Pátek 23. května 2025, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Je to zelené a křupavé, co je to?

Lika
diskuse (72)

Mangold.

Jednak máme jaro (ticho!! Máme jaro a basta!) a jednak se mnozí z nás těší k Jadranu. A to těšení nám může zpříjemnit mangold, který jsme na dovolené ochutnali coby blitvu s krumpirom.

Mangold se bude objevovat na stáncích stále častěji, v utěšených křupavých hromadách vyzývajících k zakousnutí a volajících UDĚLEJTE SE MNOU NĚCO! Tak připomenu několik tipů.

Je dobré mít už uvařené brambory – od jisté doby mám v lednici neustále připravené brambory, které jsem si uvařila ve slupce ve velkém a pak je používám dle potřeby.

Tak začnu základní úpravou mangoldové zeleně: opláchnout a strčit do hrnce s vroucí vodou (lépe stonky napřed), a až zvadne, celý ten chumel vytáhnout a nechat na talířku okapat. Vařit ho stačí tak 2 – 3 minutky (vitamín C se prý začne ničit až tak po 5 minutách varu). Anebo tu zeleň jen opláchněte a zasyrova nasekejte na drobné kousky. Takže první krok máme. Jedeme dál.

Na pánvi rozehřejeme trošku oleje (troška je tak lžíce nebo dvě) a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli (lépe šalotku, není tak ostrá) a pár stroužků česneku (nedrtíme, také nakrájíme!). Můžeme osolit a opepřit, za horka se pepř krásně rozvine. Pozor na česnek, ať moc nezhnědne, to už by byl hořký.

Pokud máme mangold syrový, v této fázi ho přihodíme a celé to podusíme doměkka. A pak přihodíme brambory nakrájené na plátky – čím tenčí plátky, tím lepší (to platí u lojových brambor na salát), anebo je můžeme trochu pomačkat (to platí u moučnějších brambor, které se rozpadají). Když se všechno prohřeje, odstavíme. Můžeme pokapat citronovou šťávou.

Pokud máte mangold předem spařený, nakrájejte ho, poduste se směsí cibule a česneku, a touto směsí pak přelijte brambory přímo na servírovací míse nebo talíři. Na úplný závěr můžete porci přelít směsí nasekané petrželky, oleje, citronu, soli a případně pepře, jako pikantním dresinkem.

A to nejlepší na závěr – obojí je možné nechat v lednici a podávat studené, je to opravdu dobré. Nezapomenout na citronovou šťávu!

Tak to bychom měli blitvu – samozřejmě že existují další obměny (co chorvatský ostrov, to trošku jiný recept :-), ale pro představu to stačí.

A co s mangoldem dál? Vycházela bych z té základní podušené směsi cibule-česnek-mangold. A ta se dá zamotat do vaječných omelet (mňam). Do bramboráků (mňááám!). Naplnit s ní dovysoka quiche (slaný koláč) – tam bych přihodila možná nějaké to vejce (těsto na korpus může být obyčejné bramborové anebo se dá použít i to kupované – taková ta placka s vroubkovaným okrajem). Anebo udělat mangoldový štrúdl. Mladinké jarní lístky se dají jíst i syrové v salátu, ty starší už je nutno tepelně upravit.

U mě vítězí jednoduchá klasika mého dětství, kterou miluju dodneška: mangold na způsob očesnekovaného špenátu, někdy s rozmíchanými vejci, kterým se přelijí nové brambůrky vařené ve slupce. Tohle fakt můžu.

A všechno, co jsem napsala o mangoldu, můžete provádět i se špenátem. Ale jestli máte v dosahu trhy anebo na zahrádce kousek místa pro mangold, neváhejte (nároky má zhruba jako řepa). Mangold je opravdu dobrý.

Několik zajímavých tipů:

Co se týče solení – posolte pokrm až na talíři a jen na povrchu, chuť soli krásně ucítíte a nebudete zbytečně přesolovat, protože brambory mají tendenci sůl pohlcovat.

Co se týče vajec: lze nahradit čerstvě (!) mletým lněným semínkem.

Co se týče zahuštění: místo mouky jemně nastrouhejte bramboru a provařte.

Co se týče oleje: restovat zeleninu lze i na trošce vody.

Přeji dobré jarní chutě!

Mangold, foto Derzsi Elekes Andor

Jan Berka
23. 5. 2025

Opatrně se sázkami na dluhopisy. Známe nejhorší scénář

Ladislav Jakl
23. 5. 2025

Kde je líheň myšlení, že každý má právo na peníze druhých?

Aston Ondřej Neff
23. 5. 2025

Izrael si počkal, až Trump vytáhne paty.

Petr Kolman
23. 5. 2025

Přes milion lidí žije na hraně a vláda se raději dívá jinam

Aston Ondřej Neff
21. 5. 2025

Rusové jsou ochotni vraždit neomezenou dobu.

Aston Ondřej Neff
20. 5. 2025

Rumuni tedy rozhodli, jak rozhodli.

Aston Ondřej Neff
22. 5. 2025

V jistém smyslu jde o vzkaz voličům.

Gustav Sitař
21. 5. 2025

Média hlavního proudu se připojila ke kritice Bidenova Bílého domu

přečetl Panikář
20. 5. 2025

Západní civilizace ve jménu „záchrany klimatu“ páchá sebevraždu.

sku Sára Kultová
23. 5. 2025

Dálnici D10 ve směru na Turnov uzavřela v pátek dopoledne hromadná nehoda. Na 20,5. kilometru mezi...

Josef Kopecký
23. 5. 2025

Šéf SPD Tomio Okamura, který kritizuje, že Česko pomáhá Ukrajině napadené Ruskem a uprchlíkům před...

Eva Hlinovská
23. 5. 2025

Francouzský dům Cartier určoval styl, nejen pokud jde o šperky, ale též v hodinářství. Legendou se...

khr Karel Hrdina
23. 5. 2025

Středeční tragickou událost v Táboře policie prověřuje jako nedbalostní jednání nezletilého, při...

ČTK, Lidovky.cz
23. 5. 2025

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil lídry Velké Británie, Francie a Kanady, že dodávají...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz