29.11.2022 | Svátek má Zina


MLSOTNÍK: Narozeninová směs

30.5.2006 21:31

To si pak přeříkávám různá jídla, jako třeba svíčková a hned si odpovím - to není ono. Řízek? Ten byl nedávno, tamto, ale to taky není ono, a tamto taky ne - a to je moment, kdy si začnu vymýšlet něco nového.

A nebo taky musí přijít inspirace zvenčí. Jednu velikou inspiraci jsem dostala od kolegů v práci v podobě "Ňamkovače", což je malý přenosný elektrický gril, respektive pícka s lopatkami. Doporučení kluků bylo takové, že na lopatičku vrazím kousek masa a k němu vše co najdu v lednici, ugriluju a všechno je mlask a čvacht...

Hrála jsem si s grilem dlouho, kombinovala jsem masa s kdečím, bylo to dobré, různé kombinace a prolínající chutě byly úžasné, ale přesto jsem úplně tak nebyla spokojená. Pokud byly dobré přísady, maso bylo na hranici únosnosti v upečenosti - a to teda nemusím. Nebo bylo maso akorát, ale přísady nebezpečně tmavly. Při překombinování bylo maso suché.

A tak mi nakonec zbyl na ňamkovač pouze jeden recept a já začala vymýšlet, kterak své nápady přesunout do pekáče v troubě. A po mnoha pokusech vznikla "Narozeninová směs", kterou jsem již popsala v komentářích. Omlouvám se všem kdož recept již četli.

Narozeninová směs
Takže kotletky či kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na pánvičce a naskládáme do pekáče. Na každý kousek masa položíme plátek šunky, uzeného sýra, jablka, dále pak brusinkami plněnou půlku broskve. To vše zasypeme strouhaným sýrem a zakápneme smetanou.

Pečeme dozlatova. K tomu dělám americké brambory nebo hranolky, případně krokety.

Ze zbytku broskví je klasický pohár - piškoty, oříšky, broskve, vanilkový dezert nebo puding, šlehačka a čokoládičková rýže.

Přeji všem dobrou chuť!

Lída Švecová