Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Je to zelené a křupavé, co je to?
Mangold.
Jednak máme jaro (ticho!! Máme jaro a basta!) a jednak se mnozí z nás těší k Jadranu. A to těšení nám může zpříjemnit mangold, který jsme na dovolené ochutnali coby blitvu s krumpirom.
Mangold se bude objevovat na stáncích stále častěji, v utěšených křupavých hromadách vyzývajících k zakousnutí a volajících UDĚLEJTE SE MNOU NĚCO! Tak připomenu několik tipů.
Je dobré mít už uvařené brambory – od jisté doby mám v lednici neustále připravené brambory, které jsem si uvařila ve slupce ve velkém a pak je používám dle potřeby.
Tak začnu základní úpravou mangoldové zeleně: opláchnout a strčit do hrnce s vroucí vodou (lépe stonky napřed), a až zvadne, celý ten chumel vytáhnout a nechat na talířku okapat. Vařit ho stačí tak 2 – 3 minutky (vitamín C se prý začne ničit až tak po 5 minutách varu). Anebo tu zeleň jen opláchněte a zasyrova nasekejte na drobné kousky. Takže první krok máme. Jedeme dál.
Na pánvi rozehřejeme trošku oleje (troška je tak lžíce nebo dvě) a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli (lépe šalotku, není tak ostrá) a pár stroužků česneku (nedrtíme, také nakrájíme!). Můžeme osolit a opepřit, za horka se pepř krásně rozvine. Pozor na česnek, ať moc nezhnědne, to už by byl hořký.
Pokud máme mangold syrový, v této fázi ho přihodíme a celé to podusíme doměkka. A pak přihodíme brambory nakrájené na plátky – čím tenčí plátky, tím lepší (to platí u lojových brambor na salát), anebo je můžeme trochu pomačkat (to platí u moučnějších brambor, které se rozpadají). Když se všechno prohřeje, odstavíme. Můžeme pokapat citronovou šťávou.
Pokud máte mangold předem spařený, nakrájejte ho, poduste se směsí cibule a česneku, a touto směsí pak přelijte brambory přímo na servírovací míse nebo talíři. Na úplný závěr můžete porci přelít směsí nasekané petrželky, oleje, citronu, soli a případně pepře, jako pikantním dresinkem.
A to nejlepší na závěr – obojí je možné nechat v lednici a podávat studené, je to opravdu dobré. Nezapomenout na citronovou šťávu!
Tak to bychom měli blitvu – samozřejmě že existují další obměny (co chorvatský ostrov, to trošku jiný recept :-), ale pro představu to stačí.
A co s mangoldem dál? Vycházela bych z té základní podušené směsi cibule-česnek-mangold. A ta se dá zamotat do vaječných omelet (mňam). Do bramboráků (mňááám!). Naplnit s ní dovysoka quiche (slaný koláč) – tam bych přihodila možná nějaké to vejce (těsto na korpus může být obyčejné bramborové anebo se dá použít i to kupované – taková ta placka s vroubkovaným okrajem). Anebo udělat mangoldový štrúdl. Mladinké jarní lístky se dají jíst i syrové v salátu, ty starší už je nutno tepelně upravit.
U mě vítězí jednoduchá klasika mého dětství, kterou miluju dodneška: mangold na způsob očesnekovaného špenátu, někdy s rozmíchanými vejci, kterým se přelijí nové brambůrky vařené ve slupce. Tohle fakt můžu.
A všechno, co jsem napsala o mangoldu, můžete provádět i se špenátem. Ale jestli máte v dosahu trhy anebo na zahrádce kousek místa pro mangold, neváhejte (nároky má zhruba jako řepa). Mangold je opravdu dobrý.
Několik zajímavých tipů:
Co se týče solení – posolte pokrm až na talíři a jen na povrchu, chuť soli krásně ucítíte a nebudete zbytečně přesolovat, protože brambory mají tendenci sůl pohlcovat.
Co se týče vajec: lze nahradit čerstvě (!) mletým lněným semínkem.
Co se týče zahuštění: místo mouky jemně nastrouhejte bramboru a provařte.
Co se týče oleje: restovat zeleninu lze i na trošce vody.
Přeji dobré jarní chutě!
Mangold, foto Derzsi Elekes Andor
Vše potřebné zjistíte zde...