11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narozeninová směs

Úvodem musím říct, že vaření bytostně nesnáším, nebaví mě a beru ho jako nutné zlo. Problém však je, že ráda papám a dost často mě honí mlsná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lída Š. 30.5.2006 11:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Ty mě překvapuješ;-) Mikísek už s námi není, umřel:-( Plně ho nahradila laň "Sůva útočná", nebo-li Devadesátka8-o Už proti mě stála na zadních a není to nic příjemného:-/

tojefuk 30.5.2006 12:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

To je mi líto! Co se stalo? Na přestárlého nevypadal! Plně ho nahradila laň? To teda bude říje!

A dávej si pozor, 15 kilová srna umí člověka skopat dokrvava! Laň, která má skoro metrák, ti předním spárkem ukopne čelist! To není vtip! 

Lída Š. 30.5.2006 12:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Miki nepřežil říji, byl vrchní jelen a po říji šel dolů a dolů až nakonec úplně dolů. Kluci říkali, že se uš... k smrti a že to byla krásná smrt. Ovšem laň ho samozřejmě nenahradila, teď tomu šéfuje Dženlas, takový moc hezký a rozumný jelen;-) Sůva útočná je starší laň. Mladší vždy hlídkovala u školky, teď hlídkuje u výběhu. Teď to s ní ještě jde, ale až ona porodí - to zas bude tóčo8-o

Co umí laň dobře vím, kolegovi kdysi jiná laň  jedním hrábnutím zlomila ruku a to se nijak nesnažila8-o 

tojefuk 30.5.2006 12:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Králové holt mají moc povinností! V říji neberou pašu, ale venkovní poznají, kdy toho mají nechat, nebo je odežene míň vyčerpaný jelen! A i tak se někdy do zimy nespraví. Proto se jelenu před říjí říká tučný, a taky tučný je! 3-4 cm tuku pod hřbetem, střeva pro tuk nejsou vidět - jeleního loje pro všechny příbuzný až po duhový most!

tojefuk 30.5.2006 9:20

Dobrou chuť ke svačině!

Učinil jsem opatření! Uviděv (?) Mlsotník, napřed jsem požil svačinu a Mlsotník otevřel až pak! Nekňučím proto hlady jako obvykle, pouze slintám jako Ešusek!

A proč tam nejsou cukety? Vojáčkovi budou smutní!

Lída Š. 30.5.2006 9:28

Re: Dobrou chuť ke svačině!

To máš Tojefuku tak - Jirka má k cuketám stejně vřelý vztah jako Ty;-) Ještě do toho zahrnuje mrkev a krupicovou kaši.

tojefuk 30.5.2006 9:43

Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Máš štěstí, že je Jirka rozumný, uvážlivý a neriskující strávník!

JoVo 30.5.2006 9:35

Re: Dobrou chuť ke svačině!

;-PŽádné smutnění nemůže být tojefuku. Místo plátků jablíček, dáme tenké plátky mladé cuketičky a rázem máme novou specialitu.:-PŇam.:-PŇam, ham.:-PPřejeme příjemný  den po svačině, nejen tojefukovi, ale i ostatním „mlsotníkozvířetníkům“.:-D

tojefuk 30.5.2006 9:49

Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

A místo vonících plátků jablek máte něco úžasného! Tedy - k žasnutí vhodného!

Dobrou chuť! Nezapomeňte přidat Vaši, nazvu to podle Vás, CUKETOVOU HOŘČICI! Teprve potom to bude dokonalé! 

JoVo 30.5.2006 10:11

Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

:-DCuketovou hořčici bych tam nedával. Ale na závěr po obědě bych přidal salát z cuket nazvaný BUONO ZUCCHINO: 2 cukety, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva nebo ocet, olej, kopr, pepř, sůl. - Omyté cukety opečeme na pánvi po všech stranách, necháme vychladnout, oloupáme, nakrájíme na malé kousky, přidáme česnek utřený se solí, olej rozšleháme s citrónovou šťávou a solí, nalijeme na cukety, posypeme koprem a ozdobíme dílky rajčat.;-P

tojefuk 30.5.2006 10:36

Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Vojáčkovi, Vy se musíte príma mít!  Kolik hektarů cuket vlastně máte?

