27.1.2021 | Svátek má Ingrid


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívečky

A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné slavnostní výtvory. Cílem je polívka chutná, rychlá, s minimem ušpiněného nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
LA 23.5.2008 9:40

Re: Re: Re: Jojo,

A kolik jich loni "zkontroloval"?

Zdena b.p. 23.5.2008 10:00

Re: Re: Re: Re: Jojo,

Jestli ten dotaz patří mně, tak přednosta už se nenachytá. Loni bylo 50 obrázků s infantilní říkankou, kterou jsem tenkrát vypotila za pochodu k pecku s barevnou tiskárnou. Letos jsem to jen vydolovala a znovu natiskla. Letos jich bylo asi o 30 víc, ale něco taky zůstalo doma pro psí kámoše  v okolí. Asi už nevymyslím úspěšnější dárek pro většinu hafích účastníků. :-) Naši kočičáci tím pohrdají, jako každým uzeným

Bubu 23.5.2008 10:13

Re: Re: Re: Re: Re: Jojo,

Musím potvrdit, že Barbuška uši miluje a uzené obzvlášť. A tohle bylo zřejmě přímo lahůdkové (soudím podle frekvence vrtění a poposedávání při mém straaašně pomalém rozbalování). Posílá děkovné oblíznutí od hlavy až k patě.

Vave 23.5.2008 10:59

Re: Re: Re: Re: Re: Jojo,

Ano! Určitě není lepšího dárku pro naší Anku.  Říkala mi, že teta Zdena b.pVV má ouška tuze dobrá! ;-)

Zdena b.p. 23.5.2008 11:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jojo,

Budu je muset konečně ochutnat. Mám na špagátku několik schovaných pro Lordíka. Zítra ke mně přijede na návštěvu. :-)

Alex 23.5.2008 13:06

Re: Jojo,

musím potvrdit, že kvalita byla vynikající, Klérka ucho slupla rychle a ve vší tichosti. Ani se jí nepodařilo zapatlat vousy. Děkujeme, dvojnásobně, když už vím, že uši byly vynikající domácí kvality.

pudlíková 23.5.2008 16:37

Re: Re: Jojo,

My ještě neochutnali, holt panička je škrt :-/, ale teď už se za hafuše těším dvakrát;-)

Ještě že nic netuší, to ta igelitka lítala vzduchem :-P

Zdena b.p. 23.5.2008 17:51

Re: Re: Re: Jojo,

To jsi mne moc nepotěšila. Ty se měly slupnout ještě ten den. Bojím se bojím, jestli jsi to měla opravdu dobře usušené. Kdyby bylo v papíru, tak se nic neděje, ale v tom mikroténu stačí malilinko vlhkosti a už mají tendenci plesnivět. Prosíííím pořádně ho prohlídni. Asi je příště budu balit do papírových pytlíků a bude vystaráno. Pak už to není žádný problém. Já je mám (4 ks) pověšené volně na špagátku a jsou OK.

alimo 23.5.2008 7:12

Polívečky....

Přednosta je polívkovej, já ne...Ale protože je i dobrej kuchař, vaří rád a každé jídlo jen jednou, protože se nikdy naprosto přesně znovu nepovede:-D, tak si vaří i polívky, které já tedy jen ochutnávám. Polívky dobré a poctivé. Ne, že by mi nechutnaly, ale mám dojem, že kdybych baštila ještě i ty polívky, tak se budu fakt kutálet:-D

Xerxová dík, tisknu a zakládámR^V

Karolína 23.5.2008 7:12

Polévky jakékoliv

opravdu můžu a miluju! Tohle mi, milá Xerxová, skutečně nedělej! Slintám tu jak velbloud a už bych si nějakou z nich dala. Teď jsem o víkendu dělala hustou fazolovou s klobáskou, špekem a hojností cibule. Moc se povedla. Já u těchto hustých zeleninových polévek vždycky tak třetinu rozmixuju, aby se zahustily a stála v nich lžíce. Má drahá polovice to nesnáší, zato já si šmakuju. On vůbec polévky nemusí, ale miluje rajskou (zvláštní, jako dítě nejedl ani rajskou polévku ani omáčku pod vlivem školních jídelen, ale ode mne ji dost často vyžaduje). Rozmixuju starší rajčata, která předtím povařím s cibulkou ve vývaru. Pak přidám protlak - tak 1 plechovčičku, chilli papričky nebo koření, zahustím, je-li zapotřebí, trochou škrobové moučky a mohu, ale nemusím 1 šálek zakysané smetany. Pak už jen povařím, přikořením a na talíři posypu strouhaným sýrem. Někdy dávám nudličky. Pokud byste někdo někdy jel na Slovensko, tak doporučuji koupit si tam domácí nudličky. Jsou asi 10 cm dlouhé, v takových malých balíčcích s modrými nebo červenými proužky, tenké, široké nudličky nebo mají i jiné tvary. Něco tak vynikajícího jsem nikdy u nás nekoupila! Až se dostanu k fotečkám (čekám na zprovoznění nového počítače), tak pořídím obrázek toho obalu! Vřele všem doporučuji. Nic levného, ale mňamka obrovská! Všem přeji krásný víkend a držte nám na rally EVA a ADAM palce, ať vše proběhne tak, jak má. Hlavně počasí! V dešti je to nepříjemné pro všechny, pro nás pořadatele i pro závodníky.

