Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Polívečky
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
possum 25.5.2008 15:17Teeeda, na polivkach muzu zit ;-) vsecko zkopirovany, Xeroxova, dekuji. |
![]() |
Hana W 23.5.2008 20:34Kdyz uz jsme u toho, tak WWW jeste davno pred Mlsotnikem (tusim, ze to bylo pred) mel recept na fantastickou kremovou polevku s porkem a mrkvi a la jeho teta z Francie. A to byla dobrota. Nekde jsem ten recept zalozila - bylo to jen tak v diskusi s TJF. Od te doby to delam od oka. Ale treba by se WWW nechal premluvit a zopakoval nam to. |
![]() |
Vave 23.5.2008 21:00Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Hani |
![]() |
baty 23.5.2008 21:03Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW www, prosííííím, bylo to trochu později, někdy na podzim 2006, když jsem si pořídila internet a začala být zabukistka. Moc bych se za ten recept přimlouvala, pamatuji si na něj jen matně. |
![]() |
Jakub S. 23.5.2008 21:30Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Krémové zeleninové já někdy dělám a varíruju. O tohle bych měl eminentní zájem, silvuplé! |
![]() |
Vave 23.5.2008 21:56Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Originální recept mám bohužel uložený jen práci a nepodařilo se mi ho najít v Mlsotnících. Potřebuješ - na cca 3 l polévky: Máslo, pórek (jeden opravdu velikej, nebo dva až tři malé - prostě hodně!), mrkev (3-4, taky dost), brambory (přiměřeně, tak o třetinu až polovinu víc než mrkve), sůl, kmín, případně polévkové koření (já kupuju na trhu ve Dvoře takové to bez glutamanu, s kukuřičnou moukou:)) Dáš máslo do hrnku, na něj nahrubo nakrájený pórek a opékáš. Mezi tím si nakrájíš mrkev (kolečka - já) a opékáš s pórkem. Posolíš. Činíš tak dlouho, dokud se nezačne máslo tak trochu chytat na dně hrnku (na plynu asi musíš na menší plamen, na elektrice je to snazší) a zaleješ horkou vodou - ale - to je důležité - jen trochu! Aby ta zelenina byla ponořená, ale ještě nenaplnit hrnek! Dáš naspoř a vaříš, resp. dusíš. Zatím si připravíš brambory - je třeba je nakrájet na menší kousky než tu mrkev, aby se to dodělalo společně. Teprve než přihodíš brambory, tak doleješ do hrnku další horkou vodu a potom už normálně vaříš, kmín dávám hned (ale lze ho vynechat - udělala jsem to jednou z nouze a nebylo to špatné), koření až později. Když je všechno měkké, tak má polévka zajímavou barvu - základ je do zelena (rozvařený pórek), má to takový raně červánkový lesk - máslo a opékaná mrkev) a zlatě z toho vykukují brambory. No a teď by se to mělo rozmixovat a podávat s chlebem s máslem. Mně to strašně chutná, ale rodině nikoliv, tak to nechávám bez mixování. Smetana se do toho nedává! No a změny: v houbomilovných rodinách hrst sušených hub nic nepokazí (samozřejmě to nejde u nás), může se přidat ta smetana (ale je to fakt zbytečné a jen se po tom líp tloustne ;)), pórek se dá v nejhorším nahradit zelenou cibulkou, ale muselo by jít být moc a moc! |
![]() |
baty 23.5.2008 22:06Díky tobě, dobrá vílo, zejtra ji dělám, mlask! |
![]() |
Hana W 23.5.2008 22:18Re: Re: Re: Kdyz uz jsme u toho, tak WWW Dekuji, jiz je to ulozeno i vytisknuto. |
![]() |
Jakub S. 24.5.2008 11:12Raně červánkový lesk - no aby jeden neměl mindrák. Tak terazky vím tuplem, že na to brzo jdu! |
![]() |
vampir 23.5.2008 17:58hezky podvecer Uvarim dopolomeka jakoukoliv zeleninu, rozmixuju, pridam mouku a za staleho michani povarim ca 4-5 min. Zaliju smetanou se zloutkem, muze byt i zakysla. A hotovo. Nejlip takhle chutna zampionova, brokolicova, chrestova , taky bramborova s porkem. K rozumne diete polivka patri, zaplni zaludek a pak uz jen polovicni porce hlavniho jidla staci. Ale ta povera, ze se z polevek tloustne, je hluboce zakorenena v lidech dodnes. Tak nekdy slysim: jak chces shodit, kdyz se vykrmujes polivkami.? |
![]() |
Hana W 23.5.2008 20:39Re: hezky podvecer Ja jsem se taky vzdycky divila. Krome velkych svatku (vanoce, Kruti den, velke bubnovani) podavam bud polivku nebo hlavni jidlo. Uz jsem v te Americe asi zvlcela. |
