Diskuse
MLSOTNÍK: Narozeninová směs
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
madla
zkuste tohle
Narozdíl od mnoha mých známých vařím docela ráda, tedy spíše - nikdy jsem vaření nepociťovala jako újmu, ale je pravdou, že pokud se mi nechce, tak raději uvařím chleba s máslem, než bych se pustila do složitějších úprav. Ale není to nijak často, protože jsem od maminky zvyklá na teplé večeře, takže jsem si zpovykala i svoji rodinu, pročež dneska už je na nápravu pozdě. Ale k receptu; je opět od námi obdivovaného pana Gregora - Muž v zástěře. je to kirgizský guláš, který vám umožní jíst zároveň s rodinou či hosty a skromně přijímat projevy uznání a chválu.Tak jdem na to:
3 drobně nakrájené cibule osmažíme na oleji do růžova, přidáme 60 dkg vepřové kýty pokrájené na menší kousky, dusíme, posléze osolíme. Na pánvičce v rozpáleném oleji osmažíme 10 dkg buráků (raději nesolené) a ve chvíli, kdy je sundaváme z plotýnky (plynu), vsypeme vrchovatou lžíci červené papriky a utřený nebo drobně pokrájený česnek. Rozmícháme, nasypeme na maso, opepříme, dosolíme, přidáme worčestr a nabízíme. My k tomu nejraději dobrý chleba. Je to rychlé, výborné a vzhledem k burákům i zajímavé, jak se dodržuje staré (a již vyvrácené) pravidlo, že při jídle se nemluví. Množství si každý upraví podle svého, já to píšu podle pana Gregora, který toto množství tipoval pro 4 lidi, ale i když byly naše děti malé, tak jsem to dělávala tak z kila masa a dvou pytlíků nebo plechovky buráků, protože by jinak někdo byl jen o chlebu. Děláváme to někdy na Silvestra, protože na půlnoc míváme nějaký takovýhle typ "suchého" guláše, a protože tenhle je na oleji a je to jen maso ve šťávičce, tak se dá uzobávat i studený, ale není to už tak ono. Synek si ho vylepšuje ještě domácí tatarkou a křenem, manžel feferonkami, já zase takový přítel silných zážitků nejsem, mně stačí tak jak je. Zkuste to, určitě budete pochváleni a guláš (on to není guláš) zařadíte do svého repertoáru mezi oblíbené. Když ho na talíři přizdobíte lístkem rokety, plátkem rajčete a něčím dalším podle možnosti, bude i slavnostně vypadat.
Xerxes
Re: Lído
Nemám se urazit?? Béé, béé z domova mi nejdou xichtíky, béé
Vave
Lidunko, určitě vyzkouším!
A vy ostatní Zvířetníci, co mi to jen děláte, že vás sem chodí tolik a všichni píšete mile a zajímavě - a já nestíhám vůbec nic číst, fňuk Ale až budu mít víc času, všecko přečtu a všecko vyzkouším
MMch, dělala jsem o víkendu mleté mase se špenátem a bylo to vynikající!
Lída Š.
Tos mi nahrál Tojefuku:-)
JEDNOU jsem udělala sojový gulášek To bylo jak "zajíčkova mrkvičková zmrzlinka"
Jirka nad tím koulel očima, funěl a vzdychal
Teď už odmítá i sojovou tyčku
tojefuk
Re: Tos mi nahrál Tojefuku:-)
Na tom je divný, že se divíš! A eště se chechtáš!
Stálá otázka: proč guláš, když je to presovaná luštěnina?
tojefuk
Nemám lopatičky!
A mladej svoje nepůjčí! Mám venkovní gril na dřevěné uhlí, s roštem a taky bez lopatiček! Mám elektrický Camp gril, 25 x 30 cm! S roštíčkem a mističkou na výpečíček! Vejdou tam dva slušné pláty masa. Když je potřeba víc, na horní kryteček postavím kastrůleček, ugrilované do kastrůlečku, kousíček máslíčka, polívám výpečíčkem a těším se, že na mně zbyde aspoň kouštíček!
Když dám do grilečku masíčko, nevejde se ani ta nejprťavější cuketička a nejsem v pokušeníčku!
Lída Š.
Re: Nemám lopatičky!
Nedávno jsem od jednoho "kolchozníka" dostala pár domacích buřtů. Vešly se akorát do lopatiček a byly - no to se nedá vypovědět jak byly mňamňánkový Přitom normální buřty nemusím, chutnají mi jen na ohníčku dělané
Hanča
Milá paní Ruščáková,
posílala jsem na konci dubna příspěvek do Mlsotníku na téma cukety. Mohla byste mi, prosím, napsat, zda Vám došel ?
Zkoušela jsem dotaz poslat mailem na adresu v tiráži, ale zatím bez odezvy. Nevím, kde je chyba. Tož to zkouším tady.
D. R.
Re: Milá paní Ruščáková,
Milá Hančo, nedošlo mi nic. Zkuste to prosím, ještě jednou a dejte pozor, abyste do předmětu zprávy napsala něco česky. S Ivou nám to dlouho nešlo, jelikož její maily házel Google rovnou do spamů a já jsem je nenašla! (Stahuju poštu rovou do Outlooku, takže přímo do Goolu na mail zabloudím jen málokdy, abych nakoukla do zadržených spamů...) Tak moc prosím...
Zdena bez psa
teda Lído, to je jako v Alkrónu.
To totiž bylo úsloví mojí babičky. Ale fakt se sbíhají sliny.
TOJEFUKU - ty jsi včera odešel ve chvíli, kdy já přišla a měla dotaz ohledně trdelačky míchané trdlem. Nevím, jestli si ze mne střílíš, protože netuším co je trdlo, pokud to není milášek, který při návštěvě spadl do potoka. Jí jsem slyšela jen o trdelníku a to by mělo být něco, no něco jako makovec, nebo snad jahelník. Ale určitě je to nějaké velice staré jídlo.
tojefuk
Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.
Trdlo je dřevěné. Buď ploché - na míchání v kotli od prádla přes povidla po trdelačku. Nebo kulaté - tloukl se s tím mák. Kulaté vypadá jako basebalová pálka, ploché jako totéž, se stran zploštělé. Babička říkala trdlo i tomu, čím se tlouklo máslo. Slovo "trdlovat" je asi od podoby pohybu trdla a trdlujícího!
A když si dělám legraci, je to znát hned, zeptej se Vojáčkových!
Vakandi
Mňam :-)
Radá vařím a ještě raději jím Tohle je další recept do sbírky
tosca (Hela S.)
Mňam!!!!
Lído, co mi to děláš?? Já slintám jak bernardýn
Můj Jiřík má za pár týdnů (doslova za pár ) narozeniny. Asi letos dostane dáreček v podobě mňamky
Lída Š.
Re: Mňam!!!!
To mám radost Hlavně nezapomeň na brusinky
Ony se šťávičkou z broskviček a smetanou udělají úžasný sos
Po pravdě řečeno mám z celého jídla nejraději zbytky v pekáči
Lída Š.
Re: LídoŠ,
Jo, hnusný čas na kolouchy Mě je mrňat strašně líto, že vylezou do světa a hned zmoknou a je jim zima
A mezi náma, na posedu to taky za moc nestojí. Sice tam střechu máme, ale ze stran fučí a prší, dalekohled je zamlžený a v rukou studí...Už mě docela dobře bolí v krku a to jsem se na sezonu tolik těšila
Já chci sluníčko
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz