26.1.2021 | Svátek má Zora


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívečky

A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné slavnostní výtvory. Cílem je polívka chutná, rychlá, s minimem ušpiněného nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
possum 25.5.2008 15:17

Teeeda, na polivkach muzu zit ;-)

vsecko zkopirovany, Xeroxova, dekuji. :-) Ted jeste .....no, vetsina by mela jit i v mikrovlnce. ;-)

Jakub S. 24.5.2008 11:12

Raně červánkový lesk - no aby jeden neměl mindrák.

Tak terazky vím tuplem, že na to brzo jdu!

Hana W 23.5.2008 22:18

Re: Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW

Dekuji, jiz je to ulozeno i vytisknuto.V

baty 23.5.2008 22:06

Díky tobě, dobrá vílo,

zejtra ji dělám, mlask!

Vave 23.5.2008 21:56

Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW

Originální recept mám bohužel uložený jen práci a nepodařilo se mi ho najít v Mlsotnících. :-/ Tak ho překládám v úpravě od Dede:

Potřebuješ - na cca 3 l polévky: Máslo, pórek (jeden opravdu velikej, nebo dva až tři malé - prostě hodně!), mrkev (3-4, taky dost), brambory (přiměřeně, tak o třetinu až polovinu víc než mrkve), sůl, kmín, případně polévkové koření (já kupuju na trhu ve Dvoře takové to bez glutamanu, s kukuřičnou moukou:)) Dáš máslo do hrnku, na něj nahrubo nakrájený pórek a opékáš. Mezi tím si nakrájíš mrkev (kolečka - já) a opékáš s pórkem. Posolíš. Činíš tak dlouho, dokud se nezačne máslo tak trochu chytat na dně hrnku (na plynu asi musíš na menší plamen, na elektrice je to snazší) a zaleješ horkou vodou - ale - to je důležité - jen trochu! Aby ta zelenina byla ponořená, ale ještě nenaplnit hrnek! Dáš naspoř a vaříš, resp. dusíš. Zatím si připravíš brambory - je třeba je nakrájet na menší kousky než tu mrkev, aby se to dodělalo společně. Teprve než přihodíš brambory, tak doleješ do hrnku další horkou vodu a potom už normálně vaříš, kmín dávám hned (ale lze ho vynechat - udělala jsem to jednou z nouze a nebylo to špatné), koření až později. Když je všechno měkké, tak má polévka zajímavou barvu - základ je do zelena (rozvařený pórek), má to takový raně červánkový lesk - máslo a opékaná mrkev) a zlatě z toho vykukují brambory. No a teď by se to mělo rozmixovat a podávat s chlebem s máslem. Mně to strašně chutná, ale rodině nikoliv, tak to nechávám bez mixování. Smetana se do toho nedává! No a změny: v houbomilovných rodinách hrst sušených hub nic nepokazí (samozřejmě to nejde u nás), může se přidat ta smetana (ale je to fakt zbytečné a jen se po tom líp tloustne ;)), pórek se dá v nejhorším nahradit zelenou cibulkou, ale muselo by jít být moc a moc!

Jakub S. 23.5.2008 21:30

Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW

Krémové zeleninové já někdy dělám a varíruju. O tohle bych měl eminentní zájem, silvuplé!

baty 23.5.2008 21:03

Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW

www, prosííííím, bylo to trochu později, někdy na podzim 2006, když jsem si pořídila internet a začala být zabukistka. Moc bych se za ten recept přimlouvala, pamatuji si na něj jen matně.

Vave 23.5.2008 21:00

Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW

Hani VV, tak za 15 minut se dostanu k PC, teď jen probíhám, podívám se Ti po tom receptu, někde ho mám uložený. :-)

Hana W 23.5.2008 20:39

Re: hezky podvecer

Ja jsem se taky vzdycky divila. Krome velkych svatku (vanoce, Kruti den, velke bubnovani) podavam bud polivku nebo hlavni jidlo. Uz jsem v te Americe asi zvlcela. ;-P;-PPripadne po polivce salatek nebo chleba s necim. I kdyz babicka rikala, ze polivka je dobra, protoze ti roztahne zaludek. A nase mama taky bez polivky neda ranu, casto to ovsem kombinuje s "jidlem".

Hana W 23.5.2008 20:34

Kdyz uz jsme u toho, tak WWW

jeste davno pred Mlsotnikem (tusim, ze to bylo pred) mel recept na fantastickou kremovou polevku s porkem a mrkvi a la jeho teta z Francie. A to byla dobrota. Nekde jsem ten recept zalozila - bylo to jen tak v diskusi s TJF. Od te doby to delam od oka. Ale treba by se WWW nechal premluvit a zopakoval nam to.

Jakub S. 23.5.2008 18:54

Re: Dršťky

Další chlap. Šak pobuď! My ťa nesežereme!

Jakub S. 23.5.2008 18:53

Děkujú!

Ano, jedinečný a přitom tak prostý Pít Sígr...

vampir 23.5.2008 17:58

hezky podvecer

 Uvarim dopolomeka jakoukoliv zeleninu, rozmixuju, pridam mouku a za staleho michani povarim ca 4-5 min. Zaliju smetanou se zloutkem, muze byt i zakysla. A hotovo. Nejlip takhle chutna zampionova, brokolicova, chrestova , taky bramborova s porkem.

K rozumne diete polivka patri, zaplni zaludek a pak uz jen polovicni porce  hlavniho jidla staci.  Ale ta povera, ze se z polevek tloustne, je hluboce zakorenena v lidech dodnes. Tak nekdy slysim: jak chces shodit, kdyz se vykrmujes    polivkami.?

Zdena b.p. 23.5.2008 17:51

Re: Re: Re: Jojo,

To jsi mne moc nepotěšila. Ty se měly slupnout ještě ten den. Bojím se bojím, jestli jsi to měla opravdu dobře usušené. Kdyby bylo v papíru, tak se nic neděje, ale v tom mikroténu stačí malilinko vlhkosti a už mají tendenci plesnivět. Prosíííím pořádně ho prohlídni. Asi je příště budu balit do papírových pytlíků a bude vystaráno. Pak už to není žádný problém. Já je mám (4 ks) pověšené volně na špagátku a jsou OK.

pudlíková 23.5.2008 16:37

Re: Re: Jojo,

My ještě neochutnali, holt panička je škrt :-/, ale teď už se za hafuše těším dvakrát;-)

Ještě že nic netuší, to ta igelitka lítala vzduchem :-P

Xerxová 23.5.2008 16:08

Re: Re: Re: Polívky - to je moje parketa!

taková whiska s vývarem...;-D;-D proč ne...?

Judith Saebel 23.5.2008 15:46

Re: Re: Re: Re: To je u nás tak,

Jak vynikla písnička Turn, Turn, Turn; Pete Seeger v r. 1964; Little Boxes;

tapuz 23.5.2008 15:46

Re: Re: Polívky - to je moje parketa!

Tak u nás je to právě naopak - maso nám, vývar kocourům ;-P. Vařím kuřecí skelety nebo hřbety jen s malou mrkví a špetičkou soli. Pak je oberu, a protože naši dva zmlsaní kožichové o vařené maso nestojí (leda když jde přímo z talíře do tlamičky;-)) a jako správní predátoři jedí maso jen syrové, putuje obrané maso do mrazáku, aby z něj ve vhodný moment bylo kuřecí rizoto. Vývar naleju do sáčků na ledové kuličky a putuje taktéž do mrazáku. A pak kuličku po kuličce odlamuji a přidávám do mističek s kocouřím jídlem, aby bylo šťavnatější. Je to ňam ňam.

Ještě, že jsou ty pytlíky průhledné, aby si někdo do pitiva omylem nevhodil bujón :-D.

Xerxová 23.5.2008 15:40

klika na vycházky

I když počasí nebylo v posledních dnech zrovna ideální - procházky si s Betkou nemůžeme vynachválit. Deštivá středa se jí nelíbila a tak jsme zneužili odjezdu páníka a ten nás vyvezl autem "daleko" od domova. A pak jsme si trasu nemohly zkrátit a šlapaly jsme svou povinnou alespoň třičtvrtěhoďku v dešti. Včera jsme šli i s páníkem na cvičák až večer po dešti - a tam kanárský dogáček, foxteriérka, mladý světlý labrador, černá malá psí fenečka a ...Kosatka. To se to honilo v té mokré vysoké trávě. A dneska jsme si nejdřív užily krásnou procházku lesem, poprvé jsme sundaly z bílých tlapek spoustu lezoucích klíšťat a nakonec jsme potkaly mladého hovíka. S jeho paničkou jsme nachodily spoustu kilometrů, když já měla Xerdu a ona velikou kníračku Bařenu. pak se odstěhovala a sice do "našeho" lesa občas jezdí, ale už se potkáváme výjimečně. A tak jsme to otočili a všichni čtyři se vrátili do lesa. Betka měla kámoše velikého a nerozbitného a my si měly co říct... Jó - taková procházka když se povede, tak si člověk může s chutí dát i zbyteček bramboračky   ;-D

Mimochodem - vracela jsem se kolem kostela ve tři hodiny - a zvony zněly určitě i pro Kačírka a spol. A sluníčko nakukovala poměrně slibně mezi mraky.

Judith Saebel 23.5.2008 15:15

Re: Re: Re: Re: To je u nás tak,

Je to tohle?

Words adapted from The Bible, book of Ecclesiastes, music Pete Seeger

To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time to be born, a time to die||A time to plant, a time to reap||A time to kill, a time to heal||A time to laugh, a time to weep||To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time to build up,a time to break down||A time to dance, a time to mourn||A time to cast away stones, a time to gather stones together||To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time of love, a time of hate||A time of war, a time of peace||A time you may embrace, a time to refrain from embracing||To Everything (Turn, Turn, Turn)||There is a season (Turn, Turn, Turn)||And a time for every purpose, under Heaven||A time to gain, a time to lose||A time to rend, a time to sew||A time to love, a time to hate||A time for peace, I swear it's not too late.

Hana W 23.5.2008 13:10

Re: Re: Polivky,

Je, tak to te beru za slovo. To bych si dala - tady to neroste a ja houby rada v jakemkoliv provedeni.VV

Hana W 23.5.2008 13:06

Re: Zjazzovat jídlo, to je nádhera!

Ono zalezi na tom, z jake znacky zacinas. Kdyz zacnes hodne vysoko, tak ta prvni kila jdou rychle. To az ta nasledna jdou hur. Muj prednosta se obcas nezrizene prejidal (hlavne zmrzlinou) a pohybu se vyhybal. V podstate ji ted lip, nez driv. Hodne zeleniny, jogurty, maso libove, brambory malo, spis dost zrni (diky za nedavne recepty na kroupy a jahly), zadne fast foody (delala jsem nedavno hamburger z mlete kruty a nebylo to spatne) a jist vickrat denne v malem mnozstvi. A hejbe se;-) Taakze v zadnem pripade nejaka nezdrava exoticka dieta. A obcas se odmeni treba zmrzlinou.

Alex 23.5.2008 13:06

Re: Jojo,

musím potvrdit, že kvalita byla vynikající, Klérka ucho slupla rychle a ve vší tichosti. Ani se jí nepodařilo zapatlat vousy. Děkujeme, dvojnásobně, když už vím, že uši byly vynikající domácí kvality.

zkumavka 23.5.2008 12:07

Re: Re: to jsem moc ráda,

Já můžu obojí.Pokud je vydatnější druhý chod,pak to chce lehkou polévku.Někdy se to tak holt nepovede..Pak to chce chvilku oddechnout a teprve mazat za další činností. Hlavně zdravíčko a dobrá náladička.A to s prázdným bříškem nejde,no.:-P

zkumavka 23.5.2008 12:04

Re: Re: to jsem moc ráda,

Na BMI se vykašli.To je fakt jen pro ty úplně outloučký,ale tady je holt ta česká nátura. Nech bejt.:-)R^

Vave 23.5.2008 11:52

Re: ZPRÁVA OD DEDE

Jo, a slíbila jsem KačeroviVV na třetí hodinu sluníčko, tak se musíme všichni snažit! R^VVR^

Teď mizím, vezu synka na kontrolu na oční kliniku, a přeju všem krásné odpoledne a krásný víkend všm! :-)

Vave 23.5.2008 11:36

ZPRÁVA OD DEDE

Dede nás zdraví a Kačerovi přeje samé štěstí a má pro nás na zítra povídku, kterou zkusí vydat od Jany Ba. :-)R^VV

To máme ale hodnou Dede, ó my se máme! ;-)R^VV

Zdena b.p. 23.5.2008 11:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jojo,

Budu je muset konečně ochutnat. Mám na špagátku několik schovaných pro Lordíka. Zítra ke mně přijede na návštěvu. :-)

krmič 23.5.2008 11:10

Dršťky

Čistit a prát? V supermarketu většinou mají nakrájené předvařené dršťky, uvařit polévku je pak snadné. Ani to nijak výrazně nesmrdí. Já mám rád každou dršťkovou polévku, ale u nás doma děláme bílou, bez papriky, jenom bobkový list, pepř nové koření, ocet, zásmažka a ovšem mooc drštěk. Stačí jako hlavní jídlo.

A boršč, podle našeho domácího receptu, to je samozřejmě pracná záležitost. Ale pak vystačí na 2 až 3 dny. Lahůdka.