3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Orientální recepty

Občas v "Mlsotníku" narazím na české variace "číny", což je skvělé, rychlé jídlo, které se dá vyrobit prakticky ze všeho. V Čechách se většinou klade důraz na maso, ale čínská kuchyně jako taková ho zase tak moc do jídla nedává. Nahrazeno je hodně zeleninou a dalšími přísadami, oříšky, různými zrnky, semínky, kořínky atd.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 13.3.2008 18:45

Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

sem s bramborama na všecky možné způsobyR^!!

Čínu mám ráda (díky, Karolíno), ale brambor je brambor:-)

L 13.3.2008 18:33

Tak jsem se tím nechala inspirovat

a vyrobila k večeři něco na dané téma. Jen mě zaskočila ústřicová omáčka - já čekala, že poteče.

Věra 13.3.2008 15:49

Re: Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

Až přišli komunisté a všechno ukradli. Hlavně, že se na tom nenadřeli.

tapuz 13.3.2008 15:38

Starý Spořilov

Na starém Spořilově bydlím. Nejsem sice žádná osobnost, ale zato jsem tam už třetí (potažmo čtvrtá) generace. Tu knížku o Spořilově od pana Branalda mám u postele a často si v ní čítávám. Hodně toho znám z vyprávění svého dědy, který se tam ještě se svými rodiči (tehdy už starými) přistěhoval s tou první vlnou hned po dostavbě. Byli herci, rodina Světelských a Fořtů, tenkrát tam bylo těch uměleckých profesí spousta.

terra-san 13.3.2008 15:18

Re: Re: Re: Potrebuji recept z datli

Kaštane, co mi to děláš? Já NEMÁM doma datle! Tohohle předkrmu není pro žádnou společnost a v libovolně velké míse nikdy dost... A jestli slyšíš šplouchání, tak to mi kanou sliny...

terra-san 13.3.2008 15:13

Re: Re: Re: Já vám nevím

Kromě toho, že se zdržují mimo jídelní lístek:-D, tak pilně mění zimní kožichy za letní, což u Célinky není takový problém - té spíš teprve pořádné šatičky dorůstají, ale z Cedrika už vypadalo chlupů na čtyři průměrné kocoury.  A není to na něm nijak moc vidět, jen "límec" má trochu kratší. A ještě malinko víc se probarvují.  V důsledku toho pokaždé, když zametu a vzdálím se s pocitem dobře vykonaného díla, vítá mě při návratu stříbřitě hedvábná vrstvička chlupů vznášející se tak do 10 cm nad zemí. Já jsem si opravdu původně myslela, že ty peršanky jsou jen dvě. Podle chlupů je jich nejméně pět8-o Zdravíme EvuB., jakož i její kocouří Veličenstva.

veram 13.3.2008 14:40

Re: Re: Jejda: můj od dětství milovaný Branald - a tohle sem propuskál. Ď!

Jejda, já už jsem tam dala seznam článků a ono se to automaticky překlopilo na hledání. Nevadí, napiš tam do hledáčku Branald nebo kdokoli jiný, kdo tě zajímá a můžeš číst, tyhle naše noviny mám ráda

veram 13.3.2008 14:37

Re: Jejda: můj od dětství milovaný Branald - a tohle sem propuskál. Ď!

A pan Branald stále bydlí ve svém domku na Spořilově...

Můžeš si, Jakoubku, o něm počíst .

L 13.3.2008 14:30

Re: Re: Re: Já vám nevím

Zdržují se mimo jídelní lístek.

Eva B. 13.3.2008 14:26

Re: Re: Já vám nevím

terroviiiiii copak dělají stříbrné čičinky?????

YGA 13.3.2008 14:20

Re: Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

To u nás se zase vařilo hodně masa - protože my se taky hodně nadřeli na poli. Ono se řekne - Jižní Morava - zasadíš štýlko z motyky a vyroste ti jabloň - ale to bylo právě naše prokletí. Každého kousku země bylo škoda, aby se neobdělal - proto lidé zde byli strašně zedření - furt na poli. Ano - měli peněz asi více než jinde, ale půdě a hospodářství obětovali celý život

Li 13.3.2008 14:11

Re: Re: Já vám nevím

A což ještě husička :-P

Kaštan 13.3.2008 13:41

Re: Re: Potrebuji recept z datli

Jo a zapomněla jsem pochopitelně dodat, smažíme do křupava ;-D

Kaštan 13.3.2008 13:33

Re: Potrebuji recept z datli

Datle jsou s peckama nebo bez? Pokud bez, budeš to mít jednodušší. Jinak vypeckovat, zakoupit libovější na tenko pokrájenou slaninu v delších pruzích. Datle do slaninky zabalit, párátkem slaninový kabátek upevnit, aby nespadl. Pak pěkně hodit do pánve na vyšší vrstvu oleje. U kamarádky jsem to dostali coby předrkm, byla toho celá mísa, která se ukázala pro naši větší splečnost naprosto nedostačující... :-D

Tak příště 13.3.2008 13:03

Re: Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

tradiční vaření z Kerkonoš??? Taky tuhle krmi vařím mooooc ráda, ale je o hodně chudší, byl to u nás chudičký kraj. Masíčko se tam moc nevyskytovalo, ale když už, tak to bylo vynikající. Zato brambory se dělaly na všechny možné způsoby.

terra-san 13.3.2008 13:00

Re: Mně to trochu připomíná pejska s kočičkou. Neprávem, že?

Jakube, já jsem tu namátkou vypsala všechno, co do tajinu může přijít. Ne musí;-)Základem jsou maso (jeden vybraný druh), a brambory. Dál rajčata a papriky a ta vajíčka na konci. Bez toho by to byl taky jedlý kotlík, ale nebyl by to tajine. Pak tam patří nějaká sladká chuť, což bývají velké rozinky nebo datle, a něco křupavého - opražené plátky mandlí nebo piniové oříšky nebo sezam... Kromě soli se ke kořenění dost často používá právě ta skořice, ale taky třeba chilli (nebo tady spíš harissa, to je taky pěkný plamenomet). Takže všechno najednou nee:-D I když, co já vím? A moc důležitá je příprava - to dlouhé, pomalé dušení, aby si všechny chutě spolu správně popovídaly a vůně ve stačila vpít do kuskusu. Jejda, on ten Pavlov opravdu funguje...;-P

 

Jakub S. 13.3.2008 12:30

Mně to trochu připomíná pejska s kočičkou. Neprávem, že?

A na poměrech u ničeho tady extra nezáleží?

Jakub S. 13.3.2008 12:26

Já teda vím. Takové kačení prsíčka sou

jedna báseň! Nejkrásnější. V té chvíli bez konkurence. Co je protivá temu veškerá pézie. Pouhá nadstavba! Nejedl sem už ani nepamatuju. (Mám pech, od dětsví byly kolem mě samé vynikající kuchařky...) Tradiční kuchyně se  m u s í  udržovat, učit, předávat. To je vaše povinnost a právo a radost snáď, přece!

Jakub S. 13.3.2008 12:21

Jejda: můj od dětství milovaný Branald - a tohle sem propuskál. Ď!

Dědeček automobil (Lhoták!), Vandrovali vandrovníci (Cyril Bouda - !), Promenáda s jelenem - můj bedekr, když sem se rozhodl odejít do KV (Radechovský), přes Skříňku s líčidly a jiné divadelnosti až po (pro mě) poslední strhující Valčík z Lohengrina...

No jo. Na Severní nádraží prudce vjel lazaretní vlak a  na kolejích zůstala skříňka s líčidly a stříbrná paruka...  Ze Stavovského zaznívá valčík z Lohengrina, ale už se blíží demonstranti ve znamení chleba a písní. Z gramofonu v patře zní Mařenka Zieglerová... a v Lucerně dává šestiletý Dolfi - filmová hvězda autogramy, a venku si na něj děti sahají... převleky mého města, co nikdy nebylo úplně mé - a tak jím právě proto může vedle jiných být pořád.

assol 13.3.2008 11:57

Re: Páni, veram!

O vzniku zahradního města Spořilov existuje krásná kniha Adolfa Branalda Převleky mého města.

LENKA S 13.3.2008 11:27

PROSBA NA KAROLÍNU

KAROLÍNKO, JÁ TVOU  KACHNU   V  MEDOVÉ  OMÁČCE  VYZKOUŠELA   UŽ  DVAKRÁT A  VŽDY  S  VELIKÝM  ÚSPĚCHEM. CHUTNALA  NÁM   TŘEM(PETRA  ODMÍTLA( NEVĚŘILA, ŽE JE TO  DOBRÉ) MOC  A  MOC. ALE  NĚJAK  SE  MI  STÁLE   JEŠTĚ NEPODAŘILO  TO, O  ČEM  PÍŠEŠ. JÁ  MÁM VŽDY   TY  PORCE SPÍŠE  DUŠENÉ, NIKOLIV KŘUPAVÉ.  DĚLAL  JSEM TO  VŽDYCKY  JEN  Z PŮLKY  KAČENY A  PCTIVĚ  TO  DUSÍM TY 4 HODINY V LITIŃÁKU.  MŮŽEŠ MI  PROSÍM  SDĚLIT, KOLIK  TOHO  VÍNA  DÁT, ABY  SE   OPRAVDU  UDĚLALA  TA SPRÁVNÁ KŘUPAVÁ KŮŽIČKA? DÍKY  DOPŘEDU  A  VŠEM, KDO   SE BOJÍ  EXPERIMENTOVAT, TUHLE "  MEDOVOU " KACHNU  DOPORUČUJU. CHUŤ JE ZNAMENITÁ  A  RÝŽI   K TOMU  ANI  NEVAŘÍM. MUŽ  JI  SKOUSNE  JEN   S KOUSKEM  CHLEBA, JÁ  ZAS  JEN TAM  BEZ. KACHNIČKU  PROTO   PO   DOKONČENÍ VYKOSTÍM A  JÍME LŽÍCÍ JAK  NEANDRTÁLCI. ŠŤÁVIČKA  ZMIZÍ NEJDŘÍVE. MŇAM. YGO, ZKUS  TO, NEBUDEŠ  LITOVAT. UŽ   TEN  KAROLÍNIN  "KAČENÍ " RECEPT  KDYSI NA  MLSOTNÍKU  BYL A JMENOVAL  SE  KACHNA  V  MEDOVÉ OMÁČCE, TAKŽE  TAM NAJDEŠ  VÍCE  PODROBNÝ  POPIS INGREDIENCÍ. STOJÍ TO  ZATRO  OCHUTNAT. I  MÍ  RODINNÍ  KONZERVATIVCI   JEDLI  JAK  NEZAVŘENÍ.

terra-san 13.3.2008 10:57

Re: Čekání na metro, na kdovíco...

:-D:-D:-D Jakube! Tak konečně vím, jaké mají ve Zlíně metro:-D:-D:-D

terra-san 13.3.2008 10:55

Re: Já vám nevím

YGO, proč by tě měl kdokoliv kamenovat? Vždyť taková p o m a l o u n k u pečená kačenka je přímo báseň psaná na vodu! Kdybys viděla, jak tu slintám už při pouhé představě...;-)

terra-san 13.3.2008 10:38

Re: Potrebuji recept z datli

Pájo - mám a nemám:-/. Občas děláváme marocký tajine (či tažin, ale to zní jako Jožin a ten žere Pražáky...), což je vlastně dušená směs masa (v tomhle případě jehněčí, ale kuřecí nebo krůta je taky fajn), brambor, paprik, rajčat, koření (pro nás k masu často poněkud exotického - třeba vrchovatá lžička skořice), obecně zeleniny, a taky rozinek, mandlí, pražených piniových semínek, datlí, dusí se to pomalu a dlouho, protože důležitá je vzniklá omáčka, nakonec se do toho rozklepnou vejce (někdo promíchává, já ne), nechají se ztuhnout a nad tím vším se propaří v sítě správně připravený kuskus - tedy předem poctivě prohnětený s olejem a trochou másla (asi jako když se dělá žmolenka na koláč). Na tento pracný úkol občas použiju terru:-D, ale nevadí mu to, protože Maghreb taky může. Upřímně - víc než tu Čínu, ale je to otázka toho, co kdo lépe zná a na co si zvykl. Ale kombinaci surovin - nepoužívají se pochopitelně všechny najednou - a poměry ti nepovím: dílem proto, že si je nepamatuji, dílem proto, že tajine je vždycky trochu věc improvizace a osobního vkusu...

A Karolína podle všeho zná své čínské pappenheimské velice dobře. Díky, třeba se budu někdy inspirovat, i když to není úplně náš šálek čaje. Zkusit se má všechno, ne? Zvlášť, když je to takhle se znalostí věci...přímo od pramene.

Jakub S. 13.3.2008 10:29

Re: Re: Potrebuji recept z datli

Datle se sýrem - na sóvas! Ti Jižani teda provokujou, a to eště tak dlouho po válce. No  ze staré sympatie k nim to časem zkusím -su pro léčbu šokem... purkuapa?

A co fast-food nestvůrnosti? Baštíš, baštíte tam ve velkém, často, taky? Fast food: rychložrádlo... ale já v tom slyším dycky němčinu - skoropokrm.

Jakub S. 13.3.2008 10:19

Páni, veram!

No jo. Spořilov - čtvrť osobností. Preissigové, Hrdličkovi, ty...

Jakub S. 13.3.2008 10:05

Čekání na metro, na kdovíco...

Tož veram, to víš. Na Slovákoch a na Valachoch spíšéj každý večér v hospodě čeká na tú svoju  s e m e t r i k u ! Před ňú potem zaleze snáď aj pod zem... a friško sa prohrabe dom. Tož totok je naše metro...

Bláža 13.3.2008 9:56

Jůůů, jééé,

To je ono! Tisknu, přečtu doma pozorně, máme to dnes i s cestopisem :))

YGA 13.3.2008 9:11

Re: Re: Re: Re: Tak to je dokonalá tečka, před odchodem na kutě (mmch: keskysé kutě?!)

Veram! Já věděla, že to bude mít nějaký pravdivý základ a logické vysvětlení - a ejhle, toť ;-D.

veram 13.3.2008 9:09

Re: Re: Re: Tak to je dokonalá tečka, před odchodem na kutě (mmch: keskysé kutě?!)

YGO, ty hnidopiško! Sice se to tak v Praze říká, ale na Budějovické to může platit doslova - stanice autobusů je nad stanicí metra, takže opravdu čekám na metru! :-D:-D:-D