1.5.2024 | Svátek práce


MLSOTNÍK: Je to zelené a křupavé, co je to?

29.4.2016

Mangold.

Jednak máme jaro (ticho!! Máme jaro a basta!) a jednak se mnozí z nás těší k Jadranu. A to těšení nám může zpříjemnit mangold, který jsme na dovolené ochutnali coby blitvu s krumpirom.

Mangold se bude objevovat na stáncích stále častěji, v utěšených křupavých hromadách vyzývajících k zakousnutí a volajících UDĚLEJTE SE MNOU NĚCO! Tak připomenu několik tipů.

Je dobré mít už uvařené brambory – od jisté doby mám v lednici neustále připravené brambory, které jsem si uvařila ve slupce ve velkém a pak je používám dle potřeby.

Tak začnu základní úpravou mangoldové zeleně: opláchnout a strčit do hrnce s vroucí vodou (lépe stonky napřed), a až zvadne, celý ten chumel vytáhnout a nechat na talířku okapat. Vařit ho stačí tak 2 – 3 minutky (vitamín C se prý začne ničit až tak po 5 minutách varu). Anebo tu zeleň jen opláchněte a zasyrova nasekejte na drobné kousky. Takže první krok máme. Jedeme dál.

Na pánvi rozehřejeme trošku oleje (troška je tak lžíce nebo dvě) a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli (lépe šalotku, není tak ostrá) a pár stroužků česneku (nedrtíme, také nakrájíme!). Můžeme osolit a opepřit, za horka se pepř krásně rozvine. Pozor na česnek, ať moc nezhnědne, to už by byl hořký.

Pokud máme mangold syrový, v této fázi ho přihodíme a celé to podusíme doměkka. A pak přihodíme brambory nakrájené na plátky – čím tenčí plátky, tím lepší (to platí u lojových brambor na salát), anebo je můžeme trochu pomačkat (to platí u moučnějších brambor, které se rozpadají). Když se všechno prohřeje, odstavíme. Můžeme pokapat citronovou šťávou.

Pokud máte mangold předem spařený, nakrájejte ho, poduste se směsí cibule a česneku, a touto směsí pak přelijte brambory přímo na servírovací míse nebo talíři. Na úplný závěr můžete porci přelít směsí nasekané petrželky, oleje, citronu, soli a případně pepře, jako pikantním dresinkem.

A to nejlepší na závěr – obojí je možné nechat v lednici a podávat studené, je to opravdu dobré. Nezapomenout na citronovou šťávu!

Tak to bychom měli blitvu – samozřejmě že existují další obměny (co chorvatský ostrov, to trošku jiný recept :-), ale pro představu to stačí.

A co s mangoldem dál? Vycházela bych z té základní podušené směsi cibule-česnek-mangold. A ta se dá zamotat do vaječných omelet (mňam). Do bramboráků (mňááám!). Naplnit s ní dovysoka quiche (slaný koláč) – tam bych přihodila možná nějaké to vejce (těsto na korpus může být obyčejné bramborové anebo se dá použít i to kupované – taková ta placka s vroubkovaným okrajem). Anebo udělat mangoldový štrúdl. Mladinké jarní lístky se dají jíst i syrové v salátu, ty starší už je nutno tepelně upravit.

U mě vítězí jednoduchá klasika mého dětství, kterou miluju dodneška: mangold na způsob očesnekovaného špenátu, někdy s rozmíchanými vejci, kterým se přelijí nové brambůrky vařené ve slupce. Tohle fakt můžu.

A všechno, co jsem napsala o mangoldu, můžete provádět i se špenátem. Ale jestli máte v dosahu trhy anebo na zahrádce kousek místa pro mangold, neváhejte (nároky má zhruba jako řepa). Mangold je opravdu dobrý.

Několik zajímavých tipů:

Co se týče solení – posolte pokrm až na talíři a jen na povrchu, chuť soli krásně ucítíte a nebudete zbytečně přesolovat, protože brambory mají tendenci sůl pohlcovat.

Co se týče vajec: lze nahradit čerstvě (!) mletým lněným semínkem.

Co se týče zahuštění: místo mouky jemně nastrouhejte bramboru a provařte.

Co se týče oleje: restovat zeleninu lze i na trošce vody.

Přeji dobré jarní chutě!

Mangold, foto Derzsi Elekes Andor

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !