7.2.2023 | Svátek má Veronika


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narozeninová směs

Úvodem musím říct, že vaření bytostně nesnáším, nebaví mě a beru ho jako nutné zlo. Problém však je, že ráda papám a dost často mě honí mlsná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Zdena bez psa 31.5.2006 7:22

Re: Hanča

Jojojojoj, díky, to byl on.:-)

madla 30.5.2006 23:55

zkuste tohle

Narozdíl od mnoha mých známých vařím docela ráda, tedy spíše - nikdy jsem vaření nepociťovala jako újmu, ale je pravdou, že pokud se mi nechce, tak raději uvařím chleba s máslem, než bych se pustila do složitějších úprav. Ale není to nijak často, protože jsem od maminky zvyklá na teplé večeře, takže jsem si zpovykala i svoji rodinu, pročež dneska už je na nápravu pozdě. Ale k receptu; je opět od námi obdivovaného pana Gregora - Muž v zástěře. je to kirgizský guláš, který vám umožní jíst zároveň s rodinou či hosty a skromně přijímat projevy uznání a chválu.Tak jdem na to:

3 drobně nakrájené cibule osmažíme na oleji do růžova, přidáme 60 dkg vepřové kýty pokrájené na menší kousky, dusíme, posléze osolíme. Na pánvičce v rozpáleném oleji osmažíme 10 dkg buráků (raději nesolené) a ve chvíli, kdy je sundaváme z plotýnky (plynu), vsypeme vrchovatou lžíci červené papriky a utřený nebo drobně pokrájený česnek. Rozmícháme, nasypeme na maso, opepříme, dosolíme, přidáme worčestr a nabízíme. My k tomu nejraději dobrý chleba. Je to rychlé, výborné a vzhledem k burákům i zajímavé, jak se dodržuje staré (a již vyvrácené) pravidlo, že při jídle se nemluví. Množství si každý upraví podle svého, já to píšu podle pana Gregora, který toto množství tipoval pro 4 lidi, ale i když byly naše děti malé, tak jsem to dělávala tak z kila masa a dvou pytlíků nebo plechovky buráků, protože by jinak někdo byl jen o chlebu. Děláváme to někdy na Silvestra, protože na půlnoc míváme nějaký takovýhle typ "suchého" guláše, a protože tenhle je na oleji a je to jen maso ve šťávičce, tak se dá uzobávat i studený, ale není to už tak ono. Synek si ho vylepšuje ještě domácí tatarkou a křenem, manžel feferonkami, já zase takový přítel silných zážitků nejsem, mně stačí tak jak je. Zkuste to, určitě budete pochváleni a guláš (on to není guláš) zařadíte do svého repertoáru mezi oblíbené. Když ho na talíři přizdobíte lístkem rokety, plátkem rajčete a něčím dalším podle možnosti, bude i slavnostně vypadat.

LENKA S. 30.5.2006 22:35

JSEM JÁ TO ALE POPLETA.¨!!!

TA MOJE VEKLÁ ABECEDA PŘECE VADILA RADCE A NÉ RENATĚ. TEĎ JSEM SI TO VYHLEDALA .POPLETLA JSEM TO JÁ A NAPADLA NĚKOHO NEVINNÉHO.. R JAKO R. TO JE TA MOJE KRÁTKODOBÁ PAMĚŤ V ŘITI. NEBYLO TO SCHVÁLNĚ.

LENKA S. 30.5.2006 21:49

Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

 TEĎ JSEM TEPRVE DORAZILA ZE ZAHRADY.A PROTO  ODPOVÍDÁM  AŽ NYNÍ. NA MASO  STAČÍ  MARINÁDA BEZ  SOLI-  ŠALVĚJ, DOBROMYSL,  MLETÉ DRUHY PAPRIKY, PEPŘ ,JALOVEC- VŠE LEPŠÍ ČERSTVĚ UTRŽENÉ , ALE  LZE  I  SUŠENÉ DLE  CHUTI DÁME DO OLEJE A MASO POTŘEME A NECHÁME NĚKOLIK HODIN V CHLADU. PAK OPÉKÁME BEZ OSOLENÍ. PO ZATAŽENÍ TEPRVE SOLÍ.ME JÁ TO TAK DĚLÁM SE VŠEMI PLÁTKY A JAKÉHOKOLIV MASA. JEN TO, KTERÉ PEČU I S KŮŽÍ( DRŮBEŽ) TO TEDY OSOLIT MUSÍM. TA CHUŤ JE FAKT ROZDÍLNÁ. MOJE RODINA   VŽDY PROTAHOVALA NENADŠENĚ KSICHTY, KDYKOLI JSEM DĚLALA PLÁTKY TŘEBA PRSOU NEBO I KOTLET  A KÝTU PŘÍRODNĚ POSTARU A SOLENÉ. SLÝCHALA  JSEM STÁLE, ŽE SE CHUDÁČCI DUSÍ, JELIKOŽ JE MASO SUCHÉ. TEĎ VYMETOU TALÍŘE A BEZ REPTÁNÍ. NIKOMU SVŮJ ZPŮSOB NEVNUCUJU. KDO VYZKOUŠÍ, BUDE SPOKOJENĚJŠÍ. NEJSEM ANI DĚD VŠEVĚD ANI TEN, KDO SEŽRAL VŠECHNU MOUDROST SVĚTA. JÁ PŘISPĚLA JEN¨RADOU. AŤ SE KAŽDÝ ZAŘÍDÍ DLE SVÉ VŮLE.

JoVo 30.5.2006 21:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

:-DA my jsme ta trdla, co to kupují.:-D Ale jednou za čas se ta cena dá i vydržet.;-P

zana 30.5.2006 20:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

trdelníky (resp. tomu většinou říkají jen trdlo) teď v Praze hrozně frčí na akcích typu vánoční trhy, velikonoční trhy atd. Je to fakt moc dobrý, akorát za to chtějí peníze, z kterých na mě jde pocit, že to trdlo mají ze zlataRv

zana 30.5.2006 19:58

Re: Re: Mňam :-)

já radši jím než vařím;-D

evam - zase mimo mísu 30.5.2006 18:40

Re: Mňam!!!!

pěkně prosím,milá tosco, jak se má Žany...

Iva 30.5.2006 16:31

Xerdo ne-é

náhodou, už málem k Bettyně přibyla Kačenka, před rokem, dogáčka, aspoň vidíš, jaký máme k dogám vztah;-D, ale ještě dva tři roky počkám, až Bettyša dostane "rozum";-P

Xerxes 30.5.2006 16:15

Re: Lído

Nemám se urazit?? Béé, béé z domova mi nejdou xichtíky, béé

Hanča 30.5.2006 16:09

Re: Hmmmmmmm

Ještě lepší by byly amarouny - pamatujete na Návštěvníky ?

Hanča 30.5.2006 16:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky!

Mám dojem, že Olympijského výboru a jmenoval se Avery Brundage.

Hanča 30.5.2006 16:03

Re: Re: Milá paní Ruščáková,

Teď jsem odeslala příspěvek znovu, tak jsem zvědavá, zda se probojuje k adresátce.

JoVo 30.5.2006 16:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

:-DTojefuku, my můžeme jíst i černou jelítkovou polévku zvanou „prdelačka“. Ta je opravdu lepší bez cuket!;-D

JoVo 30.5.2006 15:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

;-)Není třeba litovat i když se nedopátráte. Dík za zájem. Mimo jiné, té pivoňce je 68 let, sázel jí ještě otec mojí manželky. Máme ještě jednu, ale ta je více křovitější, nižší a má takovou tmavší karmínovou barvu. Její snímek nemám.Kvete dříve než ta bílá a letošní deště jí rychle shodily květy.Zdravím .;-)

Xerxes 30.5.2006 15:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

Alw pivoňky čínské jsou ty nejběžněji pěstované (Paeonia lactiflora) s plnými bílými, růžovými i červenými květy. Ty máme na zahradě a nejsou ani dřevité, ani tak krásné, jako ty Vaše. Chytrá knížka říká, že jsou ještě vzácnější pivoňky japonské s jednoduchými květy a velkými žlutými tyčinkami a pak taky pivoňky keřovité (to jsou ty dřevité)paeonia suffruticosa. Ale čínskou pivoňku poznám, neboť na ně chodím čůrat....

Iva 30.5.2006 15:18

Lído

Ale no co mi to děláš, já mám opratě u huby jako doga;-D

Lída Š. 30.5.2006 15:11

Hmmmmmmm

možná je v tom kousek zoufalství:-/ Když se doma zeptám na co by měla moje drahá polovička chuť, tak je mi řečeno, že na nic, stačí jenom něco malého - aby nebyl hlad. Když do toho zamícháš mojí nechuť k vaření - s chutí bych do toho všeho praštila a spílám výživářům, proč už nejsou na trhu granule pro lidi!!

Zdena bez psa 30.5.2006 15:06

Re: Re: Re: Nemám lopatičky!

Helemese gentlemoun. Já uzž radši poběžím dělat něco užitečného.

Zdena bez psa 30.5.2006 15:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky!

Omluva, my jsme tak říkali bryndáčku . Bylo to totiž v období, kdy byl (samozřejmě foneticky) jeden potentát tohoto jména. Ale klidně mne naporcuj, já nevím čeho byl předseda. Olympijského výboru? nebo OSN? Já opravdu nedoluji kloudnou informaci.

jenny 30.5.2006 15:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

No přece tím trdlem!  :))))

tojefuk 30.5.2006 14:54

Re: Re: Re: Re: Re: JEDNA JEDINÁ PŘIPOMÍNKA

A čím je, prosím, mám utlouct? Ony se tváří furt stejně divně!

tojefuk 30.5.2006 14:48

Re: Re: Nemám lopatičky!

Radši nebudu reagovat!

tojefuk 30.5.2006 14:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

JoVo, to je dneska podruhý! Prve na hruškách, teď na pivoňkách! Nemám tušení, zahr. konifery tak,tak, ale dřevité pivoňky? Zeptám se chytřejších, nebude to dneska. Zatím tomu říkejte třeba dřev.piv.bělokvětá - tam se neseknete! Lituju!

Fallowa 30.5.2006 14:38

Re: Nemám lopatičky!

Tojefuku,tak teď jsi dostal na lopatičky mě:-D:-D:-D:-D;-D!

tojefuk 30.5.2006 14:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky!

Máš smůlu, nevím, co to je! Bendyč, kapcičku bych věděl!

Zdena bez psa 30.5.2006 14:34

Re: Re: Re: Re: Re: teda Lído, to je jako v Alkrónu.

;-D;-DAAAAUUUUU, mne už asi fakt povezou nohama napřed. Já tu řvu smíchy a představuji si sousedy, jak mi testují takovouhle lahůdku. ;-D;-D;-D

Zdena bez psa 30.5.2006 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Nemám lopatičky!

Nenene, já chci bendyč s kapcičkou ju?

JoVo 30.5.2006 14:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dobrou chuť ke svačině!

:-/Ještě k té naší zahrádce. Na Hadopasi mám snímek nějaké dřevité pivoňky, údajně čínské.Protože nemá šikmé oči, tak nevím. Budete-li mít tojefuku chuť a čas, tak se mrkněte. Možná, že mně poradíte. http://hadopasi.org/ostatni/JoVo/zahradka.html  R^

tojefuk 30.5.2006 14:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: LídoŠ,

Že jó!