Středa 18. června 2025, svátek má Milan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

MLSOTNÍK: Narozeninová směs

Úvodem musím říct, že vaření bytostně nesnáším, nebaví mě a beru ho jako nutné zlo. Problém však je, že ráda papám a dost často mě honí mlsná.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

madla

30. 5. 2006 23:55
zkuste tohle

Narozdíl od mnoha mých známých vařím docela ráda, tedy spíše - nikdy jsem vaření nepociťovala jako újmu, ale je pravdou, že pokud se mi nechce, tak raději uvařím chleba s máslem, než bych se pustila do složitějších úprav. Ale není to nijak často, protože jsem od maminky zvyklá na teplé večeře, takže jsem si zpovykala i svoji rodinu, pročež dneska už je na nápravu pozdě. Ale k receptu; je opět od námi obdivovaného pana Gregora - Muž v zástěře. je to kirgizský guláš, který vám umožní jíst zároveň s rodinou či hosty a skromně přijímat projevy uznání a chválu.Tak jdem na to:

3 drobně nakrájené cibule osmažíme na oleji do růžova, přidáme 60 dkg vepřové kýty pokrájené na menší kousky, dusíme, posléze osolíme. Na pánvičce v rozpáleném oleji osmažíme 10 dkg buráků (raději nesolené) a ve chvíli, kdy je sundaváme z plotýnky (plynu), vsypeme vrchovatou lžíci červené papriky a utřený nebo drobně pokrájený česnek. Rozmícháme, nasypeme na maso, opepříme, dosolíme, přidáme worčestr a nabízíme. My k tomu nejraději dobrý chleba. Je to rychlé, výborné a vzhledem k burákům i zajímavé, jak se dodržuje staré (a již vyvrácené) pravidlo, že při jídle se nemluví. Množství si každý upraví podle svého, já to píšu podle pana Gregora, který toto množství tipoval pro 4 lidi, ale i když byly naše děti malé, tak jsem to dělávala tak z kila masa a dvou pytlíků nebo plechovky buráků, protože by jinak někdo byl jen o chlebu. Děláváme to někdy na Silvestra, protože na půlnoc míváme nějaký takovýhle typ "suchého" guláše, a protože tenhle je na oleji a je to jen maso ve šťávičce, tak se dá uzobávat i studený, ale není to už tak ono. Synek si ho vylepšuje ještě domácí tatarkou a křenem, manžel feferonkami, já zase takový přítel silných zážitků nejsem, mně stačí tak jak je. Zkuste to, určitě budete pochváleni a guláš (on to není guláš) zařadíte do svého repertoáru mezi oblíbené. Když ho na talíři přizdobíte lístkem rokety, plátkem rajčete a něčím dalším podle možnosti, bude i slavnostně vypadat.

0 0
možnosti

Iva

30. 5. 2006 15:18
Lído

Ale no co mi to děláš, já mám opratě u huby jako doga;-D

0 0
možnosti

Xerxes

30. 5. 2006 16:15
Re: Lído

Nemám se urazit?? Béé, béé z domova mi nejdou xichtíky, béé

0 0
možnosti

Vave

30. 5. 2006 13:58
Lidunko, určitě vyzkouším!

A vy ostatní Zvířetníci, co mi to jen děláte, že vás sem chodí tolik a všichni píšete mile a zajímavě - a já nestíhám vůbec nic číst, fňuk !!;-( Ale až budu mít víc času, všecko přečtu a všecko vyzkouším!!!!MMch, dělala jsem o víkendu mleté mase se špenátem a bylo to vynikající!

0 0
možnosti

Lída Š.

30. 5. 2006 13:24
Tos mi nahrál Tojefuku:-)

JEDNOU jsem udělala sojový gulášek;-D To bylo jak "zajíčkova mrkvičková zmrzlinka";-D;-D;-D Jirka nad tím koulel očima, funěl a vzdychal;-D;-D;-D;-D Teď už odmítá i sojovou tyčku;-)

0 0
možnosti

tojefuk

30. 5. 2006 14:10
Re: Tos mi nahrál Tojefuku:-)

Na tom je divný, že se divíš! A eště se chechtáš!

Stálá otázka: proč guláš, když je to presovaná luštěnina?

0 0
možnosti

tojefuk

30. 5. 2006 12:27
Nemám lopatičky!

A mladej svoje nepůjčí! Mám venkovní gril na dřevěné uhlí, s roštem a taky bez lopatiček! Mám elektrický Camp gril, 25 x 30 cm! S roštíčkem a mističkou na výpečíček! Vejdou tam dva slušné pláty masa. Když je potřeba víc, na horní kryteček postavím kastrůleček, ugrilované do kastrůlečku, kousíček máslíčka, polívám výpečíčkem a těším se, že na mně zbyde aspoň kouštíček!

Když dám do grilečku masíčko, nevejde se ani ta nejprťavější cuketička a nejsem v pokušeníčku!

0 0
možnosti

Lída Š.

30. 5. 2006 13:03
Re: Nemám lopatičky!

Nedávno jsem od jednoho "kolchozníka" dostala pár domacích buřtů. Vešly se akorát do lopatiček a byly - no to se nedá vypovědět jak byly mňamňánkový;-P;-P;-P Přitom normální buřty nemusím,  chutnají mi jen na ohníčku dělané;-P

0 0
možnosti

Hanča

30. 5. 2006 11:41
Milá paní Ruščáková,

posílala jsem na konci dubna příspěvek do Mlsotníku na téma cukety. Mohla byste mi, prosím, napsat, zda Vám došel ?

Zkoušela jsem dotaz poslat mailem na adresu v tiráži, ale zatím bez odezvy. Nevím, kde je chyba. Tož to zkouším tady.

0 0
možnosti

D. R.

30. 5. 2006 13:43
Re: Milá paní Ruščáková,

Milá Hančo, nedošlo mi nic. Zkuste to prosím, ještě jednou a dejte pozor, abyste do předmětu zprávy napsala něco česky. S Ivou nám to dlouho nešlo, jelikož její maily házel Google rovnou do spamů a já jsem je nenašla! (Stahuju poštu rovou do Outlooku, takže přímo do Goolu na mail zabloudím jen málokdy, abych nakoukla do zadržených spamů...) Tak moc prosím...

0 0
možnosti

Zdena bez psa

30. 5. 2006 10:47
teda Lído, to je jako v Alkrónu.

To totiž bylo úsloví mojí babičky. Ale fakt se sbíhají sliny.

TOJEFUKU - ty jsi včera odešel ve chvíli, kdy já přišla a měla dotaz ohledně trdelačky míchané trdlem. Nevím, jestli si ze mne střílíš, protože netuším co je trdlo, pokud to není milášek, který při návštěvě spadl do potoka. Jí jsem slyšela jen o trdelníku a to by mělo být něco, no něco jako makovec, nebo snad jahelník. Ale určitě je to nějaké velice staré jídlo.

0 0
možnosti

tojefuk

30. 5. 2006 10:54
Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

Trdlo je dřevěné. Buď ploché - na míchání v kotli od prádla přes povidla po trdelačku. Nebo kulaté - tloukl se s tím mák. Kulaté vypadá jako basebalová pálka, ploché jako totéž, se stran zploštělé. Babička říkala trdlo i tomu, čím se tlouklo máslo. Slovo "trdlovat" je asi od podoby pohybu trdla a trdlujícího!

A když si dělám legraci, je to znát hned, zeptej se Vojáčkových!

0 0
možnosti

Vakandi

30. 5. 2006 10:31
Mňam :-)

Radá vařím a ještě raději jím ;-P Tohle je další recept do sbírky VV

0 0
možnosti

Vakandi

30. 5. 2006 10:31
Re: Mňam :-)

Ráda  :-/

0 0
možnosti

tosca (Hela S.)

30. 5. 2006 10:24
Mňam!!!!

Lído, co mi to děláš?? Já slintám jak bernardýn ;-D

Můj Jiřík má za pár týdnů (doslova za pár :-) ) narozeniny. Asi letos dostane dáreček v podobě mňamky :-)

0 0
možnosti

Lída Š.

30. 5. 2006 10:41
Re: Mňam!!!!

To mám radost;-) Hlavně nezapomeň na brusinky!! Ony se šťávičkou z broskviček a smetanou udělají úžasný sos;-) Po pravdě řečeno mám z celého jídla nejraději zbytky v pekáči;-P;-P;-)

0 0
možnosti

tojefuk

30. 5. 2006 9:54
LídoŠ,

mimo téma - divný počasí pro kolouchy!

0 0
možnosti

Lída Š.

30. 5. 2006 10:07
Re: LídoŠ,

Jo, hnusný čas na kolouchy:-/;-€ Mě je mrňat strašně líto, že vylezou do světa a hned zmoknou a je jim zima:-( A mezi náma, na posedu to taky za moc nestojí. Sice tam střechu máme, ale ze stran fučí a prší, dalekohled je zamlžený a v rukou studí...Už mě docela dobře bolí v krku a to jsem se na sezonu tolik těšila:-/ Já chci sluníčko!!!!!!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz