19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 29.4.2016 20:34

Mangold

mne bohužel zcela minul, skoro z toho mám depku, když vidím jak Vám většinou šmakuje,rozhodně zkusím a přeženu ho přes něco hutnějšího. :-)

Z. Yga 29.4.2016 22:51

Re: Mangold

Jasně - přežeň ho přes hutné prasátko! To si rozhodně pošmakujete - nejrve vepřík, pak vy!

Z. Jajka 29.4.2016 19:25

Liko,

já blitvu (tedy mangold) ráda. Tak jsem se cestou domů stavila v semenářství a zakoupila semínka. Teď jen, až - jestli - mi něco vyroste, aby mi to hnusní bezdomečkoví slimáci nesežrali... Nikdy jsem ho tady nezkoušela pěstovat.

V Chorvatsku jsme si ji dělali zjednodušeně - daly se vařit trochu osolené brambory a když byly skoro hotové, přidala se na pár minut blitva. Na talíři se doplnilo česnekem a olivovým olejem...

Z. Lika 29.4.2016 20:26

Re: Liko,

Přinejhorším si slimejši pochutnají, mangold je opravdu moc dobrý. Díky za tip na zrychlenou úpravu, na lodi se mi bude hodit.

Z. Jajka 29.4.2016 21:58

Re: Liko,

Při vaření se šetří vodou, použít jen nezbytně nutné množství. Jedna brambora se v v té vodě rozmačká, nic se neslejvá, sní se všechno :-). Proto solit jen opatrně.

Z. Lika 29.4.2016 22:22

Re: Liko,

Áha, díky za rady, budou se hodit. A vodou se na lodi šetří, to je jasné.

M. Crossette 29.4.2016 19:19

ano Swiss Chard znám

napadlo mne to hned při obrázku,ale - jako Hanka níže - jsem se raději přesvědčila na netu. A naskočila mi tahle stránky, kdo čte angl. může se kouknout, jak je to zdrává zelenina.

Mangold jsem kdysi dost kupovala v New England, dusila jsem ho právě s česnekem, prostě jako špenát. Tady jsem ho už vlastně hodně dlouho nekoupila, teď si nejsem jistá, jestli jsem ho tu vůbec viděla prodávat. Jinak my "zelené lupení" máme moc rád, ale tady (hlavně skoro celý pozdim a zimu)kupujeme velké trsy zdejšího jižanského a jako Verenka si ho podusím do foroty do mrazáku.

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16

Jinak děkuji za včerejší přivítání, ano všude dobře, doma nejlíp, nejvíce se mi stýskala po našem zvířectvu a myslím, že i jim po nás. Stále ještě nejsem ve formě, ale hlavně že už nemám záchvaty kašle. Já už nebyla nemocná (ani s mini-chřipkou) nejméně deset let a tak jsem stonání jaksi odvykla.

Pájo, dodáváš krásné štěněcí reportáže, z nichž je jasné, že jsi do prťousů úplně zamilovaná a tak nevím, jak se s nimi pak dokážeš rozloučit. No v nejhoršém 3 psi doma navíc, to bys snad zvládla, to není jako tucet štěňat u EvyŽ :))

M. Pajakerryková 29.4.2016 17:49

no tak mangold

taky neznám....ale to nevadí :)

dnes jsme byli všeci venku a štěňátka se venku tak unavila, že si hrají na hodné děti a spí a spí a spí a Olík se vůbec neunavil a krom toho, že došel durch morký, tu lítá huláká ale půjdem ještě ven pocvičit hafany :) tak se ještě proběhne po čerstvém vzduchu

jinak jsou štěňátka hodná a miloučká, maminka si s něma nehraje ale už jí Chicco vůbec nevadí :)

Z. Lika 29.4.2016 20:27

Re: no tak mangold

Moc pěkné obrázky ze života rodiny zvířecí a lidské :-) A všechno jde, jak má, viď?

M. Pajakerryková 29.4.2016 20:42

Re: no tak mangold

ano, všechno super, pořád spí, ten venek jim dal zabrat :)

Z. Lika 29.4.2016 21:02

Re: no tak mangold

Pochopila jsem, že Olik zmokl?? Tady byla třeskutě modrá obloha.

M. Pajakerryková 29.4.2016 21:42

Re: no tak mangold

nezmokl ale ráchal se ve vodě a asi tam trošku zahučel....máme na dvoře bazen opřený o stodolu a je v něm voda....a to je velké lákadlo :)

jinak u nás bylo 17st vedra krása jasá

Z. Lika 29.4.2016 22:21

Re: no tak mangold

Tak to máte pravé jaro - štěňata, dítko se ráchá na dvoře, slunko... paráda :-)

V. Glover 29.4.2016 16:28

ahoj liko

Konecne se mi povedlo precist prispevky za posledni tyden, co mi zase zacala universita tak se menim zpatky v mlcici ctouci, protoze komentovat o tyden pozdeji skoro nema cena. Liko, co je mangold, je to chard? Tady z nejakeho zahadneho duvodu v supermarketech vubec neni.

Hele, nase lod http://www.broads.co.uk/wp-content/themes/rom/360/fair-duchess/index.html

Vyjizdime z Wroxhamu

H. Williamson 29.4.2016 16:54

Re: ahoj liko

Dovolim si odpovedet za Liku - ano, jak jsem pred chvili zjistila na googlu, mangold je vskutku chard; v USA se mu bezne rika swiss chard, I kdyz se Svycarskem to nema nic spolecneho.

V. Glover 29.4.2016 17:46

Re: ahoj liko

tady se jim myslim taky rika rainbow chard, asi proto, ze jsou cervene i zlute

Z. Lika 29.4.2016 20:30

Re: ahoj liko

Díky, Hanko, slovník mi ukazuje, že mangold je anglicky mangold, ale podle toho co píšeš, nevím nevím, jestli bych se na něj takto v obchodě doptala. To jsou holt ty místní reálie.

Z. Lika 29.4.2016 18:04

Re: ahoj liko

Krásná loď, Vendulko, s tou se vám bude rejdit krásně a v pohodlí. Původně jsme taky chtěli půjčit si loď ve Wroxhamu, ale jak jsem psala, už pro nás neměli. Jen si pořiďte nějakého průvodce (příručku), ale to vám určitě nemusím vysvětlovat. Budete mít pěknou dovolenou! A odpočineš si po všem tom učení a práci.

V. Glover 29.4.2016 19:21

Re: ahoj liko

Zatim mam mapu od Broads Authority, jsou tam vyznacena mista k zaparkovani lodi a plno jinych veci, bude to stacit, nebo mam koupit i nejakou knizku pruvodcovskou?

Z. Lika 29.4.2016 20:25

Re: ahoj liko

Tak abyste věděli, kde je cestou co zajímavého, kam se podívat, co stojí v okolí za vycházku. My věděli, že už se tam asi nikdy nepodíváme, tak jsme knižní průvodce měli, abychom toho viděli co nejvíc - v mapce jsou asi vyznačená zajímavá místa, ale víc povídání a popisy se tam nevejdou.

Těším se s vámi :-)

Z. Verenka 29.4.2016 12:09

pokračovanie,

púretože mi to prikázalo skrátiť o jeden odstavec.A ten je teraz tu.

Okrem špenátového mangoldu:teda mangold cesnak smotana,zahustiť trošku jíškou alebo vajíčkom a k tomu volské oko,alebo zemiaky,zvykonem robiť aj dusený mangold k udenému mäasu/ to vtedy,ke ́d sa snažím stravovať racionálne.Vtedy spením na oleji cibuľku,cesnaj,pridám na drobno nakrájané listy mangoldu /spomeňte si z rapíkov sa varí polievka!/ dochutím,dusím tak približne 5-10min/neviem to odhadnuťútento zelený pokrm prešuchnem na tanier-to je tá zdravá čast,na druhú polovicu taniera dám opečené udené-to je tá radostná časť.

Na viac si momentálne nespomínam.

Z. Yga 29.4.2016 12:33

Re: pokračovanie,

Jé - to uzené s mangoldem bych aj mohla uvařit - tu zdravou část bych přešúchla do talíře Jeníkovi, tu radostnou část do talíře sobě ... a v průměru bysme oba měli radostně zdravé či zdravě radostné jídlo! To by šlo!!

Z. Verenka 29.4.2016 12:04

No dobre,

ukecali ste ma.

Takže rolády s mangoldom robím na dva spôsoby,

Prvý:kúpim hotové vyvaľkané lístkové cesto.Podľa množstva stravníkov/ja sama/ a veľkosti mäsa odrežem cesto,oosolím,pokladniem listami mangoldu-bez tých tvrdých rapíkov-tie už sú v polievke.Na to položím mldé karé,do ktorého napichám pár strúčkov cesnaku./Raz som skúsila aj sušené slivky/Mäso zabalím do cesta,cesto potriem vajíčkom,na dno opekáčika dám plátky slaninky,alebo masla,podlejem vodou a pečiem.Alebo na takto pripravené cesto dám mlete mäso/pripravené-ochutene korením,vajcami,soľou/vyformované do valčeka a zabalím upečiem.

Druhý:maso kuracie prsia,či plát bravočového vyklepem dochutím,pokryjem pokrájaným ľahko poduseným mangoldom na masle a cesnaku/zrolujem,ihlicami spojím,pokladiem plátkami slaniny a upečiem.Neosvedčilo sa mi miešať mangold s inými ingredienciami/ako praženica a kapia-farebne to bolo perkné,ale chuti to neprospelo.

Z. Lika 29.4.2016 12:48

Re: No dobre,

Verenko, ty jsi úplná mangoldová pokladnice. Určitě leccos využiju, protože MLP taky potřebuje více masa. A tvoje recepty jsou opravdu nápadité, moc děkuju!

H. Williamson 29.4.2016 16:42

Re: No dobre,

Verenko, fakt bezva recepty. Zavitky celkove mam rada. Dik. :)

A. Lex 29.4.2016 10:40

Já bych také

raději brala mangold pasírovaný přes králíka! Takový mladý, doma vykrmený králíček......

Z. Yga 29.4.2016 11:21

Re: Já bych také

No bať - my holky z Moravy víme, co je dobrý (:o))!

Z. Jenny 29.4.2016 20:16

Re: Já bych také

Naši myslivci se dali už po několikáte do pokusu vypěstovat a pustit ven do místní přírody divoké králíky,k tomu dodám, že tady králíci kdysi už byli. Jako pokaždé se jim podhrabali pod plotem a unikli do přírody. Včera jsem s Jenuškou byla v polích a lukách a na jedné louce ti králíci seděli jak v amfiteátru v kině a dokonce se na nás přišli někteří podívat. Bohužel jsem neměla foťák a bohužel pro králíky. Takové krotké, v ohradě krmené budou snadnou kořistí pro predátory.

Jsou tu lišky, psík mývalovitý, ptáci- dravci. Ti králící byli z nějaké odchovny, bez respektu k nástarahám. Má to cenu? Chjo.

Z. Verenka 29.4.2016 10:26

Mangold

milujem a furt pestujem/on teda sám po zasiatí rastie a nič s ním nie je treba robiť/.Užívam ho vlastne celý rok,pretože ho mrazím na zim u do zásoby a to tak,že po umytí ho ponorím na 2-3 min.do vriacej vody,nechám odkvapkať,rozmixujem ponorným mixerom na kašu,vložím do mikrot.sáčkov a voila-je v zime k použitiu.

Na čerstvo ho robím na viac spôsobov,donesiem zo zahradky umyjem,stonky oddelím-z nich je výborná polievka.na masle spením cibuľku,cesnak.papriku sladkú i trochu pálivej,

,pridám pokrájané stonky mangoldu,,občas aj nejaký zemiačik,alebo párok a dusím a dusím do zmäknutia-dolejem do požadovaného množstva vodou,nechám prevrieť a hotovo.

Mangoldové halušky je moje ďalšie obľúbene jedlo.Do cesta na halušky/múka,vajce,soľ,voda,/pridám kašu z mangoldu asi tak 1-2 pol.lyžice,vymniešam,vyvarím vo vriacej vode,na ne nasypem struhaný syr,polejem rozúusteným maslom.

masové rolády-rada balím do lístkového cesta,ktoré vysteliem mangoldovými listami-výborné a také pekne pre oči.No už končím,aby som nemala vlstne ko-príspevok.

Z. Lika 29.4.2016 10:29

Re: Mangold

Verenko, nekonči!!! To jsou výborné nápady - např. celé listy zabalit do rolády. A ty halušky!

Po-kra-čo-vat! Po-kra-čo-vat!