Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Orientální recepty
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L 13.3.2008 18:33Tak jsem se tím nechala inspirovat a vyrobila k večeři něco na dané téma. Jen mě zaskočila ústřicová omáčka - já čekala, že poteče. |
LENKA S 13.3.2008 11:27PROSBA NA KAROLÍNU KAROLÍNKO, JÁ TVOU KACHNU V MEDOVÉ OMÁČCE VYZKOUŠELA UŽ DVAKRÁT A VŽDY S VELIKÝM ÚSPĚCHEM. CHUTNALA NÁM TŘEM(PETRA ODMÍTLA( NEVĚŘILA, ŽE JE TO DOBRÉ) MOC A MOC. ALE NĚJAK SE MI STÁLE JEŠTĚ NEPODAŘILO TO, O ČEM PÍŠEŠ. JÁ MÁM VŽDY TY PORCE SPÍŠE DUŠENÉ, NIKOLIV KŘUPAVÉ. DĚLAL JSEM TO VŽDYCKY JEN Z PŮLKY KAČENY A PCTIVĚ TO DUSÍM TY 4 HODINY V LITIŃÁKU. MŮŽEŠ MI PROSÍM SDĚLIT, KOLIK TOHO VÍNA DÁT, ABY SE OPRAVDU UDĚLALA TA SPRÁVNÁ KŘUPAVÁ KŮŽIČKA? DÍKY DOPŘEDU A VŠEM, KDO SE BOJÍ EXPERIMENTOVAT, TUHLE " MEDOVOU " KACHNU DOPORUČUJU. CHUŤ JE ZNAMENITÁ A RÝŽI K TOMU ANI NEVAŘÍM. MUŽ JI SKOUSNE JEN S KOUSKEM CHLEBA, JÁ ZAS JEN TAM BEZ. KACHNIČKU PROTO PO DOKONČENÍ VYKOSTÍM A JÍME LŽÍCÍ JAK NEANDRTÁLCI. ŠŤÁVIČKA ZMIZÍ NEJDŘÍVE. MŇAM. YGO, ZKUS TO, NEBUDEŠ LITOVAT. UŽ TEN KAROLÍNIN "KAČENÍ " RECEPT KDYSI NA MLSOTNÍKU BYL A JMENOVAL SE KACHNA V MEDOVÉ OMÁČCE, TAKŽE TAM NAJDEŠ VÍCE PODROBNÝ POPIS INGREDIENCÍ. STOJÍ TO ZATRO OCHUTNAT. I MÍ RODINNÍ KONZERVATIVCI JEDLI JAK NEZAVŘENÍ. |
Bláža 13.3.2008 9:56Jůůů, jééé, To je ono! Tisknu, přečtu doma pozorně, máme to dnes i s cestopisem :)) |
YGA 13.3.2008 9:05Já vám nevím v jídle jsem velký zpátečník. Ze sladkokyselých omáček můžu pouze rajskou a moravské zelí (ovšem ty miluju). Zkrátka tato cizokrajná krmě (ač v mistrovském Karolílině podání) jde šíííírokým obloukem kolem mne. Prosím, milí moji gurmánší zvířetníci - nekamenujte mne, ale moje kačení prsíčka (teda né moje , ale prsíčka kačeny, která bude naší rodinou konzumována) budou opět trapně tradičné pomalu pečená v troubě . Ale všem ostatním přeji dobrou chuť. |
terra-san 13.3.2008 10:55Re: Já vám nevím YGO, proč by tě měl kdokoliv kamenovat? Vždyť taková p o m a l o u n k u pečená kačenka je přímo báseň psaná na vodu! Kdybys viděla, jak tu slintám už při pouhé představě... |
Li 13.3.2008 14:11Re: Re: Já vám nevím A což ještě husička |
Eva B. 13.3.2008 14:26Re: Re: Já vám nevím terroviiiiii copak dělají stříbrné čičinky????? |
L 13.3.2008 14:30Re: Re: Re: Já vám nevím Zdržují se mimo jídelní lístek. |
terra-san 13.3.2008 15:13Re: Re: Re: Já vám nevím Kromě toho, že se zdržují mimo jídelní lístek, tak pilně mění zimní kožichy za letní, což u Célinky není takový problém - té spíš teprve pořádné šatičky dorůstají, ale z Cedrika už vypadalo chlupů na čtyři průměrné kocoury. A není to na něm nijak moc vidět, jen "límec" má trochu kratší. A ještě malinko víc se probarvují. V důsledku toho pokaždé, když zametu a vzdálím se s pocitem dobře vykonaného díla, vítá mě při návratu stříbřitě hedvábná vrstvička chlupů vznášející se tak do 10 cm nad zemí. Já jsem si opravdu původně myslela, že ty peršanky jsou jen dvě. Podle chlupů je jich nejméně pět Zdravíme EvuB., jakož i její kocouří Veličenstva. |
Jakub S. 13.3.2008 12:26Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou jedna báseň! Nejkrásnější. V té chvíli bez konkurence. Co je protivá temu veškerá pézie. Pouhá nadstavba! Nejedl sem už ani nepamatuju. (Mám pech, od dětsví byly kolem mě samé vynikající kuchařky...) Tradiční kuchyně se m u s í udržovat, učit, předávat. To je vaše povinnost a právo a radost snáď, přece! |