Zdena b.p. 23.5.2008 7:22

Re: Polévky jakékoliv

Karolíno, neboj. Já si myslím, že se vypršelo a vás čeká docela hicna. Na coursing jsem brala pláštěnku a ani jeden z mých klobouků (mám 3 a na všechny jsem hrdá :-)). Prostě jsem se obávala, že bych sluníčko kloboukem zaplašila. Tak pláštěnku a místo klobouku kapesník s uzlíky. Bude ti slušet. ;-P. Tak, ať se daří.

Jakub S. 23.5.2008 7:23

Rajskou polívku ani omáčku jsem celé dětství neměl taky rád.

A teď - oboje, s citem a láskou udělané - jé - Ale do školní jídelny jsem začal chodit až v sedmé třídě, tak to bude možná obecným způsobem přípravy - ?

A ještě podotýkám, že Slováci říkají nudlím rezance. Že byste sa s bratmi rodnými dohovorili, viete? Nuž tak.

Bubu 23.5.2008 8:17

Re: Polévky jakékoliv

Nudle do polívky - tady u  nás na (skoro) Vysočině se občas vidí Babiččiny nudle, nechci dělat reklamu, ale tyhle nudle si ji zaslouží, neb jsou opravdu skoro jako od babičky. Už jsem měla i Babiččino strouhání (moje babička tomu říkala drbání, možná od drobení?) a bylo taky mňam. Jinak polívky jsou fajn, já jsem polívková a junior též. Jen můj nejdražší je až na vyjímky nemusí. Zato si ulítává na obírání kostí z polívky, a tak ho musím nutit pískat, aby chlupatcům zbylo.

Neodpustím si vyvrátit jeden mýtus o polívkách - že prý se z nich tloustne. Pchá. Tloustne se (pokud je člověk zdravý) hlavně z mlsné huby a nenažranosti a já to musím vědět, přesně takhle jsem si své špeky a mírnou nadváhu (chicht, prej mírnou) uhnala. Ale  vážně - když si dám k obědu polívku (málo tučný vývar), tak si nacpu pupek vodou a knedlík se mi tam vejde tak 1 max. 2. A navíc si doplňuji tekutiny, kterých není nikdy dost. Takže já hlasuju PRO polévky.

Karolína 23.5.2008 8:24

Re: Re: Polévky jakékoliv

Jo jo, máš pravdu, babiččino strouhání tu koupím také, je vynikající! Úplně jsem na něj zapomněla. Po polévkách se asi opravdu může tloustnout, když jsou zahuštěné a plné dobrot (např. dršťková, ve které stojí lžíce), pak si po ní dáš svíčkovou se 6, tak to asi ano! To se asi tloustne vesele! Ale já mám zkušenost taky jen s hutnou polévkou k obědu s kouskem chleba a úplně to stačí, když člověk potřebuje něco dělat a nemá čas vařit. Nebo dorazíš na chalupu v zimě nebo na podzim, vše je zvlhlé, studené, zatopíš ve všech kamnech, odbedníš okna, vybalíš a mezi tím vším se vaří na kamnech horká a vydatná polévka, třeba i z pytlíku, ale krásně zahřeje a hned se tam líp vegetuje, než se domeček vytopí. A vývary jsou vyloženě jen "vycpávka" do žaludku!

