27.1.2021 | Svátek má Ingrid


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Polívečky

A polivečka by nebyla? Tuto větu slýchám často a tak jsem si vypracovala poměrně široký receptář polívek. Předem upozorňuji, že se nejedná o žádné slavnostní výtvory. Cílem je polívka chutná, rychlá, s minimem ušpiněného nádobí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdena b.p. 23.5.2008 7:16

Re: Polivky,

Hani, myslím, že by to byl bohulibý počin. Já bych mohla z hubnutí sepsat diplomku, ale zkušenosti jiných jsou vítané. Se mnou vždycky zacloumá marodění. A zejména ATB. (tentokrát mi ho nadělili jen 2 sady). Jelikož jsem už 2 měsíce schopná "bez vady" tak jsem se do toho HU-HU (hubnutí s humorem) pořádně obula. Oznamuji - 8 (je to vzácná chvíle, že jsem to na sebe vyzvonila, asi jsem ještě mimo duševní provoz) A jedu dál. ;-)

Jakub S. 23.5.2008 7:19

Zjazzovat jídlo, to je nádhera!

Ale kristepane, padesát kilo za rok - neblázněte, lidi. Tos to jenom tak naschvál přehnala, že? Doufám? Polovičku, dejme tomu - no mně se to mluví, když za desetiletí přiberu pět kilo a v pase pět centimetrů, že. Ale to je spíš zásluha genů - rodiče byli bohatí, koupili mně rychlé spalování! (To nemám ze sebe - ale od koho?!)

Hana W 23.5.2008 13:06

Re: Zjazzovat jídlo, to je nádhera!

Ono zalezi na tom, z jake znacky zacinas. Kdyz zacnes hodne vysoko, tak ta prvni kila jdou rychle. To az ta nasledna jdou hur. Muj prednosta se obcas nezrizene prejidal (hlavne zmrzlinou) a pohybu se vyhybal. V podstate ji ted lip, nez driv. Hodne zeleniny, jogurty, maso libove, brambory malo, spis dost zrni (diky za nedavne recepty na kroupy a jahly), zadne fast foody (delala jsem nedavno hamburger z mlete kruty a nebylo to spatne) a jist vickrat denne v malem mnozstvi. A hejbe se;-) Taakze v zadnem pripade nejaka nezdrava exoticka dieta. A obcas se odmeni treba zmrzlinou.

Karolína 23.5.2008 8:30

Re: Polivky,

Hani zdravím do Ameriky! Přijedeš-li do Čech, ozvi se mi, mám pro Tebe pytel sušených hub, většinou hřibů! Má drahá polovice totiž miluje chodit na houby a nosí mi jich koše! Já houby jím strašně ráa a zpracovávám je na spoustu způsobů - mrazím samotné, se sádlem, nakládám do soli, suším, nakládám do octa, vařím houbové polévky, omáčky, dělám houbová jídla, co mne napadnou, ale nejde to spotřebovat! Mám sušených opravdu dost, tak se přihlaš, ráda se podělím!

Hana W 23.5.2008 13:10

Re: Re: Polivky,

Je, tak to te beru za slovo. To bych si dala - tady to neroste a ja houby rada v jakemkoliv provedeni.VV

Jakub S. 22.5.2008 23:11

Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Uznání, dík! - Vybavuje se mi vědecky klasifikační přístup k polévkám u pí Sandtnerové... ale už jsem jich pěkných pár dělal. V podstatě to de aji po těch osmdesáti letech. A měl bych po hodně letech zase rozevřít dalšího boha - Achilla. Víte kterého, že?

zkumavka 22.5.2008 23:41

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Jakube,Sandtnerku mám,ale něco fakt už asi nedokážu.A mohlo to být dobré..Polévka z holuba.Tedy nemám proti holubům nic,naopak,ale sehnat dobrýho do tý polífky,to už asi ne.

Hana W 23.5.2008 2:11

Re: Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Zkumavko, moje babicka mecova taky pamatovala predvalecnou slavu holoubat. Pak bydlela v Praze v Krakovske ulici  se svou dceru a rodinou a ja tam bydlela s nema. Byt mel svetlik. Ve svetliku sidlili holubi. My jsme bydleli v mezzaninu, takze holubi nam byli blizko. Babicka, uz starenka, ac neuveritelne ciperna, si vsimla, ze holubi maji mlade. Trvala na tom, ze sestrenice a ja ve spravnou dobu musime do svetliku a lapit holoubata, a babicka je udela na madlich, nebo kaparech nebo co. Vzhledem k tomu, ze ti holubi jedli odpadky a hnus, tak se nam do te akce nechtelo. A babinka pouzila svou magickou vetu - pockejte holky, az zas prijde valka... Nejak nas to nepresvedcilo a ke skode prazskych pamatek holoubata prezila. Ona prozila prvni svetovou dost tezko a druha ji taky moc nesvedcila, neb bydleli v prvni zone odsunu ze Sudet, a pak dedecek neco zdedil, ale zas prisel 1948...

Zdena b.p. 22.5.2008 23:51

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Já vím kterého myslíš. Četli jsme ho nahlas a jednou jsme umírali při bramboračce. Jak se musel ujednotit, jestli bude krájet na kostičky, nebo na nudličky a jáhly byly hrdé a nespojily se s ničím. A ta zlatá jíška chachacha. Já bych to snad dala do kupy i pomocí archeologie ve vlastní hlavě. ;-D A nezapomenutelné obrázky od mnou milovaného p. Borna.

hana W 23.5.2008 1:06

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Jak moc miluju Sandtnerku na peceni - mam tady vydani po babicce ze 30. let a ty pecici stranky uz po letech vypadaji jak pergamen - tak na vareni mi zas tak moc nesedi. Uz jsem to tady jednou mozna psala, ze na velkou flakotu hoveziho 4 kulicky pepre a 2 noveho koreni, atd.  - neni zrovna pro mne to ono. Ale kdyz chci nejaky tradicni recept, tak pani Sandtnerovou blahe pameti krapet zjazzuju. To proti tomu Rettigova - ta korenicko a bylinky mela moc rada.

hana W 23.5.2008 1:38

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Jo, toho Achilla mam tady taky. Obcas se k nemu uchyluju.

Bubu 23.5.2008 8:26

Re: Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

uchyluju nebo "achilluju"?

Já ho taky ráda. To musel být ale mlsoun. S ním by se mi to vařilo......

alimo 23.5.2008 7:08

Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

jasně, že vím kterého, patří k  zlatému fondu mých kuchařek, které jsou nejen kuchařky. Podobnou radost mi udělala kuchařka od Zdeňka Trošky, kterou jsem dostala od Jéžíška:-). Pobaví a taky se podle ní dá i dobře vařit.

Jakub S. 23.5.2008 7:30

A Petr Novotný!

Jak ho nesnáším - roky - jako baviče, tak ty knížky - to je radost, inspirace, počtení. Včetně úpravy a vůbec. Jsou to ovšem vlastně sborníky, že.

Matylda 23.5.2008 10:50

Re: Re: Zase pěkných pár chytrých a důležitých zkušeností a zvyklostí.

Mně se nejvíc líbil popis výroby carského kohoutka. Achilla vlastní můj táta a občas podle něj vyrobí boršč. Pak ho musíme dva roky chválit, a pak možná vyrobí znovu. A pokud jde o holoubata- můj děda choval holuby a občas donesl holoubata na jídlo. Dodneška si pamatuju, jak to smdělo, když je babička oškubala a pak takové ty chlupy opalovala nad sporákem. Proto jsem za rodinného zmlsance, když tvrdím, že holoubata vážně nemusím!

zkumavka 22.5.2008 23:10

to jsem moc ráda,

že poskytuješ inspiraci ! Za sebe bych řekla,že nejhorší je vymyslet co vůbec uvařit. Polévka u nás musí být vždycky.

Malý dotaz : Jak to děláš,milá Xerxová,že seš tak štíhlá a pěkná ženská? Ty polívečky,to chce potom velké probíhání s Betkou. Jinak to není možné.

Xerxová 23.5.2008 7:41

Re: to jsem moc ráda,

Do štíhlé mám daleko -  podle BMI mám mírnou nadváhu... ;-)

zkumavka 23.5.2008 12:04

Re: Re: to jsem moc ráda,

Na BMI se vykašli.To je fakt jen pro ty úplně outloučký,ale tady je holt ta česká nátura. Nech bejt.:-)R^

karakal 23.5.2008 8:55

Re: to jsem moc ráda,

JJ, to znam. Nejhorsi je to vymyslet. Uz jsem nekolikrat inspiraci z mlsotniku pouzila a vzdy s uspechem.

Ja polevky rada treba jako samostatne jidlo. Podle me pak se po nich netloustne. Prednosta rad o vikendu polevku pred hlavni jidlo. No ale kdyz si dam polevku i hlavni jidlo, tak se prejim a rozhodne se po tom tloustne :/. Na druhou stranu prednosta obcas i uvari ;).

Nekdo nize zminoval rajskou. U nas sem to ja, kdo ji ma zafixovanou ze skoly a nema ji rad. Ale kdyz rajskou udela prednosta, tak ji zbastim s chuti :)).

zkumavka 23.5.2008 12:07

Re: Re: to jsem moc ráda,

Já můžu obojí.Pokud je vydatnější druhý chod,pak to chce lehkou polévku.Někdy se to tak holt nepovede..Pak to chce chvilku oddechnout a teprve mazat za další činností. Hlavně zdravíčko a dobrá náladička.A to s prázdným bříškem nejde,no.:-P