestojí (leda když jde přímo z talíře do tlamičky) a jako správní predátoři jedí maso jen syrové, putuje obrané maso do mrazáku, aby z něj ve vhodný moment bylo kuřecí rizoto. Vývar naleju do sáčků na ledové kuličky a putuje taktéž do mrazáku. A pak kuličku po kuličce odlamuji a přidávám do mističek s kocouřím jídlem, aby bylo šťavnatější. Je to ňam ňam. Ještě, že jsou ty pytlíky průhledné, aby si někdo do pitiva omylem nevhodil bujón . |
Xerxová 23.5.2008 16:08Re: Re: Re: Polívky - to je moje parketa! taková whiska s vývarem... proč ne... |
jindra 23.5.2008 8:11Polívky vařím často a ráda.Když vařím maso pro Paschu,tak o vývar se doma perou,on ho má rád nalít na granule,ale páníček chce polívku.Čím větší hrnec,tím lepší.Nikdy nezbyde.Díky za inspiraci,vytiskla jsem si a určitě vyzkouším.Kosatce posíláme pohlazení a podrbání |
Alča 23.5.2008 7:39Jejda, polívečky! Ty já v podstatě nesmím (nemůžu masové vývary a luštěniny), ale můj chlap je má rád. Takže když vařím, tak i s polévkou, kterou následně zamrazím a přednosta pojídá kdykoliv. A jeden recept na rychlou a dobrou polévku (vaří ji moje maminka): Na rozpuštěném másle zesklovatíme cibulku a vrazíme několik vajec, ochutíme dle zvyku - já dávám sůl, pepř, papriku, mletý kmín (vzniklou smaženici klidně ochutnáme). Zalijeme vodou, dochutíme Vegamixem (Vegeta bez glutamanu), přidáme cokoliv - zbytek vařené rýže, nebo těstovin, nebo brambor, nebo nudle - pokud nedáme, nakonec přidáme osmaženou housku. Necháme přejít varem, podáváme. Občas se podaří, že je na snídani smaženice a na oběd smaženicová polévka... |
Zdena b.p. 23.5.2008 7:36Jojo, I můj přednosta je na poblifky. Vzhledem k tomu, že vařím i kuřecí skelety, (pochopitelně pro plyšáky) tak mám i dobrý vývar. Spřátelený řezník prodává vařené drštky v rozumném balení. Propláchnu ve vařící vodě a vystřihnu drškatici raz - dva. A mám našplháno. Jindro díky za inspiraci. Já jen když dávám do polívčičky mrkev, tak si ji nejdřív orestuju s cibulí a česnekem na troše oleje, pak tam dám celer a zasypu moukou (většinou polohr. To je vlastní patent, abych ušetřila další nádobí. Promíchám se zeleninou, orestuju a pak zaleju STUDENÝM vývarem. Než se uvaří zelenina s brambory, tak je i mouka provařená. |
Xerxová 23.5.2008 7:44Re: Jojo, Spřátelený řezník je ten od vepřových oušek?? Myslím, že ti Kosatka ani nepoděkovala - ucha většinu sežvýkala při předání, malý kousek jsme dovezli domů - zmizel hned po návratu . Že prý uši značky Zdena b.p. jsou skvělé Dík |
Zdena b.p. 23.5.2008 9:35Re: Re: Jojo, Ano, ten. On mi ty uši syslil do mražáku a pak najednou vyudi. Běžně je na prodej nedělá. Byla jich krabice od banánů. Jenomže tím všechno nekončí. To musím dát po cca 15 ks do trouby a dosušit jako pusinky na 50 st. Vůůůůně jde celým domkem. Tak na toto období situuji páníkovi čočku s pořádným kusem uzeného, nebo jiné uzené pochoutky. První sušení loni jsem tohle nedomyslela a to si nepřejte tu závist, která s ním cloumala. |