Xerxová 23.5.2008 9:11

Re: Re: Re: Polévky jakékoliv

Babiččiny nudle jsou ty jediné, co občas u nás projdou. Ale strouhání (drobení) nekupuju, protože je opravdu hned - z jednoho vajíčka je ho dost. Půlku nastrouhám do aktuální polívky a druhou půlku nasuším na někdy příště... Viz fotodokumentace;-D Mimochodem - ty fotky jsou divně barevné, takové vybl...té. Reálné polivečky byly barevnější - za to nemůže Dede, ty fotky nebyly povedené... ale dělat další nešlo - nebyla už polívka;-)

Zdena b.p. 23.5.2008 9:43

Re: Re: Re: Re: Polévky jakékoliv

Já, když mám vepřový vývar, tak dám trošku másla a opražím (jen lehce do růžova) krupičku a plesknu na to 2 vejce. Udělá se za stálého míchání taková, no něco mezi žmolenkou a kousky. Na to naleju vývar, plesknu mraženou zeleninu a houby (většinou taky mražené) a dochutím vegetou (nebo něčím podobným). Zasypu petrželkou, nebo jiným zeleným. Je to právě z rodu receptů FIK-FIK.

Bubu 23.5.2008 9:48

Re: Re: Re: Re: Polévky jakékoliv

Mívala jsem opravdové babiččiny nudle. Opravdu od babičky. Moje neuvěřitelně vitální babička (byla tu s námi do 95 let a až do konce byla soběstačná, pak upadla, zlomila si nohu, lehla a do měsíce... ach jo... je to 3 roky). Tahle babička pro mé mlsné, nežravé a hubené dítě, co rádo polívky (hlavně poctivý vývar s domácími nudlemi) dělával nudle. Takže jsme na každé návštěvě nafasovali babiččiny nudle, flíčky, fleky a hrst domácích makarónků (flek ještě mokrý se navine na špejli na struhadle). Díky babi.VV 

Matylda 23.5.2008 10:35

Re: Polévky jakékoliv

Ty slovenské nudle se u nás občas koupit dají, ale jsou takové atypické- při vaření se natáhnou do délky. Nikdy jsem to nepochopila. Ale chuťově skvělé. Bohužel, synka nepřinutím jíst nudle, protože mu nějak tvarově vadí- jinak si do té polívky můžu nacpat co chci, písmenka, hvězdičky, mušličky... ale ty nudle vážně ne. Sousedovic kluk se nad nudlemi otřepával taky a tehdy jsem to nechápala- no, dneska nechápu taky, ale akceptuji, možností je hafo.

Fallowa 23.5.2008 6:58

polívečky

já moc nemusím,výjimku tvoří bramboračka,zabijačková a na vánoce rybí.Ale když jsem měla ještě tři chlapy v chalupě,polívky byly denně.Kluci milovali hlavně "hašépolívku" :nahrubo nastrouhaná zelenina a mleté maso se dá vařit,osolíme,opepříme a když je maso měkké(to je brzy),rozmíchám trochu polohrubé mouky ve vodě a polívku zahustím - opravdu jen trochu-,nechám přejít var a nandavám posypanou navrch pažitkou.Výsledek-není ani hustá,ani krémová,ale zasytí.

Vave 23.5.2008 6:43

To je u nás tak,

že o polívku jako součást hlavního jídla nikdo moc nestojí. Když byly děti malé, to ano, vařívala jsem hlavně vývary s nudlemi - ty mohly kupované či domácí, ale jsou vždycky vařené zvlášť a servírované v misce, každý si nabere, co hrdlo ráčí. Nudle, nebo jiná těstovinová zavářka, v oblibě bývala písmenka, teď to jsou malé mušličky.

Zato u nás obstojí polévka jako samostatný pokrm, hlavně v zimě. Pravda, repertoár nemám moc velký ... zelňačka, kulajda, bramboračka, gulášovka, hrachovka, sem tam vývar, a zas dokola.

Tak jsem Ti vděčná, milá XerxováVV,  za tenhle Polívkovník! Tádoš roste, a určitě nastane zase čas polívek ... a taky čas buchet .... a omáček ... :-)VV:-)

EvaŽ 23.5.2008 7:20

Re: To je u nás tak,

tedy to je nádhera, čas polívek, čas omáček... Time for every purpose under heaven .. nejen čas vstát a čas jít psát, čas žít a čas umírat...jak říká jedna slavná píseň. Pro děti je to čas polívek, čas buchet, čas omáčekVVV. Strrrášně mě to ptěšilo v tom blázinci

EvaŽ 23.5.2008 7:23

Re: Re: To je u nás tak,

samozřejmě čas jít spát,ne psát (i když to je překlep zde pochopitelný a snad omluvitelný;-P)

Jakub S. 23.5.2008 7:40

Re: Re: To je u nás tak,

Time for every purpose under heaven ..  odkud, od koho, z čeho to je? Prosím!

Ta píseň je magická, znám ji osmatřicet let - už ta přesnost vypovídá o tom, jak mě chytla. Ale  k d o  to zpívá?

Jenom kdyby někdo nevěděl: kniha Kazatel, 3. A v ekumenickém překladu je to uvedeno takto: Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas: ...a pak následuje ve dvou sloupcích ten výčet, ke kterému nelze nic dodat, jenom mlčet.

EvaŽ 23.5.2008 8:48

Re: Re: Re: To je u nás tak,

Jakube, problém mám stejný. Vím že jde původně o citát z knihy Kazatel, 3 (to číslo jsem si už nepamatovala), ale tu píseň zpíval určitě Pete Seeger (od něj ji znám, to už je let) Jestli to byl on, od koho je původní, nevím.

Judith Saebel 23.5.2008 15:15

Re: Re: Re: Re: To je u nás tak,

Je to tohle?

Words adapted from The Bible, book of Ecclesiastes, music Pete Seeger

To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time to be born, a time to die||A time to plant, a time to reap||A time to kill, a time to heal||A time to laugh, a time to weep||To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time to build up,a time to break down||A time to dance, a time to mourn||A time to cast away stones, a time to gather stones together||To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time of love, a time of hate||A time of war, a time of peace||A time you may embrace, a time to refrain from embracing||To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time to gain, a time to lose||A time to rend, a time to sew||A time to love, a time to hate||A time for peace, I swear it's not too late.

Judith Saebel 23.5.2008 15:46

Re: Re: Re: Re: To je u nás tak,

Jak vynikla písnička Turn, Turn, Turn; Pete Seeger v r. 1964; Little Boxes;

Jakub S. 23.5.2008 18:53

Děkujú!

Ano, jedinečný a přitom tak prostý Pít Sígr...

hana W 23.5.2008 1:37

Polivky,

to je moje, hlavne fcil. Ted se muj prednosta rozhodl jit na dietu - a hlasim, ze za 3 tydny shodil asi 7 kg. A je to rozumna dieta - zadne  new age, proste rozumne jidlo, v mensim mnozstvi, hodne celozrnnych veci, ne moc moucneho a nejaky pohyb. Jeho planem je shodit za rok 100 liber - cca 50 kg. Potes nas panbuh. takze delam dost polivek - ridkych. Pro vas na diete, nebo tech, co o tom uvazuji, zde jsou dve "odlehcene" varianty tradicnich ceskych.

Bramboracka:  Nasprejuju olej olivovy (nebo malounko olivoveho z flasky), a lehce oprazim cibuli, cesnek, a platky mrkve. Zaleju vyvarem z Podravky (neni tucna jak Masox nebo muj oblibeny Karpatsky bujon) nebo koupenym bez tuku kurecim vyvarem, pridam jednu ci dve mensi brambory na platky, hrstku susenych hub (hec, jeste mam dva pytliky - jeden od Vraneho n. Vlt., druhe od Trebice - Jeseniky uz dosly). Zadne zahustovani. Pridat vhodne mnozstvi zelenych nati, a pro vetsi vyzivu na osobu asi 1/4 hrnku varenych krupek - jsou zdrave! Pripadne doplnit na sucho v troube opecenou bagetou.

Cockova:Nasprejuju olej olivovy (nebo malounko olivoveho z flasky), a lehce oprazim cibuli, cesnek, a platky mrkve. V CR bych pridala celer.  Zaleju vyvarem z Podravky atd. Hodim hrsticku cocky - ne tolik, aby v tom lzice stala, spis aby ty cocky plavaly. Nakonec pridam cerstve nate a dle chuti zakapnu citronem, prip. i neco citr. kury. Kdyz ma prednosta vic pohybu, tak za odmenu to jeste zasypu oprazenyma kostickama slaniny nebo pridam krapet smetany (kavove). Nahodou takhle udelanou cockovou dlabali synovec a neter, kdyz byli jeste mali a znali jen tu ceskou hustou. Dodnes si ji pamatujou a kdyz jsem v Olomouci, tak to po mne chteji - v tom pripade se slaninou.

A, Xerxova, hadej, co u nas bylo k veceri - cesnecka tebou sepsana, a pote salat.

Jo, mimochodem, Chet z toho hubnouciho klubu nosi velmi chutne recepty a napady. Ma-li nekdo zajem, takbych to dala casem dohromady.

alimo 23.5.2008 7:16

Re: Polivky,

No jestli !!!! Sem s nimi, fčera bylo pozdě !:-D Zdravím do Emeriky HankoV