Tak příště 13.3.2008 13:03Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou tradiční vaření z Kerkonoš??? Taky tuhle krmi vařím mooooc ráda, ale je o hodně chudší, byl to u nás chudičký kraj. Masíčko se tam moc nevyskytovalo, ale když už, tak to bylo vynikající. Zato brambory se dělaly na všechny možné způsoby. |
YGA 13.3.2008 14:20Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou To u nás se zase vařilo hodně masa - protože my se taky hodně nadřeli na poli. Ono se řekne - Jižní Morava - zasadíš štýlko z motyky a vyroste ti jabloň - ale to bylo právě naše prokletí. Každého kousku země bylo škoda, aby se neobdělal - proto lidé zde byli strašně zedření - furt na poli. Ano - měli peněz asi více než jinde, ale půdě a hospodářství obětovali celý život |
Věra 13.3.2008 15:49Re: Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou Až přišli komunisté a všechno ukradli. Hlavně, že se na tom nenadřeli. |
zana 13.3.2008 18:45Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou sem s bramborama na všecky možné způsoby Čínu mám ráda (díky, Karolíno), ale brambor je brambor |
Vave 13.3.2008 6:41Teda Karolínko! Číst Tvoje recepty to je jako číst básně! A máš mě na svědomí: dneska mě bude honit čínská mlsná celý den! |
L 13.3.2008 6:44Re: Teda Mě taky a ještě ke všemu nevím, co k večeři. |
Li 13.3.2008 7:37Re: Re: Teda Tak to jsme dvě |
L 13.3.2008 7:40Re: Re: Re: Teda Já musím spotřebovat ten Gotaj a zbytek ovčího sýra, co je doma. Musí to být něco rychlého, jednoduchého a snadno ohřívatelného. Copak se s tolika omezeními dá něco vymyslet? |
Zdena b.p. 13.3.2008 7:44Re: Re: Re: Teda Jsme čtyři. (jestzli dobře počítám) Karolíno, díky. Oblizuji se a mám tu jen jablka. |
veram 13.3.2008 8:24Re: Re: Re: Re: Teda To je nás víc. A Karolino, Čína (vedle Islandu) je moje dlouhodobá touha a asi se tam už nepodívám, prosím, piš piš nejen o jídle. Takhle rozcestník kdyby byl a ne jeden |
Karolína 13.3.2008 8:40Re: Re: Re: Re: Re: Teda Obojí je nádhera! A obojí naprosto odlišné prostředí, kultura, jídlo, lidé, prostě všechno! Zkusím něco sesmolit a pohledat k tomu fotečky. Přeci jen je to už 20 let, co jsem tam byla. Jen je mi stále více a více líto, když vidím, jak se Čína mění před očima a to staré, původní, tak krásné, starobylé, typicky čínské, mizí a je nahrazováno novou západní architekturou před přicházejícími sportovními svátky!!!! Je to smutné. Smutné je, kolik překrásných chrámů a staveb zmizelo pod vodou nové přehrady, nějak to vždycky, když sleduji nějakou reportáž v poslední době, špatně snáším! Ale pokrok se asi nedá zastavit a oni jsou tak strašně strašně odhodlaní dobýt ten svět a všem dokázat, jak jsou perfektní a co všechno v krátké době dokážou! Je mi z toho občas dost smutno a ani si nejsem jistá tím, že se lidem v těch novotách bude líp žít, nežli v těch starých domečcích, kde uprostřed bylo ohniště na dvorečku a vykonávat potřebu se chodilo do společných latrín na rohu ulice. |
Bubu 13.3.2008 8:09Re: Teda Teda Karolíno, ty jsi ale mlsná osoba! (Aby nedošlo k mýlce, myslím to jako poklonu.) Posnídala jsem, ale sliny mi tečou jak Barbuše nad voňavým syrečkem. |
Paja 13.3.2008 0:53Potrebuji recept z datli Mam cca kilo a pul datli - prave fainove z Emiratu - mate nejaky bezva recept? |
Hana W 13.3.2008 3:34Re: Potrebuji recept z datli Ani bych to nenazyvala receptem - ale mam moc rada dobre datle nadivane ostrejsim tuzsim syrem. Jako zdibicek parmezanu nebo tuzsi ovci syr. Ty dve chuti se dobre prolinaji. |
Jakub S. 13.3.2008 10:29Re: Re: Potrebuji recept z datli Datle se sýrem - na sóvas! Ti Jižani teda provokujou, a to eště tak dlouho po válce. No ze staré sympatie k nim to časem zkusím -su pro léčbu šokem... purkuapa? A co fast-food nestvůrnosti? Baštíš, baštíte tam ve velkém, často, taky? Fast food: rychložrádlo... ale já v tom slyším dycky němčinu - skoropokrm. |
terra-san 13.3.2008 10:38Re: Potrebuji recept z datli Pájo - mám a nemám. Občas děláváme marocký tajine (či tažin, ale to zní jako Jožin a ten žere Pražáky...), což je vlastně dušená směs masa (v tomhle případě jehněčí, ale kuřecí nebo krůta je taky fajn), brambor, paprik, rajčat, koření (pro nás k masu často poněkud exotického - třeba vrchovatá lžička skořice), obecně zeleniny, a taky rozinek, mandlí, pražených piniových semínek, datlí, dusí se to pomalu a dlouho, protože důležitá je vzniklá omáčka, nakonec se do toho rozklepnou vejce (někdo promíchává, já ne), nechají se ztuhnout a nad tím vším se propaří v sítě správně připravený kuskus - tedy předem poctivě prohnětený s olejem a trochou másla (asi jako když se dělá žmolenka na koláč). Na tento pracný úkol občas použiju terru, ale nevadí mu to, protože Maghreb taky může. Upřímně - víc než tu Čínu, ale je to otázka toho, co kdo lépe zná a na co si zvykl. Ale kombinaci surovin - nepoužívají se pochopitelně všechny najednou - a poměry ti nepovím: dílem proto, že si je nepamatuji, dílem proto, že tajine je vždycky trochu věc improvizace a osobního vkusu... A Karolína podle všeho zná své čínské pappenheimské velice dobře. Díky, třeba se budu někdy inspirovat, i když to není úplně náš šálek čaje. Zkusit se má všechno, ne? Zvlášť, když je to takhle se znalostí věci...přímo od pramene. |
Jakub S. 13.3.2008 12:30Mně to trochu připomíná pejska s kočičkou. Neprávem, že? A na poměrech u ničeho tady extra nezáleží? |
terra-san 13.3.2008 13:00Re: Mně to trochu připomíná pejska s kočičkou. Neprávem, že? Jakube, já jsem tu namátkou vypsala všechno, co do tajinu může přijít. Ne musí. Základem jsou maso (jeden vybraný druh), a brambory. Dál rajčata a papriky a ta vajíčka na konci. Bez toho by to byl taky jedlý kotlík, ale nebyl by to tajine. Pak tam patří nějaká sladká chuť, což bývají velké rozinky nebo datle, a něco křupavého - opražené plátky mandlí nebo piniové oříšky nebo sezam... Kromě soli se ke kořenění dost často používá právě ta skořice, ale taky třeba chilli (nebo tady spíš harissa, to je taky pěkný plamenomet). Takže všechno najednou nee I když, co já vím? A moc důležitá je příprava - to dlouhé, pomalé dušení, aby si všechny chutě spolu správně popovídaly a vůně ve stačila vpít do kuskusu. Jejda, on ten Pavlov opravdu funguje...
|
Kaštan 13.3.2008 13:33Re: Potrebuji recept z datli Datle jsou s peckama nebo bez? Pokud bez, budeš to mít jednodušší. Jinak vypeckovat, zakoupit libovější na tenko pokrájenou slaninu v delších pruzích. Datle do slaninky zabalit, párátkem slaninový kabátek upevnit, aby nespadl. Pak pěkně hodit do pánve na vyšší vrstvu oleje. U kamarádky jsem to dostali coby předrkm, byla toho celá mísa, která se ukázala pro naši větší splečnost naprosto nedostačující... |
Kaštan 13.3.2008 13:41Re: Re: Potrebuji recept z datli Jo a zapomněla jsem pochopitelně dodat, smažíme do křupava |