![]() |
Xerxová 23.5.2008 15:40klika na vycházky I když počasí nebylo v posledních dnech zrovna ideální - procházky si s Betkou nemůžeme vynachválit. Deštivá středa se jí nelíbila a tak jsme zneužili odjezdu páníka a ten nás vyvezl autem "daleko" od domova. A pak jsme si trasu nemohly zkrátit a šlapaly jsme svou povinnou alespoň třičtvrtěhoďku v dešti. Včera jsme šli i s páníkem na cvičák až večer po dešti - a tam kanárský dogáček, foxteriérka, mladý světlý labrador, černá malá psí fenečka a ...Kosatka. To se to honilo v té mokré vysoké trávě. A dneska jsme si nejdřív užily krásnou procházku lesem, poprvé jsme sundaly z bílých tlapek spoustu lezoucích klíšťat a nakonec jsme potkaly mladého hovíka. S jeho paničkou jsme nachodily spoustu kilometrů, když já měla Xerdu a ona velikou kníračku Bařenu. pak se odstěhovala a sice do "našeho" lesa občas jezdí, ale už se potkáváme výjimečně. A tak jsme to otočili a všichni čtyři se vrátili do lesa. Betka měla kámoše velikého a nerozbitného a my si měly co říct... Jó - taková procházka když se povede, tak si člověk může s chutí dát i zbyteček bramboračky Mimochodem - vracela jsem se kolem kostela ve tři hodiny - a zvony zněly určitě i pro Kačírka a spol. A sluníčko nakukovala poměrně slibně mezi mraky. |
![]() |
Vave 23.5.2008 11:36ZPRÁVA OD DEDE Dede nás zdraví a Kačerovi přeje samé štěstí a má pro nás na zítra povídku, kterou zkusí vydat od Jany Ba. To máme ale hodnou Dede, ó my se máme! |
![]() |
Vave 23.5.2008 11:52Re: ZPRÁVA OD DEDE Jo, a slíbila jsem Kačerovi Teď mizím, vezu synka na kontrolu na oční kliniku, a přeju všem krásné odpoledne a krásný víkend všm! |
![]() |
krmič 23.5.2008 11:10Dršťky Čistit a prát? V supermarketu většinou mají nakrájené předvařené dršťky, uvařit polévku je pak snadné. Ani to nijak výrazně nesmrdí. Já mám rád každou dršťkovou polévku, ale u nás doma děláme bílou, bez papriky, jenom bobkový list, pepř nové koření, ocet, zásmažka a ovšem mooc drštěk. Stačí jako hlavní jídlo. A boršč, podle našeho domácího receptu, to je samozřejmě pracná záležitost. Ale pak vystačí na 2 až 3 dny. Lahůdka. |
![]() |
Jakub S. 23.5.2008 18:54Re: Dršťky Další chlap. Šak pobuď! My ťa nesežereme! |
![]() |
kaca 23.5.2008 10:07přidávám se k polífkové rodině. Já si polévku koneckonců i odpustím, ale zbytek rodinky ani omylem. Tak přidávám mou oblíbenou zeleninovou: zelenina co dům dá na větší kusy rozporcovaná a sušené houby se nahází do velkého hrnce s kmínem a vodou a vaří se do měkka. Měkká zelenina se rozpatlá takovým tím udělátkem na brkaši. Dochutí se česnekem, solí, pepřem, vegetou, krátce se povaří, doplní případně (není nutností) kroupama a na závěr se nadrolí majoránka. A ač celer nikdo z rodiny nemá rád, v téhle polévce je prostě nutný a dodá ten správný říz! |
![]() |
LA 23.5.2008 9:33Polívčičky já ráda, i když je nevyžaduji pořád. Jen drůbeží vývar a jakékoliv polévky z něj udělané nejím. Česnečku dělám z vývaru (většinou hovězí žebro), vždy nechám vychladnout a seberu tuk, žebro rozdělím mezi polévku a žebrající čumáčky (větší část), přidám česnek v hojném počtu, brambory na kostičky a majoránku. Nakonec rozmíchám vajíčko. Kdekdo jí rád. Na dršťkovou polévku obvykle kupuji vařené drštky, takže čištění a vaření odpadá. Pokud se mi nepodaří sehnat malé množství, rozdělím je do několika baličků a dám do mrazáku. Tam vydrží. Náhodou se mi podařilo přijít na zmrzlinu pro psy: rozvaříme prasečí tlapičku, přidáme strouhanou vařenou mrkev, nožičku obereme, maso rozkrájíme na drobné kousky, kosti dáme příslušnému psovi. Do kelímků od jogurtu nalejem vývar s masem a mrkví a dáme lehce zamrazit (ne na kost). Pomocí teplé vody dostaneme zmrzlinu z kelímku a servírujeme mimo koberec, nejlépe venku. |
![]() |
Bláža 23.5.2008 9:17mňammňam Já chci polífku! Úplně teď hned! A od Xerxové! |
![]() |
Bubu 23.5.2008 8:48Polívky Musím tu vyventilovat jednu, pro mne neobvyklou, polívku. Vaří ji moje sestra, vyčetla ji někde jako dětské jídlo (synoveček má 4roky) a celá rodina ji miluje. Synoveček jí říká oranžová polívka. Je z červené čočky. V hrnci na oříšku másla osmahnout nahrubo postrouhanou větší mrkev a bramboru a nasekaný česnek, přisypat hrst červené čočky, zalít vodou, okořenit solčankou (taky jedna vegeta bez glutamanu). Uvařit do měkka (10-15min) a pak rozmixovat tyčovým mixerem. Ochutnat, dosolit, přidat trošku saturejky, na talíři dozdobit lžící kyselé smetany (pro dietku vynecháme, nebo dáme bílý jogurt) a sekanou pažitkou. |
![]() |
Zdena 23.5.2008 8:12Polívky - to je moje parketa! Od té doby, co kupuji vepřové nožičky čubě, míváme luštěninové polévky pravidelně. Uvařím dobře očištěné vepřové nohy, vývaz nechám vychladnout, seberu a vyhodím tuk, naředím gelé v hrnci a namočím luštěniny... To je dobrota! |
![]() |
EvaŽ 23.5.2008 8:58Re: Polívky - to je moje parketa! Koukám, že kdekdo obohacuje svůj stůl zbytky od psů (od koček méně, na lidskou výživu mají přece jen menší spotřebu Ostatně včera jsem ukládala do lednice vařené mleté (i s polívkou) pro štěňata v hrnku - polívkáči. Hrnek jsem odložila na stůl, než jsem si udělala v lednici místo, máma se zmocnila hrnku a štěňatům upila. No, pro štěňata je to vždy čerstvé |
![]() |
Zdena b.p. 23.5.2008 9:28Re: Re: Polívky - to je moje parketa! Úplně noumání, Úďo |
![]() |
tapuz 23.5.2008 15:46Re: Re: Polívky - to je moje parketa! Tak u nás je to právě naopak - maso nám, vývar kocourům Ještě, že jsou ty pytlíky průhledné, aby si někdo do pitiva omylem nevhodil bujón |
![]() |
Xerxová 23.5.2008 16:08Re: Re: Re: Polívky - to je moje parketa! taková whiska s vývarem... |
![]() |
jindra 23.5.2008 8:11Polívky vařím často a ráda.Když vařím maso pro Paschu,tak o vývar se doma perou,on ho má rád nalít na granule,ale páníček chce polívku.Čím větší hrnec,tím lepší.Nikdy nezbyde.Díky za inspiraci,vytiskla jsem si a určitě vyzkouším.Kosatce posíláme pohlazení a podrbání |
![]() |
Alča 23.5.2008 7:39Jejda, polívečky! Ty já v podstatě nesmím (nemůžu masové vývary a luštěniny), ale můj chlap je má rád. Takže když vařím, tak i s polévkou, kterou následně zamrazím a přednosta pojídá kdykoliv. A jeden recept na rychlou a dobrou polévku (vaří ji moje maminka): Na rozpuštěném másle zesklovatíme cibulku a vrazíme několik vajec, ochutíme dle zvyku - já dávám sůl, pepř, papriku, mletý kmín (vzniklou smaženici klidně ochutnáme). Zalijeme vodou, dochutíme Vegamixem (Vegeta bez glutamanu), přidáme cokoliv - zbytek vařené rýže, nebo těstovin, nebo brambor, nebo nudle - pokud nedáme, nakonec přidáme osmaženou housku. Necháme přejít varem, podáváme. Občas se podaří, že je na snídani smaženice a na oběd smaženicová polévka... |
![]() |
Zdena b.p. 23.5.2008 7:36Jojo, I můj přednosta je na poblifky. Vzhledem k tomu, že vařím i kuřecí skelety, (pochopitelně pro plyšáky) tak mám i dobrý vývar. Spřátelený řezník prodává vařené drštky v rozumném balení. Propláchnu ve vařící vodě a vystřihnu drškatici raz - dva. A mám našplháno. Jindro díky za inspiraci. Já jen když dávám do polívčičky mrkev, tak si ji nejdřív orestuju s cibulí a česnekem na troše oleje, pak tam dám celer a zasypu moukou (většinou polohr. To je vlastní patent, abych ušetřila další nádobí. Promíchám se zeleninou, orestuju a pak zaleju STUDENÝM vývarem. Než se uvaří zelenina s brambory, tak je i mouka provařená. |
![]() |
Xerxová 23.5.2008 7:44Re: Jojo, Spřátelený řezník je ten od vepřových oušek?? Myslím, že ti Kosatka ani nepoděkovala - ucha většinu sežvýkala při předání, malý kousek jsme dovezli domů - zmizel hned po návratu |
![]() |
Zdena b.p. 23.5.2008 9:35Re: Re: Jojo, Ano, ten. On mi ty uši syslil do mražáku a pak najednou vyudi. Běžně je na prodej nedělá. Byla jich krabice od banánů. Jenomže tím všechno nekončí. To musím dát po cca 15 ks do trouby a dosušit jako pusinky na 50 st. Vůůůůně jde celým domkem. Tak na toto období situuji páníkovi čočku s pořádným kusem uzeného, nebo jiné uzené pochoutky. První sušení loni jsem tohle nedomyslela a to si nepřejte tu závist, která s ním cloumala. |