JoVo 30.5.2006 12:28

Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

:-PPři vší ústě k cuketám prohlašuji, že na naší zahrádce neroste ani jedna cuketa. Mám sice velkou fantazii, ale pěstovat cuketu vedle PINUS LEUCODERMIS PYGMAEA SMITHII to už by bylo trochu moc i na mně. Ani vedle jiných okrasných stromečků si cukety nedovedu představit. Cukety máme z „dovozu“ od rodičů naší snachy. Pokud jde o výskyt cukety u nás na zahradě, tak jsou to slupky z cuket uložené v kompostéru. Raději vidím jak se na záhonu plazí JUNIP.HORIZONTALIS BAR HARBOUR. Přítel přírody jako je Tojefuk  jistě uzná, že cukety se do naší zahrady nehodí.;-)

tojefuk 30.5.2006 12:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Pouze cuketový fanatik Savióského typu vpustí cukety na zahradu! Cuketám je nejlíp na smetišti (vážně, tam je nejpříznivější rozpad humusu, viz kopřivy!),

Tojefuk byl JoVoem právě lapen na hruškách! Sice vím, jak vypadá borovice Heldreichova bělokorá zakrslá, var. Smithova, vím, jak vypadá jalovec plazivý, ale varietu BAR HARBOUR ještě nepotkal! Ve kterém přístavu jste ji sehnali?  

JoVo 30.5.2006 13:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Byl to takový přístav pro milovníky všech možných i nemožných stromků jehličnatých i listnatých. Byla to krásná zahrada v Blovicích, okres Plzeň-jih. O množení a roubování se tam staral pan Kozák se svou ženou. Bohužel pan Kozák už nežije. Při cestě na chatu jsme se tam občas zastavili a něco pro potěšní zraku a duše jsme tam zakoupili. Ceny byly velmi příznivé. Ten pan Kozák to všechno dělal pro radost. Měl v té zahradě takový úsek, který nazýval čertovou zahrádkou.Tam měl samé vzácnosti, které v době komančů, dostával od různých známých z ciziny. Jednalo se hlavně o různé miniatury, které já jako laik nedovedu popsat. Vítal každou návštěvu s úsměvem a úsměv neztratil, ani když si zákazník nic nekoupil! Byl spokojen i s tím, že se nám zahrada líbila.;-)

JoVo 30.5.2006 14:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

:-/Ještě k té naší zahrádce. Na Hadopasi mám snímek nějaké dřevité pivoňky, údajně čínské.Protože nemá šikmé oči, tak nevím. Budete-li mít tojefuku chuť a čas, tak se mrkněte. Možná, že mně poradíte. http://hadopasi.org/ostatni/JoVo/zahradka.html  R^

tojefuk 30.5.2006 14:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

JoVo, to je dneska podruhý! Prve na hruškách, teď na pivoňkách! Nemám tušení, zahr. konifery tak,tak, ale dřevité pivoňky? Zeptám se chytřejších, nebude to dneska. Zatím tomu říkejte třeba dřev.piv.bělokvětá - tam se neseknete! Lituju!

JoVo 30.5.2006 15:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

;-)Není třeba litovat i když se nedopátráte. Dík za zájem. Mimo jiné, té pivoňce je 68 let, sázel jí ještě otec mojí manželky. Máme ještě jednu, ale ta je více křovitější, nižší a má takovou tmavší karmínovou barvu. Její snímek nemám.Kvete dříve než ta bílá a letošní deště jí rychle shodily květy.Zdravím .;-)

Xerxes 30.5.2006 15:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Alw pivoňky čínské jsou ty nejběžněji pěstované (Paeonia lactiflora) s plnými bílými, růžovými i červenými květy. Ty máme na zahradě a nejsou ani dřevité, ani tak krásné, jako ty Vaše. Chytrá knížka říká, že jsou ještě vzácnější pivoňky japonské s jednoduchými květy a velkými žlutými tyčinkami a pak taky pivoňky keřovité (to jsou ty dřevité)paeonia suffruticosa. Ale čínskou pivoňku poznám, neboť na ně chodím čůrat....

Bláža 30.5.2006 7:47

Milá Lído, ač teprve ráno,

sbíhají se mi sliny, jak to voní až sem! Díky za tip.

zana 30.5.2006 7:45

to vypadá moc pěkně

stejně se vždycky hrozně trápím, co zase vařit. Díky:-)

Alča 30.5.2006 7:13

Jejda, vypadá to moc hezky.

U nás děláme jednodušší verzi: maso bez předchozího opékání přímo do pekáče, na ně plátek  anglické (aby masíčko nebylo tak suché), šunky a tvrdého sýra (uzený je nejlepší), zalít smetanou nebo šlehačkou, péci do zlatova. Ta broskvička přijde až na talíř k dozdobení, někdo ale nemá tohle sladkou verzi rád. Vyzkouším!R^

RenataE 30.5.2006 0:42

Ahoj, zdravím plší hlídku v hodině plchů a v mé hodině balení na dovolenou!

Milá Lído, když jsem si přečetla titulek, tak jsem skoro uvěřila v  přenos myšlenek. Před pár dny jsem paní D. poslala mlsotníkový článeček Narozeniny. Ale nakonec se nám téma nesešlo, jen ten název.

Ta vaše mašinka - není to náhodou raclette? Nahoře grilovací deska, pod ní zastrčit pánvičky?  Jestli ano, tak je to báječná věc na večírky pro více zúčastněných, nejlépe dospělých. Už ta příprava celé akce - vybrat masíčko (kuřecí steaky a prsíčka, krůtí skoro cokoliv, jatýrka, svíčková...). Nakrájet na rychle grilovací formát. Mezitím uvařit hrnec brambor ve šlupce. Připravit syrová vejce. Vybrat sýry a nakrájet na silné plátky formátu pánviček. Samozřejmě taky slaninka - slyšíte, jak neslušně slintám? Jako příloha obrovská mísa syrové zeleniny. Rozpálíme raclette. Na grilovací desku dáme várku masíčka. Pánvičky pojmou to, co raclette dalo jméno - sýr. Pro nás zmlsané slaninka a sýr nebo vejce. Masíčko se ugriluje (no jistě, otočíme ho za pár minut), sýr se roztaví, vejce vytvoří volské oko. Na talíř si dáme kouřící brambor, rozplácneme, na něj sesuneme roztavený sýr a přihodíme svoje masíčko. A jíme a jíme... U racletového večírku i ti nejzkušenější takzvaně "přepálí" začátek a mají pocit naprostého přežrání. A od toho je ten malý vypínač 0/I - prostě ho na chvíli vypneme, poklábosíme, a pak ho zase zapneme a pokračujeme až do úplného vyčerpání zúčatněných nebo surovin.

WWW 30.5.2006 0:53

Mila Rnato, ja rejpal si dovoluji pripomenout, ze pocet hodujicich nesmi presahnout pocet lopaticek. Syr nesmy byt ledajaky, ale pravy na raclette. Netahne se, ale spise peni. No a chlazene (trvale) suche vino !!

WWW 30.5.2006 0:54

Boze muj, par slov a hned preklep s hrubkou! Hanba mi !

RenataE 30.5.2006 1:07

Re: Boze muj, par slov a hned preklep s hrubkou! Hanba mi !

Odpouštím vám,ač nejsem Bůh. Hm, stačí to?

RenataE 30.5.2006 1:04

Re: Mila Rnato, ja rejpal si dovoluji pripomenout, ze pocet hodujicich nesmi presahnout pocet lopaticek. Syr nesmy byt ledajaky, ale pravy na raclette. Netahne se, ale spise peni. No a chlazene (trvale) suche vino !!

Ale milý WWW, proto jsem psala, že hlavně pro dospělé! Ti se spíš v míru poperou o lopatičky. No a s tím sýrem, však to dobře víte, u nás v  Evropě je raclette drahý a špatně k sehnání, nejste-li Pražák jako já. I jiné sýry jsou použitelné a mňam! Taky mám třeba ráda Reblochon, ale musím pro něj do Francie (nééé na raclette, na chleba).Když kuchař(ka) zapojí obrazotvornost, tak se obejde i bez raclette. A máte pravdu, suché víno je nezbytné. Ale to ani z tuzemských zdrojů není žádný problém.

WWW 30.5.2006 1:15

Tak raclette tady v Savojsku je vecere pro uzavrenou spolecnost. Pohodova a dlouha. A mila Renato, zkuste ten Reblochon na raclette. Budete prekvapena. Trohu vice tekutejsi, ale neobycejne chutny na bramborach a mase!!!!

RenataE 30.5.2006 1:26

Re: Tak raclette tady v Savojsku je vecere pro uzavrenou spolecnost. Pohodova a dlouha. A mila Renato, zkuste ten Reblochon na raclette. Budete prekvapena. Trohu vice tekutejsi, ale neobycejne chutny na bramborach a mase!!!!

Nepochybuji o tom, ale je to pro mě vzácnost. Takový pěkně smradlavý sýr je jen na chleba. A pro potěšení celníkům, když kufr  z Paříže do Prahy pobude na Charles de Gaulle déle než 12 hodin. A neprovokujte, nebo místo balení na dovolenou sepíšu historku Jak jsme navštívili Disneyland a co z toho pošlo.

WWW 30.5.2006 1:30

Jen piste mila Renato. Ja historky nejen rad pisu, ale stejne rad je ctu od jinych. A kam ze to na dovolenou, esli nejsem moc zbytecne zvedavy ?

RenataE 30.5.2006 1:39

Re: Jen piste mila Renato. Ja historky nejen rad pisu, ale stejne rad je ctu od jinych. A kam ze to na dovolenou, esli nejsem moc zbytecne zvedavy ?

Na Krétu, Maleme, milý WWW. Už se těším. Předpověď 26, jasno. Tady 13, déšť.  No co byste si vybral? Já už jsem si to vybrala vloni v listopadu a vypadá to, že dobře. A historku o Disneylandu už jsem kdysi publikovala úplně jinde, tak jestli mi zbyde čas a síly, tak jí možná přepíšu i sem.